Blogg

Din ultimata inredningsdetalj och njutning

29 okt 2020

Vi är många som hävdar att det inte går att leva utan badkar. Vi är inte en högljudd majoritet, men vi finns och märks. Närhelst badrum ska inredas höjer vi rösten. Stark eller svag men inte tyst.

Vi som älskar bad. Vår styrka är vår envishet och vårt slagord lyder “Det får visst plats”! Vi har rätt, också. Modeller och mode varierar och utrymmen må vara stora eller små. Men finns det inte rum för badkar är det inget riktigt badrum, bara en glorifierad toalett.

En dusch eller en duschkabin är en utmärkt nyttopryl och kan med fördel användas i syftet rengöring. Samma funktion fås dock med ett duschhandtag monterat vid ditt badkar. De dagar du har bråttom och inte hinner med annat än grovrengöring kan du ta en dusch stående i badkaret. Så - ett badkar kan ersätta en dusch men en dusch kan aldrig ersätta ett badkar.

Design och komfort är viktigt

Sedan är det ju detta med själva badkaret. Vad vill du ha ut av det som på modernt språk kallas “upplevelsen”? Består dina bad av skönt värmande bad enbart? Har du inställningen att ju mer desto bättre och vill köra med stearinljus och eteriska oljor eller badskum? Badar du i två timmar eller en kvart?

Vissa av oss resonerar också i termer av ju fler desto bättre - alltså önskar man ett badkar som har plats för mer än en person. Det kan vara problem med ett badkar av standardmodell för alla oss normalrunda och välväxta. Å andra sidan går det åt betydligt mindre vatten att fylla karet, vilket sparar massor med energi. Det är viktigt att man är sams med personen man badar med så att det inte uppstår bråk om vem som har störst fötter!

Utseende räknas även det

När det gäller människor är utseende mindre väsentligt. Vacker yta kan dölja mindre önskvärda inre egenskaper och vice versa. Detta gäller icke badkar. Visst, även ett gammalt skrälle till badkar hämtat från kornas äng kan fyllas med vatten, men få av oss entusiaster vill välja ett dylikt badkar annat än i ren desperation.

Det perfekta badkaret är med andra ord det som inte bara kan fyllas med vatten utan också fyller alla dina badbehov. Det ska rymma rätt antal personer och det ska vara otroligt snyggt. Det ska lätt monteras i ditt badrum och tåla dagliga bad utan synbart slitage eller problem. Kommer du att hitta det?

Några tips om att måla

14 okt 2020

Att måla om är ett relativt enkelt och billigt sätt att förnya sin bostad på. Men oavsett om man väljer att utföra arbetet själv eller att anlita en målare finns det lite att tänka på.

Att måla och inreda med färg är roligt och med ganska så enkla medel kan man få fantastiska resultat. Men för att lyckas med målningen måste man vara noggrann och inte slarva med det viktiga underarbetet. Innan man börjar måla måste man nämligen se till att ytan är ren och fri från damm.

Ska man måla en vägg måste den först dammsugas eller dammtorkas och eventuellt spill tas bort med en fuktig trasa. Hål och ojämnheter ska spacklas igen och sedan när spacklet torkat ska de sandpappras. Vägguttag och strömbrytare ska skruvas bort och lister tejpas ifall att man målar utanför. Golvet bör även kläs med papper eller plast för att skydda det mot färgspill.

Ljus påverkar hur vi upplever olika kulörer

Det kan vara svårt att välja färg och kulör då man ska måla om, men här följer några tips. Ska man exempelvis måla om ett kök där det ofta kommer stänk på väggarna bör man välja en färg där smuts inte fastnar så lätt och som är avtorkningsbar. Därför lämpar sig inte en matt färg i ett kök då stänk lätt fastnar och ytan dessutom blir glansig då man rengör den.

När man väljer kulör ska man tänka på att olika väderstreck också påverkar hur färgen upplevs. Ett rum som vetter åt söder har givetvis ett varmare ljus än ett rum med fönster mot norr. Genom att provmåla på större kartongbitar och sedan flytta runt dem i rummen ser man hur ljuset påverkar kulören. Många färgtillverkare har även speciella appar som man kan ladda ner. Sedan kan man med hjälp av mobilkameran se hur rummet ser ut i olika kulörer.

Viktigt med bra penslar

Bra penslar och rollers är viktiga då man målar för att undvika att man får fula ränder eller att färgen rinner. Har man spacklat ska man först grundmåla dessa ytor med en primer, annars riskerar man att få färgfläckar. När man målar en vägg målar man uppifrån och ner, men det kan vara bra att först måla med en pensel längs taket och i hörnen innan man sedan fortsätter med rollern. För att få ett jämnt och fint resultat bör väggen strykas två till tre gånger och givetvis få torka emellan.

