Blogg

Dags för nya golv?

14 dec 2017

Golven är den yta i bostaden som drabbas av mest slitage. Du går på det, du ställer tunga möbler på det, du drar in smuts, dina barn leker på golvet, du kanske tappar något på det, någon kanske går in med klackskor och så vidare. Golvet tar emot mycket stryk och detta gör att man då och då måste se över vilket skick golvet i fråga har. Ett golv fyller nämligen även en stor estetisk funktion - det upptar så mycket yta att det påverkar hela intrycket av det rum det ligger i. Ett slitet golv i exempelvis vardagsrummet kan vara förödande sett till helhetsintrycket - oavsett hur moderna möbler du har, oavsett hur du möblerat och oavsett hur din inredning i övrigt ser ut.

“ Går dina golv att slipa så är detta ekonomiskt fördelaktigt. Om inte, då kan det vara läge att kontakta en golvläggare och undersöka vilka golv som skulle passa i bostaden “

Upplever du att dina golv är slitna så kan det första steget vara att undersöka huruvida dessa går att slipa. En golvslipning är ett billigare alternativ och det gör dessutom ofta att golven behåller sin naturliga charm. Bor du i en äldre bostad i Stockholm så är det troligt att de golv som ligger i denna har en inneboende patina och att de har satt sig; en golvslipning - med tillhörande eftervård - skulle ta fram skönheten igen. Om det är möjligt - en golvslipning.

“ Att lägga golv är en konst. I synnerhet om det handlar om någon typ av parkett eller om ett massivt trägolv. Ta hjälp av en golvläggare i Stockholm “

Om inte, ja, då är det dags att byta golven. Innan vi går in på vilka alternativ som finns så ska vi säga att det bästa är att ta hjälp av en golvläggare. Att lägga golv är en konst - i synnerhet om det handlar om parkett eller något typ av massivt trägolv. Lägger du golven själv så riskerar du att få ett betydligt sämre resultat och golv som spricker, får bubblor eller som på något annat sätt går sönder. Ett golv lagt av en golvläggare kan hålla i en livslängd - därför är det en investering till din bostad i Stockholm.

Tänk tidlöst och låt en golvläggare lägga en fiskbensparkett

Ser man till vilka golv som gäller så kan vi säga att man bör vara lite försiktig gällande trender. Ett golv ska, som sagt, ligga under en längre tid och det kan vara en bättre idé att hålla det lite tidlöst än att experimentera för mycket. Vi tycker att du ska försöka matcha golvet mot din övriga bostad - bor du i en äldre våning i Stockholm så kommer förmodligen en klassisk fiskbensparkett att göra sig ypperligt.

Fiskbensparketten har för övrigt kommit starkt på slutet. Väljer du det golvet så bör du definitivt ta hjälp av en golvläggare; det golvet läggs med speciell teknik där varje stav måste passas ihop perfekt. Missar man en stav - ja, då kommer hela golvet att se konstigt ut; en golvläggare har vanan, erfarenheten och verktygen för att göra jobbet på ett perfekt sätt.

En annan viktig detalj gäller var i bostaden golvet ska läggas. Här bör du tänka att vissa rum - hall och barnrum - har ett hårdare slitage och att golvet i fråga bör vara anpassat efter detta. Med detta kan en golvläggare hjälpa dig att hitta rätt hårdhet och material.

Läs mer på http://www.golvläggarestockholm.net.

Bygga hus – roliga projekt för trädgården med IBC-tank

5 dec 2017

När man ska anlägga en trädgård finns det många möjligheter att skapa sig något unikt och annorlunda. Visst kan man göra det enkelt för sig och bara anlägga en gräsmatta men i ärlighetens namn blir det ju lite tråkigt. Ta istället tillfället i akt och skapa en riktig drömträdgård med växter, vatten och föremål som hjälper till att accentuera vilka ni är som bor i huset.

Vi visar här några exempel på vad man kan göra med en vanlig IBC-tank. EN IBC-tank, eller farmartank, används mycket på bondgårdar för att förvara vatten och även för att frakta diesel till traktorer och andra maskiner. Den används även inom transportindustrin för att frakta råvaror, både på land och till sjöss. Dess kvadratiska form och tåliga design gör den utmärkt vid transporter, men gör även att den har många andra användningsområden. Med lite fantasi kan man göra lite vadsomhelst med en IBC-tank. Här är några exempel.

Badtunna

En IBC-tank står på en pall och omgärdas av ett skyddsgaller i stål. Den är med andra ord mycket stadig. Man kan enkelt skapa en badtunna av en IBC-tank genom att klä den i trä (för utseendets skull) och koppla slangar till en kamin. I tanken platsbygger man sittplatser så har man en badtunna som lätt rymmer fyra personer. På nätet finns många exempel och beskrivningar på hur man kan tillverka en badtunna av en IBC-tank.

Regnsamlare

En IBC-tank rymmer tusen liter vatten. Vid ett kraftigt regnväder fyller man lätt en IBC-tank med regnvatten som sedan kan användas till bevattning i trädgården. Tanken har ett praktiskt skruvlock på ovansidan som man lätt kopplar till en slang från stuprännan. Nedtill har tanken en tappkran dit kan kan koppla trädgårdsslangen.

Sandlåda

Om man delar en IBC-tank på mitten och gräver ner halvorna och fyller med sand har man en perfekt sandlåda, som inte tar upp fukt från jorden under. Låt en del av kanterna sticka upp och klä dem med trä runt om och upptill. Den här metoden kan även med fördel användas för att skapa odlingsbäddar i trädgårdslandet.

