Fixa hallen – en genväg till ett inbjudande hem  

Det sägs att det första intrycket är extremt viktigt då man träffar nya personer. Kort och gott; skulle du ha en dålig dag då du träffar en ny bekantskaps å skulle du få jobba hårt för att tvätta av dig det dåliga intrycket du förmodligen gett denne person. Testa själv: om du träffat en ny person som gäspar, som är grinig eller som har klätt sig på – i sammanhanget – opassande sätt – hur troligt är det att du skulle tänka att ”wow, det här var en människa som jag verkligen vill träffa igen”?

Inte särskilt troligt, eller hur? De flesta av oss jobbar därför hårt med att ge ett bra första intryck. Vet vi att personen i fråga är intressant, kan komma med nya möjligheter och har något att erbjuda – ja, då tar vi på oss fina kläder, vi ser till att vara pålästa och vi ser till att verkligen visa oss från vår bästa sida. Det många inte tänker på är att det här första intrycket även gäller andra saker utöver vår persona.

Våra hem är ett bra exempel på detta och här finns det speciellt ett område som kan hjälpa – eller totalt stjälpa – det intryck man vill ge en ny gäst av sitt hem. För: vad är det första som, rent interiört, möter denne person? Är det ditt nyrenoverade badrum , är det ditt nybyggda kök eller är det ditt påkostade vardagsrum? Nej, vägen till dessa rum går genom hallen och här menar vi att en stökig, oorganiserad och ”ful” sådan kan smitta av sig även till dessa rum – oavsett hur nyrenoverade de är.

Fokus på hallen således; och det är en typ av renovering som faktiskt inte behöver kosta så mycket pengar. en hall är nämligen – rent generellt – ganska liten och om man bryter ner en renovering av hallen till beståndsdelar så anser vi att tre områden sticker ut (och behöver extra fokus). Nämligen dessa:

  • God förvaring: Nyckeln till att ge ett rent intryck i hallen är att förvara allting – skor, jackor, övriga ytterkläder – på ett sätt så att de inte syns. Att komma in i en bostad och mötas av ett inferno av skor på golvet, högar av kläder slängda i hörnen eller där galgar och krokar ”äter upp” hela väggen – det är i allra högsta grad bidragande till det sämre första intryck vi nämnt. Vad göra? Vi ger tre lösningar för tre olika hallar:
  • Lång, smal hall: förvaring bakom stängda dörrar. Det finns väldigt snygga garderobssystem som inte är så djupa och tar plats. Skjutdörrar är nyckeln här. Utnyttja hela längden och försök att platsbygga i den mån det är möjligt. Se till att insidan på garderoben ger plats både för skor, frö att hänga upp ytterkläder och för att lägga exempelvis mössor och vantar i korgar.
  • En vägg: fantasi! Har du en hall med endast en vägg så gäller det att tänka utanför boxen, snygg upphängning i form av krokar, kanske ett mindre skåp och kreativa lösningar för i form av vägghängda korgar (exempelvis). Använd din kreativa hjärnhalva eller ta hjälp av en inredningsarkitekt. I liknande hallar så är det ofta en god att platsbygga lösningar och det gör du bäst genom att kontakta en snickare. Presentera dina idéer och se om de är möjliga att sjösätta.
  • Ett hörn: sikta mot stjärnorna. I en hall med ett hörn så ska du sikta uppåt och dra nytta av takhöjden; tänk klädhängare och tänk ett högre skoskåp som exempel på lösningar.
  • Belysning: en hall ger sällan ett naturligt ljus – få har fönster i sina hallar. Takbelysning är ett måste och här är spotlights ofta en bra lösning. Väljer du en taklampa så bör du ha högt i tak; annars så kommer den att vara i vägen. Spotlight tar inte alls lika mycket plats och i synnerhet inte om du bygger in dem i taket (se till att en elektriker sköter installationen i så fall!) och här rekommenderar vi att du använder dimmerfunktion. En trevlig golvlampa kan också ge ett trevligt intryck i hallen.
  • Detaljerna. Växter, tavlor, ett mindre stilleben, ett snyggt paraplyställ... Din hall blir personlig genom de mindre detaljerna och här ska du verkligen anstränga dig. Kom ihåg dock: Hellre färre saker än fler – du vill inte ha ett pot-purri av föremål som möter dina gäster. Tänk less is more.