Blogg

Saker man kan snickra själv

2 jan 2020

Äger du en fastighet, bostadsrätt eller kolonistuga är det bra att ha lite kunskaper om renovering och ombyggnation. Men skilj på när du behöver ta hjälp och vilka saker man kan snickra själv.

När behöver man anlita en byggfirma?

Allt beror så klart på vilka baskunskaper du har när det gäller att bygga om och renovera. Tiden kan vara en annan faktor som gör att du väljer att anlita en byggfirma för att få hjälp.

När det gäller att flytta innerväggar kan det vara bra att anlita professionen, eftersom en del väggar är bärande i fastigheten. Det kan ställa till oväntat stora problem om man flyttar en vägg utan kunskap kring grundkonstruktionen.

Ett annat område som kan vara svårt för en lekman att klara av är inglasad balkong eller veranda. Det krävs rätt kompetens för att undvika spänningar i glasrutorna och för att förhindra fuktskador.

Kom ihåg att alla dragningar av el måste utföras av auktoriserad elektriker och inte får utföras av lekmän. 

Vad kan man göra själv?

Allt som inte har med bärande väggar eller fuktsäkerhet att göra går bra att göra själv. Andra områden ger en härlig känsla av kreativitet att lyckas lösa på egen hand. 

Behöver du idéer för snickerier på hemmaplan så finns det gott om det hos bygghandlarna, i olika tidningsmagasin och på nätet- Det är bara att botanisera och börja planera.

Snickrar du utomhus som till exempel altaner, lekstugor, lekmaterial och annat bör du tänka lite extra noga på vilket material du ska använda. Sol, vind och regn sliter ganska hårt på materialet. Fråga en fackhandlare om råd så undviker du de vanligaste fällorna både vad det gäller byggmaterial och målarfärg.

Inomhus ställs det lägre krav på materialet. Om du bygger hyllor och förvaringsutrymmen av olika slag bör du tänka på att förankra bygget i väggen för att undvika fall och klämskador. 

Små saker som du snickrar själv kan ofta ses som trevliga presenter. Det blir en personlig tusch på det du ger bort om du har designat och skapat själv.

Det finns med andra ord en mängd saker som du kan snickra själv. Du sparar en slant på att göra jobbet själv, men framför allt får du känna skaparglädje. Du kan skapa något som ingen annan har och sätta din egen prägel på det.

När du köper in verktyg av olika slag bör du inte köpa det allra billigaste. Verktygens kvalitet bidrar till ett bättre slutresultat. Fråga en fackhandlare om råd.

Att tänka på när du snickrar olika saker själv

 • Fundera på hur mycket tid du har innan du drar igång ett större projekt. Kanske tiden inte räcker till utan du behöver anlita en byggfirma
 • Vill du flytta en innervägg bör du kolla på ritningar om det är en bärande vägg
 • Tänk på att använda rätt material för projekt utomhus
 • Förankra hyllor och förvaringsutrymmen i väggen så att de inte tippar
 • Köp inte de allra billigaste verktygen om du vill få ett bra resultat
 • Anlita elektriker vid elinstallationer 

Du kan även hitta en professionell snickare här: https://www.snickaresollentuna.nu/

Vilka badrumsmöbler ska man ha?

6 nov 2019

Har du följt med i de senaste badrumstrenderna? Då har du sett att man möblerar mer och mer badrummet som resten av bostaden. Badrummet är inte längre enbart badrummet; rummet för bad. Här ska man istället vila, umgås på ett avkopplat sätt, sitta ner och läsa en bok, dricka en kopp te, eller ett glas med champagne.

Därför har badrumsmöbler blivit allt viktigare. Här vill man gärna möblera med sköna fåtöljer, soffbord, kanske en hylla, och en blomma på soffbordet. Med tanke på hur stora resurser vi ibland är villiga att spendera i våra badrum, är det inte heller helt fel att placera en kristallkrona i badrummet. Varför inte? En kristallkrona i badrummet visar verkligen vilken lyx som du gärna placerar där.

Behöver du renovera badrum?

När du önskar badrumsrenovering i Göteborg

Önskar man sig mer plats i badrummet, kan man behöva renovera om i badrum för att öka utrymmet för ett möblemang där. Då gäller det att välja lugna och fina färger på kakel och klinker. Många väljer vitt-beige-grått eller kombinerara vitt och svart för fina kontraster. Sedan är det lättare att välja möbler med fina färgklickar. Kanske hålla en enhetlig stil med korg- och rottingmöbler. Har man ett litet badrum, är det en smart idé att hänga upp speglar på väggarna så att man får illusionen av en större yta. Dessutom om man har ett litet badrum, bör man välja ett mindre badkar. Det finns badkar i form av äggskal som tar mindre plats men som ändå ger möjligheten till sköna bad. Har man väldigt litet utrymme i badrummet kan man i stället välja att ha en dusch.