Kaninbur

Den itusågade IBC-tanken blir även en perfekt kaninbur, där stålgallret kan användas istället för hönsnät. Genom att experimentera med att ta bort olika väggar och ställa halvorna antingen på högkant eller liggande, finns det många varianter man kan testa. Klä insidan med spån och låt kaninerna flytta in i sitt nya hus.

Historia

Det är viktigt att man vet vad IBC-tanken använts till innan den kom i er ägo. Vissa IBC-tankar har som sagt använts till att frakta diesel och andra miljöfarliga ämnen, och en sådan är oftast inte så lämplig att ha i trädgården, även om den rengjorts grundligt. En bra begagnad IBC-tank går att få tag i för några hundra. Skaffa en och låt fantasin flöda!

En golvslipning sparar dig pengar

10 nov 2017

I de allra flesta fall så finns det ett värde i att laga och reparera saker som börjat gå sönder. Både ett ekonomiskt och ett sentimentalt sådant. Det här har tyvärr många glömt bort – något som dagens konsumtionssamhälle ligger bakom. Vi har på många sätt glömt bort vad ordet kvalitet egentligen innebär. Vem bryr sig om att köpa ett par skor som håller i tio år då man kan köpa tjugo par nya – billigare – under samma tidsperiod? Varför köpa en dyrare kyl- och frys då det är möjligt att byta ut den trasiga mot en billigare och upprepa den proceduren då även denna gått sönder efter något år?

I mångt och mycket så bör vi ändra dessa tankebanor och åter inse att man kanske får betala några extra kronor för bättre kvalitet och se detta som en investering istället för en utgift. Ett par skor för 4000 kronor som håller – med några besök hos en skomakare – i tio år kommer i längden att bli billigare än att hela tiden köpa nya skor för några hundralappar åt gången.

Det här gäller inte enbart kläder och vitvaror – nej, det gäller nästan allting. Vi kan ge ett exempel där vi säger att du bor i Stockholm och att du märker att ditt golv börjat se dassigt ut; det glänser inte och det syns dessutom små märken och till och med sprickor.

Hur ska du agera här? Ja, vårt råd är att du avstår från att göra det som många gjort före dig – att riva ut golvet och ersätta det med ett nytt. Istället skulle vi rekommendera dig att genomföra en golvslipning. Just en golvslipning är ett typiskt exempel på hur man kan förfina, bevara och reparera ett äldre material och få ett betydligt bättre resultat. Troligt är nämligen att din golvslipning på sikt kommer att vara mer tillfredsställande än vad det nya golvet blir. Detta då många – här återkommer vi till textens inledning – köper det absolut billigaste alternativet och därmed också lägre kvalitet.

Bättre resultat med en golvslipning

Att golvet nöts ut är i sak ingenting konstigt. Du går på det, du ställer tunga möbler där, du flyttar stolar, dina barn leker på golvet och så vidare. Lösningen är att med jämna mellanrum – det kan handla om tio år – genomföra en golvslipning. Genom en sådan tar du fram skönheten och ger lyster åt hela din bostad igen. Detta oavsett om du bor i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Grundtanken som du ska ha är alltså att först prova att reparera och därefter – om detta inte är möjligt – köpa nytt. Att byta ut ett vackert trägolv mot exempelvis ett golv i laminat är nästan en styggelse; detta sett till hur billig en golvslipning är i jämförelse samt till vilket resultat en sådan faktiskt ger.

Billigare dränering i Stockholm

31 okt 2017

Fördelen som finns i att bo i en större stad som Stockholm är att man kan använda sig av konkurrensen som finns inom olika områden – oavsett egentligen vilket – för att få fram ett billigare pris för den produkt eller tjänst som man söker och behöver. För mer kostsamma projekt i hemmet så kan just denna konkurrens vara väldigt avgörande och om vi som exempel på detta säger att du äger ett hus i Stockholm och upptäcker att det börjar bli dags för en dränering.

En dränering är något som alltid kostar mycket pengar för en husägare – man får räkna kallt med att summan, inklusive rot-avdraget, kommer att hamna någonstans mellan 50-70.000 kronor beroende på hur djupt man måste gräva. I Stockholm har man i och konkurrensen en större chans att hamna i den lägre prisnivån och detta tack vare att man som kund kan kontakta så många företag som möjligt, ta in offerter och därefter ställa dessa mot varandra. I en mindre stad så får man på ett annat sätt acceptera den prisbild som finns mellan de färre företag som erbjuder tjänsten.

Ordet dränering går med lätthet att byta ut till vilket område som helst där det finns en hög konkurrenssituation – snickare, målare, rörmokare och så vidare. Det som dock kan ställa till det här gäller det faktum att kvaliteten på jobben även de är väldigt varierande och då det kommer till just en dränering så är detta något som man som kund verkligen bör ha i åtanke.

Det vill säga – bara för att kostnaden blir lägre i Stockholm så innebär inte detta att jobbet blir korrekt utfört och då det kommer till en så viktigt detalj som en dränering så finns det ingen anledning att chansa; det är alltid bättre att betala lite extra för att jobbet ska bli så bra som möjligt. Sparar man in pengar och väljer det billigaste företaget så löper man också en stor risk att jobbet inom några år måste göras om – till samma höga kostnad som vid den första dräneringen.

Därmed inte sagt att alla billigare företag håller en låg kvalitet – utgångspunkten ligger istället på ett annat område: din förmåga att göra en research.

