Blogg

Dags för en badrumsrenovering?

16 sep 2019

Är det dags för en badrumsrenovering där hemma? Känner man en distinkt lukt, eller svarta prickar på kaklet, golvet eller någonstans i badrummet, bör man så snart som möjligt renovera hela badrummet. Du kan ha drabbats av fukt, eller mögelsporer i badrummet och det måste bort eftersom mögel och fukt är riskfyllt och förenad med sämre hälsa för alla som bor där. Ibland kan man upptäcka skador på badrum först när man har påbörjat en renovering. Ibland syns eller luktar inte fukt och mögel, men badrummet kan vara angripet av fukt och mögel trots att det varken syns på ytan eller sprider någon lukt. Så vet man, att det är mer än 20 år sedan som badrummet renoverades, är det hög tid att göra en badrumsrenovering.

Så här gör du

Hantverkare som är behöriga för badrumsrenovering är egentligen de enda som bör utföra det. Ingen annan. Skulle någon annan göra det, och det senare uppkommer komplikationer med läckande rör eller avlopp, är risken stor att försäkringsbolaget som du har anlitat för din hemförsäkring inte täcker skadorna. Då står du där med stora kostnader, trots att du har ett nytt badrum. Det är inte roligt. Därför bör man alltid ta det säkra före det osäkra och endast anlita behöriga hantverkare för badrumsrenoveringen. Du bör anlita hantverkare som är certifierade inom våtrum. Endast anlita VVS-montörer med utbildning och du kan gärna leta efter hantverkare som är medlemmar i Byggkeramiska rådet. 

Anlita total- eller delentreprenad

1. Anlitar du totalentreprenad av din badrumsrenovering, tar hantverkarna ansvar för allt. Då informerar de dig om vad som händer under arbetets gång. Du bestämmer inredning och materialval. Du behöver inte oroa dig över något. Det är viktigt att skriva avtal innan de påbörjar arbetet så att ni är överens till 100 procent om vad som ska ingå och hur arbetet ska ske. Med en totalentreprenad planerar de själva arbetet, arbetsordning, vilka hantverkare som ska göra  de olika renoveringsarbeten som ni har kommit överens om. 

2. Anlitar du däremot en delentreprenad är det du som har huvudansvaret och behöver planera arbetsgången, ta kontakt med olika hantverkare som ska utföra sin del av renoveringsarbetet. Det innebär bland annat att det är du som är byggherre över badrumsrenoveringen och du som ansvarar för hela arbetet. Du håller då kontakten själv med de olika hantverkarna och ser till att de kommer i den ordning som det krävs, när man ska installera VVS-produkterna (handfat, badkar, duschställ och toastol), när kaklarna ska kakla väggar och lägga golv och när elektriker ska dra elen. 

Här kan du läsa mer.

När du vill renovera källaren i Stockholm

6 sep 2019

Funderar du på att renovera din källare? Har ni blivit fler och ni behöver kunna använda källaren? Det finns många valmöjligheter som man kan förvandla källaren till. Här är det era behov och önskemål som avgöra vad man kan göra källaren till. Tycker man att den är för liten, kan man faktiskt gräva ut källaren. Man kan helt enkelt göra den större. Om det är många år sedan som man dränerade runt huset, kanske det är på tiden att göra det på nytt. Då kan man passa på att göra källaren större när man ändå gräver runt huset och källaren.

Genom att renovera källaren säkrar man mot fukt

Renoverar du källaren där hemma så säkrar du samtidigt huset mot fuktstador. Det innebär att du ser om hela källaren innan den har drabbats av fuktproblem. Genom att gräva runt källaren och byta ut väggar, riva vissa väggar och kanske måla om och tapetsera om i källaren ser du samtidigt om det har runnit dit vatten och den har drabbats av fukt. När du renoverar den och kanske lägger nytt golv förnyar du ytorna i källaren. Samtidigt kan du passa på att isolera den så att du får använda källarutrymmet på bättre sätt än tidigare. Du ser också till att huset får en bättre värme nu när källaren är varmare än innan. Att ha en varm källare innebär att du får ett bättre inomhusklimat i hela bostaden. Ser du samtidigt till att dränera huset och lägga ner dräneringsrör eller dräneringsskivor har du sett till att säkra huset och garantera så att det inte i framtiden drabbas av fukt, förutsatt att du fortsätter att dränera det med jämna mellanrum.

Så kan du använda källaren

1. Bastu och spa-utrymme

Om du är sorten som behöver en bastu och vill kunna ha hemma-spa, är källaren ett bra sätt att utnyttja de nya ytorna för detta ändamål.

2. Kontor och arbetsrum

Om du har eget företag eller arbetar mycket hemifrån kan källaren utgöra den nya ytan för arbete. Mågna har behov av ett arbetsrum och hemmakontor. Då får man arbeta i fred.

3. Vinkällare och matförråd

Vill man kunna förvara sina vinflaskor på bästa tänkbara sätt, är en källare det utrymme att ha för sina viner. Här kan man ju också förvara alla tänkbara rotfrukter, syltburkar och saftflaskor.