Förvaring viktigt i små badrum

Hur man löser förvaring blir väldigt viktigt om man har ett litet badrum. Då kan man antingen bygga in förvaringsutrymmen. Det är snyggt med hyllor som är inbyggda i samma slags material som resten av väggen. Har man då kakel eller stenmaterial är det snyggast att bygga in hyllorna i samma material för ett enhetligt utseende. Just nu är det trendigt att ställa in en stege som man hänger handdukarna på. 

Vilket kakel passar i badrummet?

Just nu är det trendigt med stora kakelplattor i badrum. Har man då ett litet badrum, ser det större ut med stora kakelplattor. Dessutom ger ljusa färger och nyanser ett utseende så att badrummet ser större ut. Sedan måste de inte vara fyrkantiga. Nu ser vi olika former som pentatoniska och hexagoniska former på kakelplattorna. Marockanska färger och mönster har länge varit populära, men nytt för i år är kakel som har trämönster. Sugen på en riktig badrumsrenovering? Läs mer här om hantverkarföretag som kan erbjuda badrumsrenovering i Göteborg.

Vilket är bättre – tapetsera eller måla om?

20 okt 2019

Är det dags för att renovera om där hemma? Att renovera om i sina rum, gör otroligt mycket för trivseln. Genom att renovera får man nya ytor. När man tapetserar eller måla om så får man en nya och fräscha väggar. Allt blir bättre och trivslen ökar. Dessutom ser man till att värdet på sin fastighet inte sänks med tidens tand och slitage. Men vilket är bäst – måla om väggarna eller tapetsera?

Vilket som är egentligen upp till en själv, vilket man själv föredrar. Det går visserligen att måla om direkt på en tapet. Bäst är blir resultatet om man har en vävtapet, med struktur. Har man inte någon vävtapet som är mest naturligt att måla om, bör man tapetser om väggen istället för att måla på en slät tapet. Det blir helt enkelt inte snyggt.

Innan du målar 

När du behöver målare i Göteborg

Är det så att du har en vävtapet och vill måla om den, är det bästa som du kan göra, är att först tvätta den så bra som du bara kan. Du kan köpa en målartvätt i en färghandel. Gör sedan som det står på förpackningen. När du väl har tvättat väggen är det bara att vänta på att målartvätten torkar. Sedan är det bäst att ta en roller. Med rollern kommer du åt i vävtapetens alla vrinklar och vrår. Om du har en plasttapet, rekommenderar vi att hellre riva ner den och tapetsera om med en ny tapet. Det brukar inte bli särskilt bra att måla om en plasttapet. Men det bästa är att rådfråga en målare i Göteborg, om det är i Göteborg som du behöver rådfråga en målare i Göteborg. Huvudsaken är att du rådfrågar en professionell målare om saken innan du sätter igång med att måla om tapeten.

Innan du tapetserar

Innan du tapetserar om, rekommendera vi här att först riva ut den gamla tapeten. Det finns målare som enbart tapetserar direkt på den gamla tapeten, men det är inget som vi rekommenderar. För att få en riktigt snygg vägg, rekommenderar vi att riva ut den gamla tapeten först. Sedan målartvätta den. När målartvätten har torkar, kan man sedan spackla den där det behövs. När man har spacklat den gäller det att sandpappra och slipa väggen så att väggen är helt plan och slät. Du kan prova att den är helt slät genom att ta en planka, och föra den i en cirkel, genom att hålla plankan i den ena änden och sedan föra den andra änden av plankan i en cirkel kring den punkt där du håller plankan stilla. Då märker du om det finns ojämnheter i väggen.

Behöver du asbestsanering?

10 okt 2019

Ofta om man river i ett äldre hus, som är byggt före förslagsvis 1950-talet, kan man stöta på asbest. Innan man förstod asbestens farliga inverkan på människan, använde man ofta asbest, som är en brandsläckande kristallart. Man använde ofta asbesten till isolering, barndskydd i stålkonstruktioner, i ventiler och i soprum. Man kan stöta på den i värmeisoleringar och nära värmepannor. I vanliga bostadshus kan man hitta den i underskikt i mattor, i fogen mellan kakelplattor, eller i gammal färg och plast.

Skulle man hitta asbest i något byggmaterial bör man genast genomföra en asbestsanering och den bör genomföras av personal som har särskild kunskap i hur man går till väga. Den särskilt utbildade personalen vet hur man gör för att stänga inne asbesten så den inte yr i luften utan hålls i schack och inte sprids till andra i byggnaden där man sanerar mot asbest. För att få arbeta med asbestsanering, måste man få tillstånd av Arbetsmijöverket. Man ska kunna visa upp att man har tillgodogjort sig den kunskap som krävs för att hantera asbest.