En av de viktigaste funktionerna

14 okt 2020

Efter en lång process så är allting klart inför köksrenoveringen. All inredning är beställd när man plötsligt kommer på att man glömt bort att anlita någon som kan ansluta vatten och avlopp.

För att ha ett fungerande hem så är det vissa funktioner som man behöver ha ordning på. Man behöver ha värme så att varken de boende eller inventarierna fryser till is. Elektricitet är bra att ha för belysning, teknik och kanske även uppvärmningssystemet. Dessutom behöver man ha vatten och avlopp. För vatten är nämligen något som man använder till en mängd olika saker i sitt boende och liv. Avloppet är där man häller ut det överblivna vattnet och annat som tillkommer i kök och badrum. Men vatten och avlopp är också två av de funktionerna som man inte bör installera själv. Gör man något fel så kan det ta lång tid innan man upptäcker det. Fram till dess så kan det ha uppstått stora och dyrbara kostnader som måste åtgärdas. Ett råd är alltså att alltid anlita en rörmokare för installationer av vatten och avlopp.

Ett rör in och ett rör ut

En rörmokare arbetar både med vatten som ska in i bostaden och avloppet som för ut överblivet vatten med mera, ur bostaden. Därför arbetar man alltid med de båda funktionerna tillsammans. Ser man till exempel på en tvättmaskin, diskmaskin eller toalett så hänger funktionerna ihop. Det är inget som är klokt att separera på. Men den som arbetar med rördragning och montage av vatten och avlopp arbetar också ofta ihop med andra yrkesgrupper. Det är oftast elektriker. Men det kan även vara snickare, golvläggare, kakelsättare, målare med flera. Anlitar man en rörmokare och det visar sig att man även behöver andra hantverkare så är det därför inte ovanligt att man kan får tips om någon som rörmokaren känner till och har jobbat med förut.

Skydd mot fukt

Överallt där det finns vatten och avlopp är det viktigt att inte fukten kan tränga in i golv, väggar eller tak. Förutom en installation av vattenledningar, kranar, avlopp med mera, så är det viktigt att man noga förberett ytan vid montaget. Det kan handla om att man ska flytspackla, montera våtgips eller på något annat sätt skydda runt montaget. Vill man vara säker på att allting går rätt till så kan man rådfråga rörmokaren i god tid före montagets början. Annars brukar en duktig hantverkare vägra utföra montaget.

Höj din livskvalitet i hemmet

14 okt 2020

Ska ni äntligen investera i era drömmars badrum? Få förändringar i ett hem ger så mycket lyx som när du unnar dig en uppgradering av just badrummet. Vilken stil väljer du och vilken hantverkare?

En renovering av badrum eller kök är en större renovering i ett hem. De flesta rum kan göras om hyfsat snabbt och enkelt men i dessa rum behövs flera spetskompetenser och större budget.

Att göra om i ett kök kan vara besvärligt då ni tvingas kinesa hos familj och vänner eller äta på restaurang i ett par veckor. Att renovera badrum är oerhört mycket besvärligare och kanske inte lika lyxigt eller socialt tillfredsställande. Hur som helst så finns det få renoveringar som lyfter er livskvalitet och njutning av ert hem så mycket som just den som görs i badrummet. Låt det kosta och se till att det blir bra!

När beslutet är taget

När ni äntligen har beslutat er för att investera, för att unna er, för att renovera ert badrum i Uppsala, är en ny nivå av livskvalitet nära. Nu gäller det bara att välja stil, färger, material och … hantverkare. Hur väljer du hantverkare? Idag finns det olika sajter där man kan göra offertförfrågningar, med olika kvalitet på resultat.

För dig som är smart är det alltid en bra början att fråga runt i ditt nätverk. Känner du hantverkare, känner du designers eller inredare? Kanske är det så att bekanta, kollegor eller grannar nyligen har renoverat med imponerande resultat och livet i behåll. Fråga om rekommendationer. En vän rekommenderar inte en dålig hantverkare, en vän rekommenderar bara någon de varit nöjda med.

Vad ska ni tänka på?

När ni frågat runt och fått tips på x antal hantverkare som erbjuder totalentreprenad på badrum är det dags att boka möten och be om offerter. Personkemi är i detta läge superbra att känna in. Är det personer du trivs att konversera med? Få renoveringar går helt smärtfritt och diskussioner, argumentationer och pengadiskussioner lär dyka upp längst vägen. Känn in om företagrepresentatnten är någon du vill deala med.

