5 misstag du gör när du målar om möblerna

Att måla om gamla möbler är både roligt, klimatsmart och supermodernt. Med rätt redskap, teknik och färg kan en trött möbel få nytt liv och fortsätta ge glädje under många år framöver.

Har du ett par tråkiga gamla stolar där hemma som skulle må bra av lite ny färg? Eller kanske ett ohyggligt fult furubord, som faktiskt skulle kunna bli riktigt stiligt om man bara bytte ut den osmickrande kulören mot något piffigare? Investera i lite färg och några penslar! Att måla om möbler är både roligt och trendigt, och faktiskt inte alls särskilt svårt. Du behöver inte vara proffsmålare för att få ett bra slutresultat - det räcker med att använda bra grejer, ha en bra teknik samt att försöka undvika typiska misstag som många gör när de målar om möbler. Här är de 5 vanligaste:

  • Slarva med förarbetet: Tvätta, slipa och putsa må vara tråkigt - men ack så viktigt för ett bra slutresultat. Genom att rugga upp ytan tar du dels bort gammal färg som kan skapa ojämnheter, men det gör också att den nya färgen fäster bättre. Viktigt är också att använda en bra grundfärg. Och du, glöm inte att torka bort slipdammet - annars blir ytan grynig och skrovlig.
  • Inte täcka golvet: Målning utan spill, dropp eller kladd är i princip omöjligt. Använd täckpapp för att skydda golvet, eller stå utomhus om vädret tillåter.
  • Använda dåliga redskap: Strån som släpper från penseln och kladdar fast kan förstöra vilket slutresultat som helst. Likaså en hård och stel gammal roller. Satsa på bra målartillbehör och se till att de är hela och rena när du sätter igång.
  • Välja fel sorts färg: Olika färger binder olika bra till olika material. Se till att välja en färg som dels lämpar sig för underlaget, men också för det möbeln ska användas till.
  • Tulla på torktiderna: Hur sugen du än är på att få det klart - var noggrann med torktiderna. Är första lagret fortfarande blött när du målar på nästa, riskerar du att få ett flammigt resultat.

Färgspruta är också ett alternativ

Ska du måla köksluckor eller möbler med många snickeridetaljer, kan en färgspruta underlätta arbetet. Den ger dels ett extra jämnt resultat för särskilt släta ytor som t ex skåpluckor, men den kommer också åt bättre än en pensel vid snirkliga detaljer och svåråtkomliga vinklar. En smart och användbar investering för alla hemmafixare och hobbymålare där hemma.

7 Apr 2020