Blogg

Anlita rätt hantverkare för lägenhetsrenoveringen

6 maj 2021

De flesta vill ha det fint och trivsamt runt omkring sig och en lägenhetsrenovering kan betyda mycket. Men hur planerar man bäst en renovering, och vad kan vara viktigt att tänka på?

Att renovera lägenheten är roligt eftersom man då också får chansen att skapa sitt drömhem. Men för att lyckas gäller det att börja planera i god tid. Särskilt köket och badrummet tar tid att planera, och renoveringen där måste också utföras av certifierade hantverkare. Annars kommer inte hemförsäkringen att gälla om det senare skulle uppstå problem med exempelvis fuktskador. Gå igenom vad som ska göras i alla rum. För köket och badrummet kan det vara bra att göra en enkel skiss och rita ut det viktigaste. Många tillverkare av kök har också smarta planeringsverktyg på sina hemsidor där man enkelt kan planera köket och sedan spara ner skissen till sin dator eller skriva ut den.

Snabbare renovering med totalentreprenad

Den som vill ha hjälp med att renovera lägenhet i Stockholm kan vinna mycket på att anlita ett byggföretag som erbjuder totalentreprenad. Detta eftersom de har alla de hantverkare som krävs för de olika momenten inom sitt företag och kan ansvara för hela renoveringen. Att använda sig av totalentreprenad spar tid eftersom byggfirman ser till att rätt hantverkare hela tiden är på plats, och att renoveringen inte avstannar. Det brukar också var mer ekonomiskt fördelaktigt att använda sig av totalentreprenad. Men det kan vara bra att jämföra priser och referenser mellan några olika byggfirmor innan man bestämmer sig för vem man vill anlita.

En riktigt bra målare – på ren svenska

25 apr 2021

Är du en av de som på stockholmsslang säger att du bor i Sumpan så är du troligen boende i Sundbyberg. Staden där du kan välja och vraka bland alla mycket bra målare som bor och verkar i trakten.

I landet finns det en mängd olika dialekter och slang som du kan svänga dig med. Men vilken dialekt du än har, eller vilken slang du än använder i Sundbyberg eller på andra orter, så är en målare en målare i grund och botten. Söker du efter en riktigt bra målare i Sundbyberg så kommer du att hitta det. Vilket uppdrag du än har och vilket resultat du än önskar dig så får du det du önskar. För på orter i Sundbybergs storlek, och med närheten till Stockholm, är det inte svårt. Det som är svårt kan vara att bestämma dig för vad du vill måla, hur du vill måla och inte minst vilken färgnyans som du vill ha.

Ta hjälp av proffs

Det som är mycket bra med att anlita ett proffs, som en målare, är att du inte bara får hjälp att utföra uppdraget. Du får även alla möjliga tips och råd när det gäller hur du ska välja, något som kan vara svårare än du tror. Om du exempelvis har bestämt dig för att måla en vägg vit så kan du bli chockad när resultatet är färdigt. För det är en färg som blir så pass skarp att en målare ofta rekommenderar en brytning i någon nyans.

Samhället fungerar inte utan elektriker

25 apr 2021

Att jobba som elektriker är definitivt ingen nitlott i livet. Elektriker hjälper alla oss vanliga människor till ett normalt och behagligt liv genom alla fördelar som följer elektricitet.

Fotbollsföreningen IK Frej Täbys herrlag höll under 2020 på att gå i konkurs. Då klev den allsvenska föreningen Hammarby IF in och tog över skulderna, bytte namn på klubben till Hammarby Talangfotbollförening Herrfotboll och gjorde den till sin egen farmarklubb. Förhoppningen är att unga spelare ska få speltid på seniornivå och utvecklas till produkter för Hammarbys trupp. Långt från alla unga, talangfulla fotbollsspelare blir dock fotbollsproffs i slutändan. Flera faktorer kan sätta stopp. Fysik, mental påfrestning, distraktioner och konkurrens är bara några. Många behöver satsa på civila karriärer istället. Som till exempel elektriker. Vilket egentligen inte är någon förlust. Det behövs alltid fler elektriker i Täby. Kanske kan de till och med arbeta på Vikingavallen, gamla IK Frej Täbys arena, och hålla igång strålkastarna när klubbens övriga lag fortfarande spelar.

Ljus i mörkret

Nu är det ju dock inte bara på fotbollsarenor som elektriciteten behöver hållas igång. Varenda hushåll är beroende av den. Precis som våra samhälleliga institutioner och kollektivtrafiken. Utan el slocknar världen, och hade det inte varit för alla duktiga elektriker där ute i världen hade den varit släckt för gott. Ungefär lika mörkt som satellitbilder över Nordkorea visar att det är om natten jämfört med sina grannländer. I princip ingenting lyser. Täby kanske hade kunnat låna ut några elektriker åt Nordkorea för att ge dem lite ljus i sitt mörker.