Se till att ni vet vad ni vill göra i ert badrum. Beskriv stil, kvalitet, material och färger. Lyssna in hantverkarnas synpunkter och förslag samt begrunda de olika offerterna. Ta inte den billigaste direkt. Väg fördelar och nackdelar. Ett badrum som du renoverar ska du leva med under flera år framöver. Det är stora beslut, ta kloka beslut.

Öka brandskyddet med målning

30 sep 2020

Vi har koll på brandskydd och utrustning. Vi tänker på säkerhet. Kunskap om hur man hanterar säkerhet av det grundläggande slaget är inte så enkelt. Hur skyddar vi en fastighet på bästa sätt?

Att skydda fastigheter mot brand är ett arbete med många aspekter och moment. Det viktigaste arbetet är kanske det förebyggande. Med rätt åtgärder på rätt plats kan man för det mesta helt förhindra att en brand ens utbryter. Detta sparar resurser i massor. Det kan också minska skador på människor och egendom, samt rädda liv.

Det förebyggande arbetet med brandskydd får gärna starta redan då byggnaderna planeras och konstrueras. Där detta inte är möjligt bör man se till att gå igenom byggnadens förutsättningar och planera och genomföra de åtgärder man kan. Det handlar om att kunna förhindra eller i alla fall begränsa bränder. Detta sker på flera olika sätt och handlar bland annat om vilka material man använder. Där kommer detta med brandskyddsmålning in i bilden.

Vad är brandskyddsmålning?

När man talar om brandskyddsmålning syftar man på att man med hjälp av speciella färger och åtgärder kan skydda bärande konstruktioner av till exempel stål eller trä. Konstruktionerna målas ett antal gånger med en färg med speciella egenskaper. Skulle en brand starta kommer färgen att börja svälla och bilda ett skumlager som skyddar exempelvis stålstommen i byggnaden. Detta är mycket fördelaktigt. När brandskyddsfärgen sväller håller den nere temperaturen, både i lokalen och i de strukturer den skyddar. Det förlänger den tid brandförsvaret har på sig att släcka en brand. Människorna i byggnaden får också mer tid på sig att ta sig ut när värmen hålls nere och risken att byggnaden blir instabil minskar.

Ett brandskyddsföretag utför åtgärderna

Det är lämpligt att planering av brandskyddsmålning utförs i samråd med en firma som har den rätta kompetensen. Brandskyddsmålning kan vara en av ett antal åtgärder du vill vidta som fastighetsägare. Om brandskyddsfärgen ska övermålas med någon annan färg ska det kontrolleras att dessa färger är kompatibla. Man vill nämligen inte att effekten av brandskyddet minskas eller hindras.

Brandskyddsmålning är en del av det förebyggande arbetet som du som fastighetsägare bör initiera. Det handlar om byggnadens stabilitet. Sedan behöver du också beakta hur man på ett lämpligt sätt försöker begränsa den skada en brand kan göra. Slutligen måste en plan göras upp för att utrymningsvägarna ska hållas öppna och fria. Brandskydd är aldrig en onödig kostnad då det räddar liv och sparar på egendom och försäkringspremier.

Rätt färg i rätt nyans

28 sep 2020

Med rätt färgsättning kan man förändra både utsidan och insidan på sitt boende. Men det är viktigt att man väljer rätt färg och även hur färgen appliceras. Många väljer att anlita en målare.

Det kan vara lite förvirrande när man talar om färg både i området blå, gul, röd samt färgslag som oljefärg, plastfärg med mera. Man skulle kunna säga att för att få bästa resultat ska man ha rätt färg i rätt färg. Om man lägger språkutmaningen åt sidan så finns det en stor mängd färger och toner att välja bland. Det är viktigt att man använder sig av rätt färgslag, så ifall man ska måla om så finns det ett knep. När man åker till färghandeln kan man ta med sig ett färgprov. På det sättet kan man ta reda på vilken komponent som finns i färgen. Men även vilken nyans som man ska välja. Om man nu vill måla med samma nyans igen vill säga. Önskar man tips även där så kan man passa på att fråga i färghandeln. Eller så tar man det med den målare i Täby som man anlitat för arbetet.

