Blogg

Så gör du om är missnöjd med golvslipningen

20 mar 2018

Har du en vacker fiskbensparkett i en sekelskifteslägenhet på Kungsholmen? Eller ett stort golv av furu i en fristående villa? Oavsett golv finns det givetvis alltid en risk att man inte blir nöjd med resultatet när man köper en golvslipning. Sliparen kanske anser att arbetet är slutfört – medan du ställer helt andra krav på hur golvet ska se ut. Om du upplever att arbetet är undermåligt utfört är det bra att komma ihåg att du inte är den första. Det första steget är att prata med sliparen och försöka nå en lösning. 

Prata med sliparen

En bra början är givetvis att prata med den som utfört din golvslipning om problemet. Förhoppningsvis kan ni nå en lösning genom att endast tala med varandra. Det ligger troligtvis i bådas intresse att det inte ska bli en långdragen tvist. Om du inte vill prata direkt med den som slipat ditt golv kan du skriva ett brev. Glöm i sådana fall inte att ta en kopia på brevet och spara den. 

Om ni inte kommer överens kan ni ta en oberoende besiktningsman till hjälp som kan granska golvslipningen. Det är bäst om du själv, eller tillsammans med hantverkaren, väljer ut den besiktningsman som ska få titta på arbetet. 

Om fel i arbetet har skett

Om besiktningsmannen visar att det finns något fel i arbetet, är det upp till golvsliparen att ordna det som du har klagat på. Åtgärdandet ska ske inom rimlig tid och ska inte innebära några kostnader för dig som kund. Hur ”rimlig tid” definieras avgör man från fall till fall och beror på projektets, och givetvis problemets, omfattning. 

Du behöver inte göra en slutbetalning förrän du är nöjd, eller tills dess att en annan lösning på problemet har nåtts. När något fel i arbetet har skett har du rätt att hålla inne en summa pengar som motsvarar kostnaden för att få felet åtgärdat eller arbetet slutfört. Om golvsliparen har försökt att rätta till felet men det ändå inte ordnar sig, har du rätt att begära avdrag på priset. Avdraget motsvarar då kostnaden för att hitta en golvslipare som kan göra om eller slutföra arbetet. 

Kontakta kommunen

Om du känner att behöver råd kring din reklamation kan du ringa din kommuns konsumentvägledning. Dessa skall, på ett opartiskt vis, ge råd och information som kan ligga till grund för att lösa tvisten. Bor du i en större stad som till exempel Stockholm, har flera stadsdelar sin egen konsumentvägledning att gå eller ringa till (ett exempel där det inte finns är Kungsholmen, med kontoret placerat i Kista i väster om Stockholm).

Fortsätter vi med Kungsholmen som exempel, föredrar de att nås på telefon, precis som de allra flesta andra stadsdelar. Just Kungsholmen har endast telefontid fyra timmar om dagen, medan vissa andra stadsdelar har upp till åtta timmars telefontid. Gå in på din kommuns hemsida för att hitta telefonnummer att ringa till. Läs mer här om du vill hitta en bra firma som utför golvslipning på Kungsholmen.

Har du gamla rör?

10 mar 2018

Funderar du på att göra om hemma? Många byter ut badrum och kök efter fem år. Visserligen får man nya fräscha köks- och badruminredningar och kanske man vill följa med i inredningstrenden – men hur miljövänligt är det?

Vi behöver ju alla bli mer medvetna om de val vi gör för miljöns skull. Att leva hållbart är något som är guld värt. Var och en av oss svenskar lever som om vi hade tillgång till fyra jordglober var, varje år. Deadline för det som jorden kan försörja för hela den globala befolkningen, kryper allt tidigare under åren som går.

Vi kan göra mer eller mindre hållbara val

Vi som konsumenter har stor makt för att påverka hållbarheten och miljömedvetenheten. Genom de val som vi gör, påverkar vi faktiskt alla dem som är stora miljöbovar, såsom tillverkningsindustrin, flyg- och bilbranschen. Vi har större makt än vad vi alla gånger är medvetna om. Vi bör alla hellre reparera, restaurera och återanvända, än vi gör i dagsläget. 

Har du gamla rör i din bostad, eller i ditt hus?

En enkel relining, eller rörinfodring kan vara både mer skonsamt mot miljön – och mot din plånbok. Det som händer när man relininar eller gör infodringar på gamla rör är att man istället för att byta ut dem, lägger en plastinfodring av rören.

Men först måste man inspektera rören ordentligt så att man säkerställer att de inte har åstadkommit någon vattenläcka. Om det har skett måste man bryta upp golv, vädra och sedan lägga nya rör och sedan nytt golv. De flesta företag som gör stambyten lägger sedan ny inredning i både kök och badrum. Det är kostsamt och ett stort arbete. Har man rör som inte har gett någon sådan skada, kan man i stället med en enkel metod lägga en hinna av plast inuti rören. Man använder då armerad plast. Med hjälp av tryckluft ser man till att plasten lägger sig längs rören. Man slipper skarvar som rören kan ha. Med en relining håller rören för minst 30 år framåt.

Certifierade VVS företag att lita på

Ett VVS-företag gör både inspektioner innan, som efter. De måste kontrollera att rören är som de ska och att allt fungerar. De ger garantier och all dokumentation som krävs för att du som kund kan lita på att rören håller för många år framåt.

Det är viktigt vilket VVS-företag som du anlitar. Se till att det är ett certifierat VVS-företag. Be om referenser om du är osäker på hur bra de är. Ingen vill ha att göra med ett oseriöst företag. När det kommer till rör som leder vatten, måste vara noggrann och erbjuda all sorts dokumentation och garantier. Skulle något hända, måste de garantera att de står till svars för det inträffade. Det är därför garantier är viktiga. Hör dig gärna för bland vänner och bekanta om de ha rerfarenhet ett bra VVS-företag för att du ska vara på den säkra sidan.