Man måste ha särskild skyddsutrustning

För att arbeta med asbest krävs det att man själv bär särskild skyddutrustning och också bygger särskilda skyddsslussar så att andra inte drabbas av asbestens farliga gaser. Den kan skada människor genom att den kan bilda lugsjukdomar hos människor. Man kan drabbas av cancer då asbesten är cancerogen. Därför bör man alltid bära skyddsmask när man river bort byggmaterial som har asbest i sig. Det krävs att man har en särskild asbestauktorisering för att ha kompetensen att ta hand om asbest på rätt sätt, som inte skadar en själv eller andra. Sedan bygger man särskilda luftslussar som skyddar dem som finns i närheten så att de inte ska behöva andas in asbesten.

Anlita rätt rivningsfirma för rivning av asbest

När man kommer underfund med att det finns asbest i en byggnad, bör man anlita rätt rivningsfirma för ändamålet. Det bör då vara en firma som är auktorisering av asbestsanering och som har den rätta kompetensen och som vet hur man både ska skydda sig själv, skydda andra i närheten, göra sig av med asbesten så att den inte skadar andra även efter att man har tagit bort den från byggnaderna där asbesten har funnits. De ska även veta hur man gör sig av med asbesten så att det inte läcker gift ner i naturen eller dyker upp igen på sätt som kan skada andra.

Läcker det från taket?

6 okt 2019

Har du varit med om det någon gång? Att det läcker från taket? Det säger plopp, plopp och man får springa efter hinkar för att inte hela golvet ska översvämmas av allt vatten. När det sedan har slutat regna, får man ge sig upp på taket och täta det. Kanske dra en presenning över det eventuella hål som finns där, till hantverkare har kommit och lagat det hål som finns på taket. Kanske de dessutom blir tvungna att riva ut förstört material och bygga med nytt så att inget fuktigt material blir kvar.

Att be ett byggföretag komma och åtgärda problemet kräver sin noggrannhet. Man bör alltid kontrollera byggföretaget innan man anlitar dem. Finns det släktingar, grannar eller bekanta som ahr goda erfarenheter av något pålitligt byggföretag som har gjort ett bra arbete, kan man be att få deras kontaktuppgifter och själv anlita dem. Om inte kan man googla "takrenovering Helsingborg" till exempel, om man nu råkar bo i Helsingborg och behöver en takrenovering just där. Annars byter man ut "Helsingborg" mot den ort där man bor.

Välja nytt material eller renovera det gamla

När man väl har fått tag i någon byggfirma som kan komma ut och åtgärda det som åstadkommer droppet från taket, är det sedan dags för att bestämma sig om man vill byta ut det befintliga materialet som ligger på villataket, eller behålla det och renovera det i stället. Har man ett plåttak, som håller tätt, kan man faktiskt bara måla om det så att det håller för 10-20 år framöver. Men är det skador på taket måste man riva upp taket, lägga i nytt och byta ut allt som är skadat mot nytt material. Att göra om hela taket tar lång tid, men det kan det absolut vara värt, då man får ett tak som håller för längre tid.

Så länge håller olika takmaterial

 • Tegelpannor – tegelpannor håller egentligen tills någon yttre skada sker. Det vill säga, de slits egentligen inte ut. Däremot kan fukt tränga in i dem, om man inte renoverar och underhåller dem med regelbundenhet.
 • Betongpannor – betong, är ganska så likt tegel. Det slits heller inte ut, men kan med tiden bli alltmer porös och släppa igenom fukt och nederbörd. Men underhåller man betongpannorna regelbundet, kan det hålla i (nästan) en evighet.
 • Plåttak – plåten lär hålla i minst 50 år och håller mycket längre om man ser till att underhålla och måla om plåttaket med jämna mellanrum.
 • Papptak/Shingeltak – papptak bör bytas ut efter minst 20 år. Läs mer på: https://www.allanmbygg.se.

Dags för en badrumsrenovering?

16 sep 2019

Är det dags för en badrumsrenovering där hemma? Känner man en distinkt lukt, eller svarta prickar på kaklet, golvet eller någonstans i badrummet, bör man så snart som möjligt renovera hela badrummet. Du kan ha drabbats av fukt, eller mögelsporer i badrummet och det måste bort eftersom mögel och fukt är riskfyllt och förenad med sämre hälsa för alla som bor där. Ibland kan man upptäcka skador på badrum först när man har påbörjat en renovering. Ibland syns eller luktar inte fukt och mögel, men badrummet kan vara angripet av fukt och mögel trots att det varken syns på ytan eller sprider någon lukt. Så vet man, att det är mer än 20 år sedan som badrummet renoverades, är det hög tid att göra en badrumsrenovering.

Så här gör du

Hantverkare som är behöriga för badrumsrenovering är egentligen de enda som bör utföra det. Ingen annan. Skulle någon annan göra det, och det senare uppkommer komplikationer med läckande rör eller avlopp, är risken stor att försäkringsbolaget som du har anlitat för din hemförsäkring inte täcker skadorna. Då står du där med stora kostnader, trots att du har ett nytt badrum. Det är inte roligt. Därför bör man alltid ta det säkra före det osäkra och endast anlita behöriga hantverkare för badrumsrenoveringen. Du bör anlita hantverkare som är certifierade inom våtrum. Endast anlita VVS-montörer med utbildning och du kan gärna leta efter hantverkare som är medlemmar i Byggkeramiska rådet. 

