Blogg

Tänk på detta inför takhöjning

11 jul 2020

Taket är en viktig del av ditt hem, och det skyddar mot alla möjliga väder. Men takläggare kan inte enbart hjälpa dig med takläggning och underhåll, utan även med takhöjning. Läs mer här.

Det finns många anledningar till att du behöver ha takhöjning på ditt hem. Du kanske vill ha mer rum i taket eller lägga till en ny våning. Att höja taket är perfekt för dig som vill göra ditt hus större men inte förlora din trädgård. Takhöjning är däremot inte som takläggning, och det är inget som kan ske under en dag. Det betyder dessutom att ditt hus är utan tak under en viss tid, något som du måste vara förberedd på. Takhöjning kostar också lite mer än andra takrenoveringar. Något annat att tänka på är att du kan behöva ansöka om bygglov. Vilka reglerna är kan skilja från kommun till kommun, så det är viktigt att du kollar upp detta.

Hitta en professionell takläggare du kan lita på

Takhöjning är inget enkelt arbete, och inget som du kan göra själv, om du inte är en utbildad takläggare. Det är dessutom ett farligt jobb, eftersom du måste arbeta på höga höjder. Det är alltså bäst att anlita en kunnig takläggare för att göra detta. För att hitta en som är skicklig, är det värt att kolla vad de tidigare har gjort, och omdömen från tidigare kunder. Om du vill spara pengar på ditt tak så finns det vissa saker du själv kan göra, som att inspektera ditt tak. Detta är något du borde göra regelbundet, speciellt om det precis har varit extremt väder. Ett sätt att göra detta är att kontrollera att det inte finns några vattenskador på vinden. Det är dock alltid värt att kontakta en professionell takläggare för att be om rådgivning. Det är alltid bättre att det blir ordentligt skött istället för att snåla på pengar.

Använd ROT-avdraget för takhöjning

Trots att takhöjning kan vara mer kostsamt, är det fortfarande en investering som är värd att göra. Att ha ett bra tak är viktigt och kommer även att höja värdet på din byggnad. För privatpersoner gäller dessutom ROT-avdraget på 30 % av arbetskostnaden, vilket kan spara dig en del pengar. Tänk på att det enbart gäller arbetskostnaden och inte materialkostnaden. Många firmor drar av detta avdraget redan i deras kostnadsfria offert. ROT-avdraget gäller upp till 50 000 kronor per år för renoveringar, ombyggnad och tillbyggnader. Läs mer om takhöjning på denna sajt: https://www.takläggarejönköping.nu

Varför man monterar säkerhetsdörr

4 jul 2020

När väljer man att installera en säkerhetsdörr och vad är mervärdet som man får med dörren? Vilket material är dörren och går det att få med fönster också? Dessa och fler frågor får här svar.

Ljudisolerande, inbrottssäker och brandsäker. Detta är de kriterier som en säkerhetsdörr ska uppfylla för att få kallas säkerhetsdörr. Den här typen av dörr är en bra idé om man vill skydda sin egendom, som exempelvis butik, kontor, industri med mera. Men den används även i flerfamiljsbostäder för att försvåra spridningen av brand om den uppstår på annan plats i huset. Eftersom säkerhetsdörren också är ljudisolerande så kan det vara skönt att slippa höra när grannen rumlar in framåt småtimmarna eller någon annan granne som ger sig av till sitt arbete på tidig morgonkvist. Och såklart allt oljud däremellan. Det finns alltså många olika anledningar till att man monterar en säkerhetsdörr och en mängd olika mervärden som kommer med installationen.

Ett skydd av stål

Säkerhetsdörrar är gjorda av stål, vilket gör att de är brandsäkra. De är även mycket svåra att bryta sig in igenom eftersom det vanligaste sättet att bryta sig in genom en dörr är att bryta upp dörren med en kofot. Låsen brukar dessutom vara mycket rejäla och i sig också mycket säkra mot inbrott. Däremot kan man få olika lösningar på montage av fönster i sin säkerhetsdörr. Glaset är då av ett okrossbart material och skapar inte en svag länk i den annars starka dörren. Man kan välja ett glas med en lucka av stål över, eller enbart glas rakt igenom. Kanske av typen att det endast går att se ut men inte in.

Säker i sitt hem

Om man vill känna sig säker i sitt hem så finns det en mängd olika åtgärder som man kan göra. Boende i lägenhet har oftast endast sin ytterdörr som svag punkt, men bor man i hus så finns det ofta en mängd olika möjligheter som tjuv. Dörren är dock alltid nummer ett som inbrottstjuven ger sig på. Många har ganska rejäla ytterdörrar men när det kommer till altandörren så finns det ibland brister. Man glömmer bort baksidan, som också är den mest attraktiva för tjuven eftersom man där kan arbeta ostört. Så satsa alltid på en rejäl altandörr som låses med nyckel eller kodlås. Och sist men inte minst är tjuvens sista möjlighet husets fönster. Slarva inte med kvaliteten och låsen där heller. Vi tipsar att läsa mer om ståldörrar på denna webbsida: https://www.ståldörrar.nu

Välj värmepumpar i Södertälje som fungerar

20 jun 2020

Allt fler i Södertälje väljer att installera värmepump. Är det dags även för dig? Letar du efter värmepumpar i Södertälje? Värmepumpar har många fördelar oavsett var du bor.