Googla ett bra företag

Om du inte får tag i något certifierat företag via vänner och bekanta, kan du googla till exempel relining Stockholm, om du bor där. Annars skriver du relining och så ortsnamnet där du bor så får du flera förslag av Google. Sedan är det bara att ta kontakt, kolla offerter och referenser innan du anlitar dem. Lycka till!

Så kan du förhindra en brand

6 mar 2018

Att arbeta förebyggande mot bränder kan vara skillnaden mellan en katastrof eller något som går att reparera. Vanliga brandorsaker är till exempel elektriska fel, torrkokning eller att branden är anlagd. Man brukar säga att det krävs tre faktorer för att en brand ska kunna uppstå och därefter eventuellt sprida sig: syre, värme och brännbart material.

Om kunskaperna kring brandsäkerhet ökar, kan många liv skonas – varje år. En hel del bränder sker i äldre byggnader, som inte har bytts med lika hög brandsäkerhet i åtanke. Jämför till exempel utrymningsvägarna vid nybyggnationer, med gamla hus i exempelvis Gamla stan i Stockholm.

Brandskyddsmålning

Vid eldsvådor är varje sekund viktig. Brandskyddsmålning fördröjer eldens spridning, och gör att räddningstjänst eller de som vistas i den brinnande lokalen vinner dyrbar tid. En brandskyddsmålning kan vara en viktig faktor i att minska risken för att människor skadas eller till och med mister sina liv. Därutöver kan material egendom räddas. 

Många väljer att anlita hjälp för att få en brandskyddsmålning korrekt utförd. Bor man i en större stad, Stockholm till exempel, bör det inte vara svårt att hitta en firma som kan utföra en brandskyddsmålning med hyfsat kort varsel. Brandsäkerhet är inget som bör skjutas upp.

Var försiktig med hemelektronik

Som nämnt i inledningen av den här texten är elektriska fel en av de vanligaste orsakerna till att bränder uppstår. Apparater i till exempel köket eller vardagsrummet kan bli överhettade och i värsta fall orsaka en eldsvåda.

Ett bra sätt att minska risken för att en brand ska uppstå genom elektriska fel, är att implementera nya vanor i vardagen. Dra alltid ur stickproppen efter att elvispen eller kaffebryggaren använts till exempel. Som tur är, är många köksmaskiner idag smarta och kan stänga av sig själva. Än så länge gäller det här dock minoriteten av de apparater man har i hemmet.

Under juletider

Under juletider tenderar riskerna för bränder i hemmet att öka. Åtminstone ökar vissa orsaker till bränderna som sker. Det hör till att man bland annat tänder ljus och sätter upp ny elektronik på huset i form av julpynt.

Lägg därutöver till tiderna kring nyår, där många olyckor sker med fyrverkerier. Om fyrverkerier sköts på rätt sätt finns inga större risker att oroa sig för. Det gäller att man följer anvisningarna som följer med förpackningen och inte fyrar av raketer i en farlig riktning. Särskilt farligt kan det bli i tätbebyggda och tätbebyggda områden, som till exempel Stockholm eller Göteborg. Bara i Stockholm orsakas flera bränder och fyrverkerier varje år.

Tips för din lägenhetsrenovering

1 mar 2018

En lägenhetsrenovering är ett projekt som man bör låta ta tid. Att skynda sig igenom det kan göra att man gör misstag som sedan är svåra, eller åtminstone mycket kostsamma, att ändra på. Genom att följa ett par enkla tips kan du göra din lägenhetsrenovering på ett sätt så att den blir så bra som den kan bli. Ett annat viktigt skäl till att planera renoveringen ordentligt är att det ger dig goda möjligheter att prioritera pengarna. Om du på förhand vet vad du behöver, vad du kan lägga och vad din lägenhetsrenovering kommer att kosta, vet du ifall du behöver stå över något eller om du har råd att lägga lite extra pengar på något du vill ha.

Planera ordentligt

Som nämnt i inledningen är planering A och O för en lägenhetsrenovering. Att bara ta hammare samt spik och påbörja arbetet kommer garanterat ge dig resultat som du inte är nöjd med. Sätt er ned och tänk över hur ni vill ha det och hur mycket pengar ni kan tänka er att lägga.

En del i planeringen är att göra upp en bra budget. Med bra betyder att ni noga räknar på vad allting kommer kosta. Medan ni gör budgeten kan det vara en bra idé att prisjämföra. Bor ni i en större stad, Stockholm till exempel, har ni många butiker att välja mellan. Kolla upp närliggande prisers butiker och anpassa era inköp därefter. Tänk dock på att allting som är billigt givetvis inte är bra.

Hitta en firma

Ska ni göra en stor lägenhetsrenovering kommer säkerligen hantverkare att behövas. Ett bra sätt att hitta dem på är att gå genom offertsidor. Det kan gå till ungefär som nedan:

 1. Gå in på en offertsida och skriv vad ni behöver hjälp med, till exempel att det gäller en lägenhetsrenovering i Stockholm, och de specifika momenten.
 2. Vänta några dagar och få in offerter från firmor i Stockholm som kan tänka sig att hjälpa er.
 3. Jämför offerterna. Se vad som ingår och se vilka priser de tar. Är du en duktig förhandlare kan det eventuellt gå att ställa offerterna mot varandra. Om det är just i Stockholm du har sökt offert kommer du säkerligen få många svar att välja mellan
 4. Innan du anlitar någon bör du kolla upp företaget ordentligt. Kolla upp att det inte finns skulder hos Kronofogden och ta gärna referenser från kunder. Något annat man kan göra är att kolla upp företaget på nätet. Se efter på olika plattformar där recensioner av firman kan tänkas finnas. Tänk dock på att dessa inte alltid är att lita på, särskilt om det är bara några få stycken från användare som inte är verifierade. 

