Behöver en marksanering utföras?

Att många idag drömmer om att bygga sitt drömhus råder det inga tvivel om. Idag finns stora möjligheter att skapa ett eget hus och detta dessutom på ett både smidigt och prisvärt sätt. De nyckelfärdiga husen som finns på marknaden har gjort en stor skillnad och kraftigt kortat sträckan mellan start och mål.

Men, det kanske går lite väl fort mellan varven. Många kommande husägare tenderar nämligen att glömma bort en viktig detalj: att undersöka tomten. Det kan nämligen behövas en marksanering innan byggnationen kan sjösättas.

Oavsett var i Sverige man bor så kan en marksanering vara nödvändig. Detta som en följd av att hela vårt land haft industrier, fabriker och andra näringsidkare - exempelvis tvätterier och kemtvättar. Förr fanns det knappt några regler att förhålla sig till gällande hantering av avfall, kemikalier och gifter. De regler som fanns var dessutom väldigt frikostiga - och många struntade dessutom helt i att följa dem. Detta är problem som vi idag får lida av. Att man exempelvis kunde gräva ner olika gifter i marken är sådant som vi idag får ta konsekvenserna av. Ingenting försvinner - allt finns kvar och det som göms i snö... Ni vet resten.

En marksanering gör tomten beboelig

Allt detta är dessutom omöjligt att upptäcka med blotta ögat. Vilket innebär att många blivande husägare kan sitta på Svarte Petter utan att ha en aning om det. Ett bygge på en kontaminerad tomt kan innebära en framtida katastrof där exempelvis luft man dagligen andas in och det vatten man dricker kan innehålla allt från olja, metaller och olika kemikalier. Detta kan emellertid försvinna genom en professionell marksanering och därför är det också viktigt att man först och främst ser till att boka in en tid för att undersöka tomten och utföra olika mätningar av både jord och grund.

Projektet med en marksanering är komplex och kräver - beroende på hur omfattande den är - speciella kunskaper. Det finns därför heller inte så många företag i Sverige som har de unika kunskaper som krävs. Detta innebär att dessa företag också åtar sig uppdrag över hela vårt land. Vilket kan påverka kostnaden. Men, det är en absolut nödvändighet att sanera marken man planerar att bygga på. Egentligen gäller även samma sak för husägare i stort. Få har en aning om vad som döljer sig i marken och vad huset man äger står på. En undersökning ger svaren och en marksanering kan ge tryggheten som man behöver för att kunna leva ett normalt liv.

20 Feb 2022