4. Panikrum och säkerhetsrum

Är man en riktig prepper, så bygger man sitt eget panikrum, eller sin egna säkerhetsbunker. Då kan man känna sig tryggare om något skulle hända. Man kan bygga med skottsäkra väggar, se till så att det finns ventilering in i panikrummet om det är så att man måste kunna vistas där under längre tid.

Så går en golvslipning till

22 aug 2019

 

Har du funderat på att slipa om golvet hemma? Det gamla golv som du har hemma kanske har blivit slitet och fult? Det är ingen dum idé att slipa om det. Det är bra mycket mer miljövänligt att slipa om än att lägga på ett nytt golv. Har du mer än 2,5 centimeters djup på golvet går det mycket bra att slipa om det istället för att riva upp och kasta ut det gamla golvet. Genom att slipa om det får du fram den ursprungliga ytan på golvet. Allt damm och smuts försvinner med golvslipen. Det kräver bra mycket mindre energi än att tillverka ett nytt golv. Du sparar både på jordens tillgångar och energi, och du sparar pengar på att slipa om golvet istället för ett nytt.

Så går det till

Det första som en hantverkare gör, som arbetar med golvslipning, säg till exempel i Stockholm, är att vilja komma hem till dig och inspektera det golv som du funderar på att slipa om. Först då kan hon, eller han ge dig en realistisk offert på vad det kan kosta dig att slipa om det. Sedan bör ni komma överens om ett vettigt pris på golvslipningen. Det kommer att kosta endast en bråkdel av vad det kommer att kosta att lägga ett nytt golv. Du visste väl att du i stort sett kan slipa om nästan vilket golv som helst? Du kan slipa om linoleumgolv, parkett, laminat- och klickgolv. De nya slags plastmattorna som numera finns på marknaden kan man även slipa om. TIll och med stengolv går att slipa om. Det viktiga är att golvsliparen har de rätta maskinerna för att slipa om ett stengolv.

Man måste tvätta golvet först

När man väl har bestämt sig för en golvslipning, bör man tvätta golvet först. Sedan slipar man det jämnt över hela ytan. De nya maskiner som finns för att slipa om golv, har egna dammsugare, vilket gör att du inte behöver besväras av damm, som var fallet med de äldre slipmaskinerna som man förut använde. På så sätt slipper du besväret med damm som flyger och som är farligt att andas in. Istället har du ett fint och slipat golv när väl golvslipningen är över. Sedan är det dags för en ytbehandling av golvet. Här kan du välja olika ytbehandlingsmaterial; lack, hårdvax, lut eller om du vill måla om golvet. Vill du läsa mer om golvslipning som du kan få i Stockholm kan du läsa mer på: https://www.stockholmgolvslipning.com.

Se över låsen hemma!

26 jul 2019

Har du bra lås hemma? Är de tillräckliga? En mardröm för alla som har ett hem, är att någon (okänd) tar sig in i hemmet, drar ut saker ur garderoben, stulit kära och dyra ägodelar, förstört, kränkt bostaden och en själv och klampat in i bostaden och gjort så att hemmet aldrig mer kan kännas säkert. För att inte behöva vara med om något sådant är det bäst att se över sina lås. Att skaffa bättre lås som är säkrare och som gör hemmet till en tryggare plats. För en lekman kan det vara svårt att själv avgöra vilka lås som är bäst i det egna hemmet.

Tänk som en tjuv

Vill man göra sin bostad till en mer säker och trygg plats kan man gå i sin egen bostad och tänka som en tjuv. Hur skulle en tjuv kunna ta sig in just hemma hos dig? Var finns det svagheter i bostaden? Hur skulle en tjuv kunna hitta dina värdefulla ägodelar? Hur skulle tjuven kunna transportera dyrbara ägodelar från bostaden? När man har fått svar på några av dessa frågor gäller det att skrida till verket och byta ut lås, eventuella fönster dörrar och kanske klippa ner en och annan häck som kan skydda den tänkta tjuven i sin gärning.

Byt till bätte lås

Om man inte vill byta ut fönster och dörrar kan man byta ut låsen på fönster och dörrar. Det finns bättre, och sämre lås. Det finns elektriska låsanordningar som är så gott som omöjliga att forcera. Det finns cylinderlås som är tillverkade för att hindra tjuvarna att kunna manipulera låsen. Man kan särskilt tänka på hur en tänkt tjuv skulle kunna transportera sakerna från bostaden. Då kan man se till så att det blir omöjligt eller mycket svårt för tjuven att få med sig sakerna ut ur huset. Ett lås som förhindrar det, kallas "bortasäkert". Man kan till exempel installera två lås som säkerställer svårigheten att ta sig ut ur huset.

Anlita låssmed

Bor du på Östermalm och vill säkra ditt hem? Det finns ett 10-tal låssmeder på Östermalm, så välj någon som är kompetent och har många olika lås som är säkra och som förebygger inbrott. De flesta tjuvar vill ta sig in genom fönster, balkongdörrar eller altandörrar. Därför bör man förhindra en eventuell tjuv att ta sig in genom fönstret, altandörren eller balkongdörren. Läs mer om en låssmed på Östermalm som installerar säkra lås på: https://www.lassmedostermalm.nu.