Besök denna sajt för mer information om hantverksfirma i Stockholm.

Så hanterar du golvslipmaskinen under golvslipningen

15 feb 2018

Ska du slipa golv? Kanske bor du i en sekelskifteslägenhet i Stockholm med laminerad parkett? Eller i en stor villa ute på glesbygden, med golv av massivt trä? Olika golv kräver olika typer av slipningar. Maskin och papper kommer alltså att behöva anpassas efter jobbet, oaktat om golvet finns ute på glesbygden eller i Stockholm. Främst är det tjockleken på slippappren som är en avgörande faktor för hur slipningen ska göras. Oavsett hur du slipar är det viktigt att du till exempel vet hur man byter slipvals, tömmer dammpåsen och monterar isär golvslipen när jobbet är klart.

Så byter du slipvalsen

Visst – du kanske inte behöver byta slipvalsen varje gång du ska slipa ett golv. Likväl är det viktigt att känna till, ifall den till exempel behöver tas loss för rengöring. Vi berättar ungefär hur det går till, men tänk på att vissa detaljer varierar mellan olika maskiner.

 1. Fäll maskinen bakåt så att den vilar på handtag och vickstöd.
 2. Fäll ner remskyddet.
 3. Lås slipvalsen (görs ofta genom att sticka in en stålpinne genom valsremskivan och maskinstativet)
 4. Ta loss slipbandet.
 5. Skruva av muttern. Finns det en bricka där? Avlägsna den i sådana fall.
 6. Här kan det skilja sig mycket mellan olika maskiner. Många har ett demonteringsverktyg som skruvas på till botten av axeln. Därefter tas en hammare och slås rakt på verktyget, varpå det sedan ska lossas. Efter detta ska valsen lossna från sin axel och kunna dras ut för byte eller rengöring.

Om du hyr maskinen av ett uthyrningsföretag är detta något du sannolikt inte kommer att behöva göra. Har du själv investerat i en slipmaskin för att kunna slipa golv billigt framöver, är detta dock något som är viktigt att kunna. Är du osäker kan du lämna in den till någon som kan göra det åt dig.

Töm dammpåsen då och då

Storleken på dammpåsarna skiljer sig något mellan olika maskiner. Oavsett hur stora de är det vanligt att de ska tömmas när den är fylld med ungefär en tredjedel. Sätt detta i rutin när du slipar golv för att vårda maskinen på bästa möjliga sätt.

Något annat som är viktigt att känna till är att trädamm innebär både brandfara och explosionsrisk. När du slipat klart är det således mycket viktigt att du tömmer den och förvarar trädammet utomhus, på en säker plats. Det har hänt att eldsvådor har startat vid golvslipningar (bland annat relativt nyligen i Stockholm) så det gäller att ha brandsäkerheten i åtanke hela tiden. Det här är kanske i synnerhet viktigt om du bor centralt i en större stad, såsom just Stockholm eller Göteborg, där en brand riskerar att sprida sig snabbt och orsaka stora skador.

Hur vill du inreda ditt hem?

15 feb 2018

Vilken stil har du i ditt hem? Det är ju så inne att odla sin egen inredningsstil. Vi lägger ju allt mer av våra resurser på våra hem. En jämförelse med några generationer tillbaka, för femtio år sedan, lade en medelinkomstfamilj ungefär en tiondedel av sin inkomst på sin bostad; lägenhet eller hus. Idag är delen en fjärdedel av inkomsten som vi lägger på vår egen bostad. Så mycket har utgifterna på våra bostäder vuxit. Vi lägger ner mycket av vår inkomst alltså på vårt boende. Intresset för inredning, renovering och husbygge ser heller inte ut att avmattas, tvärtom. De magasin och tidningar som går som bäst är de som handlar just om bygge, renovering och inredning. Nätet svämmar över av inredningstips och allehanda renoveringsråd.

Antika möbler dyrast

De riktigt värdefulla och dyra möbler är de antika möblerna vilket säger en hel del om hur vi värderar deras värde. Moderna möbler tillverkas på billigt sätt, titta bara på ett småländskt, multinationellt möbelföretag som Ikea. Kanske trenden går åt motsatt håll. Läser man de senaste inredningstrenderna går vi mot att köpa dyrare möbler och inredning, men som är mer hållbara. Vi tänker mer på att bevara, än att köpa, slita och slänga. När vi kommer till hållbara möbler, vad kan vara mer hållbart än de möbler som har överlevt över hundra år?

Flera generationer tillbaka kunde göra egna möbler

Bara för tre generationer och mer, sedan, byggde våra mor- och farföräldrar sina egna möbler. Här och där kan man fortfarande se möbler i våra hem som våra förfäder tillverkade; egna kökssoffor, fällbänkar och speglar. Det var trots allt inte så länge sedan var och en byggde sina egna hus, sina egna möbler, murade sin egen spis och täljde sina egna tallrikar, muggar, gafflar, knivar och skedar. Nu håller det kunnandet på att dö ut. Handen på hjärtat, vem kan tälja sig en tallrik? Vi kan ju knappt fälla träd för tillverkning. Ännu mindre ta tillvara träet för egen tillverkning. Synd eller hur?

Köpa istället för att tillverka själv

Den som inte kan tillverka sina antika möbler kan ju köpa istället. Det finns ju antikhandlare som åker land och rike runt och köper upp gamla, antika saker och säljer mer eller mindre dyrt. Det är inte omöjligt att komma över antika möbler i Stockholm, gamla golvklockor, speglar i antik stil, dalaskåp eller möbler i rokokostil, om man bor i huvudstaden. Fortfarande kan man se ärvda möbler som pryder våra svenska hem, fyra eller fem generationer tillbaka.