Precis som i hela Sverige är det populärt att installera värmepumpar i Södertälje också. Det är inte så konstigt då luftvärmepumpar är energieffektiva och ger en skön värme. Då de är energisnåla så är de även en bra investering om man vill hålla nere kostnaderna för uppvärmningen. Många luftvärmepumpar fungerar också för att kyla ner hemmet på sommaren vilket är riktigt skönt när temperaturerna är höga. När det kommer till att välja rätt luftvärmepump i Södertälje så är det bra att kontakta en certifierad installatör för att höra vilken modell som passar bäst. En hel del beror också på förutsättningarna i bostaden. Vad som passar ett hus med öppen planlösningen är inte detsamma som ett tvåvåningshus.

Vad skiljer olika luftvärmepumpar?

Den allra vanligaste typen av luftvärmepump är fortfarande just den som kallas luftvärmepump eller luft-luftvärmepump. För den som har en öppen planlösning är det ett smart alternativ och fungerar alldeles utmärkt som komplement till andra värmekällor. En luftvärmepump av denna sort använder utomhusluften för att värma upp luften inne. Det behöver inte vara varmt ute för att detta ska fungera. En bra luftvärmepump fungerar ned till ungefär -25 grader. Luft-vattenvärmepump kan också vara en smart lösning om man har exempelvis vattenburna element. Precis som luft-luftvärmepumpen tar den in luft utifrån men värmer istället upp vattnet i elementen. Det gör att värmen blir mer jämn och den sprider värmen mer effektivt. En luft-vattenvärmepump sänker energikostnaderna och du kan dra nytta av det befintliga vattenburna systemet. Dock fungerar den precis som luft-luftvärmepumpen inte i alla temperaturer.

Kontakta ett proffs för att få rätt värmepump

Det finns andra former av lösningar och typer av värmepumpar. Därför kan det vara bra att prata med ett proffs och be dem se över vilka lösningar som passar dig. Installationen av en luftvärmepump ska göras av en installatör, så det är inget man kan göra själv. Det går såklart att köpa själva luftvärmepumpen själv och sedan anlita själva installatören. Det kan löna sig att köpa värmepumpar genom installatören då det även har att göra med garantier och dessutom så samarbetar de med de bästa på marknaden. Ta dig tid att jämföra och läsa på lite extra om olika modeller av luftvärmepumpar så du får dig en uppfattning om prisläget och vad du kan förvänta dig av olika pumpar.

Förnyelse med golvslipning i Huddinge

16 jun 2020

Är du trött på att ha golv som ser ut att höra hemma i en torpstuga från 1800-talet? Får du stickor i fötterna där hemma i Stockholm? Med en golvslipning i Huddinge löser du problemen.

Ett golv säger mycket om en fastighet, ett hem eller ett kontor. Idag signalerar ett äkta trägolv stil och kvalitet och god smak som inget annat. Ett golv av trä är hållbart ur alla synvinklar, och det är oöverträffat behagligt att gå på. En av många fördelar med ett massivt trägolv är just att när det börjar se slitet ut så går det att åtgärda hyfsat enkelt. Inget golvbyte behövs, inga nya träd behöver användas, ingen totalevakuering av rum behövs. Vad behövs då? Jo, att du lyfter luren och tar kontakt med ett företag som utför golvslipning i Huddinge. En första kontakt ger dig tillfälle att bolla idéer och sedan kan firman ge ett prisförslag.

Hur fungerar det med golvslipning i Huddinge?

För att man ska få en överblick och tillräcklig information för att kunna sätta ihop en offert behöver firman få information från dig. Ni bokar troligen en tid för besiktning. Firman kommer till den aktuella lokalen, bedömer golvets skick och vad för åtgärder som kan vara lämpliga. Därefter sätter de ihop en offert, och ni får ta ställning till åtgärderna och kostnaden. När sedan golvslipningen ska ske behöver rummet tömmas innan arbetarna kommer. Arbetet börjar med att golvet städas, då det är olämpligt att grus eller liknande finns kvar då slipningen påbörjas. Arbetet utförs med olika typer av slipverktyg. Den stora golvytan slipas med en större slipmaskin, medan kanter och ytor nära exempelvis rör och liknande får tas med mindre verktyg. Det är ett känsligt arbete som kräver yrkesskicklighet! Maskinen måste köras jämnt, lugnt och får inte stannas.

Hur fort kan rummet användas igen?