Årets inredningstrender

26 jun 2019

Det sägs att 1990-talet är på väg tillbaka. Den som var med på 1990-talet minns säkert Friends, som var en riktig långkörare på TV. Om 1970 talet var årtiondet efter rebellåret 1968, och punkens årtionde, var 1980-talet girighetens, syntens, de fula frisyrernas tid. Men 1990-talet var slutet på Sovjetunionen men början på terrorismens årtionden som fortfarande pågår. Det var under 1990-talet som internet växte fram och var man i Sverige skaffade sig datorer och modem som kopplade upp oss mot internet.

Terracotta, vitrinskåp och Ulrica Hydman-Vallien

När det kommer til inredningstrender under 1990-talet såg vi början på terracottafärger på väggarna. Vi målade väggarna med svamp för att få en melerad yta på väggarna. Vi betsade möbler i stället för målade dem med målarfärg. Det var totalt ut med målade möbler i lackfärg, samtidigt som 1980-talet var årtiondet som vi lutade av alla möbler, så betsade vi dem under 1990-talet. Det skulle vara färg på möblerna, men inte täckande färg. Man skulle ännu se ådringarna på träet. Det var under som konstnären Ulrica Hydman-Vallien blev populär med sina jättelika tulpaner på mönster på porslin och glas. Det var också då som alla skaffade hem vitrinskåp som stod på golvet och gjutjärnsstakar eller lampor.

Vill du renovera efter 1990-talet?

Så om det är så att du önskar dig en inredning från 1990-talet är det bara att ta fram betsfärgen och betsa om trämöblerna. Ta fram svampen och måla om väggarna i cirklar, i stället för med raka penseldrag. Välj då gärna någon färg som nu är aktuell, men använd dig av metoden från 1990-talet. Det som är så bra med trender som kommer tillbaka är det att man blandar det som är trendigt nu, med det som var trendigt då. En målare idag, kanske inte tar en svamp för att måla om en vägg som ser ut som den man målade då, utan blandar in kalk i färgen, men får exakt samma synliga resultat.

Välj målare på Kungsholmen

Välj målare som är tillgängliga på Kungsholmen om du önskar dig renovering med hög kvalitet. Varför inte välja den som har bäst erfarenhet och samlad kunskap? Googla då "målare Kungsholmen" om det är där du önskar dig hitta målare som kan arbeta på Kungsholmen, annars googlar du den ort där du bor. Det är viktigt att du väljer en målare som har F-skattsedel så att du kan dra av på Rot-advraget. Läs mer om sådan målare på Kungsholmen på: https://www.målarekungsholmen.nu.

Så hittar du takläggare i Täby

15 jun 2019

Behöver du få tag i en takläggare? Bor du i Täby och har ett hus som du behöver renovera? Då är det en bra idé att fortsätta läsa här. Gör då så här så hittar du takläggare i Täby

  1. Googla ”takläggare Täby” för att få förslag av Google på sådana som har en hemsida där de beskriver sina tjänster som innehåller ordet ”takläggare” och ”Täby”. 
  2. Sedan är det bara att ta kontakt och be om offerter och referenser av några som du kan jämföra med
  3. Läs på så mycket du bara kan om takläggaren, läs om omdömen som deras tidigare kunder har gett om dem
  4. Följ upp referenser som de själva har gett
  5. Känner du dig fortfarande osäker kan du alltid välja att ta kontakt med Allmänna reklamationsnämnden. Har de flera klagomål på sig bör man inte anlita dem.
  6. Man kan även kontrollera dem på till exempel allabolag.se, för att se att de har en stadig ekonomi och inte går i konkurs när som helst.

Några viktiga kriterier

  • Om de ger kostnadsfria offerter och gör hembesök innan de ger offert, visar det på att de är noggranna. Det är viktigt att de ser efter hur stort taket är, innan de ger offert. Det är ju viktigt att veta hur stort taket är, och vilken lutning taket har då det avgör storleken på priset.
  • Om de kan erbjuda totalentreprenad, är det bra för dig som kund. Det innebär ju att de i så fall anlitar de hantverkare som behövs för olika uppgifter som behövs för takläggningen.
  • Om de har bra kontakter med leverantörer av takmaterial. Ett material måste ju alltid köpas in. Hittar du hantverkare som har bra kontakter hos materialleverantörer, är det bra för sdig. De flesta hantverkare vet vilket material som passar bäst just på ditt hus. 
  • Plåttak är bra för alla som vill ha hållbara tak med ett klassiskt utseende. Ett plåttak är ibland bland de bästa material som du kan lägga på tak.

Se över takstolarna

Viktigt att se över takstolarna när man renoverar taket. Är takstolarna fräscha? Håller de i 20-30 år till? Om inte bör man byta ut takstolarna så att de håller för att bära det nya materialet på taket. Det är ju lika bra att passa på när man hantverkare som ändå är uppe på taket.