Skaffa pool till varma somrar

2 feb 2018

Alltfler familjer stanna hemma över semestern. Har du någon gång varit med om att du äntligen har satsat pengar på en riktig pangsemester, sett fram emot att fira riktig varma veckor i solen, sedan komma hem, brun och mätt på sol? Sedan har du kommit hem till exakt samma sol? Då är det många som varit med om det som tycker att deras pengar var bortkastade. Gör inte om det. Personligen tror vi att sådana somrar föredrar många att stanna kvar i Svedala. Vad är det för idé att åka bort och bo på hotell när vi får exakt samma värme här? Därför väljer allt fler att stanna hemma över sommaren. I takt med medvetenheten över vad som orsakar miljöförstörelse har vi också valt att resa mer miljövänligt. Vi har helt enkelt dragit ned på de snabba flygresorna och valt tåg och båt som inte släpper lika stora mängder avgaser.

Skaffa en pool istället för resor

Så eftersom vi väljer alltmer att stanna hemma på semestrarna är det ju stor idé att satsa lite extra på utomhusmiljön i våra trädgårdar. Allt fler önskar sig pool utomhus. Det skänker onekligen mycket lyx till en villaträdgård. Det är inte så attraktivt att bära med sig halva skafferiet bara för att trängas med tusen andra barnfamiljer och ungdomar som också ska bada och äta på stranden. Då blir det allt mer attraktivt att kunna slänga sig i poolen när som helst på dygnet. Framför allt är det bekvämt för dem med barn att kunna bada när som helst.

Var ska poolen vara?

När man väl bestämt sig för att skaffa pool, blir sedan frågan var den ska placeras. Ska den vara inne, eller ute? Hur är det att ha den utomhus? Håller den sig ren, eller blir det bara ett nytt ställe för alla slags löv och ogräs? Det senare gör att en och annan drar sig för att skaffa en sådan. Som tur är finns det nya pooltak, som inte är krångliga, utan lätta att både ta av och lägga på. En skena som går längs poolen gör det behändigt att ta av och på taket, om man har valt en nedgrävd pool.

Hålla poolen ren med kemikalier

Sedan kan man alltid hålla poolen ren med miljövänliga medel. Man behöver inte alla gånger ”poolkillen”, man kan faktiskt göra det själv, med lätta redskap. Och tycker man det är svårt kan man tömma den och fylla på med nytt och fräscht vatten. En annan idé kan vara att duscha innan man hoppar i poolen. Då håller den sig ren längre.

De hetaste trenderna inom värmepumpar

27 jan 2018

Värmepumpar har blivit en allt populärarevärmepump uppvärmningsmetod, från Ystad via Södertälje ändå upp till Kiruna i Norr. Men hur ser trenderna egentligen ut när det handlar om värmepumpar? Här gör vi en liten trendspaning som kan hjälpa dig att hitta rätt i värmepumpsdjungeln.

Moderna klassiker som håller sig i topp

Många av de populäraste värmepumparna har varit heta bland villa- och fritidshusägare i många år och ser inte ut att tappa i popularitet på många år. Mitsubishis Electric FH-serie är precis som förra året bland de populäraste pumpmodellerna, precis som Fujitsu Slim. Stabila och säkra värmepumpar som sprider bergvärme i Södertälje likväl som i Sölvesborg och Sollefteå. Dessa pumpar klarar de flesta klimat och förutsättningar, helt enkelt.

En nykomling som blivit lite av en raket på pumpmarknaden är Panasonic HZ9, som har blivit populär inte minst tack vare sin miljövänlighet. Även japanska Daikins nya Siesta C35-R har ett miljövänligt köldmedium och har tack vare detta nått stora framgångar på den nordiska marknaden. En stark utmanare på värmepumparnas topplista!

Bland poolpumparna är trenden fortsatt tydligt. AquaHeat poolpumpar är fortsatt valet för många, och detta ser ut att hålla sig även denna badsäsong. Denna pump vinner ständigt i popularitet tack vare sin enkelhet och driftsäkerhet.

Nya trender förändrar marknaden

Marknaden har förändrats en hel del på senare år när det handlar om värmepumpar. Inte minst är kunderna betydligt mer kunniga och pålästa idag. Inte minst har många har förstått hur pass viktig pumpens effekt den har. Ska en pump kunna värma upp ditt hus tillräckligt med effekt, den måste vara stor och kraftfull nog helt enkelt.

Bland tillbehören till värmepumpar är dräneringstråget fortsatt på modet. Den leder bort fukt och vatten från grunden, och man slipper vattenskador. Andra ofta köpta tillbehör är värmepumpsskyddet och markstativet. En av årets trender ser ut att bli en Wifistyrd klimatkontroll, som är smidig och passar de flesta modeller och användare.

Innovationstakten fortsätter och det kommer att komma många nyheter de närmaste åren. Nya modeller, nya lösningar, nya smartare digitala funktioner. Nya revolutioner väntar inom värmepumpsbranschen!

 

Här kan du jämföra hantverkarna

24 jan 2018

Behöver du anlita hantverkare för att exempelvis göra en badrumsrenovering i Stockholm? Du har säkert hört att man ska ta in offerter från flera hantverkare eftersom prisnivåerna kan skilja relativt mycket. Men vilka ska man kontakta? Vilka är seriösa och vilka ska man akta sig för? Här presenteras några vägar att gå för en person som bor i Stockholm. Generellt kan liknande sökning och efterforskning ske på andra städer.