Anlita total- eller delentreprenad

1. Anlitar du totalentreprenad av din badrumsrenovering, tar hantverkarna ansvar för allt. Då informerar de dig om vad som händer under arbetets gång. Du bestämmer inredning och materialval. Du behöver inte oroa dig över något. Det är viktigt att skriva avtal innan de påbörjar arbetet så att ni är överens till 100 procent om vad som ska ingå och hur arbetet ska ske. Med en totalentreprenad planerar de själva arbetet, arbetsordning, vilka hantverkare som ska göra  de olika renoveringsarbeten som ni har kommit överens om. 

2. Anlitar du däremot en delentreprenad är det du som har huvudansvaret och behöver planera arbetsgången, ta kontakt med olika hantverkare som ska utföra sin del av renoveringsarbetet. Det innebär bland annat att det är du som är byggherre över badrumsrenoveringen och du som ansvarar för hela arbetet. Du håller då kontakten själv med de olika hantverkarna och ser till att de kommer i den ordning som det krävs, när man ska installera VVS-produkterna (handfat, badkar, duschställ och toastol), när kaklarna ska kakla väggar och lägga golv och när elektriker ska dra elen. 

Här kan du läsa mer.

När du vill renovera källaren i Stockholm

6 sep 2019

Funderar du på att renovera din källare? Har ni blivit fler och ni behöver kunna använda källaren? Det finns många valmöjligheter som man kan förvandla källaren till. Här är det era behov och önskemål som avgöra vad man kan göra källaren till. Tycker man att den är för liten, kan man faktiskt gräva ut källaren. Man kan helt enkelt göra den större. Om det är många år sedan som man dränerade runt huset, kanske det är på tiden att göra det på nytt. Då kan man passa på att göra källaren större när man ändå gräver runt huset och källaren.

Genom att renovera källaren säkrar man mot fukt

Renoverar du källaren där hemma så säkrar du samtidigt huset mot fuktstador. Det innebär att du ser om hela källaren innan den har drabbats av fuktproblem. Genom att gräva runt källaren och byta ut väggar, riva vissa väggar och kanske måla om och tapetsera om i källaren ser du samtidigt om det har runnit dit vatten och den har drabbats av fukt. När du renoverar den och kanske lägger nytt golv förnyar du ytorna i källaren. Samtidigt kan du passa på att isolera den så att du får använda källarutrymmet på bättre sätt än tidigare. Du ser också till att huset får en bättre värme nu när källaren är varmare än innan. Att ha en varm källare innebär att du får ett bättre inomhusklimat i hela bostaden. Ser du samtidigt till att dränera huset och lägga ner dräneringsrör eller dräneringsskivor har du sett till att säkra huset och garantera så att det inte i framtiden drabbas av fukt, förutsatt att du fortsätter att dränera det med jämna mellanrum.

Så kan du använda källaren

1. Bastu och spa-utrymme

Om du är sorten som behöver en bastu och vill kunna ha hemma-spa, är källaren ett bra sätt att utnyttja de nya ytorna för detta ändamål.

2. Kontor och arbetsrum

Om du har eget företag eller arbetar mycket hemifrån kan källaren utgöra den nya ytan för arbete. Mågna har behov av ett arbetsrum och hemmakontor. Då får man arbeta i fred.

3. Vinkällare och matförråd

Vill man kunna förvara sina vinflaskor på bästa tänkbara sätt, är en källare det utrymme att ha för sina viner. Här kan man ju också förvara alla tänkbara rotfrukter, syltburkar och saftflaskor.

4. Panikrum och säkerhetsrum

Är man en riktig prepper, så bygger man sitt eget panikrum, eller sin egna säkerhetsbunker. Då kan man känna sig tryggare om något skulle hända. Man kan bygga med skottsäkra väggar, se till så att det finns ventilering in i panikrummet om det är så att man måste kunna vistas där under längre tid.

Så går en golvslipning till

22 aug 2019

 

Har du funderat på att slipa om golvet hemma? Det gamla golv som du har hemma kanske har blivit slitet och fult? Det är ingen dum idé att slipa om det. Det är bra mycket mer miljövänligt att slipa om än att lägga på ett nytt golv. Har du mer än 2,5 centimeters djup på golvet går det mycket bra att slipa om det istället för att riva upp och kasta ut det gamla golvet. Genom att slipa om det får du fram den ursprungliga ytan på golvet. Allt damm och smuts försvinner med golvslipen. Det kräver bra mycket mindre energi än att tillverka ett nytt golv. Du sparar både på jordens tillgångar och energi, och du sparar pengar på att slipa om golvet istället för ett nytt.