Skydda eller förstöra

Grundtanken med målarfärg är att man ska skydda det som målas. De flesta ytor mår bra av ett extra skydd, vare sig ytan är inomhus eller utomhus. Det innebär att målarfärgen tar smällen när det gäller smuts och fukt. På exempelvis målat trä kan man torka av smuts och väta istället för att det ska tränga in i träets porer. Något som med tiden får träet att murkna. Men det är viktigt att man använder sig av rätt färg. Under en period var det populärt att måla staket med plastfärg. Ett misstag som man idag kan se på alla staket där träet ruttnat under färghinnan som inte tillåtit träet att andas.

Olika nyanser beroende på ljuskälla

Köper man en nyans målarfärg till fasaden med hjälp av ett litet färgprov i färghandeln så kan man få vara med om en liten chock. På en liten yta inomhus ger nyansen ett helt annat intryck än på en hel fasad utomhus. Det ljusgrå kan se ljusblått ut. Den vita kan göra ont i ögonen. Den lite modiga färgklicken kan få den bäste att bittert ångra sig. Ta därför gärna hjälp av någon som dagligen arbetar med färg. Det finns en hel del tips värda att ta del av.

Tända ljus och bra kontakt

21 sep 2020

Vill du hitta kontakten med en gång? Är du trött på att vandra runt i mörker och inte kunna se bra? Vill du att allt det elektriska ska fungera utan det minsta krångel? Du är inte helt ensam.

De flesta människor vill att livet ska fungera smärtfritt och att ljus ska flöda över deras vardag. Det är både tungt och tröttsamt att röra sig i mörker eller att dagligen utsättas för hopplösa spratt av ledningar och kontakter som har bestämt sig för att lägga av. Utan rätt hjälp kommer det att förbli en plåga i ditt liv.

Du behöver därför ta tag i uppgiften på bästa sätt och med ljus och lykta leta rätt på en elektriker som har tummen rätt i handen och full koll på ledningar och kontakter. När en expert gjort jobbet kan du sova lugnt om natten och vakna med ett leende. När du sträcker ut handen för att tända lampan och läsa morgonens uppdateringar på sociala medier eller ta en titt på nyheterna, då vet du redan innan att du kommer att kunna läsa i ett fullt upplyst rum.

Stockholms stad

Det är ingen svår uppgift att räkna ut att Stockholms stad har de flesta elektrikerna i landet. Här finns det ju flest människor och en stor dos av kontorslandskap, hotell, fabriker, egenföretagare, affärskomplex och andra situationer som kräver att el och ström fungerar som det ska.

Tänk bara på tunnelbanan om alla rulltrappor skulle sluta fungera. Kaos och ramaskri skulle flöda över staden och eka i tunnlarna. Det är ett litet exempel på saker som helst ska fungera i vårt samhälle. Andra mycket viktiga platser är alla sjukhus. Apparater och maskiner som kan ha en livsviktig funktion. Sängar och fordon som drivs med el. Ljuset i operationssalarna. Listan kan göras lång.

En elektrikers vardag

Det är lätt att tro att en vardag för en elektriker ser likadan ut varje dag. Att alla gör liknande jobb. Men saken är den att det finns flera olika områden att specialisera sig på. Dessutom måste det finnas en del som tar ansvar för hur arbetet sköts och utförs. El är definitivt inget att leka med. Det kan bli så höga volt att en människa mister livet. En felkoppling kan innebära att ström leds på ett sätt som gör strömlösa saker strömförande. Ledningar kan ta eld och börja brinna om de är slitna. Vardagen för en elektriker är nog högst skiftande.

Här kan du läsa mer om hur en elektriker arbetar: https://www.elektrikerstockholm.nu/

Har dina trägolv blivit trötta?

20 aug 2020

Trötta trägolv kan snabbt och enkelt få liv och lyster åter. Ersätt inte gedigna trägolv med billiga golv som du lägger ovanpå. Ta hand om det du redan har, ge nytt liv åt det vackra trä du äger.

Har du gamla parkettgolv där hemma som börjar att se allt för taskiga ut? År av fötter, lek och kanske klor. Repor, spill, färg och nötning. Du vet väl att ett parkettgolv har många liv. Alltså att investera i ett riktigt parkettgolv är hållbart och ett sådant golv kan du slipa om flertalet gånger. Du kan slipa tills du har ca 3 millimeter kvar. Och har du aldrig sett ett nyslipat golv så kommer du bli glatt överraskad. Alltså det blir så vackert - som ett helt nytt golv - fast bättre! Du kan antingen hyra en slip och göra jobbet själv eller så anlitar du en expert på golvslipning.

