Bygga hus – roliga projekt för trädgården med IBC-tank

När man ska anlägga en trädgård finns det många möjligheter att skapa sig något unikt och annorlunda. Visst kan man göra det enkelt för sig och bara anlägga en gräsmatta men i ärlighetens namn blir det ju lite tråkigt. Ta istället tillfället i akt och skapa en riktig drömträdgård med växter, vatten och föremål som hjälper till att accentuera vilka ni är som bor i huset.

Vi visar här några exempel på vad man kan göra med en vanlig IBC-tank. EN IBC-tank, eller farmartank, används mycket på bondgårdar för att förvara vatten och även för att frakta diesel till traktorer och andra maskiner. Den används även inom transportindustrin för att frakta råvaror, både på land och till sjöss. Dess kvadratiska form och tåliga design gör den utmärkt vid transporter, men gör även att den har många andra användningsområden. Med lite fantasi kan man göra lite vadsomhelst med en IBC-tank. Här är några exempel.

Badtunna

En IBC-tank står på en pall och omgärdas av ett skyddsgaller i stål. Den är med andra ord mycket stadig. Man kan enkelt skapa en badtunna av en IBC-tank genom att klä den i trä (för utseendets skull) och koppla slangar till en kamin. I tanken platsbygger man sittplatser så har man en badtunna som lätt rymmer fyra personer. På nätet finns många exempel och beskrivningar på hur man kan tillverka en badtunna av en IBC-tank.

Regnsamlare

En IBC-tank rymmer tusen liter vatten. Vid ett kraftigt regnväder fyller man lätt en IBC-tank med regnvatten som sedan kan användas till bevattning i trädgården. Tanken har ett praktiskt skruvlock på ovansidan som man lätt kopplar till en slang från stuprännan. Nedtill har tanken en tappkran dit kan kan koppla trädgårdsslangen.

Sandlåda

Om man delar en IBC-tank på mitten och gräver ner halvorna och fyller med sand har man en perfekt sandlåda, som inte tar upp fukt från jorden under. Låt en del av kanterna sticka upp och klä dem med trä runt om och upptill. Den här metoden kan även med fördel användas för att skapa odlingsbäddar i trädgårdslandet.

Kaninbur

Den itusågade IBC-tanken blir även en perfekt kaninbur, där stålgallret kan användas istället för hönsnät. Genom att experimentera med att ta bort olika väggar och ställa halvorna antingen på högkant eller liggande, finns det många varianter man kan testa. Klä insidan med spån och låt kaninerna flytta in i sitt nya hus.

Historia

Det är viktigt att man vet vad IBC-tanken använts till innan den kom i er ägo. Vissa IBC-tankar har som sagt använts till att frakta diesel och andra miljöfarliga ämnen, och en sådan är oftast inte så lämplig att ha i trädgården, även om den rengjorts grundligt. En bra begagnad IBC-tank går att få tag i för några hundra. Skaffa en och låt fantasin flöda!

5 Dec 2017