Olika sajter för jämförelser

BraByggare.se och ServiceStart – Tjänster som samlar och ger offerter från hantverkare. Det är gratis att använda deras tjänster och det innebär att man anger vad man vill ha hjälp med och sedan får offerter från flera hantverkare på en gång. Det man väljer är både inom vilken bransch och var man vill ha hjälpen.

Fördelen är att man får flera offerter på en gång. Dessutom försöker dessa tjänster att hålla hög kvalité vilket betyder att de rensar ut företag som inte håller vad de lovar. Nackdelen är att antalet offerter är något begränsat. En person som vill renovera badrummet och exempelvis testar BraByggare får sex offerter på badrumsrenovering. Men bor man i Stockholm finns extremt många fler företag som är villiga att genomföra badrumsrenoveringar. Man kan alltså behöva komplettera med att kontakta flera företag på egen hand.

Reco.se och Trustpilot – Både Reco och TrustPilot är recensionssidor vars enda affärsidé är att samla så många olika recensioner som möjligt på en och samma webbplats. Här kan man snabbt göra en sökning på ”badrumsrenovering Stockholm” eller ”tapetserare Göteborg” för att få fram de företag som är listade på denna tjänst. Vem som helst kan sedan registrera sig på sidan och lämna omdömen och recensioner.

Fördelen är att det finns mängder av företag listade och att man därmed kan få tips om vilka företag i exempelvis Stockholm som renoverar badrum. Nackdelen är att det framkommit att företag köper recensioner för att därigenom klättra högre upp på rankingen. Hos dessa finns nämligen ett betygssystem. Den som söker efter ett företag som ska renovera badrummet väljer ju självklart hellre ett företag som fått 4,5/5 i betyg och har 100 recensioner än det som bara har 2/5 i betyg och 10 recensioner. 

Byggahus.se – Ett webbmagasin fullt med artiklar inom byggnationer. Precis som domännamnet säger så handlar det om att bygga hus på ett eller annat sätt. Artiklarna är objektiva och väljer inte att lyfta fram specifika företag eller hantverkare. Däremot kan man gå in under Forum och söka på olika ord för att se vad andra har skrivit. Exempelvis går det just att söka på ”Badrumsrenovering Stockholm” och få fram rekommendationer som personer gett till olika företag. Framförallt kanske man bör söka efter företagsnamn som inte får bra rekommendationer och undvika dessa.

Radoron.se – Hos Råd & Rön publiceras ”Svarta Listan”. Det är en lista på företag man verkligen bör undvika då dessa inte följer Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer. 

Alla sökvägar har alltså sina fördelar och nackdelar. Men genom att kombinera dessa kan man lättare få en överblick gällande vilka företag som faktiskt har gott rykte och vilka som inte har det.

Så byter du fönster själv

21 jan 2018

Funderar ni på att göra om hemma? Byter man fönster är det ett stort ingrepp som fräschar upp huset på ett påtagligt sätt. När man ska renovera hemma, brukar just renoveringen av fönster vara det svåraste och mest pilliga man kan göra. Väljer du att göra det själv, kan du bereda dig på att det tar några månader, framför allt om du inte har gjort det förut. Det brukar ta en sommar, om man med sommar tänker sig en period på cirka två månader.

Be någon som är erfaren att hjälpa dig

Har du inte gjort det förut kan det var bra att ha någon som är erfaren fönsterrenoverare att kunna rådfråga under renoveringens gång. Om du väljer att göra det på egen hand, kommer här en enkel arbetsbeskrivning. Du kommer att behöva en kofot, ett vattenpass, flera karmskruvsverktyg, ett drevningsverktyg, en tumstock, flera karmskruvar, en hyvel, drevningsremsor, nya fönster och karmar.

Ta först bort fönstret som du vill byta ut. Sedan tar du loss fönsterkarmen. Antingen lägger du ny fönsterkarm, då spelar det inte så stor roll hur du går till väga för att ta bort dem. Ska du däremot återanvända dem bör du bara skruva bort dem så försiktigt som möjligt. Lägg två klossar i fönsteröppningen, cirka 50 millimeter från kanten. Mät med vattenpass så att fönsterkarmen är vågräta, om inte hyvla tills de är det. Spika en bräda på utsidan av fönstret. Det gör du för att det nya fönstret inte ska kunna ramla ut. Nu är det dags för att sätta fast fönsterkarmen. Skruva först fast de övre karmskruvarna. Mät med ditt vattenpass så att fönstret är helt lodrätt. Sedan är det dags för att skruva i de övriga karmskruvarna.

Kontrollera att karmen blir vågrät och lodrät

Du måste då och då kontrollera att karmen är helt lodrät. Justera med hjälp av de olika karmskruvarna som du har. Efter detta är det sedan dags för isoleringen av fönstret. Sätt på ett fönsterbläck utanför fönstret. Häng sedan in en fönsterbåge och kolla så att du kan stänga och öppna fönstret. Spika fast fönsterblecket. Isolera med isoleringsmaterial. Du kan välja själv vilket slags isoleringsmaterial som passar dig. Tejpa sedan runt isoleringsmassan. Och häng på fönstret. Klart!

Anlita en professionell fönsterbytare

Om du tycker att detta var alldeles för svårt, kan du alltid anlita en professionell fönsterrenoverare för fönsterbyte i bostadsrättsförening. Det är inte altlför dyrt. Med ROT-avdraget kan du halvera kostnaden för hantverkaren. Ju fler ni är som äger bostaden eller huset, desto mer kan ni sänka kostnaden för fönsterbytet. Alla som äger huset får nämligen göra självständiga skatteavdrag för arbetet. Anlitar du en professionell hantverkare går också fönsterbytet mycket snabbare. Det kan gå på en vecka, jämfört med om du byter själv under en månad – beroende på hur många fönster det handlar om.