Att göra jobbet själv

Om du väljer att göra jobbet själv så gör du det förhoppningsvis för att du tycker det är fantastiskt kul att lära dig nya saker. När du slipar själv börjar du med att hyra en slipmaskin. En stor och klumpig sak som inte så enkelt släpas i trappor om du bor högre upp. Du behöver tömma rummet och får vara beredd på att det blir slipdamm. Är det första gången du slipar ett golv så börja på ett undangömt ställe. Innan du fått in snitsen och lärt dig att hantera maskinen kan det bli ojämnt. Du behöver hålla samma tryck och samma hastighet över hela golvet för att få samma finish. När golvet är slipat, ska maskinen återlämnas och sedan är det dags för ytbehandling. Vad väljer du då? Lacka eller olja ditt golv? Med eller utan pigment?

Anlita en professionell golvslipare

Om du istället anlitar en golvläggare som är expert på att lägga, renovera och slipa golv blir scenariot ett annat. Det plingar på dörren. Någon bär in en slipmaskin. Eftersom du redan plockat ur rummet så stänger de dörren om sig och slipar av golvet. Snabbt och enkelt för de vet exakt hur hårt tryck de ska ha och i vilken hastighet de ska gå. När golvet är slipat och dammsuget ser ni hur skicket faktiskt är. Eventuella skavanker kan de enkelt reparera åt dig. Därefter väljer du lack eller olja, utifrån rekommendation samt om du önskar pigmentering eller ej. De hämtar grejer i bilen, behandlar golvet och - klart!

En snyggare yta

10 aug 2020

När golven hemma börjar se slitna och repiga ut så kan det finnas något man kan göra åt det istället för att byta ut dem. Men vilka golv går det att renovera och hur går det till när man gör det?

Med tiden blir alla golv slitna och repiga. Kanske har man husdjur hemma eller så har man bjudningar där gäster har höga klackar. Mattor som ligger länge kan ge färgskillnader i solljuset och vätskor som spills kan ge fläckar som inte riktigt går bort. Stolar som dras fram och tillbaka eller barnen som leker med leksaksbilar. Ja, anledningarna till att golv börjar se bedagade ut är många och många golv blir utsatta för alla dessa slitage under sin livstid. Men vissa golv går det att renovera så att de ser helt nya ut genom en enkel slipning av ytan och en ny ytbehandling efter det. Så hur vet man vilka golv som går att renovera och hur gör man för att resultatet ska bli så bra som möjligt?

Vilka som kan renoveras

Först och främst får man ta reda på ifall golvet går att slipa och det är ganska lätt eftersom det innebär att golvet måste vara massivt och inte ha en tunn yta av ett annat material. Klinker, heltäckningsmatta, plastmatta och laminat går därför inte att slipa eftersom ytan skiljer sig från det som finns några millimeter under. De golv som däremot går utmärkt att renovera är massiva trägolv, parkettgolv och betonggolv. Det är dessutom golv som man kan ändra färg eller ytskikt på ifall man tröttnat efter ett tag och vill ha någon annan färg eller textur, så det behöver inte enbart vara för att golvet ser fult ut som man slipar det.

Hur man gör

När man ska renovera ett golv så börjar man med att göra en ordentlig rengöring så att inget skräp ligger på ytan. Man bör även avlägsna, eller slå ner, eventuella spikar som sticker upp. Om det är en yta där det finns skador som målats över eller lackerats över så kan man behöva slipa en första gång innan man renoverar skadan, men annars är det fyllnad av skador som man börjar med. Efter det slipar man först med ett grovt slippapper och sedan med finare och finare. En dammsugning mellan varven kan också behövas. Därefter en ordentlig rengöring och sedan är det bara att tillföra det önskade ytskiktet.

Vad gör man med socklarna vid en golvslipning?

6 aug 2020

Ska man ta bort socklarna när man slipar golvet eller ska de sitta kvar? Vad gör man med fastspikade socklar när golvet ska slipas? Ska socklarna också slipas eller får de vara som de är?

Innan du sätter igång med ett så stort projekt som att slipa dina fina trägolv är det bäst att fundera på allt viktigt förarbete. Inget är väl så enerverande som att ha gjort allt arbete och satt igång för att upptäcka att det var flera saker som behövde göras. Det här gäller speciellt om du har en list som du inte orkat ta bort. Tänk dig när allt är klart att du ser en list som inte når hela vägen ner till golvet. Hur skulle det se ut? Hur skulle det gå till kanske du undrar. Jo, vid slipningen sänks ju golvet lite och om listen är fastspikad på väggen kommer det synas att den sitter pyttelite ovanför golvet. Kanske inte märks så tydligt för ett otränat öga men för den som vet om det kan det bli ett dagligt irritationsmoment. Det är alltså upp till dig själv om du vill ta bort dina lister eller inte.

