Att lägga fiskbensparkett är en konst

Det krävs stort kunnande och erfarenhet för att lägga fiskbensparkett så att det håller och blir vackert. Mönstret är klassiskt och har använts för att lägga golv sedan 1800-talet.

Ett golv ska hålla länge och det ska tåla mycket. Väljer man ett golv av solitt trä så vet man att det kommer att bli så. Skulle det bli slitet så går det att slipa om och det blir lika fint igen. Då inser man vilken god investering man gjort.

Som tur är finns det fortfarande kunniga golvläggare som lärt sig konsten att lägga fiskbensparkett. Vänder man sig till ett seriöst företag som lägger golv kan man få råd om vad som är lämpligast.

Har man bestämt sig för att lägga in ett trägolv så är fiskbensparketten klassiskt vacker och passar i alla rum. Man kan faktiskt ha den i vissa kök också om den behandlas med lack eller hårdvaxolja. Det krävs alltid en yrkeskunnig golvläggare för att utföra jobbet, men det är ROT-avdrag på tjänsten.

Som man bäddar får man ligga gäller även för fiskbensparkett

För att få det stabilt måste underlaget vara helt plant och därför börjar man alltid arbetet med att slipa och plana ut den yta som golvet skall ligga på.

Sedan lägger man ut de trästavar som är sågade för ändamålet. Träet är av bästa kvalitet och utan kvistar och missfärgningar. Stavarna läggs i mönster på underlaget och spikas eller limmas fast. Allt måste passa perfekt och det får inte bli snett någonstans för då blir hela golvet snett.

10 Nov 2021