Undersök företagen innan du skriver på kontraktet

Står man inför att genomföra en dränering och har gjort som vi nämnde ovan – tagit in flertalet offerter från flera olika företag – så återstår det viktigaste i form av att hitta rätt företag. Här finns det egentligen inga klara ledtrådar dock. Visst, man ska alltid kolla efter vilka certifikat företagen har och att personalen har rätt sorts utbildning – men efter det så kan det vara svårt att säkerställa att den firma man anlitar håller måttet.

Ett tips är att man alltid ber om referenser från tidigare kunder och att man även ringer till dessa. I en bransch där det ställs så höga krav på kvalitet och korrekta jobb så måste man ta sig tiden att kontakta tidigare kunder och detta då just dessa är den bästa referensramen man kan hitta. Kan inte företaget erbjuda några nummer eller andra kontaktuppgifter till sina tidigare forna uppdragsgivare så bör man istället välja ett annat företag. Vid en dränering så kan man helt enkelt inte chansa.

Mer info finns här

Magasinering underlättar renoveringen

6 okt 2017

När du ska renovera hemma kommer du säkert att behöva förvara saker på annan plats under en tid. Men det kanske är fullt på vinden och i garaget och du orkar inte åka runt och lämpa av grejer hos släkt och vänner. Då är magasinering ett fullgott alternativ.

Ett proffsigt och kompetent flyttföretag ska inte bara kunna ställa upp med säkra transporter och kunnig och servicemedveten personal. Vid sidan om detta är det viktigt att även kan erbjuda magasinering av trygg karaktär. Dessa tjänster bör man också kunna erbjuda med kort varsel. Det gäller att ha den rätta känslan och kunskapen när man handhar och ansvarar för människors personliga tillhörigheter som ofta ligger dem varmt om hjärtat.

Flexibla tjänster inom magasinering

Ett företag som erbjuder magasinering måste kunna erbjuda flexibla tjänster, som är anpassade till kundernas behov. Förvaringen måste vara trygg och säker, vilken form av gods det än handlar om. Inget gods är för litet och inget är för skrymmande eller för tungt. Konkurrensen är idag så hård inom branschen att få företag har råd att begränsa sina tjänster på det viset.

Anlitar du dessutom ett flyttföretag som har magasinering bland sina tjänster så får du självklart också hjälp med transporten till lagerlokalen. I dessa fall börjar den trygga förvaringen redan vid inlastningen i fordonet. Då börjar också försäkringarna att gälla. För privatpersoner täcks ofta magasinerat gods i hemförsäkringen. Detta bör man kontrollera redan innan man bestämmer sig för att förvara sina saker hos ett företag som sysslar med magasinering. Ditt försäkringsbolag kan svara på frågor om vad som gäller när det handlar om detta.

Moderna lokaler för magasinering är lika moderna och inbrottssäkra, inte minst tack vare moderna låssystem och lar. Och hos de flesta flyttföretag kan du magasinera dina tillhörigheter under varierande tidsperioder - alltifrån en vecka till flera år. I dag  finns det magasin som specialiserat sig på såväl små och stora företag, organisationer, myndigheter och privatpersoner.

Viktigt med lokaler som inte skadar godset

Är du exempelvis byggföretagare som har drabbats av förseningar i ett projekt. Då är behovet stort av kortvarig förvaring av stora mängder material. Var noga med att hitta ett företag som kan erbjuda rätt förutsättningar för förvaring. Fukt, temperatur och liknande bör vara anpassade till godset, så att inget förstörs under förvaringen.

Kostanden för magasinering varierar förstås mellan olika flyttföretag, beroende var magasinet är placerat, hur mycket som ska förvaras och hur länge och slutligen vilken säkerhetsnivå som krävs för just ditt gods.

Läs mer om magasinering.

Anlita en rörmokare när du ska renovera badrummet

29 sep 2017

Ett av de mest populära renoveringsområdena i hus och lägenheter handlar om badrummet; något som är lätt att förstå. Just badrummet är nämligen det rum där man gärna sätter sin egen prägel och där man också gärna vill uppleva lite vardaglig lyx. Att material och annat dessutom kommit att bli billigare – högre konkurrens från större kedjor – har ytterligare gjort en badrumsrenovering till en självklarhet för många. Man ska här heller inte underskatta rot-avdragets inverkan på detta; att man kan anlita professionell hjälp och därefter dra av upp till halva kostnaden för arbetet och därefter få tillbaka summan på sin skatt har verkligen gjort att privatpersoner i Sverige ansett sig ha råd att öppna plånboken för att investera i sig själv och i sin familjs levnadsstandard.

Att vi nämner rot-avdraget i samband med en badrumsrenovering kommer inte av någon slump och det gör vi av den anledningen att vi verkligen rekommenderar att man använder det i samband med en så känslig renovering som vid ett badrum. För att förklara det lite närmare – många privatpersoner väljer att genomföra detta projekt på egen hand och det gör att man också riskerar stora skador och ökade kostnader. Att renovera ett badrum på egen hand tar tid, det är ett stort och omfattande projekt och det kräver speciella kunskaper; att som lekman kasta sig in i en sådan renovering kan – helt enkelt – sluta i en ren katastrof.

Här vänder vi oss också främst till en stad och detta i form av Stockholm där renoveringar i allmänhet och badrumsrenoveringar i synnerhet visat sig vara extra populär. Ett faktum som förklaras av det vi nämnde ovan i form av att man ofta väljer att sätta sin egen prägel på just badrummet och i och med att det sker så många flyttar i Stockholm så ökar också antalet badrumsrenoveringar – och således också riskerna.