Fastspikade golvlister

Vid all golvläggning ska det läggas in socklar. De snyggar till avsluten invid väggen och döljer eventuella små glipor som kan uppstå men ger också träet möjlighet att röra sig. Det är ju ett levande material. Golvlisterna kan se olika ut, en del är helt raka medan andra har en liten utstående kant längst ner mot golvet. Golvlisterna brukar oftast spikas fast. När det ska slipas golv är det viktigt att få bort listerna så att du kommer åt så bra som möjligt och så nära kanterna som det går. Ligger det lösa lister är det inga problem, bara plocka bort dem och sätta tillbaka när allt är klart. Är det däremot spikade lister väntar lite mer arbete innan det går att dra igång en slipmaskin.

Listerna kan bli som nya

Nu är det är dags att snygga till och låta de vackra trägolven åter komma fram under lack och annat som lagrats under åren. Då kommer frågan kanske på tal om huruvida du ska göra om listerna eller köpa nya? Om du vill göra iordning dina gamla lister är det inga problem. Du kan fixa dem på plats eller ta bort dem för att snygga till dem. På med golvpapp och sätt igång.

Förnya hemmet med färg och nyslipade golv

30 jul 2020

Vill ni också ge hemmet ett lyft? Det är inte bara väggarna man kan förnya enkelt med färg och tapeter. Även trägolven kan fräschas till med slipning och efterbehandling på nytt sätt.

Trä är ett av de mest populära golvmaterialen och det var länge sedan vi dolde våra trägolv under praktiska plastmattor. Trä är vackert och ger ett varmt intryck samtidigt som det är behagligt att gå och stå på. Har man ett äldre trägolv ska man vara rädd om det och vårda det enligt konstens alla regler och det håller i många år utan att man behöver göra någonting. Förr i tiden lade man brädgolv av det bästa träet och det finns idag golv som är över hundra år gamla. Man kan reparera gamla trägolv och byta ut plankor eller parkettstavar som blivit dåliga eller skadats. Att även slipa om och efterbehandla ett slitet och repigt trägolv gör att det blir som nytt igen.

Stora möjligheter att variera och förnya golvet med olika ytbehandlingar

De flesta golv av trä går att slipa om och det är tjockleken som avgör om det går. För varje slipning man gör av golvet tar man bor en del av träet. Man kan slipa sina golv själv om man vill och det finns slipmaskiner att hyra, men det är ett tungt, bullrigt och dammigt arbete. Anlita istället en firma specialiserad på golvslipning och låt dem även sköta den viktiga efterbehandlingen av golven. Man kan lacka blankt eller matt, olja, vaxa eller att luta av och vitsåpa sina golv. Speciellt golv av ek tål att slipas många gånger och kan även färgas in ljust eller mörkt allt efter tycke och smak. Variationerna blir så stora att det blir som att lägga in ett helt nytt golv när man slipar och efterbehandlar sitt ekgolv.

Låt hantverkarna leda er rätt i renoveringsprojektet

Ett företag specialiserat på golvslipning kan komma med goda råd om olika ytbehandlingar och vad som passar. Många gånger väljer man ytbehandling efter arkitektur och när huset byggdes men inte alltid. Golvet ska också passa in med inredning, material och färger. Eftersom man helst ska vårda sin trägolv kan man även få bra tips om hur man bäst tar hand om dem. Kontakta några olika golvslipningsfirmor och be om en kostnadsfri offert och fråga även efter referenser. En skicklig och stolt hantverkare dokumenterar sin renoveringsobjekt och brukar kunna dela med sig av fotografier.

Ta vara på det du har i köket

21 jul 2020

Har dina köksluckor börjat bli lite väl slitna, men stommarna är fortfarande i bra skick? Då kan lösningen på problemet vara både enkel och effektiv, nämligen att lackera om luckorna.

Att det är just skåpluckorna i köket som blivit slitna är inte så konstigt. Det är ju de som utgör större delen av kökets ytskikt och får därmed utstå en hel del slitage. Det kan vara stolar som dunkas in i luckorna, vatten och mat som både blöter och fläckar ner, det kan bli fettfläckar som inte går bort och fuktskador som gör att de ser riktigt slitna ut. Till slut så upplevs luckorna faktiskt inte så snygga längre.

