Blogg

Därför bör du anlita proffsen till din renovering

21 maj 2018

Det finns många bloggar på nätet, program på TV och fina, glänsande magasin, som uppmanar oss konsumenter att renovera allt möjligt hemma själva. Här uppmanar vi gärna våra läsare att göra om hemma och spendera tid på att renovera. För många är det rena rama terapin att få komme hem och i lugn och ro tapetsera och måla om. Och det är också det enda vi kommer att uppmana till; tapetsera och måla. Resten rekommenderar vi starkt att man överlåter till proffsen. Varför då? Därför att om man som lekman gör något misstag, vilket även proffsen kan göra, så kan man bygga in dolda fel i sitt eget hem. Vad händer om man har dolda fel i sitt hus?

Vad som händer om man har byggt in ett fel i sitt hus, beror på vad man har gjort och var i huset det dolda felet ligger.

Taket

Har du ett dolt fel i taket, kan du få in läckor här. Eftersom taket är särskilt känsligt för vatten och nederbörd, är det som alla förstår väldigt viktigt att man har tätat taket ordentligt. Och även om man har gjort det, är det viktigt att man ägnar både tak- och hängrännor sin tid, regelbundet, då det är stor risk att löv, barr och annan allehanda smuts kan täppa till vattnet som ska rinna av taket. Får du i värsta fall in en taklucka, kan du få en fuktskada som innebär att du måste bryta upp taket där skadan är skedd och se till att vädra ur, och torka stället som är fuktskadat. Sedan måste du byta ut de delar som är fuktskadade.

Väggen

Samma sak gäller här; har du fått en fuktskada i väggen måste du bryta upp hela det ställe som är angripet, torka ur det och ersätta med nytt, fräscht material. Ju längre tid som väggen har angripits av fukt, desto större del måste man avlägsna och få bort och ersätta med nytt material.

Golvet

I golvet kan du få mycket stora skador, om du har fått något som är felaktigt hanterat eller skadat. Även här gäller att du först river ut allt som är fuktskadat, torka ur det och ersätta med helt nytt material innan du har fått ordning på en fuktskada.

Därför bör du anlita hantverkare

Av dessa anledningar rekommenderar vi för det mesta att alltid anlita hantverkare, om det nu inte är så att man själv är utbildad hantverkare och vet vad man gör. I synnerhet avråder vi från att hantera badrumsrenoveringar på egen hand, då både badrum och kök utsätts för så mycket vatten varje dag. Här krävs det nämligen att man verkligen förstår hur man ska hanterar avloppsrör och vattentillförsel, liksom sanitetsrör. Man måste ha kunskap om lutning på badrumsgolv för att inte åstadkomma skador på det. 

De som bor ute på landet kan ha svårt att få tag i en riktig hantverkare. Mågna som bor där, blir själva riktiga proffs, mer eller mindre frivilligt. Lättare att få tag i proffsiga hantverkare är det om man bor i någon av landets storstäder; Stockholm, Göteborg och Malmö. Gärna vill man ju ha en firma som arbetar nära där man bor. De allra flesta bor ju i någon av de storstädernas förorter. I Stockholm är det Lidingö, Bromma eller Täby. I Lidingö kan man  anlita hantverkare som har en totalentreprenad, vilket innebär att man kan åtgärda både våtrumsutrymmen och dra el åt sina kunder. I princip kan de göra allt som du önskar för renovering i ditt badrum.

Vådan av läckande tak

12 maj 2018

Att taket är helt och skyddar mot läckage är en av förutsättningarna för tak. Att ha motsatsen är ett misslyckande, som snabbt måste åtgärdas. Ingen vill ha en vatten- eller fuktskada. Har man väl fått det på sitt hus kan det ta flera månader innan allt är åtgärdat. Allt material som har drabbats måste ersättas med nytt, friskt material. Det skadade måste rivas ut, fukten måste torkas och innan man kan gå in och ersätta det skadade materialet måste man vänta på att det har torkat ut. Det tar tid, energi, resurser och ansträngningar i anspråk. Och har man väl fått skadan reparerad kommer man förmodligen att göra allt man kan för att inte drabbas på nytt. Så vad ska man ersätta det skadade taket med?

Plåttak 

Vill man kan man ersätta taket med ett plåttak. Det har en lång hållbarhet. Det är heller inte svårt att lägga själv, förutsatt att man kan hantera hammare och spik och klarar av att krypa på taket och inte är rädd för att falla ner. Detta material brukar man lägga på hus som är mindre, till exempel Attefallshus, sommarstugan eller bastun. Det är mycket viktigt att man är noggrann när man lägger plåttaket så att skarvarna håller tätt.

Tegelpannor

Detta är det mest klassiska materialet för tak i Sverige. Det har ett klassiskt utseende och det är nog detta vi tänker på när vi tänker på tak. Tegelpannor är ett material som håller längre än något annat material. Det finns tegelpannor som är 100 år gamla. Förutsatt att de inte får någon yttre påverkan, håller de mot väder och vind hur länge som helst.

Betongtegel

Detta är ett material som är lätt att lägga. Man lägger det på samma sätt som tegelpannor, men i stället för att lägga pannor av tegel, lägger man dem av betong. De håller dock inte på samma sätt som tegel, det viktiga är ytskiktet, att betongen är behandlad med ett ytskikt som håller mot vätan för lång hållbarhet.