Nytt badrum lyfter hela hemmet

5 jun 2019

Om du vet att det är många år sedan som du senast renoverade badrum, kanske du bör ta en titt på det och renovera om det på nytt? Badrum blir snabbt slitna då vi hanterar stora mängder vatten där. Både själva kaklet och fogen mellan kakelplattorna blir utslitna och till sist både smutsiga och ser otrevliga ut. Om man rengör och rengör och fogen ändå ser grådaskig ut, är det dags att renovera om badrum. 

Viktiga kriterier  för hantverkare  i Sundbyberg

När det är dags att välja vilka hantverkare som ska renovea badrummet, är det några saker som vi anser är viktiga att ta med i beräkningen. Det handlar om att alltid välja hantverkare som till exempel innehar F-skattsedel, eftersom det är villkoret för att få dra av arbetskostnaden vid Rot-avdrag. Andra viktiga faktorer är att välja hantverkare som har goda referenser. Då referenserna säger en hel del om hur hantverkarna arbetar så är goda referenser viktiga. 

Certifikat och medlemskap i Byggkeramiska rådet

Då är det bra med certifikat som visar på att att hantverkarna håller sig framme när det kommer till kunskap om byggmetoder, om nya material och liknande. Känner man sig ännu osäker, trots att man har fått tag på hantverkare med goda referenser, bra omdömen och som innehar F-skattsedel, så kan man även ta kontakt med Skatteverket, Kronofogden och till exempel Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) om det skulle vara så att man misstänker att de skulle kunna ha skatteskulder, vara på ruinens brant eller ha många missnöjda kunder som har anmält hantverkarna för att ha misskött sitt arbete eller har flera kunder som inte vill betala för deras arbete.

Kriterium som har blivit allt viktigare

Ett kriterium som har blivit allt viktigare är att hantverkarna arbetar på ett miljövänligt sätt och ser till att göra så liten klimatpåverkan som möjligt. Det har rest sig ett medvetande bland människor idag där miljövänliga arbetsmetoder och sätt att både resa på och som har med hur vi lever, agerar och handlar som är snällt mot miljön. Här kan det handla om att återanvända material, eller endast använda material som är miljövänliga. Det går att återanvända kakellattor och klinker, liksom resten av badrumsinredning, om man så vill. 

Bor du i Sundbyberg?

Bor du i Sundbyberg och behöver hantverkare där till din badrumsrenovering? Då kan di googla "badrumsrenovering Sundbyberg" som exempel för att då få exempel av Google på sådana som har angivit att de erbjuder badrumsrenovering i Sundbyberg. Här kan du läsa mer: https://www.badrumsrenoveringsundbyberg.se.

Ta in en glasmästare för att fixa fönstren hemma

23 maj 2019

Vissa saker klarar man bra att göra själv när man vill göra om hemma. Andra överlåts bäst åt experter. Många gör-det-själv-böcker och program på TV brukar ha något inslag där de beskriver hur roligt och enkelt det är att fixa fönstren själv, när de behöver renoveras och målas om. Det har lett till att man när våren kommit brukar kunna se Stockholms alla villaträdgårdar myllra av flitiga gör-det-självare i snickarbyxor som häktat av sina gamla fönster och pallat upp dem i gröngräset, redo att ge dem en översyn.

De flesta ger upp innan det första fönstret är klart. Att slipa, kitta om och måla fönster är svårt, jobbigt och tar lååång tid. Det krävs precision för att renovera ett fönster på rätt sätt, och bara att göra klart ett fönster tar timmar. Har de flesta hus bara ett fönster? Nej, ett hus har i regel väldigt många fönster. Visst kan man ”ta ett fönster i taget” och försöka intala sig att det inte är någon brådska, men att ha oket av att själv behöva renovera alla sina fönster hängande över sig är inte ett njutbart sätt att leva.

Glasmästare i Stockholm

Bättre då att ta in en glasmästare och låta denne ta hand om fönstren på ett professionellt sätt. I Stockholm finns glasmästare i snart sagt varje kvarter, och det är lätt att hitta en glasmästare eller fönsterfirma som kan ta hand om huset alla fönster och få dem fixade på kort tid och med kort varsel.

Låt proffsen ta hand om fönstren

Det är alltid bättre att anlita riktiga hantverkare för renoveringsprojekt som riskera att ta lång tid och som kräver ett säkert handlag. När det kommer till fönster ska de inte bara vara snygga, de måste också vara i ett sådant skick att de ger en god isolering åt huset och håller det skyddat från fukt och drag.

Att själv kratsa lite på sina fönster, måla dem och hoppas att man gett sitt hus ett fullgott skydd är inte en strategi som man vinner på i längden. Vill man vårda sina fönster och sitt hus måste man låta utbildade människor ta hand om fönstren. Vill man fixa själv så kan man ju alltid måla, fixa skåpluckorna, lägga heltäckningsmatta och så vidare. Det finns alltid något litet att fixa på när man har ett hus. Men lämna skalskyddet åt proffsen.