När golvslipning i Huddinge är klar skall golvet också ytbehandlas. Beroende på användning och annat kan man välja lack, vax eller olja. Därefter skall golvet torka. Man beräknar att golvet blir klart på ungefär ett dygn. Skillnaden kommer att vara enorm! Ett nyslipat golv har vanligen ingen likhet med det äldre och skadade golvet ni hade innan. Rekommendationen då inredning flyttas tillbaka är att förse alla möbler med tassar för att åstadkomma en så skonsam miljö som bara går för ert nyslipade golv. Golvslipning i Huddinge gör en verklig skillnad. Ett rum kan gå från sunkigt till elegant på ett dygn, så tveka inte utan lyft luren redan idag! Vi rekommenderar denna sajt: https://www.golvslipninghuddinge.se/

Välj ett kök som passar för er familj

9 jun 2020

Det kan vara väldigt svårt att välja både möbler och inredning när man ska renovera, vare sig det handlar om köket eller badrummet. Med rätt hjälp kan ni få det kök som ni alltid har drömt om.

Köket säger många är den del av huset som har mest av hjärta och själ i sig. Det är ofta där i köket som man samlas och lagar mat tillsammans, äter och har det trevligt när man umgås. Köket bör vara ett rum som man gärna är i och känner trivsel i under den tid som man spenderar där. Om inte köket är anpassat utefter de behov som finns i familjen så blir det lätt jobbigt och kanske också ganska så icke trivsamt att vara där. Att lägga ner tid och energi på att planera för det ultimata köket för just er familj är väl värt mödan i slutändan när allting är på plats.

Färdiga eller skräddarsydda kökslösningar

Idag kan man välja på en massa olika tillval och lösningar när det gäller köket. Många väljer att köra på ett kök som redan är planerat och klart, men en del vill gärna vara med och bestämma hela vägen från start till slut. Då kan man skräddarsy sitt kök precis så som man själv vill ha det. Man kanske inte alls trivs med hur vitvarorna sitter i det kök som redan finns planerat och utritat eller så kommer man kanske inte ha någon plats i sitt kök för en diskmaskin till exempel. Alla kök ser olika ut både till utseende men också till storlek. Har man ett mindre köksutrymme så går det självklart inte in lika mycket skåp, lådor och annan förvaring.

Ta hjälp av en firma som kan kök

Ska ni sätta igång med att renovera kök snart så behöver ni sätta er ned för att planera hur ni vill ha det. Finns det kanske något som ni kan tänka er att köpa som en paketlösning eller vill ni planera ert kök utefter era egna val och önskningar? Oavsett så finns det personal som kan hjälpa er med allt ni vill ha hjälp med. Kontakta en firma som arbetar med att renovera kök, de finns i de allra flesta städer. Med rätt hjälp kommer ni att kunna få det kök som ni alltid har drömt om och ni kommer att kunna ha många, långa och härliga middagar med trevligt socialt samkväm.

Byte av fönster i bostaden

4 jun 2020

Är det dags att byta fönster? Det finns många olika fönster att välja mellan och här får du lite information för ett enklare val. För vad är skillnaden mellan exempelvis aluminium och PVC?

De allra flesta bostäder och fastigheter har fönster. Fönster har flera olika funktioner och att hålla dem i bra skick är en stor fördel. Med rätt fönster så sparar du energi och det leder till minskade kostnader när det kommer till uppvärmning. Fönster påverkar även inomhusklimatet när det kommer till ventilation. Såklart är det också en mycket viktig ljuskälla. Fönster finns i många olika utformningar och påverkar därför även husets karaktär, vilket även gäller större fastigheter. Bryter fönsterna kraftigt mot husets karaktär så kan det påverka den estetiska aspekten negativt.

Vad finns det för olika sorters fönster?

Det vanligaste fönstret är det klassiska svenska träfönstret, aluminiumfönster och den allt vanligare varianten PVC-fönster. De klassiska träfönstren har många fördelar och sköter man om dem rätt så har de en mycket lång livslängd. Däremot är det mycket viktigt att man lägger tid på underhåll. Aluminiumfönster är mycket praktiska med lång livstid och de är enkla att underhålla. PVC-fönster är inte helt nya på marknaden men har över tid blivit allt bättre. De är underhållsfria och mycket prisvärda. Alla tre typer är bra alternativ beroende på vad man är ute efter - har man inte bestämt sig för träfönster så brukar valet vara mellan aluminiumfönster och byta till PVC-fönster. De allra flesta känner väl till aluminiumfönster men brukar ställa sig frågande till just PVC-fönster.

Vad är egentligen PVC-fönster?