Bevara det som går, ta hand om resten

När luckorna har börjat vittna om alla dessa fläckar och skador är det lätt att tänka att det är dags att göra om i köket. Ofta är det då en totalrenovering som kommer på tal; inte för att man egentligen tycker att det är bästa idén, utan för att man kanske inte tänker på alternativen. Bara för att dina köksluckor är slitna så betyder det inte det att stommarna också är det. De kanske är i alldeles tipptopp skick och då är det både onödigt dyrt och förkastligt ur miljösynpunkt att riva ut rubbet. Att byta ut enbart luckorna är en bra idé. Ännu lite bättre är det att lackera om dem eftersom man bevarar mer av det som redan finns.

Hur fungerar det att lackera om luckorna?

Hur går processen till rent praktiskt? Jo, först måste du hitta en firma som kan lackering av köksluckor. Att gå efter tidigare kunders recensioner samt höra med vänner och bekanta om de har någon de kan rekommendera är alltid bra. Be alltid om en offert - eller ett flertal om du hittar flera firmor som du kan tänka dig. Sedan är det dags att montera ned och lämna in dina luckor. Har du hittat en riktigt serviceinriktad firma så kommer de hem och hämtar luckorna åt dig. Väl inne på firmans verkstad tas de omhand med eventuell lagning och slipning innan det är dags för själva lackeringen. De lackas då i precis den färgen du har valt, vilket betyder att valmöjligheterna vad gäller nyans är mycket större hos lackeringsfirman än i vitvarubutiken. Lite torktid på det och sedan är de klara för leverans. Vips så har du ett kök som känns nytt och fräscht, utan totalrenovering! Läs mer om lackering av köksluckor på denna hemsida: https://www.lackeringköksluckorstockholm.se

Inte behöver det väl vara så bökigt

15 jul 2020

Renovera? Är det något nytt som ska skapas i ditt hem? Gäller det ett våtrum? Certifierad hantverkare? Kunskap och erfarenhet erfordras för att göra allt funktionellt, snyggt och säkert.

Som du säkert vet krävs det en mängd speciella kunskaper för att kunna renovera ett våtrum korrekt. Framförallt handlar det om underarbetet. Allt behöver följa gällande standarder för att bli godkänt vid en besiktning. Skulle det mot förmodan ske en olycka eller vattenläcka i badrummet så får du bra ersättning om det blev godkänt vid renovering. Många tycker att det är bökigt att renovera badrum. Många beklagar sig kring just detta. Men behöver det vara så bökigt då? Problemet som uppstår om du bara har en toalett i din bostad är att du kan bli utan ett par dar. För att kunna göra allt underarbete krävs tid. Man vill nämligen inte att hantverkarna skyndar på och tullar på säkerheten.

Vilka steg behövs

En badrumsrenovering kan delas in i ett antal olika steg. Först och främst ska firman komma på plats och täcka alla ytor samt bära in all utrustning. Därefter kan de demontera möbler och annat i det gamla badrummet, vartefter vattnet stängs av. Rivningen innebär att verkligen allt ska bort. Inga gamla rör ska återanvändas, utan allt ska ersättas och bli nytt och fräscht. Om golvet har rivits och bilats sönder för att kunna dra om rören så ska firman sedan bygga nytt golv. Golv och väggar ska spacklas för att skapa en jämn yta, på vilken de sedan applicerar en ordentlig fuktspärr. Det är denna fuktspärr som är så viktig i alla vinklar och vrår för att inga fuktskador ska kunna uppstå.

Det roliga börjar

När den viktiga fuktspärren är på plats börjar det roliga med att skapa det nya badrummet. Nu har du valt kakel och klinker som hantverkarna lägger på golv och väggar. Ett precisionsjobb som tar tid, men som går fort för den erfarne. Alla fogar ska vara lika stora och vid en dusch ska rätt vinkel skapas. En del klinkers kan behöva skäras och passas in. När allt klinker och kakel är på plats ska fogmassan tillföras. Här väljer kunden färg på fogen. Vill du ha en vit eller svart fog? Mixa eller matcha? När fogarna och allt torkat kan nya synliga rör och möbler monteras. Här sätts toalettstol, handdukstork och liknande på plats samt alla elinstallationer. I sista steget städar hantverkarna efter sig och din badrumsrenovering förklaras avslutad.

Tänk på detta inför takhöjning

11 jul 2020

Taket är en viktig del av ditt hem, och det skyddar mot alla möjliga väder. Men takläggare kan inte enbart hjälpa dig med takläggning och underhåll, utan även med takhöjning. Läs mer här.

