Årets inredningstrender

Det sägs att 1990-talet är på väg tillbaka. Den som var med på 1990-talet minns säkert Friends, som var en riktig långkörare på TV. Om 1970 talet var årtiondet efter rebellåret 1968, och punkens årtionde, var 1980-talet girighetens, syntens, de fula frisyrernas tid. Men 1990-talet var slutet på Sovjetunionen men början på terrorismens årtionden som fortfarande pågår. Det var under 1990-talet som internet växte fram och var man i Sverige skaffade sig datorer och modem som kopplade upp oss mot internet.

Terracotta, vitrinskåp och Ulrica Hydman-Vallien

När det kommer til inredningstrender under 1990-talet såg vi början på terracottafärger på väggarna. Vi målade väggarna med svamp för att få en melerad yta på väggarna. Vi betsade möbler i stället för målade dem med målarfärg. Det var totalt ut med målade möbler i lackfärg, samtidigt som 1980-talet var årtiondet som vi lutade av alla möbler, så betsade vi dem under 1990-talet. Det skulle vara färg på möblerna, men inte täckande färg. Man skulle ännu se ådringarna på träet. Det var under som konstnären Ulrica Hydman-Vallien blev populär med sina jättelika tulpaner på mönster på porslin och glas. Det var också då som alla skaffade hem vitrinskåp som stod på golvet och gjutjärnsstakar eller lampor.

Vill du renovera efter 1990-talet?

Så om det är så att du önskar dig en inredning från 1990-talet är det bara att ta fram betsfärgen och betsa om trämöblerna. Ta fram svampen och måla om väggarna i cirklar, i stället för med raka penseldrag. Välj då gärna någon färg som nu är aktuell, men använd dig av metoden från 1990-talet. Det som är så bra med trender som kommer tillbaka är det att man blandar det som är trendigt nu, med det som var trendigt då. En målare idag, kanske inte tar en svamp för att måla om en vägg som ser ut som den man målade då, utan blandar in kalk i färgen, men får exakt samma synliga resultat.

Välj målare på Kungsholmen

Välj målare som är tillgängliga på Kungsholmen om du önskar dig renovering med hög kvalitet. Varför inte välja den som har bäst erfarenhet och samlad kunskap? Googla då "målare Kungsholmen" om det är där du önskar dig hitta målare som kan arbeta på Kungsholmen, annars googlar du den ort där du bor. Det är viktigt att du väljer en målare som har F-skattsedel så att du kan dra av på Rot-advraget. Läs mer om sådan målare på Kungsholmen på: https://www.målarekungsholmen.nu.

26 Jun 2019