Säkerheten viktigast om man ger sig upp på taket

Tänk på säkerheten om det är så att någon funderar på att ge sig upp på taket själv. Man måste ha en säkerhetslina och hjälm. Är man ovan vid höjder, är det bättre att hyra en lift som gör att du inte måste klättra på en ställning. Allra säkrast är ju att anlita en professionell takläggare. Bor man i en medelstor stad, säg till exempel Norrköping, Örebro, Västerås eller någonannanstans, har man oftast ett tiotal takläggare att välja på. Hur ska man veta vilka som är nogranna och gör arbetet på ett tillfredsställande sätt? Referenser är viktiga här för att veta hur de arbetar. Varför inte anlita ett av Nordens största takläggare? Läs mer här om en takläggare i Norrköping.

Dags att förverkliga altandrömmen!

3 maj 2018

Dags att bygga den där altanen som ni har drömt om så länge? Det är många som klarar av att själv snickra en enklare altan. Den kanske inte håller så länge, när man själv snickrar ihop den, men det kanske inte är så viktigt? Ska man göra på rätt sätt, kommer det däremot att ta tid. Är man riktigt noggrann med ett bygge måste det få ta tid.

Det är viktigt att man är noggrann ända från början, när man gjuter plintar, sedan bygger reglar, stomme och lägger på trallar, snickrar ett staket och kanske en trappa upp eller ner till altanen. Eller så bygger man kanske altanen på markplanet. Det är ändå viktigt att gjuta grunden och gräva ner grunden även om altanen ska vara på markplanet. Få tänker på att marken rör på sig under årens lopp. Även i Sverige har vi jordbävningar, men så små att vi knappt märker av dem. Det är därför det mesta rör på sig när det kommer till att placera byggnader, som en altan, på marknivå. Även om man bygger en enklare terass, gäller det att bygga för att terassens stenar eller plattor inte ska röra på sig alltför mycket.

Altaner höjer värdet på hus

En altan är ett sätt att höja värdet på ett hus. De flesta vill ha altaner att sitta på utomhus. En del satsar så mycket på altanerna att de glasar in den och gör på det sättet altanen till ett mysigt uterum. På det sättet förlänger man utesäsongen, och kan sitta från tidig april till sent i oktober och njuta av den egna trädgården. Har man ett litet vardagsrum, får man fler vardagsrum med hjälp av en inglasad altan. Dessutom får man det viktiga ljuset om man har möjligheten att sitta på en altan även i sämre väderförhållanden. Vi behöver ju ljuset för att kompensera för de mörka vintermånaderna som det innebär att leva så pass norrut som vi gör i Norden. Då är ett uterum bland det bästa man kan göra för det egna måendet.

Har man en altan har man andra möjligheter att kunna sitta ute och äta. För att kunna möblera med bord och stolar, behöver man en plan yta. Dessutom vill man kanske inte riskera att möblerna angrips av fukt. Då är en altan det bästa mot fukten. Även möbler som är anpassade för ett uteliv kan fara illa av alltför mycket fukt, för att inte tala om att vi människor kan må dåligt av en för fuktig miljö utomhus. En altan kan råda bot på det.

Så hittar du en snickare till din altan

Om du har drömt om en altan, hur har du tänkt genomföra planen? Bor du i Stockholm, Göteborg och Malmö finns det så många snickare att välja mellan. I Stockholm finns det över 2.000 snickare, i Göteborg över 600, i Malmö över 200, så hur ska du välja mellan så många? När det kommer till snickare, är referenser det viktigaste, inte priset. Tar de ett för lågt pris, kan man misstänka att det är något lurt med det hela. Vi som bor i Sverige, vet vilka kostnader det innebär att leva och bo här. Företag som tar in arbetskraft utifrån, vet du inte om de har juste arbetsmetoder, om de gör jobbet som du vill ha det. Om de betalar skatt, och om de har möjlighet att göra ROT-avdragen? För att få göra ROT-avdrag måste de betala in sina skatter. Det var ju en av de viktigaste sakerna som var avsikten med införandet av ROT-avdragen. Läs mer om hur du får tag i snickare i Stockholm på: snickarestockholm.biz.

Värmepumpar - behagligare klimat och bättre miljö

27 apr 2018

Många drar sig för att genomföra de större förändringarna i sina hus. Det kommer dels av att dessa ofta är dyrare och dels att de inte syns. Varför investera i exempelvis bergvärme till huset i Malmö; välja bland dyra värmepumpar, borra (och därmed förstöra trädgården) och installera allting med den kostnaden till på köpet? Detta då man kan lägga samma pengar på att renovera både kök och badrum och därmed få ett vackrare hus?

Vi förstår definitivt tankegången, men i skulle ändå vilja komma med några motargument. Värmepumpar finns dels för annat än bergvärme. Du kan exempelvis dra nytta av energin från sjövärme, från marken, från vind och från luften.

Att vi nämner just bergvärme beror på att den energikällan gör störst skillnad. Därför så håller vi oss också till bergvärme då vi förklarar varför en sådan investering - som inte syns - kan vara bättre att göra.