Börja från botten i bostaden

20 apr 2021

Golvslipningens effekter ska inte underskattas. Genom att låta slipa golvet höjer du helhetsupplevelsen av din bostad eller lokal. Behovet att slipa golvet är ofta större än du tror.

Det finns många sätt att lyfta en sjaskig bostad eller lokal på, oavsett om du bor i Södertälje, Tensta eller Danderyd. Tapetsera om, skaffa nya möbler eller sätta upp nya tavlor eller exempel på detta. Eller slipa golvet golvet. Underskatta aldrig golvet och vad en golvslipning kan innebära för helheten. Du skulle bli förvånad om du visste hur mycket det påverkar totaliteten av bostaden genom att slipa golvet. Det är som lokalernas motsvarighet till en ansiktslyftning, med skillnaden att den varar längre. Efter att du låtit utföra golvslipning i Danderyd kan du återigen bjuda in gäster till din lägenhet eller ditt hus. Istället för att få gliringar om bostadens skick kommer dina vänner istället att bli förstummade av skönheten du skapat genom att slipa golvet.

Slipa vart tredje år

I många fall är det så att golv slipas alldeles för sällan. Med tanke på hur mycket golv faktiskt utsätts för är det märkligt att gemene man inte är mer frekvent med sina golvslipningar. Tänk på alla möbler som dras mot golvet och alla barn och husdjur som leker på det. Det slits snabbt. Faktiskt rekommenderas det att slipa golvet ungefär vart tredje år. Hur många år sedan var det du slipade golvet sist? Det kanske är på tiden att kontakta en golvslipare i din närhet för en uppfräschning.

Gula hus eller röda hus?

9 apr 2021

Det är så här i världen att ibland kan vi göra egna självständiga val. Inte alltid, men ibland. Vi kan till exempel måla våra hus i olika färger om inte byggnadsnämnden tycker annat.

Bor du utanför detaljplanerat område och önskar dig ett prickigt hus mest i världen så kör. Förmodligen kommer ingen att klaga och du kan glädja dig åt dalmatinerhuset i många år. Ligger din bostad i detaljplanerat område däremot blir det mer knivigt. Huset ska på något vis passa in bland de andra husen.

På en ö på västkusten mottas det med gillande nickar om du målar huset vitt med mellanblå fönsterkarmar. Nästan överallt är det gula och vita huset populärt, från landsbygd till större städer som Örebro. De röda och vita fastigheterna uppskattas också de lite varstans. Kommunerna uppskattar däremot sällan drastiska färgbyten. Kolla före.

Ditt vackraste mest nymålade hus

Säga vad man vill men visst gör färg skillnad. Det ger gärna ett lite tråkigt och slitet intryck med gammal färg även om huset i övrigt är i fint skick. Hus mår också bra av att få en omgång färg med tanke på underlaget.

Medan många gärna målar lite detaljer eller ett mindre rum är det att rekommendera att anlita en målare i Örebro när det börjar bli dags för husmålning. Det är ett stort jobb som behöver utföras i bra väder och många gånger krävs även en byggnadsställning. Att anlita proffshjälp sparar tid och ork och tålamod. Resultatet kan bli alldeles lysande dessutom.

Ska du bygga hus?

30 mar 2021

Vilken känsla. Att äga ett hus från dag ett. Se jorden lyftas bort skopvis medan grunden läggs och det dras kablar och rör. Inget för alla men en del av oss gör resan. Och det börjar med bygglov.

Vad är egentligen ett bygglov? I grunden är det ett dokument som visar att kommunen du bor i har sagt ja till att du bygger ditt hus. De flesta kommuner har liknande regler men det går aldrig att på förhand säga att just såhär kommer kommunen vilja att du bygger bostaden.

En bygglovsansökan ska innehålla bygglovsritningar. Av dem ska det framgå hur det är tänkt att huset ska se ut. Man ska kunna se hur huset kommer att utformas och det ska ritas ut var på tomten huset är tänkt att byggas. Lite av en vetenskap och en utmaning!

En korrekt bygglovsansökan

Minsta möjliga krångel vid en bygglovsansökan blir det förstås om du följer regeln GRFB. Gör rätt från början, ja. En bygglovsritning ska göras med svarta linjer på vitt papper och som störst vara A3. De ska vara fackmässigt utförda. De ska innehålla situationsplan, fasadritning, planritning, sektionsritning och ritningshuvud. Självklart, eller hur?