PVC står för polyvinylklorid och är en basplast som är fri från ftalater. PVC är ett tåligt material och är i stort sett underhållsfritt. De allra flesta PVC-fönster har en kärna som består av stål. Stålkärnan gör fönstret stabilare och tåligare, så kontrollera med återförsäljaren att fönstret har detta. Tidigare var det svårare att hitta PVC-fönster som var tillverkade för svenskt klimat men det har nu förändrats. Fördelen med dessa fönster är att de är mycket prisvärda i förhållande till andra typer av fönster. Den negativa aspekten är plastens klimatpåverkan och att fönstret inte alltid passar ihop med klassiska trähuset. Däremot går det att få dem i olika färger för att det ska gå att harmonisera dem bättre. Innan man bestämmer sig för att byta till PVC-fönster kan det vara bra att kika på ett hus som har denna typ av fönster.

Ny färg, knoppar och bänkskiva kan ge ert kök ny kostym till en låg kostnad

1 jun 2020

Vi lever i en tid där vi överkonsumerar trots att vi vet att det inte är bra för vår planet. Fullt fungerande och nästan nya kök rivs ut för att istället ge plats åt den senaste kökstrenden.

De senaste årens inredningsintresse och spekulation i bostäder har gjort att vi byter kök som aldrig förr. Även vackra platsbyggda kök i sekelskifteslägenheter rivs ut för att istället ersättas med moderna minimalistiska kök. På 60- och 70-talet var det många som byggde sina modulhus själva med kök som inte sällan gick i mörkbrunt eller oranget. Aldrig att man rev ut dessa funktionella kök bara för att färgen inte riktigt stämde med tidsåldern. De fick sitta kvar tills huset såldes en generation senare och byttes först då kanske ut.

Köksluckorna är kökets fasad

De flesta kök kan bli som nya igen med bara lite uppdateringar som till exempel en ny bänkskiva, knoppar och ommålning eller lackering av luckorna. Köksluckor slits en hel del eftersom de är kökets fasad och mister ofta sin glans till slut. Men de flesta köksluckor går att måla eller lackeras om och de blir som nya igen. Med träluckor kan först behövas lite underarbete med slipning innan de kan målas men både trä och laminat går att lackas om. Visst kan man göra jobbet själv bara man har tid och är noga också med underarbetet. Bästa resultat får man dock speciellt då det kommer till lackering, om man lämnar in luckorna till en lackeringsfirma. En professionell omlackering ger ett mycket vackert och mer beständigt resultat än då man gör det själv.

Både möbler och köksluckor kan lämnas in för lackering

Det finns flera typer av lackeringsmetoder som exempelvis sprutlackering och ugnslackering. Ugnslackering är precis det som namnet antyder. Lacken torkas i en varm ugn efter det att luckan först slipats, spacklats och sedan målats med två strykningar. Ugnslackering är en vanlig metod vid omlackering av just köksluckor. Även möbler kan lämnas in för omlackering och sedan bli som nya igen. Speciellt äldre möbler är ofta av väldigt bra kvalitet och kan vara värda att renovera. Många möbelklassiker som exempelvis pinnstolen nytillverkas än idag och kan kosta en hel del i nypris. Har man då tur att få tag på ett begagnat exemplar som man sedan lämnar in på omlackering kan man tjäna en hel del. Vi rekommenderar denna webbsidan: https://www.lackeringstockholm.se/

Lyft ditt hem med nya fönster

26 maj 2020

Låt inte gamla, slitna och omoderna fönster dra ned värdet på ditt hus. Investera i nya istället, och upplev hur både husets estetik, känsla och inomhusklimat förbättras avsevärt.

Fönster spelar en viktig roll på ett hus, en stuga eller en byggnad. Fönster släpper in dagsljus i ditt hem, de har stor betydelse för kvaliteten på inomhusklimatet och inte minst - fönster är viktiga för estetiken, såväl inifrån som utifrån. Bra fönster av hög kvalitet håller i regel ganska många år om man sköter om dem på rätt sätt, men förr eller senare brukar det tillslut bli aktuellt med ett fönsterbyte ändå. Eller en fönsterrenovering, beroende på vilket skick glasen och karmarna är i. En fönsterrenovering kan ofta innefatta slipning och målning av karmar, byte av trasiga eller slitna rutor samt en uppfräschning av lås, handtag och tätning. Har du t ex ett väldigt gammalt hus med originalfönster kvar, kan en fönsterrenovering vara att föredra om du önskar behålla de gamla fönstren.

Välj fönster som passar till husets stil

Små fyrkantiga funkisfönster på en sekelskiftesvilla - eller vackert spröjsade fönster på en mexitegelvilla från 1970-talet? Nja, för estetikens skull bör de fönster man väljer hålla ungefär samma stil som huset eller byggnaden i övrigt. Valet är naturligtvis helt fritt och smaken är ju som bekant som baken, men att ta hänsyn till husets övriga känsla och formspråk när man väljer fönster, brukar oftast ge ett bättre och mer harmoniskt resultat. Känner du dig osäker på vilka fönster som passar till ditt hus? Hör dig för med en professionell fönsterfirma. De kan både hjälpa dig att välja ut helt nya fönster, eller renovera dina gamla om du istället vill ha kvar dem.