Den osynliga investeringen bär frukt

  • Din ekonomi - på sikt. Vi har hela tiden sagt ordet investering och det har vi gjort av en anledning. Du kan med hjälp av värmepumpar - i det här fallet alltså avsedda för just bergvärme - sänka dina årliga kostnader för uppvärmning med upp till 80%. Det är, på sikt - man brukar säga att det tar tio år innan allt betalat av sig - en riktigt bra investering. Hur många kök kan du inte renovera i framtiden för den summan du årligen sparar?
  • Din ekonomi - just nu Det handlar även om - och detta gäller alla värmepumpar av ett modernare snitt - att ekonomin blir bättre för stunden. Du kan som exempel på detta lösa ett avtal med ditt elbolag som gör det möjligt att betala per timme. Moderna värmepumpar kan nämligen koppla upp sig mot det nordiska elnätet och öka si prestanda då priserna är som lägst för att sedan gå ner i kapacitet då priserna stiger. Det tjänar du pengar på - hela tiden - och till minimal ansträngning

Rot-avdraget

  För både borrning efter bergvärme och installationen av den värmepump du köpt så är rot-avdraget möjligt att använda. Det gör skillnad då du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden - med ett årligt tak på 50.000 kronor. Värmepumpar - oavsett till vilken energi - behöver installeras och kalibreras på ett korrekt sätt för att ge maximal effekt.
 • Din bekvämlighet Du kan via en installerad app i telefonen styra din värmepump. Ska ni lämna Malmö för en semester så kan du låta den gå ned i kapacitet. Då ni därefter är på väg hemåt så trycker du på appen och höjer upp prestandan så att värmen bli behaglig då ni kliver in genom dörren igen. Dagens värmepumpar är sofistikerade, lättskötta och kräver minimalt med underhåll.
 • Bättre miljö Genom värmepumpar så återanvänder man energi från solen. Det skapas ett kretslopp som är bra för vår miljö. Koldioxidutsläppen blir väldigt mycket lägre - om man jämför med fjärrvärme - och till skillnad mot olja så är det alltså förnybar energi. Olja är fossilt och där påverkas du dessutom ekonomiskt då du gör dig beroende av omvärldens priser.

Ytterligare detaljer om värmepumpar finns att hitta på denna sajt: https://www.värmepumparmalmö.nu.

Bygg altan eller balkong enligt husets arkitektur

25 apr 2018

Snart är det dags att plocka fram altan- och balkongmöblerna och sätta oss utomhus för att njuta av det vackra vårvädret. Vi är som grävlingarna som vaknar ur vårt ide och kryper fram i solljuset. Vi super in så mycket av solens ljus så mycket vi bara kan, eftersom det inte är något som vi har tillgång till under resten av årets dystra klimat här uppe i Norden. Har man ingen altan, blir det lite svårare att njuta utomhus. Då gäller det att bygga en altan, en terass eller en uteplats med till exempel plattor på favoritstället utomhus.

Anlita en professionell snickare i Uppsala

Om du tycker det är svårt att göra på egen hand, är det en bra idé att anlita ett proffs som kan göra det åt en. Bor man i ett K-märkt hus, vilket innebär att kommunan där du bor, anser att huset inte ska göras om, som är från en tid då man vill bevara husets ursprungliga utseende, kan det vara svårt att få bygglov om du inte kan bevisa att altanen eller balkongen kommer att byggas i precis enlighet med husets arkitektur.

Speciellt kan det drabba hus, eller lägenhetsinnehavare i Uppsala, där husen är mycket gamla i centrala staden. Uppsala är en av landets äldsta städer. Att bo i Uppsala är som att bo mitt i Sveriges historia, vill man kan man känna historiens vingslag i gator och torg. Man kan besöka Gamla Uppsala och kungahögarna där. Man kan gå på landets äldsta universitet och ”hälsa på rektorn” vid Carolina Rediviva, äta champagnefrukost och göra sin egen farkost lagom till Valborg och bli kall i forsränningen som äger rum i Fyrisån och som kan beskådas av alla uppsalabor, som vill det.

Det är en förmån att få bo i Uppsala

Det är helt enkelt en förmån att få bo i Uppsala. Vill du renovera om ditt hem, bygga ut eller bygga nytt kan du anlita en snickare som kan byggnadsvård och som är måna om att inte göra om den stil och arkitektur som är förhärskande i den gamla, anrika staden. Varför inte anlita en hantverkare som kan ta ett totalansvar för bygget. Det innebär att du inte behöver hålla reda på olika hantverkare för att få den tillbyggnad eller renovering som du vill ha hemma. De håller kontakten med lal slags VVS-montörer och elektriker. Du slipper det ansvaret och kan släppa ansvaret till betrodda snickare. Då får du snickare som är lyhörda för vad du önskar och hur du vill ha det. Läs mer om snickare i Uppsala på: http://www.snickareuppsala.nu.

Takläggare i Uppsala – recensioner och omdömen

13 apr 2018

Letar du efter en takläggare i Uppsala? I sådana fall har du ganska många alternativ att välja mellan. Ett ganska enkelt och effektivt sätt att smalna av urvalet är att titta på recensioner och omdömen. Ser du att en viss firma enbart har fått många negativa recensioner, kan du utesluta den firman direkt i ditt sökande. Vi har tittat på stora plattformar online för att titta på vad Uppsalaborna egentligen säger om sina takläggare. 

Något som är viktigt att ha i åtanke är att ett litet underlag av recensioner får anses vara mindre pålitligt än ett stort underlag. Recensionerna för takläggare i Uppsala är, jämfört med en del andra branscher, ganska få (som högst ca 60 stycken på plattformen vi tittar på). Därför får bilderna av takläggarna i Uppsala som ges nedan tas med en viss nypa salt. 

De flesta är mycket nöjda

Den första takläggaren i Uppsala vi tittar på är också den som har fått flest omdömen (ca 60 stycken). Faktum är att de allra flesta är mycket nöjda med den här firmans arbete. Helhetsbetyget 4,8 av 5 understryker detta. Kunderna berömmer bland annat företaget för deras bemötande och utförande. En del ger också lovord för hur effektivt firman arbetar. En recensent skriver att inte ”fattar” hur ett nytt plåttak blev klart på bara en och en halv dag. 