Menas med detta; bor man i en lägenhet i en fastighet i Stockholm så utsätter man inte bara sin egen bostad för skador – man utsätter även sina grannar. En vattenskada sprungen ur felaktigt draget vatten är tyvärr vanligare än vad man tror och av den anledningen så måste vi här trycka på vikten av att anlita en rörmokare. Egentligen så bör man utöver en rörmokare även ta hjälp av en plattsättare och eventuellt också en snickare; men primärt så handlar det om att minimera riskerna för en vattenskada och därför är en rörmokare det vi fokuserar på här.

Billiga rörmokare i Stockholm

Man ska här veta att till skillnad från elektricitet så är vatten något som man får dra på egen hand – i Stockholm eller var man nu än må bo – men detta faktum ska inte på något sätt förväxlas med att det är något som man ska ta lättvindigt på; en rörmokare är alltid att föredra. Dessutom så kommer man här – förutsatt att man bor i Stockholm – snabbt inse att priserna för en rörmokare (även rot-avdraget exkluderat) ligger på en väldigt bra nivå.

Uppmaningen lyder alltså: renovera gärna ditt badrum – men se till att vatten dras korrekt och använd ditt rot-avdrag på tjänsterna från en rörmokare. Insidan – rör och ledningar, avlopp och vatten – är minst lika viktiga som det kakel man väljer och det kan vi inte nog poängtera.

Skapa ett nytt rum med hjälp av innerväggar

4 sep 2017

I Stockholm kan det vara svårt att hitta en större lägenhet när familjen blir större och behovet av utrymme växer. Man trivs i området där barnen vuxit upp och där man skaffat ett socialt liv med vänner och bekanta. Då kan ett tips vara att ordna ett extra rum genom att dela av ett större rum med en innervägg. Att anlita en snickare är alltid en bra lösning, i Stockholm finns såklart ett enormt utbud av kunniga snickare med erfarenhet av denna typ av jobb och det behöver inte bli särskilt dyrt. Dessutom finns ROT-avdraget som ger dig 30% rabatt på arbetskostnaden. Läs mer om det här: http://www.stockholmsnickare.nu/rot-avdrag.

Vill du ändå försöka dig på att fixa det själv följer här en kort beskrivning av hur du ska gå till väga.

Fönster och dörrar

För att ett rum ska klassas som ett rum i lägenhetsbeskrivningen och inför framtida försäljning krävs att det har minst ett fönster. Detta är också essentiellt för att rummet ska vara trivsamt att bo i med tanke på ljus och vädring. Ett rum som ska delas upp behöver därmed minst två fönster. Kan man också se till att de nya rummen har egen dörr och att man slipper gå igenom ett annat sovrum är det naturligtvis bra med tanke på till exempel sämjan mellan barnen, men kan vara svårare att ordna.

Tillstånd

Bor du i bostadsrättsförening behövs normalt inget till stånd för att bygga en innervägg men berätta alltid för styrelsen om dina planer, det kan finnas regler i stadgarna som motsätter sig ingrepp i planlösningen. Bor du i hyresrätt har du normalt inte rätt till att göra ändringar, här kan en lösning vara att sätta upp en icke permanent skiljevägg som kilas fast mot taket och inte lämnar några märken när du flyttar ut. Men naturligtvis tar du upp och kommer överens om detta med hyresvärden.

Med grönt ljus är det sedan bara att sätta igång!

Förberedelser

Du börjar med att bestämma hur tjock väggen ska vara. Detta gör du genom att titta på utbudet av reglar som du adderar med tjockleken på väggskivorna du tänkt dig. Sedan markerar du ut i golv tak och väggar var den nya väggen börjar och slutar. Använd ett  vattenpass så att du får det helt rakt.

Skenor och reglar

Nästa steg är att skruva fast golv- och takskenor längs med dina markeringar. Vilen typ av skena du använder beror på hur mycket ljuddämpning du vill ha och vilken tjocklek du har på reglar och skivor. Hör dig för på byggvaruhuset för att få hjälp att välja rätt.

I skenorna fäster du sedan reglar med jämna mellanrum. Vilket avstånd du väljer beror på vilka mått du har på väggskivorna. Tänk på att reglarna ska vara ungefär en centimeter kortare än höjden på rummet.

Väggskivor

Du skruvar sedan fast väggskivor längs hela ena sidan. Fäst väggskivorna i skenornas stålprofiler. Därefter fyller du på med isoleringsmaterial, detta dämpar ljud och vibrationer. När isoleringen är ditsatt är det bara att skruva på väggskivor på andra sidan.

Spackel och list

När din vägg är klar spacklar du och gör jämnt längs med fogarna så har du förberett för målning eller tapetsering. Slutligen spikar du fast golvlister mellan golvet och den nya väggen på båda sidor.

Gör ditt eget utomhusspa

2 sep 2017

Om du vill göra din villa lite lyxigare är ett eget utomhusspa ett utmärkt alternativ. Det kan visserligen kosta en hel del, men kan också öka värdet på huset om det görs på ett bra sätt. När det kommer till att göra ett eget utomhusspa är det främst spabadet som är viktigast. Lägger man ner tid och energi på att hitta rätt modell och rätt plats för den har man kommit långt.

Placeringen

Man kan älta och dividera över vart spabadet ska vara, men ofta finns det en given och naturlig plats på altanen eller på tomten. Något som dock är bra att ha i åtanke är att den bör placeras nära huset. Ju närmre huset det är, desto lättare blir det att ta sig spontana spabad – särskilt under vintern. Bara några meter gör stor skillnad när det är minusgrader och snö utomhus. En annan fördel är att ha den på en plats där det är enkelt att ta sig till och från köket. När du sitter i ditt utomhusspa vill du säkert med enkelhet kunna ta med dig något gott att dricka till exempel.