Så går det till

Det första som en hantverkare gör, som arbetar med golvslipning, säg till exempel i Stockholm, är att vilja komma hem till dig och inspektera det golv som du funderar på att slipa om. Först då kan hon, eller han ge dig en realistisk offert på vad det kan kosta dig att slipa om det. Sedan bör ni komma överens om ett vettigt pris på golvslipningen. Det kommer att kosta endast en bråkdel av vad det kommer att kosta att lägga ett nytt golv. Du visste väl att du i stort sett kan slipa om nästan vilket golv som helst? Du kan slipa om linoleumgolv, parkett, laminat- och klickgolv. De nya slags plastmattorna som numera finns på marknaden kan man även slipa om. TIll och med stengolv går att slipa om. Det viktiga är att golvsliparen har de rätta maskinerna för att slipa om ett stengolv.

Man måste tvätta golvet först

När man väl har bestämt sig för en golvslipning, bör man tvätta golvet först. Sedan slipar man det jämnt över hela ytan. De nya maskiner som finns för att slipa om golv, har egna dammsugare, vilket gör att du inte behöver besväras av damm, som var fallet med de äldre slipmaskinerna som man förut använde. På så sätt slipper du besväret med damm som flyger och som är farligt att andas in. Istället har du ett fint och slipat golv när väl golvslipningen är över. Sedan är det dags för en ytbehandling av golvet. Här kan du välja olika ytbehandlingsmaterial; lack, hårdvax, lut eller om du vill måla om golvet. Vill du läsa mer om golvslipning som du kan få i Stockholm kan du läsa mer på: https://www.stockholmgolvslipning.com.

Se över låsen hemma!

26 jul 2019

Har du bra lås hemma? Är de tillräckliga? En mardröm för alla som har ett hem, är att någon (okänd) tar sig in i hemmet, drar ut saker ur garderoben, stulit kära och dyra ägodelar, förstört, kränkt bostaden och en själv och klampat in i bostaden och gjort så att hemmet aldrig mer kan kännas säkert. För att inte behöva vara med om något sådant är det bäst att se över sina lås. Att skaffa bättre lås som är säkrare och som gör hemmet till en tryggare plats. För en lekman kan det vara svårt att själv avgöra vilka lås som är bäst i det egna hemmet.

Tänk som en tjuv

Vill man göra sin bostad till en mer säker och trygg plats kan man gå i sin egen bostad och tänka som en tjuv. Hur skulle en tjuv kunna ta sig in just hemma hos dig? Var finns det svagheter i bostaden? Hur skulle en tjuv kunna hitta dina värdefulla ägodelar? Hur skulle tjuven kunna transportera dyrbara ägodelar från bostaden? När man har fått svar på några av dessa frågor gäller det att skrida till verket och byta ut lås, eventuella fönster dörrar och kanske klippa ner en och annan häck som kan skydda den tänkta tjuven i sin gärning.

Byt till bätte lås

Om man inte vill byta ut fönster och dörrar kan man byta ut låsen på fönster och dörrar. Det finns bättre, och sämre lås. Det finns elektriska låsanordningar som är så gott som omöjliga att forcera. Det finns cylinderlås som är tillverkade för att hindra tjuvarna att kunna manipulera låsen. Man kan särskilt tänka på hur en tänkt tjuv skulle kunna transportera sakerna från bostaden. Då kan man se till så att det blir omöjligt eller mycket svårt för tjuven att få med sig sakerna ut ur huset. Ett lås som förhindrar det, kallas "bortasäkert". Man kan till exempel installera två lås som säkerställer svårigheten att ta sig ut ur huset.

Anlita låssmed

Bor du på Östermalm och vill säkra ditt hem? Det finns ett 10-tal låssmeder på Östermalm, så välj någon som är kompetent och har många olika lås som är säkra och som förebygger inbrott. De flesta tjuvar vill ta sig in genom fönster, balkongdörrar eller altandörrar. Därför bör man förhindra en eventuell tjuv att ta sig in genom fönstret, altandörren eller balkongdörren. Läs mer om en låssmed på Östermalm som installerar säkra lås på: https://www.lassmedostermalm.nu.

Tips för din lägenhetsrenovering

1 jul 2019

En lägenhetsrenovering är ett projekt som man bör låta ta tid. Att skynda sig igenom det kan göra att man gör misstag som sedan är svåra, eller åtminstone mycket kostsamma, att ändra på. Genom att följa ett par enkla tips kan du göra din lägenhetsrenovering på ett sätt så att den blir så bra som den kan bli. Ett annat viktigt skäl till att planera renoveringen ordentligt är att det ger dig goda möjligheter att prioritera pengarna. Om du på förhand vet vad du behöver, vad du kan lägga och vad din lägenhetsrenovering kommer att kosta, vet du ifall du behöver stå över något eller om du har råd att lägga lite extra pengar på något du vill ha.

Planera ordentligt

Som nämnt i inledningen är planering A och O för en lägenhetsrenovering. Att bara ta hammare samt spik och påbörja arbetet kommer garanterat ge dig resultat som du inte är nöjd med. Sätt er ned och tänk över hur ni vill ha det och hur mycket pengar ni kan tänka er att lägga.