Lovordar arbetet – ger ris till säljare och hållande av tidsplan

För att hitta mer negativa recensioner för den här takläggaren får vi scrolla nedåt en bra bit. En recensent ger betyget 3 av 5 (vilket ändå får anses vara godkänt) och beskriver arbetet som ”världsklassigt”. Det som drar ner betyget, menar han, är kontakten med säljaren efter att kontraktet hade skrivits på. Enligt honom lovade han att taket skulle monteras en viss månad, men hörde inte av sig den aktuella månaden, och gick inte heller att nå. 

Takläggare med 2 av 5 i helhetsbetyg

Takläggaren ovan fick nästan enbart goda recensioner. En annan firma vi tittar på har fått lite sämre omdömen. Tilläggas bör att det endast getts tre recensioner, men samtliga av dem innehåller klagomål. Till exempel skriver en kund att hon inte kan rekommendera firman, eftersom de kan bli ”direkt otrevliga mot privatkonsumenter”. Ett problem har uppstått med taket där hon och hennes försäkringsbolag tycker att felet ligger på takfirman, medan de vill dra det till en rättslig process. 

En annan recensent säger att taket ”generellt varit bra”, men att två fel har upptäckts vid två olika tillfällen. Dock tycker han att den här takläggaren i Uppsala varit duktig på att komma och rätta till felen, varför han ger dem 4 av 5 i betyg. 

Att bedöma profiler och omdömen

Plattformen vi tittar på har men stor andel verifierade användare, vilket givetvis är en fördel. Det blir då lättare att lita på bilden som ges, även om man aldrig kan vara 100 % säker ändå. Olika plattformar har olika kommentarssystem, där vissa omdömen nästan enbart är anonyma, medan andra bara tillåter verifierade kunder att kommentera. Se till att lägga störst vikt vid de omdömen som skrivits av profiler som är verifierade. 

Vill du renovera i samma stil som huset?

3 apr 2018

Bor du i ett äldre hus? Då kan det vara bra  och det snyggaste och mest genuina alternativet att renovera i samma stil som huset är byggt i. Byggnadsvård, kallas det och meningen och tanken med en sådan är att man tar hänsyn till den idé och den epok som huset byggts i. Man är så att säga trogen den tid som huset byggdes under och bevarar den stilen. Det är ju inte så att man inte kan sätta sin egen prägel på att renovera ett äldre hus med repekt för den tid som huset byggdes i, tvärtom.

Renovera med hänsyn till tidsepok med egen prägel

Man har stora möjligheter att sätta sin egen prägel på en renovering som görs med varsam hand. Dock är det inte alltid alla hantverkare, som är medvetna om byggnadsvård, eller som tänker på att använda de material som man använde under den tid som huset ursprungligen byggdes. Då är det bra att känna till den typen av hantverkare. Man kan alltid googla byggfirma Stockholm, och byta ut Stockholm med det ortsnamn där man bor. Då får man flera förslag av Google på hantverkare som arbetar där man bor. Du bör ta kontakt med något nav de förslagen och fråga efter de hantverkare som har kunskap om byggnadsvård.

Anlita hantverkare som arbetar med byggnadsvård

Ganska snabbt märker du om de tänker i samma banor som du. När du väl har fått tag i rätt hantverkare är det sedan att jaga material som är tillverkade i samma stil som det hus du har. Det är inte alla byggbutiker som har det. Ofta får man googla byggnadsvård och byggmaterial och hoppas på att det dyker upp byggfirmor som kan erbjuda material som är tillverkade för den tidsepok som man har sitt hus i. Ofta är det endast ideella föreningar som har kontakter till tillverkare av sådant byggmaterial. Dessutom, hittar du rätt hantverkare, kan han eller hon oftast tillverka det su behöver för renoveringen av ditt hus.

Kontrollera att hantverkarna förstår vad du vill

När du väl har kommit så här långt är det bara att sätta igång. Det kan vara bäst att följa renoveringsarbetet relativt noga, för att se att ni tänker i samma banor när det kommer till renoveringen av ditt äldre hus. Det kan handla om att få tag i allt från specialtillverkade profiler på golv- eller dörrlister, fönster som har särskilda träkarmar och fönsterbågar. Det kan vara allt från målarfärg som enbart är tillverkat med linoljefärg – den kan du säkert tillverka själv, eller be hantverkaren göra på egen hand. Det kan vara kalkstensgolv, armeringsjärn, vedspisar, öppna ugnar och så vidare.

Fördelar med heltäckningsmatta

30 mar 2018

Idag finns det heltäckningsmattor i Stockholm som passar för hemmets alla rum. Allt från de mest slitstarka mattorna till hallen till de med långt och mysigt hår som används i gillestugan eller sovrummet. Att välja heltäckningsmatta har ett flertal fördelar. De fördelar som framförallt lyfts upp av återförsäljare av heltäckningsmattor i Stockholm är:

Mindre damm

Tidigare valdes heltäckningsmattor bort som ett alternativ eftersom de ansågs vara ohygieniska och vara dåliga för de med dammallergi. Idag är det nästan tvärtom. Ett Stockhomsföretag skriver exempelvis att ”rum med heltäckningsmattor är bättre för att motverka allergier framkallade av damm”. Det man då utgår ifrån är att dagens modeller av dessa mattor är av ett material som fångar upp och binder dammet. När sedan dammsugning sker så försvinner mer damm från rummet än om man haft vanlig matta och dammet lättare rör sig fritt i rummet.

Ljud

Heltäckningsmattor är mycket vanliga i rum där man vill få ner ljudnivån. Det dämpar effektivt skarpa ljud och detta inte minst om saker tappas på golvet. Att därmed lägga heltäckningsmatta med mycket korta strån på kontor är ett effektivt sätt att dämpa ljudnivån och samtidigt göra det mer hemtrevligt. 

