Fixa ditt hus och må lite bättre

Att vara husägare innebär en stor frihet där man på egen hand sköter ekonomin, planerar renoveringar, sköter underhållet och där man inte nämnvärt behöver bry sig om sina grannars förehavanden. Något som naturligtvis är extremt positivt; man är själv sin egen dräng och om något går fel så har man också bara sig själv att skylla.

Men; att vara husägare och att ha allt detta ansvar på sina axlar innebär också en viss press och det är något som kan framkalla vissa stråk av ångest. Det här gäller såväl det exteriöra som det interiöra på huset i fråga. Har man exempel ett hus som ser ovårdat ut – sliten fasad, spruckna tegelplattor, missfärgad takplåt, fönster vars färg flagnat – så ger detta ångest varje gång man kommer hem. Kliver man därtill in genom dörren och ser att även det interiöra lämnar en hel del att önska – ja, då är det faktiskt extremt jobbiga känslor som definitivt inte ska skrattas bort.

Det är väl bara att renovera och fixa till? Visst, i teorin låter det – precis som allting annat – väldigt enkelt; men att omsätta det i praktiken är inte fullt lika lätt. 1) en renovering kostar pengar 2) en renovering tar lång tid och 3) en renovering kräver kunskap. Tre stycken anledningar som definitivt och på olika sätt står i vägen för husägare att fixa till sina hus. Dock: vi tänkte visa på att det faktiskt är möjligt att fixa till sitt hus och där man inte behöver den där extremt stora budgeten för att lyckas. Detta både gällande husets utsida och huses insida. För enkelhetens skull så radar vi upp tipsen och vi gör det enligt följande:

Utsida:

  • Fasadtvätt. I många fall så är det så enkelt att ditt hus är väldigt smutsigt. Något som rä att anse som logiskt. Din fasad skyddar mot regn, mot snö och mot smuts som kommer med blåst. Vidare så har du även avgaser och föroreningar som fastnar på fasaden. Genom att genomföra en fasadtvätt så kan du på ett billigt sätt ge ditt hus samma lyster som det hade den dagen du målade det. Effektivt!
  • Måla om. Ibland så krävs det en ommålning och detta gäller både fasad och tak. Taket är i sammanhanget väldigt underskattat och har du exempelvis ett plåttak så är det inte så svårt att fräscha upp det genom att måla om. Var beredd på att det kräver lite förberedande jobb dock; du måste dels har en ställning, du bör ha rep för säkerheten och du måste – rent arbetsmässigt – slipa, borsta och tvätta innan du sätter igång. Målningen i sig, den går fort. Rekommenderas är att du använder så kallad pansarfärg; en färg som håller över väldigt lång tid och som dessutom har en skyddande effekt. För mer avancerade jobb rekommenderar vi att du kontaktar en professionell målerifirma.
  • Olja in. Verandan och din entre är förmodligen byggda av trä – som hos de flesta. Trä kräver omsorg och underhåll och om du exempelvis oljar in säsongsvis så kommer du att få längre livslängd och du kommer tvivelsutan att få ett mer välkomnande hem.

Inomhus:

  • Måla om. Att måla om inomhus ställer lite lägre krav på utförande än vad fallet är rent exteriört. För en billig peng så kan du fröändra ett helt rum genom att måla en vägg, flera väggar eller varför inte ett golv? Färg är det bästa sättet att snabbt förändra – men underskatta inte det viktiga grundarbetet som krävs.
  • Möblera om. Att göra en rejäl utrensning i hushållet är nödvändigt med jämna mellanrum. Vad använder du, finns det något som du definitivt inte behöver – och troligen inte kommer att behöva – och kan du rensa bort något? Det här har ett ekonomiskt värde också. Sälj möbler, sälj kläder och sälj föremål som du inte vill ha längre – men som säkerligen någon annan är i behov av. Prova även att möblera om, testa att hänga tavlorna på ett annorlunda sätt – vad sägs om en hel vägg med tavlor i olika storlekar? – och framförallt: se till det onödiga försvinner. Ta gärna en titt på Hemnet eller på utbudet av olika mäklarföretag. Inte för att köpa – men för att se hur de jobbar inför visningar; de öppnar upp, de tar bort allt onödigt och de får på köpet ett luftigare och mer trivsamt hem.
  • Förvara smart (i synnerhet i hallen): det första du möts av i ditt hem är det som ger ett bestående intryck till resten av bostaden. Generellt sett så fäster vi lite för lite vikt kring hur hallen ser ut och just förvaring i denna är extremt viktigt. Det behöver definitivt inte förfula; det är snarare tvärtom. Platsbygg en skohylla, sätt upp lite udda krokar på väggen och använd dig av korgar för övriga saker. Se till att hålla din hall så ren som möjligt – både rent hygienmässigt och genom att bli kvitt jackor, skor och annat som stökar till det.