ROT-avdrag för arbete i hemmet

Om du låter glasmästaren renovera fönstren på plats har du dessutom rätt till ROT-avdrag på arbetskostnaden, något som kraftigt sänker priset. ROT-avdraget gäller dock inte om glasmästaren måste ta med sig fönstren till sin verkstad så det beror lite på fönstrens skick. Att ha hantverkare i sitt hem innebär så klart alltid lite besvär, men kan ju definitivt vara värt en 30% billigare nota för arbetskostnaden, som är den allra största posten vid en fönsterrenovering.

Läs mer om hur glasmästare arbetar här: https://www.glasmästarestockholm.com.

När du vill renovera om hemma

22 maj 2019

Har du funderat på att renovera om där hemma? Är det ett bra tag sedan som någon renovering gjordes kan det vara bra att passa på att renovera under sommaren. Allting är mycket lättare då. Ska man renovera fönster, gör det inget om man inte har några fönster under några veckor. Ska man renovera taket, kan man enkelt lägga över en presenning på taket medan yttertaket renoveras. Blir man utan badrum under några veckor är det lätt att gå till ett badhus under sommaren och se till att bli ren där. Hela livet blir lättare under sommaren nämligen.

Vem ska renovera hos dig?

Har du bestämt dig för om du ska renovera själv eller om du ska anlita en renoveringsfirma? Om du bor i Stockholm kanske du behöver en särskild hantverkarfirma som kan utföra en husrenovering i Stockholm. Om du inte känner till någon som kan göra detta åt dig kan du ju alltid börja med att googla ”husrenovering Stockholm” så att du till en början får några förslag på sådana i Stockholms trakten. Efter det är det bara att ta kontakt och fråga några firmor om offert och deras referenser. Efter det bör man alltid följa upp referenserna och först därefter kan man börja bestämma sig för vilken firma som man vill anlita.

Viktiga kriterier på hantverkarna

När du bestämmer dig för hantverkare som ska utföra husrenoveringen i Stockholm är det viktigt att de är noggranna, pålitliga, duktiga och som inte fuskar med hantverket. Tyvärr ser man då och då, när hantverkare har fuskat. Då blir resultatet inte alls bra. Det är skillnad på hantverkare och hantverkare. Det finns de som är bra och duktiga och de som inte är det. Välj inte de som inte är det.NÄr det kommer till renoveringar är det ju bland det viktigaste att de har utbuldning som krävs och erforderliga certifieringar. Förutom kunskap om hur man utför själva hantverket är et viktigt med att de utför jobbet på ett så noggrant sätt som det bara går och att de ger ett treligt bemötande är servicevänliga och bryr sug om sina kunder. Det är det som referenserna ska tala om för dig som kund.

Läs på om hantverkarna

Det är alltid bra om man läser på så mycket det bara går, det kan man göra på olika omdömessajt  som till exempel reco.se och yelp.se. Sedan finns det även andra omdömessajter där man kan läsa på om vad deras tidigare kunder skriver om de olika bolagen som arbetar med renoveringar. Lycka till och välj den som är bäst!

Letar du hantverkare i Enskede?

5 maj 2019

Om du letar efter behöriga hantverkare till en badrumsrenovering, säg till en förort utanför Stockholm, som Enskede, Täby, Bromma eller Lidingö, har du mer än 4.500 olika hantverkare att välja mellan. Det blir som att hitta en nål i en höstack, om man bland alla dessa ska hitta en hantverkare som är duktig, pålitlig och kompetent. Därför kommer här några råd om vad man bör titta på för att hitta de rätta hantverkarna till sin badrumsrenovering.

Kompetenta VVS-montörer

För det första bör man allitd anlita de hantverkare som är utbildade inom sitt skrå, som till exempel bör man alltid anlita riktiga VVS-montörer för byte av stammar, eller för att koppla in toastol, handfat och badrum, så att inget går fel och man får en vattenskada i badrummet därför att någon har gjort fel när de har bytt ut viktig inredning på fel sätt.

Behöriga elektriker

På samma sätt som man alltid bör anlita behöriga VVS-montörer för vatten- och avloppsledningar, bör man alltid anlita behöriga elektriker när man ska dra elledningar i badrum. El är en otroligt stark kraft som man inte ska leka med eller experimentera med. Därför bör man alltid se till att det är rätta elektriker som kommer till ens badrumsrenovering.

Medlemmar i Byggkeramiska Rådet

På samma sätt är det med de hantverkare som kommer och lägger kaklet eller klinkern i badrummet. De måste kunna bygga med vattenlås och våtutrymmen på rätt sätt så att inte vatten eller fukt kommer och förstör badrummet efter några års användning av badrummet.

Andra saker som är viktiga

Detta har hittills handlat om kompetensen till att renovera badrum, medan det finns fler aspekter när det kommer till badrumsrenovering, som att byggföretaget bör kunna visa servicekänsla för kunderna. Det är ju viktigast att kunden, du, blir nöjd med badrumsrenoveringen, eller hur? Av den anledningen bör man ta referenser innan man bestämmer sig för vilka hantverkare som ska komma och utföra badrumsrenoveringen.

Letar du i Enskede?