Var hittar man en riktigt bra fönsterfirma?

Bra fönsterfirmor finns det gott om i Sverige. Vare sig du bor i Stockholm, uppe i Luleå, på västkusten eller i Dalarna finns det alltid någon att vända sig till för hjälp med fönster. Många företag inom branschen driver breda verksamheter, och kan ofta stå till tjänst med både själva hantverksarbetet och försäljning av nya rutor, karmar och tillbehör. Enklaste sättet att hitta en firma nära dig är förstås att göra en snabb sökning på nätet. Där kan du också söka efter fönsterföretag som har riktat in sig på någon särskild nisch - t ex restaurering och renovering av väldigt gamla fönster, eller specialtillverkning av annorlunda fönster för arkitektritade hus.

Vart kan det vara viktigt med brandtätning?

19 maj 2020

Det är viktigt att en byggnad har rätt typ av brandskydd. Detta kan se ut på lite olika sätt beroende på fastighetens storlek. Har ni utfört brandtätning på er fastighet till exempel?

Att man behöver ha brandsläckare och brandvarnare hemma, det känner de allra flesta till vid det här laget. Men att det även kan vara av stor vikt att man brandtätar sin fastighet, det är det faktiskt inte så många som vet. De flesta vet nog inte ens vad det innebär att göra en brandtätning. En brandtätning görs för att elden och röken inte ska sprida sig så fort till andra rum eller delar av fastigheten, ifall det någon gång skulle börja brinna. Genom att göra en sådan tätning förhindrar man att byggnaden rasar vid minsta lilla eldsvåda. Man gör det också möjligt för människor att hinna ta sig ut ur huset innan det har tagit eld överallt. Även om en brandsläckare eller två också är bra att ha så finns det inte mycket som slår en brandtätning ifall det skulle börja brinna.

Vanligt med brandtätning i större byggnader

Det är mer ovanligt att det är brandtätat i små bostadshus och vanligare i större fastigheter som badhus, hyreshus, idrottshallar och sjukhus. På dessa ställen befinner det sig ofta mycket människor på samma gång plus att byggnaderna är stora. Då är brandtätning ett ypperligt alternativ för att säkerställa brandsäkerheten. Man säkrar helt enkelt utrymmen och räddar människors liv genom att göra en brandtätning. Om det börjar brinna i ett av sjukhusets alla rum till exempel, så är det viktigt att den inte hinner sprida sig för snabbt utan att människor hinner ta sig ut. Ibland kanske det går att släcka elden med en vanlig släckare, men det är inte alltid det går.

Brandtätningar ska utföras rätt och ordentligt

Att man utför själva brandtätningen är självklart viktigt men att den är utförd korrekt och ordentligt är nästan ännu viktigare. Utan en korrekt gjord brandtätning riskerar byggnaden ifråga att rasa och utrymmet det gäller kommer fyllas med eld och rök så att människor inte överlever. Det är inte bara fastigheter som brandtätas utan även utrymmen för kablar och rör till exempel. Det är väldigt lätt hänt att det tar eld i kontakter och liknande. Men genom en brandtätning av dessa rör så sprider sig elden inte lika snabbt och man kan fort göra någonting åt det. Vi tipsar att läsa mer om brandtätning på denna sajt: https://www.brandtätning.net

Köksrenovering – några tips som lyfter ditt kök

16 maj 2020

En köksrenovering räcker långt – men här bjuder vi på några tips som gör ditt kök till den där oasen som du drömmer om. Design och inredning som inte behöver kosta så mycket men ändå ger ditt kök –och ditt hem ett lyft.

Ett mer personligt köksbord

Ett suveränt sätt att ge ditt kök en prägel som speglar dig själv och din egen mentalitet. Byt ut standardbordet från det stora möbelvaruhuset mot något mer originellt. Ett furubord köpt i andra hand eller ett gammal lantligt bord från farmor och farfar kanske kan vara något för dig?

Se över alla detaljer i ditt kök

Det enklaste sättet att förnya och fräscha upp ett kök som tappat sin forna glans är att byta ut knoppar eller handtag på köksluckorna. Ett par helt vanliga standardluckor kan ges en helt ny touch bara genom att du gör en extra ansträngning att hitta exakt rätt beslag. På dagens marknad finns det ett närmast obegränsat utbud i en rad olika stilar – du hittar garanterat något som passar perfekt för just din köksrenovering.

Mera färg!

Visst blir man glad och uppiggad av lite kulör i vardagen. Måla om dina köksluckor i älsklingsfärger redan idag. I kombination med dina nya beslag i punkten ovan så kan du ge ditt kök en färgglädje som du inte trodde var möjlig! Möjligheterna till lek och kreativitet är oändliga, bara fantasin sätter gränser.

Måla kaklet!