En del i planeringen är att göra upp en bra budget. Med bra betyder att ni noga räknar på vad allting kommer kosta. Medan ni gör budgeten kan det vara en bra idé att prisjämföra. Bor ni i en större stad, Stockholm till exempel, har ni många butiker att välja mellan. Kolla upp närliggande prisers butiker och anpassa era inköp därefter. Tänk dock på att allting som är billigt givetvis inte är bra.

Hitta en firma

Ska ni göra en stor lägenhetsrenovering kommer säkerligen hantverkare att behövas. Ett bra sätt att hitta dem på är att gå genom offertsidor. Det kan gå till ungefär som nedan:

 1. Gå in på en offertsida och skriv vad ni behöver hjälp med, till exempel att det gäller en lägenhetsrenovering i Stockholm, och de specifika momenten.
 2. Vänta några dagar och få in offerter från firmor i Stockholm som kan tänka sig att hjälpa er.
 3. Jämför offerterna. Se vad som ingår och se vilka priser de tar. Är du en duktig förhandlare kan det eventuellt gå att ställa offerterna mot varandra. Om det är just i Stockholm du har sökt offert kommer du säkerligen få många svar att välja mellan
 4. Innan du anlitar någon bör du kolla upp företaget ordentligt. Kolla upp att det inte finns skulder hos Kronofogden och ta gärna referenser från kunder. Något annat man kan göra är att kolla upp företaget på nätet. Se efter på olika plattformar där recensioner av firman kan tänkas finnas. Tänk dock på att dessa inte alltid är att lita på, särskilt om det är bara några få stycken från användare som inte är verifierade. 

Besök denna sajt för mer information om hantverksfirma i Stockholm.

Årets inredningstrender

26 jun 2019

Det sägs att 1990-talet är på väg tillbaka. Den som var med på 1990-talet minns säkert Friends, som var en riktig långkörare på TV. Om 1970 talet var årtiondet efter rebellåret 1968, och punkens årtionde, var 1980-talet girighetens, syntens, de fula frisyrernas tid. Men 1990-talet var slutet på Sovjetunionen men början på terrorismens årtionden som fortfarande pågår. Det var under 1990-talet som internet växte fram och var man i Sverige skaffade sig datorer och modem som kopplade upp oss mot internet.

Terracotta, vitrinskåp och Ulrica Hydman-Vallien

När det kommer til inredningstrender under 1990-talet såg vi början på terracottafärger på väggarna. Vi målade väggarna med svamp för att få en melerad yta på väggarna. Vi betsade möbler i stället för målade dem med målarfärg. Det var totalt ut med målade möbler i lackfärg, samtidigt som 1980-talet var årtiondet som vi lutade av alla möbler, så betsade vi dem under 1990-talet. Det skulle vara färg på möblerna, men inte täckande färg. Man skulle ännu se ådringarna på träet. Det var under som konstnären Ulrica Hydman-Vallien blev populär med sina jättelika tulpaner på mönster på porslin och glas. Det var också då som alla skaffade hem vitrinskåp som stod på golvet och gjutjärnsstakar eller lampor.

Vill du renovera efter 1990-talet?

Så om det är så att du önskar dig en inredning från 1990-talet är det bara att ta fram betsfärgen och betsa om trämöblerna. Ta fram svampen och måla om väggarna i cirklar, i stället för med raka penseldrag. Välj då gärna någon färg som nu är aktuell, men använd dig av metoden från 1990-talet. Det som är så bra med trender som kommer tillbaka är det att man blandar det som är trendigt nu, med det som var trendigt då. En målare idag, kanske inte tar en svamp för att måla om en vägg som ser ut som den man målade då, utan blandar in kalk i färgen, men får exakt samma synliga resultat.

Välj målare på Kungsholmen

Välj målare som är tillgängliga på Kungsholmen om du önskar dig renovering med hög kvalitet. Varför inte välja den som har bäst erfarenhet och samlad kunskap? Googla då "målare Kungsholmen" om det är där du önskar dig hitta målare som kan arbeta på Kungsholmen, annars googlar du den ort där du bor. Det är viktigt att du väljer en målare som har F-skattsedel så att du kan dra av på Rot-advraget. Läs mer om sådan målare på Kungsholmen på: https://www.målarekungsholmen.nu.