Underlaget

Har du hittat en riktigt bra plats? Glöm inte att se till så att underlaget är dugligt för badet. Underlaget bör vara plant och hårt och inte ha några problem med att klara de många kilo som ett utomhusspa innebär. Ofta brukar man installera ett dylikt bad på ett trädäck, på altanen eller en yta med jämn marksten.

Om man vill ha utomhusspaet på gräset bör man först gräva en till två decimeter ner i marken och fylla upp hålet med krossad singel. Det här planas ut och packas hårt så att det blir en stabil yta för badet. På singelbädden brukar man sedan lägga en isolering i polystyren som blir ett bra skydd för badet.

Glöm inte underhållet

Med ett utomhusspa kommer också underhåll. Med ett spabad brukar man normalt få desinficera vattnet med klor efter varje bad. Vidare är det bra att hålla koll på pH-värdet och göra mätningar med jämna mellanrum. Om inte pH-värdet är rätt kommer inte kloret att få någon större effekt.

I ett spabad bör man också, kanske en gång i månaden, ta ut och tvätta filtret. Därtill ska också vattnet bytas ut, åtminstone ett par gånger per år. Badar man nästan varje dag kanske vattnet behöver bytas ut över fem gånger per år. Badar man någon gång i veckan kan det räcka att byta ut vattnet två gånger per år.

Hur mycket kostar en målare att anlita i Uppsala?

27 aug 2017

Då personer ska måla om så är detta ett jobb som man ofta anser sig klara av på egen hand och man väljer då bort den professionella hjälpen i form av en målare. Detta är något som i många fall annras vore den absolut bästa lösningen – att välja att anlita en målare alltså. Genom att man väljer att anlita en målare för jobbet så vet man nämlige att allting sker korrekt och man slipper oroa sig för att tvingas göra om jobbet inom loppet av några år.

Många skyller här på kostnaden och tycker sig inte ha råd att betala för en målare och dennes tjänster och visst, en målare kostar ju pengar – men sett till slutresultatet så kommer det ändå alltid att löna sig i slutändan. Dessutom ska man här också veta att själva kostnaden i sig faktiskt inte behöver vara så dyr för att anlita en målare och detta kan påverkas av var i Sverige du bor.

Har du ditt boende i lite mindre stad så kommer u aknske nämligen att få betala mer för din målare än vad du kommer att få göra om du har din bostad i exempelvis Uppsala och anledningen till detta stavas konkurrens. Det är nämligen så att du som privatperson kan få ett betydligt bättre pris för en målare om du bor i en större stad som Uppsala, Stockholm, Malmö eller Göteborg än va du kan få i en mindre stad som exempelvis Kramfors, Ånge eller Härnösand och detta genom att du kan kontakta fler just där i de större städerna.

Genom att du som boende i Uppsala vänder dig till fler målare än en enda så kommer du också att på ett annat sätt jämföra priserna och därmed också hitta det billigaste alternativet. Detta blir betydligt svårare i en mindre stad där konkurrensen – av naturliga skäl – inte är lika stor som den är i Uppsala. Det här gäller ju heller inte bara målare utan är något som går att applicera till de allra flesta yrken och branscher – som kund har man alltid en bättre chans till ett bättre pris om man bor i en större stad dit vi alltså räknar Uppsala.

Undvik att bli lurad av en målare i Uppsala

Däremot ska man här också ta denna konkurrens ur ett annat perspektiv och fundera lite kring kvaliteten på arbetet också. Bor man i mindre stad där konkurrensen är lägre balnd exempelvis målare – ja, då vet man också på ett annat sättt vad man får och har ofta en relation till målaren i fråga. I en större stad som Uppsala så vet man kanske ingenting om den målare man väljer att anlita och då riskerar man på ett helt annat sätt att råka ut för bedrägerier eller fuskjobb.

Det blir alltså betydligt viktigare för en privatperson i Uppsala att kolla upp och undersöka företaget i fråga innan man skriver på kontraktet än vad det blir för en privatperson i Härnösand. Att bli lurad av en hantverkare är ju betydligt dyrare i slutändan än vad man ansett sig tjäna på den summa man förhandlat sig till och detta alltså oavsett om det gäller målare, snickare eller elektriker.

Så får du ordning på ett hus med eternitfasad

12 aug 2017

Förr ansågs eternit det vara ett utmärkt materialval för fasader eftersom det är både brandsäkert och i princip underhållsfritt underhållsfritt. Numera vet vi dock bättre.

Eternit är mycket farligt då det innehåller asbest. Asbest kan orsaka skador på lungorna när man börjar bryta i plattorna. Det uppstår damm som finns kvar länge i luften, så om du har det materialet på ditt hus eller om du går i tankarna kring att köpa ett hus med eternitfasad bör du noga överväga om du vill ta hand om en eventuell fasadrenovering på egen hand. Om du vill anlita hjälp för en fasadrenovering kan du klicka här.

Många äldre pannrum har också beklädnad av eternit då det är mycket brandtåligt. Samma sak gäller där - försök inte att ta ner plattorna på egen hand om du inte vet exakt vad du gör! Sanering av eternitfasader  och andra utrymmen med denna typ av plattor kräver specialutrustning och måste göras av en firma som har arbetstillstånd för att utföra asbestsanering.