Du som var så nöjd med kaklet när du lät köksrenoverarna sätta in det. Men om du har ledsnat på färgen eller mönstret så går det alltid att måla om det. Särskilt är detta en bra och ekonomisk lösning om du inte vill riva upp allt igenom. Att måla om kaklet är en suverän metod att skapa ett nytt kök med enkla medel. Färg och form!

Kökslampan

Titta uppåt och där i taket sitter en lampa som du knappt märker längre. Den har hängt där sedan du flyttade in och nu är det verkligen dags för något nytt som lyser upp köket. Byt ut din gamla lampa mot något roligare. En annan vinst med att skaffa en ny taklampa i köket är att nya lampor ofta är mindre energikrävande och därmed mer miljövänliga. Om du går i tankar om att renovera köket rekommenderar vi att läsa mer på denna sida: https://www.koksrenoveringstockholm.nu/

Vilken taktyp rekommenderas av takläggare i Nacka?

12 maj 2020

Oavsett vilket snyggt takmaterial man än väljer är ändå takets främsta uppgift att skydda huset och hålla tätt. Låt en takläggare i Nacka hjälpa till med rådgivning och inspektion.

Bygger du ett alldeles nytt hus har du alla möjligheter att fritt välja taktyp, som papp, plåt eller takpannor. Du föredrar kanske exklusiva pannor i betongtegel. Då väljer du också vilken nyans du vill ha, och du får ett tak som håller sig fint mycket länge. Men kanske har du ett äldre hus och funderar på om du kan renovera taket eller behöver lägga ett helt nytt. Gamla tegelpannor kan tas ner, rengöras och läggas tillbaka. Några kanske behöver bytas ut. Ibland behöver man bara lägga på ett medel mot mossa, så är taket lika fint igen. Alla taktyper har sin charm, och ett nymålat plåttak är inte fy skam det heller. Vad som är lämpligt för just ditt hus kan en duktig takläggare i Nacka kolla upp och tipsa dig om.

Plåttakets förträfflighet

Även om du längtar efter snygga, blanka takpannor som får grannarna att baxna, måste taket hålla för tyngden. De väger en hel del, och taket måste därför ha en tillräckligt stark konstruktion. Har du ett bra plåttak, kan det räcka med en ommålning, och då blir det som nytt igen. Ett plåttak bör målas om ungefär vart tionde år. Annars kanske det flagnar eller rostar så att det blir sprickor som gör att taket läcker. Färgens yta gör att regnvatten rinner av lättare och är också ett utmärkt skydd mot rost. Be en takläggare att undersöka takets beskaffenhet, så blir det lättare för dig att avgöra vilken åtgärd som är bäst. Takläggare är experter på alla sorters material, så du kan be dem kolla rännor och taksäkerhet på samma gång.

Papptak på gamla hus

Material utvecklas och blir ständigt bättre, och de nya papptaken har helt andra egenskaper än de gamla. Därför är det oftast bäst att byta ut äldre papptak. Dessutom är det extra noga att även kolla tätskikt och läkt. Kanske måste det mesta bytas ut. Oavsett vilket tak man har, måste ändå underarbetet hålla en bra standard, så att man undviker fuktproblem. Din takläggare ger dig proffstips och bra alternativ att välja mellan. Man kanske inte har råd eller lust att satsa alltför mycket på en gammal sommarstuga, men man kan alltid få ett prisvärt och snyggt tak som håller tätt.

De fem stegen innan du börjar renovera badrummet

5 maj 2020

Omgörning i hemmet? Ska du renovera delar av ditt hem för att äntligen skapa den miljön du alltid har drömt om? Du vet väl hur du ska förbereda allt på bästa sätt? Om inte så har vi listan för dig.

Börja med att beställa ett kostnadsfritt hembesök av firman som ska utföra badrumsrenoveringen. Där ni pratar om vad du vill ha hjälp med, de bedömer förutsättningar, tidsåtgång etc. Ni tittar även på materialförslag och liknande så de kan förbereda en offert vilken du tar ställning till innan jobbet kan börja. När du har bestämt dig för en leverantör gäller det att förbereda så långt det bara går för att möjliggöra en så smidig, effektiv och lyckad badrumsrenovering. Att renovera ett badrum är ett stort projekt och du får räkna med att det tar minst tre veckor - och ofta fyra eller mer.

Förberedelserna som behövs

Som du säkert insett är en badrumsrenovering ett stort projekt, som behöver olika kompetenser och därmed ganska många olika personer involverade i arbetet. Dessutom behövs också stora ytor för material och maskiner. Se till att ha ett rum eller en yta tillgängligt där firman kan placera och förvara saker. Det blir enklare att hålla rent också om de får en egen yta till förfogande. Kanske behöver du flytta ut möbler ur ett rum och därför kan det vara en god idé att planera i tid. Golven i hemmet kommer att kläs med skyddspapp, eller kanske även träskivor för skydd. Möbler och väggar behöver också skyddas från allt byggdamm som kommer att yra runt, och vanligtvis sätter firman upp byggfolie och skapar genomskinliga väggar med dörrar.