Så kan du utnyttja ytorna bättre

17 jan 2018

Bostadsmarknaden är inte bra i landets storstäder. Vi bygger för få bostäder för att möta behovet av en växande befolkning. Vi har på kort tid blivit många fler. Under många år var vi svenskar kring fem och sju miljoner. På bara några år har vi blivit 2 miljoner fler. Vi har yrvaket insett att det inte finns bostäder till alla. De unga har allt svårare att flytta hemifrån. På studieorterna Lund, Uppsala, Umeå, Linköping och Göteborg är det som att hitta en nål i en höstack för att få eget studentboende. För många har det inneburit att vi bor trängre än förut. Många i storstäderna vill gärna bo i innerstaden, vilket har trissat upp priserna på bostäder där och det har blivit svårare att byta bostad. Då kan det vara en bra idé att utnyttja varje yta i bostaden, om man bor trångt. De som har en outnyttjad skrubb gör ofta om dem för att bättre använda den. Vissa bygger till och med om dem till små sovrum.

Vill du utnyttja skrubben med bättre förvaring?

Tänk på höjden istället för bredden när det kommer till förvaring på liten yta. Kan du sätta upp fler hyllor uppåt väggarna? Många tänker inte på att istället för att vika sina kläder i garderober, kan man faktiskt hänga dem, vilket gör att de tar mindre plats per yta. Det gäller att vara uppfinningsrik för att använda ytor på bästa sätt. Man kan sova på sina kläder, eller sovtillbehör; som täcken och kuddar. Ikea har bra möbler just för att förvara saker under sängen. Soffor, bänkar och till och med matbord kan göras om till förvaring. Har man liten yta kan man sova i en bäddsoffa, som behändigt blir en skön säng nattetid. Eller så kan man ha en loftsäng så man utnyttjar platsen under sängen. En annan praktisk sak är också att hitta förvaring uppåt väggarna. Ofta blir det tomt på väggarna kring och ovanför dörrar. Här är det bara fantasin som begränsar hur vi kan utnyttja ytorna i bostaden.

Anlita en hantverkare som ger förslag

Man kan anlita en inredare, eller en hantverkare som gör hembesök och kommer med förslag på hur man kan utnyttja son bostad bättre. De har ofta erfarenheter och har sett många olika lösningar tidigare och har sett vad som fungerar. En snickare kan till exempel bygga en inbyggd hylla som rymmer allt från TV, dator, böcker och prydnadsföremål och som passar som avgränsade om man behöver fler rum. Hen kan också snickra köksinredningen så att man får plats för TV och dator i köket, eller en inbyggd kökssoffa eller hallmöbel med förvaring. Att få någon som ser hur man bor och ger förslag på förbättringar är mycket värt. Med möjligheterna att göra ROT-avdrag blir det heller inte så stor kostnad att ta in en professionell snickare. Läs mer om du har behov av snickare i Täby: snickaretäby.nu.

 

Renovera badrum – ekonomi

10 jan 2018

Att renovera sitt badrum i Stockholm är dyrt, inget tvivel om det. De flesta som renoverar sitt badrum blir tvungna att ta lån, om de inte är mycket välbeställda. Många banker erbjuder särskilda renoveringslån, ofta med högre ränta än ett vanligt bostadslån. Du kommer därför antagligen att ha en lite sämre ekonomi direkt efter en badrumsrenovering.

Dock kan du nästan alltid räkna med att få tillbaka pengarna, eller åtminstone en stor del av dem. Detta gäller speciellt om du anlitar en professionell renoveringsfirma och motstår frestelsen att försöka göra jobbet själv för att spara pengar. Anledningen är att en väl utförd renovering höjer värdet på din bostad avsevärt och gör den mer attraktiv på bostadsmarknaden. Säljer du lägenheten kan du dra av renoveringskostnaden från reavinsten, vilket gör en avsevärd skillnad. Och även om du inte har för avsikt att sälja lägenheten kan du ändå få den omvärderad och använda som argument hos banken för att lägga om lånen till förmånligare villkor.

Ungefärliga kostnader

När det kommer till den slutgiltiga kostnaden för en badrumsrenovering spelar förstås faktorer som standard och utförare in. Men om vi räknar med en standardrenovering av ett badrum på 10 kvm kan vi ändå få en uppskattning av kostnaderna.

Materialkostnader

När man räknar på kostnader för hantverkare där både material och arbetskostnad ska räknas i brukar man för enkelhetens skull tala om priset per kvadratmeter. Materialkostnaden är ju densamma vare sig du gör jobbet själv eller anlitar en firma. Materialkostnaden för en standardrenovering brukar i Stockholm landa på någonstans mellan 7500:- och 10000:- per kvm. Kör man budget hela vägen kan man komma undan med runt 3000:- per kvm, och i andra änden kan en superlyxrenovering gå loss på uppåt 20000:- per kvm i material. Som synes kan det löna sig att vända och vrida på kostnaderna och kanske lägga ner extra krut på vissa detaljer som syns mycket eller där kravet på kvalitet är hög, som till exempel skåpstommar eller duschkabin.

Arbetskostnader och ROT-avdrag

Utöver materialkostnaden tillkommer sedan arbetskostnaden för hantverkare och dessutom resekostnader för dessa. Arbetskostnaden per kvadratmeter för en hantverkare i Stockholm är ungefär 7-8000:- inklusive moms. Dock kan man här använda sig av ROT-bidraget, som ger dig rätt att dra av 30% på arbetskostnaden. Du betalar aldrig pengarna, utan renoveringsfirman ansöker om avdraget för din räkning och drar det från slutfakturan.