Snubbelrisk

En tydlig skillnad mellan heltäckningsmattor och klassiska mattor är att heltäckningsmattan inte har någon snubbelrisk. Den ligger exakt still och har inte några kanter som annars lätt skapar snubbelrisk. Hos vissa personer finns alltså en stor fördel att lägga in heltäckningsmatta vilket minskar risken avsevärt för att ramla samtidigt som det skapar ett skönt underlag att gå på. Detta gäller även på golv där man behöver rulla en rullator eller rullstol då dagens moderna heltäckningsmattor är så hållbara och kompakta att det inte är några problem för hjul att rulla fritt på dem. 

Billigare och enklare än andra golv

I val av golv kan man exempelvis välja mellan trägolv, laminatgolv, plastmatta och heltäckningsmatta. Alla dessa kan monteras på exempelvis ett betonggolv. Sett till priset som uppstår gällande material och montering så är heltäckningsmatta troligtvis det billigaste. Det behöver inte nödvändigtvis vara billigast per kvadratmeter men den är extremt enkel att montera. Montering kan antingen ske på egen hand eller mot en mindre kostnad. De flesta butiker i Stockholm som säljer heltäckningsmatta erbjuder även monteringshjälp som dessutom kan ske mot ROT-avdrag. Det kan ställas mot plastmattan som inte sällan sak ”svetsas” i skarvarna eller parkettgolvet som tar rejält med tid att lägga. Heltäckningsmatta kan monteras med dubbelhäftande tejp vilket gör den lika lätt att montera som att sedan byta ut. Dessutom kan man lätt byta ut en mindre del av mattan om detta behov uppstår. 

Källa: Fakta har tagits från fyra av de större återförsäljarna av heltäckningsmattor i Stockholm. En del av de ovan nämnda fördelarna har nämnts av flera av återförsäljarna medan andra enbart nämns av vissa få. 

Är en golvslipning det du behöver?

26 mar 2018

Du har precis köpt nya möbler till din lägenhet i Stockholm; du har gjort en stor investering och du har dessutom tagit professionell hjälp för att ställa dessa nya möbler på rätt ställe. Genom detta så har du fått en smakfullt inredd lägenhet som går helt i den stil du alltid drömt om.

Men, trots de nya, fräscha möblerna och den smakfulla placeringen av dessa så känns ändå bostaden tung och tråkig; den känns – trots att du även satt upp nya lampor – deppig och mörk. Det är inte ovanligt att denna känsla kan komma och den gäller även för personer som nyligen städat - men som ändå upplever sin bostads om smutsig. Den gemensamma nämnaren? Golven.

Ett trägolv som har några år på nacken kan sänka vilken bostad som helst rent estetiskt. Det spelar ingen roll vad man ställer på golvet i fråga eller hur man ljussätter sin bostad – golvet tar upp så mycket yta och spelar en så pass stor roll att det påverkar hela intrycket. Detsamma kan, tack och lov, sägas om ett vackert golv. Ett nytt trägolv kan ge lyster, karaktär och själ till hela bostaden och ge varenda liten möbel en extra skjuts framåt.

Vi sa ordet nytt trägolv, men det behöver inte på något sätt förväxlas med att det gamla golvet rivs ut och ersätts med ett nylagt golv. Nej, det är ofta en sämre lösning som kostar väldigt mycket pengar. Den lösningen vi istället skulle vilja slå ett slag för handlar om en golvslipning och vilken effekt en sådan ger. Är en golvslipning möjlig att genomföra i din bostad i Stockholm så ska du också, nästan helt utan tvivel, välja det alternativet.

En golvslipning är prisvärd i Stockholm

Det första steget är att undersöka huruvida ditt trägolv är möjligt att slipa: Ett trägolv går normalt att slipa mellan 3-4 gånger under sin livstid. Här kan du ta hjälp av en golvslipare för att undersöka golvet och där denne kan avgöra om det finns tillräckligt med lager kvar att slipa bort.

Skulle det vara möjligt så tycker vi att du även fortsatt bör låta denne golvslipare sköta arbetet. För, en golvslipning är inte helt lätt att utföra på egen hand och enligt vår erfarenhet så riskerar man lite för mycket om man väljer bort den professionella hjälpen. Du kanske tar för mycket, du kanske startar maskinen med valsen nedfälld eller också slipar du ojämnt; samtliga dessa misstag kan leda till att du måste börja om (och att golvets lager blir allt tunnare).

Professionell golvslipning är en tjänst som inkluderas i ROT-avdraget och det gör att det inte blir så extremt dyrt. Du kan dra av 30 proicent av den totala arbetskostnaden; det gör stor skillnad och det ska definitivt läggas i vågskålen då man står inför att välja mellan professionell hjälp eller att göra jobbet själv. Dessutom så använder många företag nya maskiner som gör att projektet blir i stort sätt dammfritt. Hyr du en slipmaskin så kommer denna förmodligen att vara av en äldre modell, något som innebär att du måste täcka hela din bostad för att slippa se slipdamm överallt. Läs mer om golvslipning i Stockholm på denna site.

Så gör du om är missnöjd med golvslipningen

20 mar 2018

Har du en vacker fiskbensparkett i en sekelskifteslägenhet på Kungsholmen? Eller ett stort golv av furu i en fristående villa? Oavsett golv finns det givetvis alltid en risk att man inte blir nöjd med resultatet när man köper en golvslipning. Sliparen kanske anser att arbetet är slutfört – medan du ställer helt andra krav på hur golvet ska se ut. Om du upplever att arbetet är undermåligt utfört är det bra att komma ihåg att du inte är den första. Det första steget är att prata med sliparen och försöka nå en lösning. 