Det finns många anledningar till att du behöver ha takhöjning på ditt hem. Du kanske vill ha mer rum i taket eller lägga till en ny våning. Att höja taket är perfekt för dig som vill göra ditt hus större men inte förlora din trädgård. Takhöjning är däremot inte som takläggning, och det är inget som kan ske under en dag. Det betyder dessutom att ditt hus är utan tak under en viss tid, något som du måste vara förberedd på. Takhöjning kostar också lite mer än andra takrenoveringar. Något annat att tänka på är att du kan behöva ansöka om bygglov. Vilka reglerna är kan skilja från kommun till kommun, så det är viktigt att du kollar upp detta.

Hitta en professionell takläggare du kan lita på

Takhöjning är inget enkelt arbete, och inget som du kan göra själv, om du inte är en utbildad takläggare. Det är dessutom ett farligt jobb, eftersom du måste arbeta på höga höjder. Det är alltså bäst att anlita en kunnig takläggare för att göra detta. För att hitta en som är skicklig, är det värt att kolla vad de tidigare har gjort, och omdömen från tidigare kunder. Om du vill spara pengar på ditt tak så finns det vissa saker du själv kan göra, som att inspektera ditt tak. Detta är något du borde göra regelbundet, speciellt om det precis har varit extremt väder. Ett sätt att göra detta är att kontrollera att det inte finns några vattenskador på vinden. Det är dock alltid värt att kontakta en professionell takläggare för att be om rådgivning. Det är alltid bättre att det blir ordentligt skött istället för att snåla på pengar.

Använd ROT-avdraget för takhöjning

Trots att takhöjning kan vara mer kostsamt, är det fortfarande en investering som är värd att göra. Att ha ett bra tak är viktigt och kommer även att höja värdet på din byggnad. För privatpersoner gäller dessutom ROT-avdraget på 30 % av arbetskostnaden, vilket kan spara dig en del pengar. Tänk på att det enbart gäller arbetskostnaden och inte materialkostnaden. Många firmor drar av detta avdraget redan i deras kostnadsfria offert. ROT-avdraget gäller upp till 50 000 kronor per år för renoveringar, ombyggnad och tillbyggnader. Läs mer om takhöjning på denna sajt: https://www.takläggarejönköping.nu

Varför man monterar säkerhetsdörr

4 jul 2020

När väljer man att installera en säkerhetsdörr och vad är mervärdet som man får med dörren? Vilket material är dörren och går det att få med fönster också? Dessa och fler frågor får här svar.

Ljudisolerande, inbrottssäker och brandsäker. Detta är de kriterier som en säkerhetsdörr ska uppfylla för att få kallas säkerhetsdörr. Den här typen av dörr är en bra idé om man vill skydda sin egendom, som exempelvis butik, kontor, industri med mera. Men den används även i flerfamiljsbostäder för att försvåra spridningen av brand om den uppstår på annan plats i huset. Eftersom säkerhetsdörren också är ljudisolerande så kan det vara skönt att slippa höra när grannen rumlar in framåt småtimmarna eller någon annan granne som ger sig av till sitt arbete på tidig morgonkvist. Och såklart allt oljud däremellan. Det finns alltså många olika anledningar till att man monterar en säkerhetsdörr och en mängd olika mervärden som kommer med installationen.

Ett skydd av stål

Säkerhetsdörrar är gjorda av stål, vilket gör att de är brandsäkra. De är även mycket svåra att bryta sig in igenom eftersom det vanligaste sättet att bryta sig in genom en dörr är att bryta upp dörren med en kofot. Låsen brukar dessutom vara mycket rejäla och i sig också mycket säkra mot inbrott. Däremot kan man få olika lösningar på montage av fönster i sin säkerhetsdörr. Glaset är då av ett okrossbart material och skapar inte en svag länk i den annars starka dörren. Man kan välja ett glas med en lucka av stål över, eller enbart glas rakt igenom. Kanske av typen att det endast går att se ut men inte in.

Säker i sitt hem

Om man vill känna sig säker i sitt hem så finns det en mängd olika åtgärder som man kan göra. Boende i lägenhet har oftast endast sin ytterdörr som svag punkt, men bor man i hus så finns det ofta en mängd olika möjligheter som tjuv. Dörren är dock alltid nummer ett som inbrottstjuven ger sig på. Många har ganska rejäla ytterdörrar men när det kommer till altandörren så finns det ibland brister. Man glömmer bort baksidan, som också är den mest attraktiva för tjuven eftersom man där kan arbeta ostört. Så satsa alltid på en rejäl altandörr som låses med nyckel eller kodlås. Och sist men inte minst är tjuvens sista möjlighet husets fönster. Slarva inte med kvaliteten och låsen där heller. Vi tipsar att läsa mer om ståldörrar på denna webbsida: https://www.ståldörrar.nu

← Äldre inlägg