Litet kök? Hitta inspiration!

 

Vi har idag större krav på våra kök än vad vi hade förr. Detta gäller både val av material, det gäller vitvaror och framförallt så gäller det ytan. Vi har helt enkelt gått från att köket är en plats för en- möjligen två personer, till att det är en plats för alla. Köket förr, det var en plats för matlagning; köket idag, det är plats för matlagning, för samtal, för umgänge och där samtliga familjemedlemmar kan samlas.

Naturligtvis så har det en förklaring i att exempelvis matlagning numera attraherar på ett annat sätt; längre ner i åldrarna föds ett intresse – män har på ett annat sätt börjat laga mat på mer än enbart ”behovs-basis” – och således så har många en dröm om att få ett större kök. Något som inte är det lättaste.

Bor du i en lägenhet där köket är av det mindre slaget och där det finns bärande väggar så är loppet i det närmaste att anse som kört. Bostadsrättsföreningar brukar ställa sig skeptiska till ett godkännande, du behöver ett bygglov och det krävs en byggingenjör vid din sida genom processen; en process som både kan bli långdragen och kostsam.

Är det då helt kört – måste du leva i ett litet kök där utrymmet inte ger tillåtelse till samkväm på samma sätt som ett större? Inte nödvändigtvis. Felet många gör är nämligen att man inte utnyttjar rummets fulla kapacitet och inte drar nytta av de fördelar som finns. För att visa hur vi tänker så tänkte vi peka på några förändringsbara områden – typiska för ett litet kök – och förhoppningsvis ge dig lite nödvändig inspiration genom detta.

Inspiration för ett litet kök

Vi tar tipsen i punkter så blir det lite lättare att följa:

  • Förvaring. Det absolut viktigaste i ett litet kök handlar om att hitta den smarta förvaringen. Du kommer att behöva en massa saker – knivar, hushållsmaskiner, stekpannor, porslin, tallrikar och så vidare – men du vill inte att de ska synas och vara i vägen. Några tips gällande förvaring:
  • Tänk två i ett. En arbetsbänk blir ett köksbord genom att förlänga bänkskiva och låta stolar få plats. Ett skåp ka fällas ner och där ”dörren” blir en matplats. Tänk utanför boxen!
  • Utnyttja höjden. Många tänker att förvaring sker på ett ställe – antingen under- eller ovanför arbetsytorna. I ett mindre kök så måste man utnyttja allt och även dra nytta av höjden. Plottrigt? Inte alls; om man gör det snyggt och smakfullt. Exempelvis ett gammalt armeringsjärn och några krokar kan fungera perfekt för att hänga upp stekpannor och köksredskap i övrigt.
  • Extra bänk. Låt en extra bänk få plats och sikta gärna på en som går att fälla upp- och ner längs väggen; det ger dels en bra arbetsyta och dels också en plats för lite nödvändig avställning.
  • Belysning: köket är den plats i din bostad där belysningen spelar störst roll – i synnerhet gäller detta om du har ett mindre kök. Dels så bör du ha en slags allmänbelysning, dels så bör du ha en god arbetsbelysning och dels så vill du ha någon typ av dämpad belysning som ger ett mysigare och mer inbjudande intryck. Fundera noga på vilka lampor som passar; ska de vara takhängda eller finns de möjlighet att fästa en vägglampa och punktbelysa ett specifikt område? Rätt belysning gör skillnad och kan få ett kök att upplevas som större.
  • Platsbygg: MDF är ett tacksamt material då det kommer till att bygga alternativa – och snygga – lösningar. Det är billigt, det är lätt att arbeta med och det är stabilt. Dessutom så är det väldigt lätt att måla och fräscha till enligt egna önskemål. Har du någon idé kring exempelvis förvaring eller köksbord? Hör med en snickare om denne kan platsbygga den lösning du tänkt dig (eller gör det själv, som sagt; MDF är lättarbetat).

Kokvrå och inspiration för det ännu mindre köket

En liten lägenhet med kokvrå – det är ofta studentens lott i livet. De flesta av oss kommer någon gång under våra liv att leva i en liten bostad; något som faktiskt kan vara väldigt trevligt – förutsatt att man inreder på rätt sätt.

För; i en mindre bostad så gäller devisen om att less is more i en betydligt högre grad än i en större bostad. Här kan man inte låta saker ligga framme (smart förvaring!) man måste hitta alternativa lösningar(compact living!) och man måste hitta mindre detaljer. Det senare innebär att en soffa kanske byts mot en fåtölj, att ett vardagsrumsbord byts mot exempelvis ett mindre (tänk storleken av ett nattduksbord ungefär) och att man verkligen nyttjar höjden i bostaden maximalt.

I en kokvrå då? Tipset är att även där dra nytta av höjden – minimalt på golvet – maximalt (i den mån det är möjligt) högre upp. Även här finns mindre storlekar tillgängliga. Dagens vitvaror av mindre modell är både snygga, miljövänliga och extremt funktionella. En annan nyckel är att platsbygga och verkligen – genom det – maximera sitt minimala utrymme. Belysning är även i en kokvrå extremt nödvändigt. Och: se till att göra din kokvrå synlig och tillgänglig. Gör inte som många andra och häng ett skynke framför; integrera den i sin bostad och skapa en helhet!