Prata med sliparen

En bra början är givetvis att prata med den som utfört din golvslipning om problemet. Förhoppningsvis kan ni nå en lösning genom att endast tala med varandra. Det ligger troligtvis i bådas intresse att det inte ska bli en långdragen tvist. Om du inte vill prata direkt med den som slipat ditt golv kan du skriva ett brev. Glöm i sådana fall inte att ta en kopia på brevet och spara den. 

Om ni inte kommer överens kan ni ta en oberoende besiktningsman till hjälp som kan granska golvslipningen. Det är bäst om du själv, eller tillsammans med hantverkaren, väljer ut den besiktningsman som ska få titta på arbetet. 

Om fel i arbetet har skett

Om besiktningsmannen visar att det finns något fel i arbetet, är det upp till golvsliparen att ordna det som du har klagat på. Åtgärdandet ska ske inom rimlig tid och ska inte innebära några kostnader för dig som kund. Hur ”rimlig tid” definieras avgör man från fall till fall och beror på projektets, och givetvis problemets, omfattning. 

Du behöver inte göra en slutbetalning förrän du är nöjd, eller tills dess att en annan lösning på problemet har nåtts. När något fel i arbetet har skett har du rätt att hålla inne en summa pengar som motsvarar kostnaden för att få felet åtgärdat eller arbetet slutfört. Om golvsliparen har försökt att rätta till felet men det ändå inte ordnar sig, har du rätt att begära avdrag på priset. Avdraget motsvarar då kostnaden för att hitta en golvslipare som kan göra om eller slutföra arbetet. 

Kontakta kommunen

Om du känner att behöver råd kring din reklamation kan du ringa din kommuns konsumentvägledning. Dessa skall, på ett opartiskt vis, ge råd och information som kan ligga till grund för att lösa tvisten. Bor du i en större stad som till exempel Stockholm, har flera stadsdelar sin egen konsumentvägledning att gå eller ringa till (ett exempel där det inte finns är Kungsholmen, med kontoret placerat i Kista i väster om Stockholm).

Fortsätter vi med Kungsholmen som exempel, föredrar de att nås på telefon, precis som de allra flesta andra stadsdelar. Just Kungsholmen har endast telefontid fyra timmar om dagen, medan vissa andra stadsdelar har upp till åtta timmars telefontid. Gå in på din kommuns hemsida för att hitta telefonnummer att ringa till. Läs mer här om du vill hitta en bra firma som utför golvslipning på Kungsholmen.

Har du gamla rör?

10 mar 2018

Funderar du på att göra om hemma? Många byter ut badrum och kök efter fem år. Visserligen får man nya fräscha köks- och badruminredningar och kanske man vill följa med i inredningstrenden – men hur miljövänligt är det?

Vi behöver ju alla bli mer medvetna om de val vi gör för miljöns skull. Att leva hållbart är något som är guld värt. Var och en av oss svenskar lever som om vi hade tillgång till fyra jordglober var, varje år. Deadline för det som jorden kan försörja för hela den globala befolkningen, kryper allt tidigare under åren som går.

Vi kan göra mer eller mindre hållbara val

Vi som konsumenter har stor makt för att påverka hållbarheten och miljömedvetenheten. Genom de val som vi gör, påverkar vi faktiskt alla dem som är stora miljöbovar, såsom tillverkningsindustrin, flyg- och bilbranschen. Vi har större makt än vad vi alla gånger är medvetna om. Vi bör alla hellre reparera, restaurera och återanvända, än vi gör i dagsläget. 

Har du gamla rör i din bostad, eller i ditt hus?

En enkel relining, eller rörinfodring kan vara både mer skonsamt mot miljön – och mot din plånbok. Det som händer när man relininar eller gör infodringar på gamla rör är att man istället för att byta ut dem, lägger en plastinfodring av rören.

Men först måste man inspektera rören ordentligt så att man säkerställer att de inte har åstadkommit någon vattenläcka. Om det har skett måste man bryta upp golv, vädra och sedan lägga nya rör och sedan nytt golv. De flesta företag som gör stambyten lägger sedan ny inredning i både kök och badrum. Det är kostsamt och ett stort arbete. Har man rör som inte har gett någon sådan skada, kan man i stället med en enkel metod lägga en hinna av plast inuti rören. Man använder då armerad plast. Med hjälp av tryckluft ser man till att plasten lägger sig längs rören. Man slipper skarvar som rören kan ha. Med en relining håller rören för minst 30 år framåt.

Certifierade VVS företag att lita på

Ett VVS-företag gör både inspektioner innan, som efter. De måste kontrollera att rören är som de ska och att allt fungerar. De ger garantier och all dokumentation som krävs för att du som kund kan lita på att rören håller för många år framåt.

Det är viktigt vilket VVS-företag som du anlitar. Se till att det är ett certifierat VVS-företag. Be om referenser om du är osäker på hur bra de är. Ingen vill ha att göra med ett oseriöst företag. När det kommer till rör som leder vatten, måste vara noggrann och erbjuda all sorts dokumentation och garantier. Skulle något hända, måste de garantera att de står till svars för det inträffade. Det är därför garantier är viktiga. Hör dig gärna för bland vänner och bekanta om de ha rerfarenhet ett bra VVS-företag för att du ska vara på den säkra sidan.

Googla ett bra företag

Om du inte får tag i något certifierat företag via vänner och bekanta, kan du googla till exempel relining Stockholm, om du bor där. Annars skriver du relining och så ortsnamnet där du bor så får du flera förslag av Google. Sedan är det bara att ta kontakt, kolla offerter och referenser innan du anlitar dem. Lycka till!