Vissa bostadsrättsföreningar erbjuder även ekonomiskt stöd till medlemmar som vill renovera badrummet. De brukar då kräva att arbetet ska utföras av en behörig fackman. Du kan alltså inte själv renovera badrummet och räkna med ekonomiskt stöd från föreningen.

Totalkostnad

Räknar vi ihop kostnader för material samt arbetskostnader och reseersättning och sedan drar av ROT och ett bidrag från föreningen på 3000:- får vi summan 128 500:- för en standardrenovering av ett tio kvm stort badrum. Inte en summa man hostar upp hur som helst, men inte hutlöst heller. Den här summan kan du med lite god planering säkert få ner genom att göra smarta materialval och hitta en bra men billig renoveringsfirma. Du kan också landa mycket dyrare genom att köra lyx över hela linjen, men som sagt, om läget på bostadsmarknaden är bra kommer kostnaden för renoveringen att avspeglas i försäljningspriset.

Professionell hjälp

Det är i vår mening alltid värt pengarna att anlita en professionell renoveringsfirma för att låta renovera sitt badrum, speciellt i Stockholm där konkurrensen om lägenheterna är stor. Där kan ett nyrenoverat badrum göra att din lägenhet sticker ut och lockar flest spekulanter. En badrumsrenovering ska alltid ses som en investering, trots de initiala kostnaderna. Läs här för mer information: www.renoverabadrumstockholm.nu.

Vilka är fördelarna med att renovera badrum i Bromma?

3 jan 2018

Beroende på i vilken stad man är bosatt i så varierar också fördelarna med att se över och fixa till sin bostad genom att exempelvis genomföra en omfattande badrumsrenovering. Först och främst så handlar det ju om trivsel och komfort och där man genom en badrumsrenovering alltså, helt enkelt, gör det möjligt för sig själv och sin familj att trivas bättre i bostaden i fråga. Där skiljer det alltså ingenting mellan exempelvis Stockholm eller ne mindre stad som Kramfors gällande en badrumsrenovering.

Skillnaden, i det här fallet, handlar om rent ekonomiska intressen och här kan man se att en ort utanför Stockholm, exempelvis Bromma, har betydligt större sådana i form av en badrumsrenovering. hur kan då detta komma sig och vilka ekonomiska vinster kan en person i Bromma göra med hjälp av en badrumsrenovering som en person i Kramfors inte kan? Ja, här är det egentligen bara att titta på hur bostadsmarknaden i respektive stad ser ut för att förstå varför en person Bromma har mer att vinna på en badrumsrenovering.

Höj värdet på din bostad

Vi talar här om vinsten vid en eventuell försäljning, alltså det som en badrumsrenovering kan föra med sig i slutändan. Genomför man en sådan i Kramfors så kommer detta inte att påverka slutpriset nämnvärt medan motsvarande jobb i Bromma, föutsatt att rätt köpare dyker upp, kan vara skillnaden mellan en vinst och en jättestor vinst. Det kan röra sig om flera hundratusen kronor och då själva kostnaden för en badrumsrenovering i sig inte kostar mer än max 30-40.000, ja, då förstår man också vikten av vad detta kan föra med sig. En badrumsrenovering i Bromma kan alltså, på ett helt annat sätt, ses som en investering än vad den kan göra i Kramfors. Här talar vi dock om det rent ekonomiska om inte gällande trivsel och komfort som naturligtvis blir detsamma oavsett i vilken stad man än genomför en badrumsrenovering.

Kan jag själv genomföra en badrumsrenovering i Bromma?

Kostnaden för en badrumsrenovering kan också den komma att påverkas och beror mycket på hur pass mycket man själv klarar av att göra. Man får nämligen på egen hand genomföra en badrumsrenovering, exkluderat då att dra vatten och el som någon certifierad person måste sköta. Här kan alltså en person i exempelvis Bromma tjäna mycket pengar men detta förutsatt då förstås att denne person vet vad han gör. Det är nämligen ingen lätt uppgift att genomföra en badrumsrenovering utan det handlar om att avsätta mycket tid och ha en viss fallenhet för händigt arbete.

Anlita en hantverkare ifall du är osäker

Saknar man detta så bör man nog istället överväga att anlita ett företag för denna badrumsrenovering och handen på hjärtat, hur många klarar egentligen av att exempelvis lägga kakel själv? Svarar man ärligt på den frågan så är nog svaret övervägande åt det negativa hållet och det är där många gör fel. Att själv genomföra en badrumsrenovering kan få ödesdigra konsekvenser i form av dyra vattenskador och detta oavsett om man bor i Bromma, Kramfors eller i Göteborg. Extern hjälp är överlag det absolut bästa alternativet och det gäller bara att svälja stoltheten och be om den. Läs www.badrumsrenoveringbromma.nu om du vill veta mer om hantverkare för en badrumsrenovering i Bromma.

Lust att göra om hemma?

30 dec 2017

Har du tröttnat på ditt gamla golv? Många gamla golv har ett rejält trägolv under både plastmattan och bakom linoleummattan. Om du vill göra om rejält hemma, kan det vara mödan värt att kolla vad för slags golv som du har under plasten. Har du tur har du ett fint trägolv under. I så fall är det bara att riva bort den gamla plastmatten.

Sedan kan du hyra en slipmaskin och slipa den som ny. När du har slipat det är det dags att olja, vaxa, eller varför inte måla golvet i någon vacker färg? Är det riktigt gammalt och slitet kanske du bör se över fogarna mellan träplankorna. Antagligen behöver de fyllas på igen. Mycket för att hindra smuts att komma mellan plankorna. 