Även om regelverket egentligen bara säger att du inte får avlägsna plattor på ett sätt som kan orsaka olägenhet för omgivningen betyder det i praktiken att du inte kan göra särskilt mycket då plattorna lätt börjar damma om du bryter i dem. Undvik även att tvätta din fasad med högtryckstvätt då det kan göra att asbetsdamm frigörs.

Det kan alltså bli mycket kostsamt att bli av med eternitplattor på ett hus. Saneringen kostar en rejäl summa och deponering av eternitplattor går på över tusenlappen per kubikmeter. Priset skiftar beroende på vilken ort du bor på.

Du har däremot ett annat alternativ att tillgå om du har eller tänker köpa ett hus med eternitfasad. Det går ofta att kapsla in eterniten genom att lägga till ett annat ytskikt ovanpå den existerande eterniten. Det är givetvis viktigt att den som utför din fasadrenovering skyddar sig mot dammet när det nya ytskiktet skruvas fast på huset, men i övrigt finns det få nackdelar med att behålla eterniten.

Eternit har nämnligen mycket bra isolerande egenskaper och ger även ljuddämpning. Därtill kommer som tidigare nämnt att det är brandtåligt och att det är underhållsfritt. Kort sagt är det i de flesta fall bättre att låta eterniten sitta kvar och sedan sätta på en ny fasad utanpå.

Men vad gör man om det finns problem med fukt innanför eternitfasaden? Då måste du givetvis undersöka om det blir billigare att ta av eterniten för att åtgärda problemet eller om det är bättre att riva ner de inre skikten för att komma åt problemen den vägen. Om huset är slitet inuti kan det givetvis löna sig att renovera inifrån istället, men om du har relativt nyrenoverade rum är det surt att behöva riva ner innerväggar för att komma åt dessa problem.

Eternit börjar förresten bli en bristvara. Det är så många som täcker över eller tar bort den att man har börjat tala om att kulturminnesmärka den. Det är trots allt en viktig del av historien som sitter där i fasaderna. Om du kan stå ut med utseendet - behåll då din eternit!

Förbättra säkerheten i ditt hem

5 aug 2017

Stockholm har under senare år drabbats av allt fler inbrott och detta både hos villaägare och lägenhetsinnehavare. Tjuvarna blir allt fräckare och använder sig av mer raffinerade metoder som gör att de hela tiden ligger ett steg före. Vissa typer av inbrott går dock att skydda sig mot då det vid villor i Stockholm ofta finns en gemensam svag punkt dit tjuven söker sig; nämligen garageportar. Tjuvar har nämligen upptäckt att det är just garageportar som är det minst skyddade området på ett hus och här kan man således som villaägare se till att stärka detta område om man bor i Stockholm. Detta kommer dock att ske till en relativt hög kostnad; nya garageportar är nämligen inte billiga – men denna kostnad ska ställas mot den förnedrande – och kostsamma – känslan som ett inbrott för med sig.

Det är, helt enkelt, kränkande att någon okänd varit in i huset, rotat igenom personliga tillhörigheter, stulit saker och lämnat spår efter sig i form av en trasig garagedörr eller en inslagen ruta. Det är detta som man måste försöka förhindra i så stor mån som möjligt som villaägare och som vi sa ovan så är just porten till garaget den svaga länken. Dock ska man även lägga in andra områden på huset; fönster, vindsingång, källare och den vanliga dörren.

Kort sagt; vid varje öppning på ett hus så finns det också en chans att en raffinerad tjuv hittar en ingång och här finns det ett sätt som kan täcka allting; nämligen att utrusta huset med ett bra inbrottslarm. Ett stabilt och bra inbrottslarm i kombination med en säker garageport är något som verkligen försvårar för inbrottstjuvaroch vi sa ovan att kostnaden för garageportar i Stockholm kan vara ganska hög.

Detta är dock en sanning med viss modifikation; naturligtvis finns det olika modeller där prisnivån varierar beroende på både funktioner samt material. Dessutom måste man också ta hänsyn till hur pass stort hus man – det vill säga; hur stort är garaget där porten ska fästas och installeras. Vi sa även ovan att detta verkligen är en investering som fler villaägare i Stockholm borde överväga och detta även om man ser bortom säkerheten för hela huset.

Försköna utsidan på ditt hus i Stockholm

Om man även ser till den rent estetiska aspekten så fyller garageportar nämligen en stor funktion; detta då man numera kan anpassa dessa efter hur husets övriga exteriör ser ut. Man kan således se en investering av dessa i Stockholm som både ett sätt att göra huset snyggare samtidigt som man säkrar upp det rejält.

Det handlar om att slå två stycken flugor i en smäll – man hindrar tjuvar från att ta sig in i huset genom garaget genom en säkrare port och samtidigt så får man på köpet också ett vackrare hus. Det här är verkligen att placera sig ett steg framför en inbrottstjuv; något som verkligen inte tillhör vanligheterna då det brukar vara precis tvärtom i Stockholm.

Viktigt att ha kunskap vid en badrumsrenovering

1 aug 2017

Att vi alla har olika förutsättningar då det kommer till händighet och logiskt tänkande vid byggnationer är en sanning. En sanning som dock i många fall överskuggas av en slags stolthet och som gör att väldigt många privatpersoner – trots bristande kunskap och uppenbar brist på talang – ändå kastar sig huvudstupa in i olika projekt i sina hem. Något som inte bara är dumt, utan som i värsta fall också kan påverka huset eller lägenheten och statusen där. Kort sagt; om en outbildad person som saknar erfarenhet och den naturliga händigheten ger sig på ett större projekt – exempelvis en badrumsrenovering – så finns det en uppenbar risk att vattenskador och andra kostsamma detaljer uppstår som en följd av dennes arbete.