Så kan du förhindra en brand

6 mar 2018

Att arbeta förebyggande mot bränder kan vara skillnaden mellan en katastrof eller något som går att reparera. Vanliga brandorsaker är till exempel elektriska fel, torrkokning eller att branden är anlagd. Man brukar säga att det krävs tre faktorer för att en brand ska kunna uppstå och därefter eventuellt sprida sig: syre, värme och brännbart material.

Om kunskaperna kring brandsäkerhet ökar, kan många liv skonas – varje år. En hel del bränder sker i äldre byggnader, som inte har bytts med lika hög brandsäkerhet i åtanke. Jämför till exempel utrymningsvägarna vid nybyggnationer, med gamla hus i exempelvis Gamla stan i Stockholm.

Brandskyddsmålning

Vid eldsvådor är varje sekund viktig. Brandskyddsmålning fördröjer eldens spridning, och gör att räddningstjänst eller de som vistas i den brinnande lokalen vinner dyrbar tid. En brandskyddsmålning kan vara en viktig faktor i att minska risken för att människor skadas eller till och med mister sina liv. Därutöver kan material egendom räddas. 

Många väljer att anlita hjälp för att få en brandskyddsmålning korrekt utförd. Bor man i en större stad, Stockholm till exempel, bör det inte vara svårt att hitta en firma som kan utföra en brandskyddsmålning med hyfsat kort varsel. Brandsäkerhet är inget som bör skjutas upp.

Var försiktig med hemelektronik

Som nämnt i inledningen av den här texten är elektriska fel en av de vanligaste orsakerna till att bränder uppstår. Apparater i till exempel köket eller vardagsrummet kan bli överhettade och i värsta fall orsaka en eldsvåda.

Ett bra sätt att minska risken för att en brand ska uppstå genom elektriska fel, är att implementera nya vanor i vardagen. Dra alltid ur stickproppen efter att elvispen eller kaffebryggaren använts till exempel. Som tur är, är många köksmaskiner idag smarta och kan stänga av sig själva. Än så länge gäller det här dock minoriteten av de apparater man har i hemmet.

Under juletider

Under juletider tenderar riskerna för bränder i hemmet att öka. Åtminstone ökar vissa orsaker till bränderna som sker. Det hör till att man bland annat tänder ljus och sätter upp ny elektronik på huset i form av julpynt.

Lägg därutöver till tiderna kring nyår, där många olyckor sker med fyrverkerier. Om fyrverkerier sköts på rätt sätt finns inga större risker att oroa sig för. Det gäller att man följer anvisningarna som följer med förpackningen och inte fyrar av raketer i en farlig riktning. Särskilt farligt kan det bli i tätbebyggda och tätbebyggda områden, som till exempel Stockholm eller Göteborg. Bara i Stockholm orsakas flera bränder och fyrverkerier varje år.

Tips för din lägenhetsrenovering

1 mar 2018

En lägenhetsrenovering är ett projekt som man bör låta ta tid. Att skynda sig igenom det kan göra att man gör misstag som sedan är svåra, eller åtminstone mycket kostsamma, att ändra på. Genom att följa ett par enkla tips kan du göra din lägenhetsrenovering på ett sätt så att den blir så bra som den kan bli. Ett annat viktigt skäl till att planera renoveringen ordentligt är att det ger dig goda möjligheter att prioritera pengarna. Om du på förhand vet vad du behöver, vad du kan lägga och vad din lägenhetsrenovering kommer att kosta, vet du ifall du behöver stå över något eller om du har råd att lägga lite extra pengar på något du vill ha.

Planera ordentligt

Som nämnt i inledningen är planering A och O för en lägenhetsrenovering. Att bara ta hammare samt spik och påbörja arbetet kommer garanterat ge dig resultat som du inte är nöjd med. Sätt er ned och tänk över hur ni vill ha det och hur mycket pengar ni kan tänka er att lägga.

En del i planeringen är att göra upp en bra budget. Med bra betyder att ni noga räknar på vad allting kommer kosta. Medan ni gör budgeten kan det vara en bra idé att prisjämföra. Bor ni i en större stad, Stockholm till exempel, har ni många butiker att välja mellan. Kolla upp närliggande prisers butiker och anpassa era inköp därefter. Tänk dock på att allting som är billigt givetvis inte är bra.

Hitta en firma

Ska ni göra en stor lägenhetsrenovering kommer säkerligen hantverkare att behövas. Ett bra sätt att hitta dem på är att gå genom offertsidor. Det kan gå till ungefär som nedan:

 1. Gå in på en offertsida och skriv vad ni behöver hjälp med, till exempel att det gäller en lägenhetsrenovering i Stockholm, och de specifika momenten.
 2. Vänta några dagar och få in offerter från firmor i Stockholm som kan tänka sig att hjälpa er.
 3. Jämför offerterna. Se vad som ingår och se vilka priser de tar. Är du en duktig förhandlare kan det eventuellt gå att ställa offerterna mot varandra. Om det är just i Stockholm du har sökt offert kommer du säkerligen få många svar att välja mellan
 4. Innan du anlitar någon bör du kolla upp företaget ordentligt. Kolla upp att det inte finns skulder hos Kronofogden och ta gärna referenser från kunder. Något annat man kan göra är att kolla upp företaget på nätet. Se efter på olika plattformar där recensioner av firman kan tänkas finnas. Tänk dock på att dessa inte alltid är att lita på, särskilt om det är bara några få stycken från användare som inte är verifierade. 

Besök denna sajt för mer information om hantverksfirma i Stockholm.