Så hittar du takläggare i Täby

15 jun 2019

Behöver du få tag i en takläggare? Bor du i Täby och har ett hus som du behöver renovera? Då är det en bra idé att fortsätta läsa här. Gör då så här så hittar du takläggare i Täby

 1. Googla ”takläggare Täby” för att få förslag av Google på sådana som har en hemsida där de beskriver sina tjänster som innehåller ordet ”takläggare” och ”Täby”. 
 2. Sedan är det bara att ta kontakt och be om offerter och referenser av några som du kan jämföra med
 3. Läs på så mycket du bara kan om takläggaren, läs om omdömen som deras tidigare kunder har gett om dem
 4. Följ upp referenser som de själva har gett
 5. Känner du dig fortfarande osäker kan du alltid välja att ta kontakt med Allmänna reklamationsnämnden. Har de flera klagomål på sig bör man inte anlita dem.
 6. Man kan även kontrollera dem på till exempel allabolag.se, för att se att de har en stadig ekonomi och inte går i konkurs när som helst.

Några viktiga kriterier

 • Om de ger kostnadsfria offerter och gör hembesök innan de ger offert, visar det på att de är noggranna. Det är viktigt att de ser efter hur stort taket är, innan de ger offert. Det är ju viktigt att veta hur stort taket är, och vilken lutning taket har då det avgör storleken på priset.
 • Om de kan erbjuda totalentreprenad, är det bra för dig som kund. Det innebär ju att de i så fall anlitar de hantverkare som behövs för olika uppgifter som behövs för takläggningen.
 • Om de har bra kontakter med leverantörer av takmaterial. Ett material måste ju alltid köpas in. Hittar du hantverkare som har bra kontakter hos materialleverantörer, är det bra för sdig. De flesta hantverkare vet vilket material som passar bäst just på ditt hus. 
 • Plåttak är bra för alla som vill ha hållbara tak med ett klassiskt utseende. Ett plåttak är ibland bland de bästa material som du kan lägga på tak.

Se över takstolarna

Viktigt att se över takstolarna när man renoverar taket. Är takstolarna fräscha? Håller de i 20-30 år till? Om inte bör man byta ut takstolarna så att de håller för att bära det nya materialet på taket. Det är ju lika bra att passa på när man hantverkare som ändå är uppe på taket.

Nytt badrum lyfter hela hemmet

5 jun 2019

Om du vet att det är många år sedan som du senast renoverade badrum, kanske du bör ta en titt på det och renovera om det på nytt? Badrum blir snabbt slitna då vi hanterar stora mängder vatten där. Både själva kaklet och fogen mellan kakelplattorna blir utslitna och till sist både smutsiga och ser otrevliga ut. Om man rengör och rengör och fogen ändå ser grådaskig ut, är det dags att renovera om badrum. 

Viktiga kriterier  för hantverkare  i Sundbyberg

När det är dags att välja vilka hantverkare som ska renovea badrummet, är det några saker som vi anser är viktiga att ta med i beräkningen. Det handlar om att alltid välja hantverkare som till exempel innehar F-skattsedel, eftersom det är villkoret för att få dra av arbetskostnaden vid Rot-avdrag. Andra viktiga faktorer är att välja hantverkare som har goda referenser. Då referenserna säger en hel del om hur hantverkarna arbetar så är goda referenser viktiga. 

Certifikat och medlemskap i Byggkeramiska rådet

Då är det bra med certifikat som visar på att att hantverkarna håller sig framme när det kommer till kunskap om byggmetoder, om nya material och liknande. Känner man sig ännu osäker, trots att man har fått tag på hantverkare med goda referenser, bra omdömen och som innehar F-skattsedel, så kan man även ta kontakt med Skatteverket, Kronofogden och till exempel Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) om det skulle vara så att man misstänker att de skulle kunna ha skatteskulder, vara på ruinens brant eller ha många missnöjda kunder som har anmält hantverkarna för att ha misskött sitt arbete eller har flera kunder som inte vill betala för deras arbete.

Kriterium som har blivit allt viktigare

Ett kriterium som har blivit allt viktigare är att hantverkarna arbetar på ett miljövänligt sätt och ser till att göra så liten klimatpåverkan som möjligt. Det har rest sig ett medvetande bland människor idag där miljövänliga arbetsmetoder och sätt att både resa på och som har med hur vi lever, agerar och handlar som är snällt mot miljön. Här kan det handla om att återanvända material, eller endast använda material som är miljövänliga. Det går att återanvända kakellattor och klinker, liksom resten av badrumsinredning, om man så vill. 

Bor du i Sundbyberg?

Bor du i Sundbyberg och behöver hantverkare där till din badrumsrenovering? Då kan di googla "badrumsrenovering Sundbyberg" som exempel för att då få exempel av Google på sådana som har angivit att de erbjuder badrumsrenovering i Sundbyberg. Här kan du läsa mer: https://www.badrumsrenoveringsundbyberg.se.

Ta in en glasmästare för att fixa fönstren hemma

23 maj 2019

Vissa saker klarar man bra att göra själv när man vill göra om hemma. Andra överlåts bäst åt experter. Många gör-det-själv-böcker och program på TV brukar ha något inslag där de beskriver hur roligt och enkelt det är att fixa fönstren själv, när de behöver renoveras och målas om. Det har lett till att man när våren kommit brukar kunna se Stockholms alla villaträdgårdar myllra av flitiga gör-det-självare i snickarbyxor som häktat av sina gamla fönster och pallat upp dem i gröngräset, redo att ge dem en översyn.