Vad mer att tänka på

Vid en badrumsrenovering blir det inte bara mycket spring utan också en del besvärliga ljud som kan påverka grannarna - speciellt om ni bor i en flerfamiljsfastighet. Så se till att informera i god tid att badrumsrenoveringen ska ske. Då slipper ni sura miner från grannar. Det kan också vara en god idé att sätta upp lappar i trappen så grannar kan läsa om vad som pågår och ungefärlig tidsplan. Att riva kakel och bila upp betonggolv låter en hel del, men vanligtvis jobbar ju firman enbart under arbetstid, och då är förhoppningsvis så få som möjligt av grannarna hemma i fastigheten. Du ska även se till att firman har tillgång till extra el och vatten, om det skulle behövas i samband med arbetet. Vi tipsar om att läsa mer på denna sida: https://www.badrumsrenoveringuppsala.nu/

Är det dyrt att renovera tak?

2 maj 2020

Den som har hus eller fastighet kommer troligen att stå inför behovet av att renovera taket. Renoveringar kostar, men vad kostar det att renovera tak? Kan man förvänta sig ett fast pris?

När det kommer till att renovera eller lägga om ett tak så kan man räkna med att det kostar en del. Samtidigt så är det viktigt att taket är i bra skick för att undvika skador på huset och ett tak i bra skick höjer värdet på huset. Det är svårt att sätta ett pris på vad det kan komma att kosta att renovera taket då det är många faktorer som spelar. Typ av tak som ska renoveras och omfattningen av renoveringen påverkar priset. Det finns dock några riktlinjer och det finns många gånger möjlighet att nyttja ROT-avdraget. Det är också en god idé att begära in offerter från olika företag då det kan skilja i pris mellan företag.

Vilka ungefärliga kostnader kan man räkna med?

Som tidigare nämnt kan det vara svårt att exakt ange ett pris. Geografiskt läge och omfattningen påverkar men en riktlinje är ett pris på runt 1 000 till 1 800 kronor per kvadratmeter. Riktlinjerna gäller för ett vanligt villatak då större fastigheter kan kräva mer omfattande arbete. För en normal takrenovering kan man räkna med 100 000 kronor och uppåt. Många gånger finns det möjlighet att nyttja ROT-avdraget vilket sänker kostnaderna för takrenoveringen markant. När det kommer till ROT-avdraget kan man göra ungefär ett avdrag på 30 procent för arbetskostnaderna. Den högsta summan man kan få i avdrag är 50 000 kronor men detta kan ändras och därför ska man kontrollera med Skatteverket inför renoveringen.

Hur lång tid tar en takrenovering?

Precis som kostnaden är det svårt att säga exakt hur lång tid en takrenovering tar. Omfattningen av renovering är en faktor, en annan faktor är vilket underarbete som krävs och vilket material taket är gjort i. Företaget som inspekterar taket inför en renovering kan ge dig en uppfattning om hur lång tid renoveringen kan ta. När man begär in offerter kan man också be om en ungefärlig uppskattning av tidsåtgången. Det lönar sig att jämföra några företag men tänk på att det inte alltid är priset som ska avgöra. Ta därför även referenser från tidigare kunder då det säger en del om vad du kan vänta dig av företaget. Tänk alltid att ett välunderhållet tak är en investering och skydd mot framtida problem.

Viktigt att tänka på säkerhet och regler inför badrumsrenoveringen

27 apr 2020

Att renovera ett badrum är inte samma sak som att fixa en hall eller lägga golv i ett sovrum. Våtutrymmen behöver mer planering än andra rum. Anledningen är förstås risken för fuktskador.

Badrumsrenovering är roligt och krävande. Ett fräscht badrum är en viktig del av det som gör att du trivs i ditt hem. Badrummet ska vara din tillflykt och ett rum där du trivs och kan koppla av. Att badrummet är korrekt renoverat och att materialen är anpassade för våtrum är inte något man kan välja bort. Underlag och ytor behöver vara anpassade för att tåla väta och det får inte finnas möjlighet för fukt att ta sig in under kakel eller våtrumstapet och förorsaka fuktskada på bjälkar eller väggmaterial. Personer som haft fuktskador rekommenderar varmt att inte strunta i den risken.

Hur ska man göra för att minimera skaderisken?

Det allra bästa är faktiskt att låta någon person som arbetar professionellt renovera ditt badrum. En person med rätt utbildning och erfarenhet kan troligen göra rätt från början och det kommer att spara mycket bekymmer och intressanta men tidsödande experiment. De två områden som är intressanta är dels vilka material som ska användas och dels arbetsmetoder. När badrum renoveras skall allt - paradoxalt nog? - vara mycket torrt. Renoverar man efter en tidigare vattenskada behöver utrymmet troligen torkas med fläkt under en längre tid, minst en månad. Först när fuktmätaren ger godkända resultat ska arbetet med att sätta upp reglar och väggmaterial påbörjas. På gipsplatta ska sedan monteras kakel eller speciell våtrumstapet. Detsamma gäller golv. Torrt först. Sedan eventuell golvvärme följt av klinker eller plastmatta. Särskild eftertanke och omsorg behöver också ägnas alla ställen där ytmaterial måste skarvas. Har man en gammal golvbrunn behöver den också bytas. Om du väljer att göra arbetet själv behöver du dokumentera hela renoveringen.