Om det är så att du letar efter de rätta hantverkarna i Enskede, och inte känner till någon sådan, kan du alltid googla "badrumsrenovering Enskede" eller skriva in den ort där du letar efter hantverkare som utför badrumsrenovering någon annanstans. Sedan kan du ta kontakt med några av de förslag som du får av Google, bland de hantverkare som erbjuder badrumsrenoveringar och efterfråga offert och referens. Välj sedan den som har bäst offert och referens. Här kan du läsa om en som både har alla kompetenser som krävs för att utföra en säker badrumsrenovering i Enskede: https://www.badrumsrenoveringenskede.se.

Vad tjänar en inredare?

24 apr 2019

Inredare är ett drömyrke föinredningr många. Att få åka runt till bostäder, hjälpa kunder och samtidigt få utlopp för sin kreativitet är det som ofta lockar. När det kommer till lönen, ligger den något under snittet.

Medellönen totalt ligger på 20 125 kronor i månaden, medan medianen ligger på 24 500 kronor. Detta med en medelålder på 29 år och en snittlig erfarenhet på nästan 7 år.

Nämnas bör att källan vi använder oss av enbart har 49 referenser för dessa siffror. Det här är ett ganska lågt antal om man ska dra någon egentligen slutsats av det. Samtidigt kan det åtminstone ge en fingervisning.

Lönen i storstäderna är nödvändigtvis inte högre än i de mindre städerna. Åtminstone är det inte så för de referenser som uppgivit sin inkomst till källan vi använder oss av. I Stockholm ligger medellönen till exempel på 24 445 kronor i månaden, att jämföra med till exempel Jämtland, där medellönen är 27 000 kronor i månaden. Trenden brukar annars vara den motsatta, att lönerna är lite högre i Stockholm än vad den är i mindre tätbefolkade regioner.

Det är inte bara Jämtland som slår Stockholm. I Skåne uppges medellönen vara 25 200 kronor i månaden, alltså nästan 800 kronor mer än i Stockholm. I Västerbotten uppges den ligga på 29 000 kronor, vilket är rekordet (av den information som finns här).

Löneintervaller

Förutom att fördela referensernas löner på regioner, delas de också in i olika löneintervall. Här kan vi se att en relativt stor del av landets inredare (fyra procent) tjänar mellan 0 och 13 999 kronor i månaden. Andelen i sig är kanske inte stor, men för ett sådant lågt intervall är det många som befinner sig här, när man jämför med andra yrken.

Den enskilt största lönegruppen är mellan 20 000 och 21 999 kronor, där 22 procent av referenserna befinner sig. Strax därefter kommer intervallet 24 000 till 25 999 kronor, där nästan 21 procent av referenserna har uppgett sig ligga.

Den allra högsta lönegruppen, 33 000 till 35 999 kronor, har lika många inredare som den lägsta, 0 – 13 999 kronor. Det vill säga runt fyra procent. Vad löneskillnaderna kan bero på låter vi vara osagt, men kanske är det en del av referenserna som jobbar deltid som inredare, och har givetvis en lön därefter.

En stor grupp tjänar större summor

Slår man ihop de tre största lönegrupperna får man en bild som är lik de totala siffrorna. 55 procent av landets inredare tjänar mellan 20 000 och 25 999 kronor. Värt att nämna är att det är fler som placerar sig över det här intervallet, än under det.

En relativt stor lönegrupp (14 procent) uppger sig tjäna mellan 30 000 och 32 999 kronor. En lön som är högre än genomsnittet i Sverige, och som är en bra bit högre än landets medellön enligt den här källan.

Ska man jobba som inredare verkar det svårt att förutsäga sin lön. Å andra sidan är det heller kanske inte lönen som är det största dragplåstret till yrket – utan snarare arbetsuppgifterna i sig.

Insyn Interiör är ett inredningsföretag där det kan vara bra att börja för att få en gynnsam löneutveckling. 

När du behöver nya fönster

15 apr 2019

Behöver du nya fönster där hemma? Fönster är ju den delen på fasaden som tar emot mest av vårt klimat och väder och vind. De slits snabbt ut, om man inte ser till att renovera dem. Att renovera fasaden bör man göra efter 20 år. Det är då man behöver förnya material som finns på fasaden, måla om och reparera sådant som kanske behöver repareras. När man avlägsnar färg, ser man bättre hur materialet mår. Här kanske finns stora behov av att reparera, renovera och måla om.

Miljövänligt att renovera fönster

Varför ska vi renovera fönster? Är det inte krånligt att göra det? Att renovera i stället för att riva ut, slänga och sätta in nya fönster är ett ordentligt svinn av bra material. Glas som finns i fönster, slits ju inte ut, såsom träet i fönsterkarmen, till exempel. Har man fönster med träkarm kan man avlägsna målarfärg och ersätta träkarmen med nytt trä istället för att slänga hela fönstret. Alla delar i ett fönster går att ersätta med nytt. Skulle man ha trasiga fönster, slänger man ju inte hela fönstret utan byter helt enkelt ut själva glaset i fönstret. På samma sätt gör man med hela fönster. Man byter bara ut den delen av fönstret som är sönder, men tar tillvara resten av fönstret som man kan ta vara på.

