Anlita riktiga hantverkare för braskaminer i Göteborg

Vid installation av braskaminer i Göteborg bör fackmän anlitas. Det är säkraste sättet att uppnå kravet på fackmannamässig installation och klara en kontroll.

Det är visserligen tillåtet för en lekman att installera en braskamin själv, men kravet på att det ska var fackmannamässigt utfört är lika högt ändå. Inför en installation måste man först lämna in en bygganmälan med bilagd kontrollplan. Efteråt ska arbetet granskas av en oberoende kontrollant som intygar att kontrollplan och krav följts.

Kraven är så högt ställda att för de flesta är det lika bra att låta en fackman göra det från första början. Man kan visserligen spara pengar på att göra jobbet själv, men pengarna äts snabbt upp när man måste göra om arbetet och få upprepade besök av en kontrollant. Med en certifierad fackman som gör jobbet vet du från början att det kommer att bli rätt.

Braskaminer bör installeras med respekt

Eftersom det är tillåtet för vem som helst att göra jobbet i sig, händer det titt som tätt att folk övertolkar sina befogenheter och hoppar över de där bitarna om bygganmälan, kontrollplan och oberoende kontrollant. I stället bygger de en kamin med gott mod och tycker sig ha gjort ett strålande jobb bara det ser fint ut.

Varje år rycker brandkår i Sverige ut runt 1000 gånger till eldstadsrelaterade bränder. Flera av dessa är med braskamin i Göteborg. Den som inte följt reglerna kan av tingsrätten dömas till dryga dagsböter. Pengar som kunde gått till en fackman i stället.

6 Jun 2022