Vad är ett våtrumsintyg?

Ett våtrumsintyg utfärdas av behörig person efter slutfört arbete. Det intygar att arbetet utförts efter branschreglerna och att lämpliga material använts. De flesta försäkringsbolag vill se ett sådant för att betala ut ersättning om det i framtiden skulle uppstå en skada. Badrumsrenovering är ett känsligt område och skador kan ge dig mycket problem med fukt, mögelpåverkan osv. Att följa de regler och rekommendationer som finns inom området kommer att spara dig massor med bekymmer både finansiellt och praktiskt. Det finns också en hälsoaspekt på det hela - ett friskt badrum hjälper till att hålla inomhusklimatet sunt. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.badrumsrenoveringarstockholm.nu/

Ta hjälp av en elektriker vid din renovering i Uppsala

24 apr 2020

Har du planer på att genomföra ett större renoveringsprojekt i ditt hem i Uppsala? Fler och fler privatpersoner renoverar sina hem. Detta som en följd av att den privata ekonomin blivit bättre och att man numera även kan ta professionell hjälp till ett rimligt pris. Rot-avdraget har öppnat både plånböcker och möjligheter. Det finns emellertid en falsk säkerhet också. Har företaget du anlitar i Uppsala en behörig elektriker i sitt team?

Det fina med Rot-avdraget - utöver att man som privatperson kan anlita proffs med 30% skatterabatt - är att de tidigare så vanliga svartjobben har försvunnit. Det är bra. Men, det innebär inte att man allt är frid och fröjd. Många privatpersoner har hamnat i långdragna tvister i samband med sina renoveringa - tvister som rör fuskjobb och där utföraren vägrar ta ansvar. Det sker ofta i samband med att man använder sig av en och samma utförare, enligt modellen totalentreprenad.

Totalentreprenad är - tro ingenting annat - den bästa lösningen i samband med att större renoveringar och byggprojekt ska ske. Du anlitar ett enda företag i Uppsala och detta företag ser till att alla små detaljer inom projektet sköts och inom den tidsram - och till det pris - ni kommit överens om. Felet och problemet ligger i att många företag saknar viss kompetens och ändå utför saker som man alltså egentligen inte får- eller ska göra. Handlar det om att arbeta i våtrum så är det riktigt illa - handlar det om elektricitet så kan det innebära en katastrof.

Ska du renovera ditt badrum i Uppsala så bör du alltså se till att det finns en behörig elektriker hos företaget du anlitar och du ska även se till att det finns certifikat för arbete i våta utrymmen. Det tar inte lång tid att få svar på dessa frågor, men de kan rädda dig från en riktig katastrof: en behörig elektriker är ett måste.

Vad händer om du säljer bostaden?

En del renoveringar sker i syfte att höja värdet på en bostad. Man renoverar köket, badrummet eller hallen och skaffar sig genom detta ett bättre utgångsläge för en budgivning i Uppsala. Det är bra. Problemet är att många av dessa renoveringar sker utan någon professionell hjälp - eller där man som privatperson jagar det billigaste priset.

Som säljare har man ett ansvar i att delge köpare om A) vilka ingrepp som skett i bostaden och B) man ska kunna svara på vilken utförare som utfört arbete. Har man exempelvis renoverat köket i bostaden i Uppsala så ska man alltså rent krasst kunna säga vilken elektriker som skött installationerna, som lagt in golvvärme och som satt spotlights i taket. Dessa tre områden är vanliga att man gjort på egen hand, vilket man inte får göra.

Det här kan definitivt komma tillbaka och jaga en säljare av en bostad i framtiden. Även efter att man skrivit avtalet så har man ett ansvar. Idag så ser man att konflikter kring dolda fel ökar nästan lavinartat i Sverige. Många av dessa konflikter handlar om just el-fel och vattenskador som skulle kunnat förhindrats om säljaren valt att anlita exempelvis en behörig elektriker och en professionell installatör.

Det kostar inte många kronor extra att göra rätt. Gällande dolda fel så ska man veta att det alltid handlar om långa, svårlösta tvister som sällan har någon säker utgång. Vet du med dig att du dragit el utan en behörig elektriker så bör du vara på det klara att du förmodligen ligger illa till om en tvist inleds. Du har, utöver detta, dessutom brutit mot lagen. El ska alltid dras av en behörig elektriker - oavsett om det handlar om att lägga in golvvärme eller sätta spotlights i köket i Uppsala.

← Äldre inlägg