De flesta ger upp innan det första fönstret är klart. Att slipa, kitta om och måla fönster är svårt, jobbigt och tar lååång tid. Det krävs precision för att renovera ett fönster på rätt sätt, och bara att göra klart ett fönster tar timmar. Har de flesta hus bara ett fönster? Nej, ett hus har i regel väldigt många fönster. Visst kan man ”ta ett fönster i taget” och försöka intala sig att det inte är någon brådska, men att ha oket av att själv behöva renovera alla sina fönster hängande över sig är inte ett njutbart sätt att leva.

Glasmästare i Stockholm

Bättre då att ta in en glasmästare och låta denne ta hand om fönstren på ett professionellt sätt. I Stockholm finns glasmästare i snart sagt varje kvarter, och det är lätt att hitta en glasmästare eller fönsterfirma som kan ta hand om huset alla fönster och få dem fixade på kort tid och med kort varsel.

Låt proffsen ta hand om fönstren

Det är alltid bättre att anlita riktiga hantverkare för renoveringsprojekt som riskera att ta lång tid och som kräver ett säkert handlag. När det kommer till fönster ska de inte bara vara snygga, de måste också vara i ett sådant skick att de ger en god isolering åt huset och håller det skyddat från fukt och drag.

Att själv kratsa lite på sina fönster, måla dem och hoppas att man gett sitt hus ett fullgott skydd är inte en strategi som man vinner på i längden. Vill man vårda sina fönster och sitt hus måste man låta utbildade människor ta hand om fönstren. Vill man fixa själv så kan man ju alltid måla, fixa skåpluckorna, lägga heltäckningsmatta och så vidare. Det finns alltid något litet att fixa på när man har ett hus. Men lämna skalskyddet åt proffsen.

ROT-avdrag för arbete i hemmet

Om du låter glasmästaren renovera fönstren på plats har du dessutom rätt till ROT-avdrag på arbetskostnaden, något som kraftigt sänker priset. ROT-avdraget gäller dock inte om glasmästaren måste ta med sig fönstren till sin verkstad så det beror lite på fönstrens skick. Att ha hantverkare i sitt hem innebär så klart alltid lite besvär, men kan ju definitivt vara värt en 30% billigare nota för arbetskostnaden, som är den allra största posten vid en fönsterrenovering.

Läs mer om hur glasmästare arbetar här: https://www.glasmästarestockholm.com.

När du vill renovera om hemma

22 maj 2019

Har du funderat på att renovera om där hemma? Är det ett bra tag sedan som någon renovering gjordes kan det vara bra att passa på att renovera under sommaren. Allting är mycket lättare då. Ska man renovera fönster, gör det inget om man inte har några fönster under några veckor. Ska man renovera taket, kan man enkelt lägga över en presenning på taket medan yttertaket renoveras. Blir man utan badrum under några veckor är det lätt att gå till ett badhus under sommaren och se till att bli ren där. Hela livet blir lättare under sommaren nämligen.

Vem ska renovera hos dig?

Har du bestämt dig för om du ska renovera själv eller om du ska anlita en renoveringsfirma? Om du bor i Stockholm kanske du behöver en särskild hantverkarfirma som kan utföra en husrenovering i Stockholm. Om du inte känner till någon som kan göra detta åt dig kan du ju alltid börja med att googla ”husrenovering Stockholm” så att du till en början får några förslag på sådana i Stockholms trakten. Efter det är det bara att ta kontakt och fråga några firmor om offert och deras referenser. Efter det bör man alltid följa upp referenserna och först därefter kan man börja bestämma sig för vilken firma som man vill anlita.

Viktiga kriterier på hantverkarna

När du bestämmer dig för hantverkare som ska utföra husrenoveringen i Stockholm är det viktigt att de är noggranna, pålitliga, duktiga och som inte fuskar med hantverket. Tyvärr ser man då och då, när hantverkare har fuskat. Då blir resultatet inte alls bra. Det är skillnad på hantverkare och hantverkare. Det finns de som är bra och duktiga och de som inte är det. Välj inte de som inte är det.NÄr det kommer till renoveringar är det ju bland det viktigaste att de har utbuldning som krävs och erforderliga certifieringar. Förutom kunskap om hur man utför själva hantverket är et viktigt med att de utför jobbet på ett så noggrant sätt som det bara går och att de ger ett treligt bemötande är servicevänliga och bryr sug om sina kunder. Det är det som referenserna ska tala om för dig som kund.

Läs på om hantverkarna

Det är alltid bra om man läser på så mycket det bara går, det kan man göra på olika omdömessajt  som till exempel reco.se och yelp.se. Sedan finns det även andra omdömessajter där man kan läsa på om vad deras tidigare kunder skriver om de olika bolagen som arbetar med renoveringar. Lycka till och välj den som är bäst!

← Äldre inlägg