Byggnadsnämnden i den kommun där fastigheten är belägen är den instans som granskar, behandlar och beviljar ditt bygglov. Troligt är att du får en betydligt enklare väg till målet genom att anlita experthjälp. Har du inte erfarenhet sedan tidigare eller själv arbetar med liknande projekt är det ganska mödosamt att få till ritningar och en komplett ansökan.

Experter på golv

24 mar 2021

Om man inte har ett fungerande golv blir livet i en bostad, eller annan lokal, mycket besvärligt. Det är därför mycket viktigt att man är noggrann och vet hur man skapar ett passande golv.

Man kan undra vad det är som gör att en del människor hittar sin passion i så olika arbeten som faktiskt sker. Men tur är ju det, eftersom man annars hade haft en del områden som ingen hade velat arbeta med. Ett sådant arbete som har passionerade experter är golv och golvets ytskikt. Det finns en hel värld att lära sig och att studera inom området, och det kommer hela tiden mer information och nya tekniker samt material. Därför är det till och med så att det finns experter inom olika områden av golv. Det finns trägolv, heltäckningsmattor, plastmattor och gjutna betonggolv med marmorkross och klinker.

Ett helhetstänkande

Då man väljer ytskikt så är det viktigt att man har ett helhetstänkande som gäller såväl funktionen i rummet som vilken typ av undergolv det är, temperaturen i rummet och andra faktorer. Ska man exempelvis lägga ett ytskikt på en gjuten platta så kan man göra det på ett helt annat sätt än om man har en torpargrund. Man får även tänka till innan man lägger ett golv ovanpå ett källargolv, där det kan vara dålig isolering i golvet och även i väggarna. Det är också därför som många specialiserar sig på ytskiktet i kombination med undergolvet, och de kan ge sina kunder det totalkoncept som behövs. Hitta mer information på denna hemsida: golventreprenaddalarna.se

Varför välja ute eller inne?

24 mar 2021

Tänk att man förlänger utesäsongen. Få njuta av morgonens första kopp varma dryck på balkongen varje morgon, oavsett årstid, det vore ljuvligt! Investera i en inglasad balkong du också!

Hur står det till med din balkong? Har den blivit förvaring för skräp som borde åka till återvinningscentralen? Eller är det alltid för kallt att sitta på balkongen oavsett säsong? Att ha en balkong till sin lägenhet är en fantastisk möjlighet!

En balkong är i förlängningen ett extrarum till lägenheten att njuta av alla årstider. Dock kanske det inte är lockande att gå ut och sitta på balkongen när regnet öser ner. Det är svårt att hålla värmen iskalla vinterkvällar också, men det finns ju en lösning!

Fixa till balkongen för alla årstider

Att glasa in balkongen gör att man förlänger möjligheten att vistas på balkongen alla dagar året om. Innan man på eget bevåg gör en balkonginglasning behöver man ha tillstånd från fastighetsägaren. Bor man i bostadsrätt behöver man tillstånd från bostadsrättsföreningen. När de tillstånden är klara kan man söka bygglov från kommunen. Detta för att det räknas som att bostadsytan ökar.

När alla tillstånd är klara är det dags att beställa själva inglasningen från en leverantör. Självklart får man en gratis offert om man så önskar för att kunna jämföra med andra leverantörer. När man väl bestämt sig är det bara att sätta igång att glasa in balkongen! När inglasningen är klar är det dags att bjuda in till invigningsfest! Fram lite bubbel och njut av balkongen oavsett väder! Mer info om balkonginglasning hittar du här: balkonginglasning.nu 

Att måla ena sidan av huset

23 mar 2021

Låter det konstigt? Det är förvisso inte det vanligaste. Men bor man exempelvis i Stockholms skärgård och har ena husgaveln mot havet är det troligt att den sidan behöver mera omsorg.

Förklaringen är ganska enkel. Salt hav och vindar som ligger på gör att husfasaden utsätts för hårdare slitage. Därför behöver havssidan, så att säga, målas oftare. Färgen är, förutom en skönhetsdetalj, något som skyddar huset mot till exempel mögel och alger. Så att måla sitt hus är lite som att rostskydda sin bil. Om du bestämmer dig för att kontakta en målerifirma i Stockholm så hjälper de till att välja den färg som skyddar huset allra bäst. De kan också informera dig om det är någon sida som behöver extra omsorg mellan fasadmålningarna.