Så kan du anlita hantverkare

Om man saknar kunskap eller tiden som det faktiskt tar att renovera fönster kan man alltid anlita hantverkare som gör jobbet åt en. Här krävs det vana hantverkare som kan se vilka delar av fönster som behöver ersättas med nytt material och som kan täta fönster, reparera fönster och som kan isolera på rätt sätt de fönster som redan finns. Att tillverka nya fönster kräver enorma mängder energi och material för att ersätta det gamla fönstret. Ser man i stället till att helt enkelt renovera fönster sparar man både energi och byggmaterial som annars går till spillo. Det är på så sätt mycket mer miljövänligt att renovera i stället för att riva ut, slänga och köpa nytt.

När du letar hantverkare

Om du letar efter rätt hantverkare för en fönsterrenovering, säg i Stockholm, kan du börja med att googla "fönsterrenovering Stockholm" för att hitta de hantverkare som erbjuder sig att utföra en fönsterrenovering i Stockholm. Ta sedan kontakt, be om offert och referenser. Offerten säger hur mycket det kommer att kosta och referenserna säger dig om hur de arbetar och om de är duktiga på det som de erbjuder. Här kan du läsa mer.

När du behöver förbättra solskyddet

25 mar 2019

Ett effektivt solskydd är viktigt när solens strålar värmer som mest. På marknaden finns det massor med alternativ när det gäller solskyddsprodukter.

Det kan handla om insynsskydd till badrummet, mörkläggning för sovrummet, måttanpassade fönsterskydd eller markiser för uteplatsen.

Det finns klassiska persienner, rullgardiner, marikser och vanliga gardiner för att nämna några.

Insynsskydd

Ett effektivt insynsskydd ska självklart släppa in ljus och låter dig att delvis se in, men hindrar insyn. Här finns det olika varianter som till exempel frostad fönsterfilm men även lamellgardiner och persienner.

Solskydd för fönster

Här kan man välja på solfilm, plisségardiner eller rullgardiner. Allt beror på vad man behöver ha hjälp med. Det kan vara om det är för ljust, för varmt eller som inredning- och möbelskydd.

Persienner

Persienner är mycket populärt på grund av man enkelt styr ljusinsläppet med en enkel vridning. Därigenom kan man styr ljusinsläppet effektivt och även insyn.

Persienner skyddar effektivt inredningen från att bli solblekt. Persienner går att få i alla möjliga utföranden och storlekar. Det finns möjlighet att montera emellan fönster eller utanpå.

Rullgardiner

Rullgardiner är flexibla och kan fås i olika färger, material och storlekar beroende på behov. Man kan välja tät väv för mörkläggning eller en tunn transparent väv när man bara vill ha bara ha solskydd eller skydd mot insyn. Det finns även modeller med tryck på. Det går att få med med vanlig fjäder eller med motor och fjärrkontroll. 

Lamellgardiner

Lamellgardiner kan enkelt vinklas så man får perfekt balans mellan ljusinsläpp och insynsskydd. Det finns massor med färger och mönster och olika tjocklek på väven.

Dessa passar perfekt för stora fönsterpartier och för fönster som är sneda eller rundade upptill eftersom dessa är justerbaraoch kan anpassas efter fönstrets form. Man styr dem enkelt med lina/kedja, vridstång eller motor. 

Plisségardiner

Det smidiga med denna variant är att de kan monteras på vilka fönster som helst. Det går att väljer om du vill kunna dra dem uppifrån och ner, nerifrån och upp eller från ena sidan till den andra. Det finns plisségardiner i alla tänkbara färger och mönster. Väljer man tät väv kan du mörklägga ett rum fullständigt men väljer man istället en transparent väv så släpper den igenom visst ljus. 

Det finns alltså något för alla behov och önskemål. Och numera med en design som även gör solskyddet som en inredningsdetalj.

Är du i behov av solskydd på fönstren eller en markis till altanen kan du läsa mer här: www.persiennstockholm.se.

Viktigt att ha kunskap vid en badrumsrenovering

18 mar 2019

Att vi alla har olika förutsättningar då det kommer till händighet och logiskt tänkande vid byggnationer är en sanning. En sanning som dock i många fall överskuggas av en slags stolthet och som gör att väldigt många privatpersoner – trots bristande kunskap och uppenbar brist på talang – ändå kastar sig huvudstupa in i olika projekt i sina hem. Något som inte bara är dumt, utan som i värsta fall också kan påverka huset eller lägenheten och statusen där. Kort sagt; om en outbildad person som saknar erfarenhet och den naturliga händigheten ger sig på ett större projekt – exempelvis en badrumsrenovering – så finns det en uppenbar risk att vattenskador och andra kostsamma detaljer uppstår som en följd av dennes arbete.

Märk väl här; att man som privatperson vågar och provar är en bra sak – överlag så har man lite för stor respekt och lite för lite tro på sin egen förmåga – men vi menar att man måste lära sig att sortera bland de olika projekten i hemmet. Att måla om skiljer sig väsentligt mot att genomföra en badrumsrenovering och det är också det som man måste inse. Det finns trots allt en anledning till att utbildningar inom vvs, plattsättning och elektricitet är omfattande och långa, eller hur?