Har du inget trägolv, kanske du vill lägga nytt? Bostadens värde höjs rejält om du installerar ett trägolv. Oftast brukar de flesta vardagsrum ha parkett, men då kan det saknas trägolv i resten av en lägenhet, vilket är lite oförståeligt. Varför inte ha trägolv i hela lägenheten? Om du gillar trägolv kan det vara värt att lägga träpanel i alla rum. Ja, kanske inte i badrummet, där de passar bättre med klinker istället.

Hemmafixaren kan lägga ett klickbart golv

Ett alternativ till att lägga ett trägolv själv, om man inte har gjort det själv är att lägga ett klickbart golv. Då köper man hem små kvadrater med träpanel monterat på fyrkanterna. Du lägger alla plattorna bredvid varandra, så tätt att de hakar i varandra och säger ”klick” – det är det enklaste att lägga ett trägolv på. Ingen erfarenhet krävs.

Så här gör du:

1. Inspektera det gamla golvet; finns det ojämnheter? Finns det bulor och ojämnheter? I så fall kanske det behöver spacklas med golvspackel eller lumppapp. 

2. Ta bort golvsocklar och lister för att sedan lägga dem tillbaka på det nya golvet.

3. Dammsug golvet noggrant

4. Lägg sedan på en stegdämpande matta; en slags underlagsfoam. Det kan du köpa där du köper golv. Se till att den inte överlappar i skarvarna utan att det ligger bredvid varandra.

5. Lägg golvet. Lägg det längs med ljuset som kommer in genom fönstret. Det gör man för att golvets kortsida ska ligga mot fönstret.

6. Lägg en golvplanka på underlagsfoamen vid dörröppningen. Det nya golvets höjd ska passa tröskeln.

7. Lägg kilar mellan vägg och golvet. Det behöver vara cirka 7-10 millimeter mellan golv och vägg. 

8. Starta i ett hörn av golvet med att lägga ut golvet. Mät avståndet från de golvplankor som ligger intill väggen, dra bort 10 millimeter och kapa en golvplanka i samma mått. Påbörja nu nästa rad med den avkapade golvplankan. På så vis blir det inget spill och skavarna kommer bli oregelbundna. Blir skarvbitarna allt för kort är det dock ingen idé att använda dem, utan börja då med en ny planka.

9. Nu skall golvplankorna klickas ihop på långsidorna med det golv som redan ligger. Ibland kan det vara enklare att först klicka ihop en hel rad på kortsidorna och sedan klicka i hela raden samtidigt. 

10. Se till så att skarvarna går ihop och det inte blir några glipor. En slagkloss och en vanlig hammare kan vara bra till plankor som kärvar. Fortsätt så tills hela golvet är klart.

Om du tycker det låter för jobbigt för att göra själv, kan du anlita en professionell golvläggare i Stockholm göra det åt dig.

Så skiljer du på ett seriöst byggföretag och ett oseriöst

21 dec 2017

Det händer alltid saker i våra hem som gör att vi behöver komma i kontakt med ett byggföretag. Antingen har någonting gått sönder och där vi behöver professionell hjälp för att reparera den uppkomna skadan eller också så behöver vi hjälp med att renovera i syfte att få ett mer funktionellt och vackrare boende.

Under senare år har man sett att den senare anledningen blivit allt vanligare. Detta då det kommit att bli betydligt billigare att anlita ett byggföretag och där vi kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden genom vårt Rot-avdrag. Att detta är möjligt har gjort att fler och fler väljer att förverkliga sina drömmar och skapa det boende man alltid velat ha. Om det sedan handlar om en omfattande badrumsrenovering, en köksrenovering eller en tillbyggnad i form av ett Attefallshus är i sammanhanget sekundärt. Detta då problemet är detsamma oavsett vad man står inför att renovera. Ett problem som ligger i vilket byggföretag man anlitar.

Hitta rätt byggföretag i Stockholm

Det skiljer nämligen extremt mycket i kvalitet mellan olika byggföretag och för en privatperson så kan det vara väldigt svårt att skilja en seriös firma mot en oseriös sådan. Vi ska tillägga att antalet fuskjobb ökat ganska markant sedan rot-avdraget såg dagens ljus och att det i och med detta är mer osäkert än någonsin att anlita ett byggföretag - i synnerhet i Stockholm - utan att undersöka innan. Hur ska man då undersöka och vad är det som ska kollas upp? Vi tar några viktiga punkter som kan hjälpa dig.

 • Behörighet och certifikat. Gäller det exempelvis en badrumsrenovering så ska det byggföretag man anlitar - och samtliga anställda på detta - vara behöriga för arbete i våtrum. Behöriga elektriker ska också finnas. Var inte rädd för att begära att se dessa certifikat.
 • Garantier. Ska alltid finnas inskrivet i kontraktet.
 • Dokumentation: Det kan vara en god idé att begära att företaget dokumenterar varje moment - gärna genom foton - då detta kan påvisa att inga fel begåtts. Skulle något gå sönder - vilket kan hända även om ett seriöst byggföretag gjort jobbet - så kan du visa Försäkringsbolaget hur arbetet har utförts. En trygghet.
 • Förskott - aldrig! En gemensam nämnare mellan oseriösa byggföretag är att man alltid försöker snika åt sig pengar i förväg. Pengar som ska täcka material, speciella verktyg och gud vet vad. Betala aldrig förrän arbetet är utfört.
 • Besiktiga. Kalla in en oberoende besiktningsman efter avslutat arbete och låt byggföretaget vara med under denna besiktning.
 • Vilka har du att göra med? Kolla alltid upp vilka tidigare jobb och kunder som företaget utfört och haft. Ring och kontrollera, åk gärna förbi och titta och se till att du har en bättre bild av företaget innan du skriver på kontraktet. Inga referenser - inget jobb!

Läs mer på http://www.byggföretagstockholm.com/.

← Äldre inlägg