Snabbt och proffsigt jobb

När man tagit kontakt med målerifirman är dags att tillsammans planera arbetet. Det är så lyxigt att sen bara lämna över och låta proffsen göra sin grej. Själv slipper man handla material, och det handlar inte bara om färgen. Man ska även ha stegar, penslar, målartvätt, något att skrapa av färg med, plus en massa annat. Dessutom sparar man kroppen och slipper komma tillbaka till jobbet helt ledbruten och trött. Efter kortare tid än man själv skulle ha gjort jobbet på står huset målat och klart. Nöjd kan man konstatera att det nu är tio-femton år till nästa gång. Som om det inte vore lycka nog har ROT-avdraget gjort att det blivit en riktigt bra affär att hyra in målerifirman.

Miljövänlig renovering

14 mar 2021

Vill du renovera men får lite klimatångest över ditt projekt? Då kan du renovera miljövänligt genom att ta till klimatsmarta val. Till exempel kan du välja att måla med miljövänlig färg.

I dagens samhälle kan man lätt drabbas av klimatångest och det kan vara till exempel när man handlar kläder eller kanske inför en renovering. Vill man bli av med sin klimatångest så får man se till att göra något åt den, och känner du igen dig i detta så varför inte börja nu? För det finns så mycket du kan göra för miljön i det vardagliga livet, som att dra ner på kött eller handla second hand nästa gång du är ute och shoppar kläder. Om du står inför en renovering så finns det flera saker du kan göra för att utföra renoveringen på ett mer miljövänligt sätt.

Tips vid renovering

För dig som ska renovera hemma och står inför planeringen så kan du nu planera in miljövänliga alternativ som till exempel återanvändning av material eller att måla med en miljövänlig färg. Du kan nu få tag på bra färger som är miljövänliga och inte har ett innehåll av kemiska ämnen som annars kan släppas fria när färgen torkat på väggen. Om du har ett gammalt trägolv hemma så kan du återanvända det genom att du utför en golvslipning, och använd gärna en erfaren golvfirma så du får ett snyggt resultat. Andra saker du kan göra är att återanvända möbler och piffa upp dem med nytt tyg eller en ny färg.

När du behöver hjälp med städningen

26 feb 2021

Håller du på med en renovering? Eller bygger du ut? När man gör projekt där det innebär att såga, flytta, bygga mm, samlas även en del skräp, damm och smuts som behöver städas upp efterhand.

Har man hållit på med ett stort projekt blir det lätt att en massa damm och smuts samlas. Man går ut och in mycket och har då ofta sina skor på sig. Det drar in en hel del grus och annat som inte har något i hemmet att göra. Dessutom blir det spillbitar efter arbetet. Med andra ord, det krävs en del för att få det rent efter man har gjort ett bygge.

Det finns de som erbjuder byggstädning i Stockholm, givetvis finns även detta i andra städer. Har man fullt upp och inte vill stå med städningen kan det vara guld värt att anlita städare.

Städare till din hjälp

När man anlitar städare kan man lita på att jobbet blir ordentligt gjort. De städar allt de ser och vet var smutsen gärna gömmer sig. I byggkaos kanske man inte har några egna städverktyg på plats. Det är inte heller något som behövs, för städarna har med sig alla redskap som behövs. De har även med sig olika medel till olika ytor.

Med städare vid sin sida kan man lita på att all smuts och damm tas bort. Fråga gärna vilka medel de använder sig av. Idag försöker de flesta göra vad de kan för att vara miljövänliga, detta gäller även städmedel.

Rama in rummet med färg

24 feb 2021

Längtar du efter en förändring? Är det nu det ska ske? Äntligen ska väggarna målas om och få en ny härlig färgklick. Vila dina ögon på en vackert målad vägg. Förändra ditt hem efter din smak.

Har du nyligen köpt ett nytt hus? Bor du nu i drömhuset och vill göra några förändringar? Att måla om är en väldigt bra förändring. Man kan både sätta sin egen prägel på det samt måla det efter sin smak på inredning. Det tar tid att måla om ett rum, dessutom ska det göras flera gånger. Många väljer att måla om själv, trevligt med ett projekt i hemmet. Dock ska man vara medveten om att man kan göra en dålig målning. Dessutom tycker många det blir tråkigt efter en kort stund.

Vad gör man inför målningen?