Så hanterar du golvslipmaskinen under golvslipningen

15 feb 2018

Ska du slipa golv? Kanske bor du i en sekelskifteslägenhet i Stockholm med laminerad parkett? Eller i en stor villa ute på glesbygden, med golv av massivt trä? Olika golv kräver olika typer av slipningar. Maskin och papper kommer alltså att behöva anpassas efter jobbet, oaktat om golvet finns ute på glesbygden eller i Stockholm. Främst är det tjockleken på slippappren som är en avgörande faktor för hur slipningen ska göras. Oavsett hur du slipar är det viktigt att du till exempel vet hur man byter slipvals, tömmer dammpåsen och monterar isär golvslipen när jobbet är klart.

Så byter du slipvalsen

Visst – du kanske inte behöver byta slipvalsen varje gång du ska slipa ett golv. Likväl är det viktigt att känna till, ifall den till exempel behöver tas loss för rengöring. Vi berättar ungefär hur det går till, men tänk på att vissa detaljer varierar mellan olika maskiner.

 1. Fäll maskinen bakåt så att den vilar på handtag och vickstöd.
 2. Fäll ner remskyddet.
 3. Lås slipvalsen (görs ofta genom att sticka in en stålpinne genom valsremskivan och maskinstativet)
 4. Ta loss slipbandet.
 5. Skruva av muttern. Finns det en bricka där? Avlägsna den i sådana fall.
 6. Här kan det skilja sig mycket mellan olika maskiner. Många har ett demonteringsverktyg som skruvas på till botten av axeln. Därefter tas en hammare och slås rakt på verktyget, varpå det sedan ska lossas. Efter detta ska valsen lossna från sin axel och kunna dras ut för byte eller rengöring.

Om du hyr maskinen av ett uthyrningsföretag är detta något du sannolikt inte kommer att behöva göra. Har du själv investerat i en slipmaskin för att kunna slipa golv billigt framöver, är detta dock något som är viktigt att kunna. Är du osäker kan du lämna in den till någon som kan göra det åt dig.

Töm dammpåsen då och då

Storleken på dammpåsarna skiljer sig något mellan olika maskiner. Oavsett hur stora de är det vanligt att de ska tömmas när den är fylld med ungefär en tredjedel. Sätt detta i rutin när du slipar golv för att vårda maskinen på bästa möjliga sätt.

Något annat som är viktigt att känna till är att trädamm innebär både brandfara och explosionsrisk. När du slipat klart är det således mycket viktigt att du tömmer den och förvarar trädammet utomhus, på en säker plats. Det har hänt att eldsvådor har startat vid golvslipningar (bland annat relativt nyligen i Stockholm) så det gäller att ha brandsäkerheten i åtanke hela tiden. Det här är kanske i synnerhet viktigt om du bor centralt i en större stad, såsom just Stockholm eller Göteborg, där en brand riskerar att sprida sig snabbt och orsaka stora skador.

Hur vill du inreda ditt hem?

15 feb 2018

Vilken stil har du i ditt hem? Det är ju så inne att odla sin egen inredningsstil. Vi lägger ju allt mer av våra resurser på våra hem. En jämförelse med några generationer tillbaka, för femtio år sedan, lade en medelinkomstfamilj ungefär en tiondedel av sin inkomst på sin bostad; lägenhet eller hus. Idag är delen en fjärdedel av inkomsten som vi lägger på vår egen bostad. Så mycket har utgifterna på våra bostäder vuxit. Vi lägger ner mycket av vår inkomst alltså på vårt boende. Intresset för inredning, renovering och husbygge ser heller inte ut att avmattas, tvärtom. De magasin och tidningar som går som bäst är de som handlar just om bygge, renovering och inredning. Nätet svämmar över av inredningstips och allehanda renoveringsråd.

Antika möbler dyrast

De riktigt värdefulla och dyra möbler är de antika möblerna vilket säger en hel del om hur vi värderar deras värde. Moderna möbler tillverkas på billigt sätt, titta bara på ett småländskt, multinationellt möbelföretag som Ikea. Kanske trenden går åt motsatt håll. Läser man de senaste inredningstrenderna går vi mot att köpa dyrare möbler och inredning, men som är mer hållbara. Vi tänker mer på att bevara, än att köpa, slita och slänga. När vi kommer till hållbara möbler, vad kan vara mer hållbart än de möbler som har överlevt över hundra år?

Flera generationer tillbaka kunde göra egna möbler

Bara för tre generationer och mer, sedan, byggde våra mor- och farföräldrar sina egna möbler. Här och där kan man fortfarande se möbler i våra hem som våra förfäder tillverkade; egna kökssoffor, fällbänkar och speglar. Det var trots allt inte så länge sedan var och en byggde sina egna hus, sina egna möbler, murade sin egen spis och täljde sina egna tallrikar, muggar, gafflar, knivar och skedar. Nu håller det kunnandet på att dö ut. Handen på hjärtat, vem kan tälja sig en tallrik? Vi kan ju knappt fälla träd för tillverkning. Ännu mindre ta tillvara träet för egen tillverkning. Synd eller hur?

Köpa istället för att tillverka själv

Den som inte kan tillverka sina antika möbler kan ju köpa istället. Det finns ju antikhandlare som åker land och rike runt och köper upp gamla, antika saker och säljer mer eller mindre dyrt. Det är inte omöjligt att komma över antika möbler i Stockholm, gamla golvklockor, speglar i antik stil, dalaskåp eller möbler i rokokostil, om man bor i huvudstaden. Fortfarande kan man se ärvda möbler som pryder våra svenska hem, fyra eller fem generationer tillbaka.

← Äldre inlägg