Generellt sett så skulle väldigt många hushåll i Sverige och ägare till dessa må ganska bra av att innan projekten påbörjas göra en rejäl riskanalys samt en ärlig utvärdering av sin egen förmåga. På så sätt skulle de kostsamma korrigeringarna som följer efter misslyckade renoveringar, tillbyggnader och nybyggnationer kunna undvikas. Det handlar således om att att svälja sin stolthet och att inse att man kanske har sina talanger någon annanstans än i närheten av en verktygslåda. Dessutom – och det här är värt att poängtera i sammanhanget – det har aldrig varit billigare än idag att anlita professionell hjälp vid exempelvis en badrumsrenovering.

Använd rot-avdraget för en badrumsrenovering i Stockholm

Priset för tjänster som rör tillbyggnader, renoveringar och nybyggnationer är något som omfattas av rot-avdraget och det innebär att man som privatperson kan anlita professionell hjälp och därefter dra av en tredjedel kostnaden – om maximalt 50.000 kronor/ person och år – och sedan få summan tillbaka på skattsedeln. En badrumsrenovering behöver alltså inte kosta så mycket och priset går dessutom ytterligare att pressa nedåt – något som till stor del handlar om vilken stad man bor i.

Krasst kan man här säga följande – ju större stad, desto lägre pris för en badrumsrenovering. I Stockholm så har man som kund ett större urval av företag som erbjuder tjänsten om exempelvis badrumsrenovering och det gör att man kan kontakta fler, ställa offerter och bud mot varandra och jämföra fram till dess att man hittar en firma som ligger inom ens egna budget.

Det här är inte möjligt på samma sätt i en mindre stad utan där får man hålla till godo med endast rot-avdraget för ett bättre pris. Något som trots allt gör allt betydligt billigare än att på egen hand försöka, misslyckas och tvingas kontakta professionell hjälp för att laga det som visat sig vara felaktigt utfört.

Köksrenovering – dyrt men prisvärt?

16 mar 2019

Att bygga ett nytt kök är ett av de största renoveringsprojekt du kan ta dig för i din bostad, möjligtvis med undantag av en badrumsrenovering. En köksrenovering kräver kunskap inom en rad hantverksområden, inklusive el och VVS. Det är därför inte det ideala hemmafixarprojektet, utan bör hellre lämnas åt en renoveringsfirma.

Det är i regel dyrt att renovera köket. Priset beror förstås på vilket kök du bygger. Ett monteringsfärdigt kök från IKEA är så klart billigare än ett arkitektritat platsbyggt kök, men det innebär ändå en ganska stor kostnad. Vilka vitvaror och ytmaterial du väljer på skåp och arbetsytor spelar förstås också in. Men vid en köksrenovering kan du ändå för det mesta räkna med att kostnaden blir en investering, eftersom värdet ökar på bostaden.

En köksrenovering höjer värdet på bostaden

Enligt många mäklare är det bästa man kan göra inför en bostadsförsäljning att renovera köket och badrummet. I Stockholm har det blivit större konkurrens om köparna sedan amorteringskravet infördes, och många spekulanter är ute efter bostäder som inte behöver renoveras direkt utan som har välbyggda och säkra badrum och kök. En köksrenovering gör därmed din bostad mer åtråvärd på marknaden och chanserna till ett högre slutpris ökar.

Köksrenovering i Stockholm

Du ska alltid anlita proffs vid en köksrenovering. Då vet du att du får ett kvalitativt och säkert kök som uppfyller de krav en framtida köpare ställer. Det finns många renoveringsfirmor i Stockholm som erbjuder totalentreprenad på köksrenoveringar. En totalentreprenad innebär som namnet antyder att firman tar hand om alla moment vid renoveringen. Detta kan de göra genom att de har en rad olika kompetenser bland sina anställda. Vid en köksrenovering krävs såväl snickare som målare, plattsättare, elektriker och VVS-montör. Att anlita alla dessa hantverkare för sig skulle bli dyrt och svårhanterligt. Vid en totalentreprenad skriver du bara ett kontrakt med renoveringsfirman, så tar de hand om hela projektet och synkroniserar sina arbetsinsatser så att renoveringen flyter på snabbt.

Neutralt kök bäst inför en försäljning

Om du inte planerar att sälja din bostad kan du vid en köksrenovering helt låta din egen smak råda, och ta ut svängarna så mycket du känner för. Men om du planerar att sälja bostaden inom några år kan det vara bättre att tänka neutralt och låta köket bli mer klassiskt. Efter en renovering håller ett kök länge, och vill du att det ska tilltala andra är det bäst att bygga ett kök som inte sticker ut för mycket.

Det finns många exempel på kök som är eleganta på ett tidlöst sätt, och här kan renoveringsfirman säkert hjälpa dig att välja rätt. Det kan också vara bra att undvika de allra senaste trenderna, eftersom dessa har en tendens att blåsa förbi ganska snabbt och göra att köket känns omodernt redan efter några år.

På denna sajt kan du läsa mer om hur en köksrenovering går till: https://www.köksrenoveringstockholm.com.

← Äldre inlägg