Beroende på vad du har för vägg innan kan en del förarbete krävas. Har du tapet som har börjat lossna behöver du få bort denna innan. Detsamma gäller om du har färg som har fått sprickor, det behöver man slipa bort så mycket som möjligt. Efter det ska man även lägga en grundfärg innan man ska på med färgen. Färgen ska man lägga på minst två lager av. Det gäller att skydda golv och lister väl så att ingen färg hamnar där. Inget av detta behöver du tänka på om du tar hjälp av en målare. När man anlitar en målare får man ofta även garanti på arbetet. De har också med sig allt som behövs inför arbetet. Läs mer om målare på denna hemsida: målaredanderyd.se

Måla om fönstren och de kommer hålla riktigt länge

23 feb 2021

Idag rekommenderas vi inte längre att byta ut gamla träfönster mot nya. I alla fall inte om träet är av god kvalitet. Men för att de ska hålla och stå emot väder och vind behöver de underhållas.

Genom att då och då underhålla och måla fastighetens fönster förlänger man deras livslängd, och detta samtidigt som man höjer fastighetens värde. Förr i tiden tillverkades fönster av det bästa virket, vilket innebär att gamla fönster är nästan lika energisnåla som nya. Det lönar sig alltså inte att byta ut dem, utan det anses vara bättre för både plånboken och miljön att istället underhålla dem.

Man kan själv underhålla och måla sina fönster om man har ork och tid. För att träet inte ska ta skada och fönstren fortsätta skydda mot väder och vind gäller det att renovera och underhålla fönstren då kitet börjar spricka och färgen flagna.

Det går att renovera fönster även på vintern

Att renovera fönster kräver en hel del tid och omsorg för att resultat ska bli snyggt. Dessutom måste arbetet ske när det är vackert väder. Anlitar man däremot en målerifirma som är specialister på fönstermålning i Stockholm, kan de tillfälligt ersätta fönstret med ett annat. På så vis kan man få fönstren renoverade vilken årstid som helst. Det känns så klart tryggare att slippa leva utan fönster den tid renoveringen pågår. Men ofta kan man också renovera fönstren utan att plocka ner dem, men då måste renoveringen ske när vädret tillåter.

Takläggning som hantverksyrke

16 feb 2021

För riktigt duktiga hantverkare sitter konsten i ryggmärgen. Det finns de som har lång erfarenhet och kunskap. Och så finns det de som helt enkelt bara har en viss kunskap och handlag medfött.

Att vara hantverkare innebär att man arbetar med händerna. Men det krävs mer än ett gott handlag för att skapa något som ett tak. För att taket ska få rätt lutning och fylla sin funktion så behöver man också vara mycket duktig på att räkna och på att veta vad som gäller för den typen av tak. Men det är inte nog där.

Man bör inte vara rädd för höjder och kunna tillbringa en hel dag i en position som oftast är mycket onaturlig för kroppen. Det gör också att man måste ta väl hand om sig själv så att man inte slits ut i förtid.

Högt och tungt

Idag finns det många hjälpmedel som inte fanns förr i tiden. Man är till exempel mycket noga med att se till att det inte går att trilla av taket och skada sig. Men man brukar även hjälpa till med maskiner och lyfta upp material på taket, när det är tungt material eller taket är högt upp. Det är ett sätt att slippa bära tungt samtidigt som man ska balansera och gå uppför stegar eller ställningar. Säkerheten är alltid det viktigaste vid den här typen av arbeten och därför använder man sig också av selar. En sele är en säkerhetsanordning som gör att man inte kan slå sig illa. Läs mer om takläggare på denna webbsida: takläggaren.se

Viktigt att tänka på vid en renovering

1 feb 2021

När renovering av hemmet stundar och det är många saker som ska göras, kan det vara lämpligt att skriva ned allt det som ska göras. Klarar ni av hela renoveringen själva eller behöver ni hjälp?

Att renovera och göra om hemma ska vara kul. Det blir något nytt och fräscht helt enkelt. Men vägen dit kan vara nog så jobbig. Det är många saker som man behöver tänka på när man ska renovera, oavsett om det handlar om köksrenovering eller att bygga ett helt nytt badrum. Skriv ned allt ni vill göra och fundera sedan över ifall det är någonting som ni kommer behöva hjälp med. Det mesta går antagligen bra för er att göra själva, men det kan finnas en del saker som ni inte rår på. Elen kan vara en sådan sak eller rörarbete.

En härlig känsla när man har gjort arbetet själv

När ni sedan bestämt vad ni ska göra själva och vad en utomstående tjänsteman ska göra, så är det bara att sätta igång. Riva ned tapeter, slipa väggar, golv och kanske till och med taket är sådant som tar tid, men som gör att det blir så himla snyggt i slutändan. Innan tapeter ska sättas upp behöver man se till att väggarna är släta och fina så att det blir en fint slutresultat. Att bygga och renovera själv och sedan när det är klart känna att det här är något som man har åstadkommit själv är en helt fantastisk känsla.

← Äldre inlägg