Märk väl här; att man som privatperson vågar och provar är en bra sak – överlag så har man lite för stor respekt och lite för lite tro på sin egen förmåga – men vi menar att man måste lära sig att sortera bland de olika projekten i hemmet. Att måla om skiljer sig väsentligt mot att genomföra en badrumsrenovering och det är också det som man måste inse. Det finns trots allt en anledning till att utbildningar inom vvs, plattsättning och elektricitet är omfattande och långa, eller hur?

Generellt sett så skulle väldigt många hushåll i Sverige och ägare till dessa må ganska bra av att innan projekten påbörjas göra en rejäl riskanalys samt en ärlig utvärdering av sin egen förmåga. På så sätt skulle de kostsamma korrigeringarna som följer efter misslyckade renoveringar, tillbyggnader och nybyggnationer kunna undvikas. Det handlar således om att att svälja sin stolthet och att inse att man kanske har sina talanger någon annanstans än i närheten av en verktygslåda. Dessutom – och det här är värt att poängtera i sammanhanget – det har aldrig varit billigare än idag att anlita professionell hjälp vid exempelvis en badrumsrenovering.

Använd rot-avdraget för en badrumsrenovering i Stockholm

Priset för tjänster som rör tillbyggnader, renoveringar och nybyggnationer är något som omfattas av rot-avdraget och det innebär att man som privatperson kan anlita professionell hjälp och därefter dra av en tredjedel kostnaden – om maximalt 50.000 kronor/ person och år – och sedan få summan tillbaka på skattsedeln. En badrumsrenovering behöver alltså inte kosta så mycket och priset går dessutom ytterligare att pressa nedåt – något som till stor del handlar om vilken stad man bor i.

Krasst kan man här säga följande – ju större stad, desto lägre pris för en badrumsrenovering. I Stockholm så har man som kund ett större urval av företag som erbjuder tjänsten om exempelvis badrumsrenovering och det gör att man kan kontakta fler, ställa offerter och bud mot varandra och jämföra fram till dess att man hittar en firma som ligger inom ens egna budget.

Det här är inte möjligt på samma sätt i en mindre stad utan där får man hålla till godo med endast rot-avdraget för ett bättre pris. Något som trots allt gör allt betydligt billigare än att på egen hand försöka, misslyckas och tvingas kontakta professionell hjälp för att laga det som visat sig vara felaktigt utfört.

Fixa fönsterna - Sänk kostnaderna

25 jul 2017

Har du gamla fönster i din bostad? Då kan det var hög tid att renovera dina fönster. Den nya tekniken som används vid fönster kan sänka dina kostnader för el hemma.

På sommaren så kan gamla fönster släppa in väldigt mycket värme och då kan du behöva betala mer för att hålla nere temperaturen inomhus. Likväl på vintern, då kan gamla fönster släppa igenom kylan och du får då betala mer för att hålla en skön värme i din bostad.

Självklart är det inte bara gamla fönster som kan släppa in för mycket värme eller kyla. Många i Sverige faller i fällan att köpa fönster som är tillverkad i Centraleuropa. Fönster som tillverkas i Centraleuropa är betydligt billigare än de som är svensktillverkade. Dessa är dock billigare på grund av att de inte är anpassade för samma väderförhållanden som vi har i Sverige. Fönster som fungerar bra i Spanien klarar inte av att hålla emot den extrema kyla som kan infinna sig i nordligaste Sverige och släpper därför igenom mer kyla än vad ett svensktillverkat fönster gör. Svensktillverkade fönster tål snö, kyla och frost, utan att tumma på kvaliteten.

Det finns alltså ett samband mellan svensktillverkade fönster med kvalité med att hålla nere på elkostnaden. Det finns även fönster som kan stänga ute mycket ljud som kan skapa stora irritationsmoment hemma. Att ha ljudisolerade fönster kanske inte är något du sparar pengar på, men du slipper höra bilar, utryckningsfordon och högljudda grannar.

Nuförtiden finns även fönster som inte blir smutsiga lika snabbt som äldre fönster. De är självrengörande och använder naturens egna krafter för att hålla fönsterglaset rent från smuts. Fönstret reagerar på ultravioletta strålar och bryter ner och delar organisk smuts. När regnet sedan kommer så sköljer det bort smutset. Fönstrets beläggning gör även så vattnet sprids ut på fönstret, torkar snabbare än vanliga fönster och ser till att det inte blir några fula fläckar från torkningen. Med dessa fönster får du rena fönster längre och slipper stå med fönsterputsen själv, eller för den delen anlita någon annan för fönsterputsning.

När du köper svensktillverkade fönster så kan du alltid välja fönster efter önskemål så de passar just ditt hus. Du kan få hjälp från start med mätning, beställning, leverans, montering och bortforsling av de gamla fönsterna. Det finns gott om företag som jobbar med fönster, så det är bara att börja jämföra priser och välja det företag som passar dig och dina behov bäst.

Taket – husets svaga punkt?

21 jul 2017

Många svenskar drömmer om att äga ett hus – gärna ett nybygge. Fler och fler tar också steget och förverkligar denna dröm. En av huvudanledningarna till detta är att det helt enkelt blivit billigare att bygga hus i Sverige.

Det här beror på att man dels idag kan använda sig av rot-avdraget och därmed anlita professionell hjälp och där man drar av 30 % av arbetskostnaden på sin deklaration och får summan tillbaka på skatten. Detta om ett tak på 50.000 kronor per år och per person och en familj med två stycken vuxna och rot-berättigade har således 100.000 kronor att jobba med.

Vidare så kan vi även peka på att det är billigare att bygga hus i och med att urvalet kommit att öka ganska kraftigt och här tänker vi främst på de nyckelfärdiga hus som finns på marknaden. För bara några år sedan så innebar ett nyckelfärdigt hus att man valde mellan kanske två-tre leverantörer och mellan två-tre modeller som dessa hade i sitt sortiment; lite tråkigt och ganska dyrt. Numera dock så får man själv vara med och påverka designen och dels så finns det ett betydligt större urval bland husmodeller och dels också mellan leverantörer.

Denna kombination av rot och av nyckelfärdiga hus har helt enkelt fått fler svenskar att öppna sina plånböcker och förverkliga de drömmar man haft om att äga ett eget – unikt och nybyggt – hus. Dock: denna dröm kan snabbat förvandlas till en mardröm och främst så gäller det kvaliteten på ett område. Taket.

Att man snabbt kan montera ett nyckelfärdigt hus gör att det sällan blir bra på en gång; ofta så tvingas man som husägare använda sig av sin garanti och korrigera uppkomna misstag och inte sällan så rör det taket – något som kan bli dyrt. Äger du ett sådant hus i Stockholm och inser att taket läcker – ja, då kan skadan redan vara skedd och ditt hus kan ha svåra vattenskador som kommer att försvåra ditt boende. Vi har ett råd här – se till att kontakta en takläggare – en obunden sådan – i samband med att ditt hus står klart. Genom att låta denne takläggare i Stockholm kontrollera ditt nyckelfärdiga hus så kan du direkt få svart på vitt om hur kvaliteten ser ut.

Kontakta en takläggare i Stockholm

Många litar blint på att leverantören och den eventuella takläggare som finns där gör jobbet korrekt; vi menar att det i många fall visat sig vara farligt att göra så.

Det är inget fel att bygga ett nyckelfärdigt hus; men just taket är något som man ändå bör anlita en extern takläggare för att kontrollera – det kan löna sig i slutändan och medföra lägre kostnader på sikt. Kostnaden för en takläggare – oavsett om man har sitt nyckelfärdiga hus i Stockholm eller någon annanstans i Sverige – är låg och ska ses som en investering.

Kontakta en elektriker i Göteborg

12 jul 2017

Det finns vissa saker som man får- och inte får göra om man står inför att renovera i sitt eget hem och här ska man direkt veta att man faktiskt får göra mer saker än vad man kanske tror. Du kan exempelvis vid en renovering sköta om att sorts snickeri på egen hand, du får måla och du får lägga ditt eget tak – där ligger det inga som helst problem. Med detta sagt så innebär det inte att du klarar av det utan här får man själv känna av vilka projekt man känner att man klarar och behärskar. De moment man inte får göra på egen hand rör i regel andra människor och som kan innebära en fara för omgivningen.

Vi kan här ta en helt vanlig renovering av en lägenhet i Göteborg för att illustrera vår tes och exempel. Denna lägenhet i Göteborg ska helt renovera sitt badrum och mannen som äger lägenheten väljer här att sköta renoveringen på egen hand. Han kontaktar en bygghandel i Göteborg, skaffar allt material och alla verktyg som behövs och då detta är gjort så river han ut den gamla inredningen – klinkers, kakel, skåp – och gör sig redo att sätta igång. I badrummet i Göteborg har han tänkt sig att installera golvvärme och då han kollar på förpackningen så tycker denne man att det inte verkar så svårt att på egen hand lägga in; han väljer alltså bort att kontakta en elektriker.

Han tycker nämligen att kostnaden för en elektriker är för hög i Göteborg och för ett sådant enkelt jobb som att installera golvvärme så kommer det heller knappast att innebära några större bekymmer. Eller? Det denne man kommer att inse är att då han är färdig med sin badrumsrenovering i Göteborg – utan hjälp från vare sig en elektriker till golvvärme eller en rörmokare till vattnet – är att allting är väldigt vackert och snyggt.

Han har själv lyckats sätta plattor och klinkers, han har på egen hand satt upp skåpen och han har dessutom installerat både golvvärme och dragit vatten till avloppen. Han är nöjd – ingen extra kostnad har lagts på vare sig en elektriker eller en rörmokare och han anser därmed att dessa två yrken är en smula överskattade; man klarar allt på egen hand om man bara följer anvisningarna och det är hans tjusiga badrum i Göteborg ett utmärkt exempel på. Är då allt frid och fröjd där i badrummet i Göteborg och hade mannen rätt i att en elektriker har ett överskattat yrke?

Ingen försäkring utan elektriker i Göteborg

Nej, naturligtvis inte. Det visar sig nämligen att den golvvärme han installerat - utan någon elektriker i Göteborg – plötsligt blir för het och gör så att badrumsmattan börjar brinna. Lägenheten blir snabbt övertänd och sprider sig dessutom till övriga bostäder i huset. Mannen är dock förhållandevis lugn; han har ju trots allt en väldigt bra hemförsäkring som borde täcka den större delen av kostnaden.

Här har han dock fel; försäkringsbolaget spårar branden just till hans installerade golvvärme och då han inte anlitat en elektriker i Göteborg så kommer heller inga pengar att betalas ut.

Ett extrem exempel naturligtvis – men ändå relativt nära sanningen. Sköt de jobb du får göra och kontakta en elektriker för dragning av el – oavsett om du bor i Göteborg eller någon annanstans i Sverige.

Läs mer om trygg elservice här.

← Äldre inlägg