Byt inte ut hela taket i onödan
Har du ett tegeltak på huset som har några år på nacken? De flesta hus i Stockholm har antingen plåt- eller tegeltak. Gemensamt för dessa båda takmaterial är dels att de är vackra, och dels att de är mycket hållbara. Ett nytt tegel- eller plåttak kan beräknas hålla i minst trettio år, men det är inte ovanligt i Stockholm att stöta på tak där tegelpannorna har långt över sjuttio, i vissa fall hundra år på nacken.
Detta bör du ha i åtanke när du funderar på ditt taks skick. Ett äldre tak ger huset betydligt mer karaktär och vackrare att se på. Samtidigt får ju taket inte läcka och det får inte vara i så dåligt skick att delar av det riskerar att falla ner. Vad gäller tegel kan det dock i vissa fall vara så att det räcker att byta ut enstaka trasiga och spruckna pannor, och låta det mesta av taket ligga kvar. Behöver undertaket bytas ut kan pannorna tas ner, gås igenom och sedan kan de pannor som är i alltför dåligt skick bytas ut. Det gamla taket kan sedan återställas ovanpå ett nytt och fräscht undertak som garanterat håller huset torrt i decennier framöver.
Anlita en takläggare
Du bör anlita en duktig takläggare i Stockholm för att göra en bedömning av ditt tak. En takinspektion bör tas seriöst och vet man inte hur man bedömer pannorna skick är det lätt att döma ut hela taket. En takläggare ser ganska snabbt vilket allmänskick ett tak befinner sig. Är det hög tid att byta takpapp och läkt men pannorna är i bra skick så är det alltid bäst att spara dem och bara byta undertaket. Är däremot undertaket i bra skick men pannorna börjar se slitna ut kan det vara läge att gå igenom dem en och en och byta ut de som är trasiga. Sedan kan hela taket bytas ut om en 5-10 år.
Hitta gamla pannor
Man måste inte köpa nya tegelpannor när man vill byta ut gamla trasiga. På byggvårdsbutiker, loppmarknader och hos samlare och entusiaster finns en uppsjö av sparade gamla tegelpannor att välja och vraka bland. Det går att hitta pannor från alla olika tidsperioder och tegelfabriker, så chansen är stor att du eller takläggaren kan hitta identiska pannor i utmärkt skick som smälter in perfekt på ditt tak. Många har sortimentet på nätet vilket gör det lättare att leta. En takpanna går på några tior så det här är verkligen ett ekonomiskt alternativ till att byta ut ett helt tak.
Att byta ut en trasig panna
Är du rädd för att jobba på tak så fundera inte, utan ring en takläggare i Stockholm som kan fixa jobbet. En erfaren takläggare tar inte lång tid på sig att byta ut ett par trasiga pannor medan det för en lekman kan ta åtskilliga timmar.
För att byta ut en trasig takpanna ska du lyfta upp de omgivande pannor som täcker den. Börja med pannan vid sidan om den trasiga. Lyft försiktigt och sätt in kilar så att pannan hålls uppe. Även i raden ovanför måste du lyfta upp de pannor som täcker den trasiga pannan. Kila även där. Nu kan du ta bort den trasiga pannan. Se till att få bort alla rester av pannan och var försiktig så att du inte skadar undertaket. Därefter kan du kila in den nya pannan. Tryck den uppåt och åt sidan tills den hakar fast i läkten. Ta bort kilarna under de omgivande pannorna och se till att lägger sig rätt på den nya pannan. Klart, bara att fortsätta med nästa!
Andra inlägg
- Underhållsplaners vikt i Stockholms byggverksamhet
- Låssmedens viktiga roll i Stockholm
- Nödvändigheten av asbestsanering i Stockholms äldre byggnader
- Totalentreprenad i Stockholm för olika byggprojekt
- Hyllställ tar din lagerhållning till nästa nivå
- Att tänka på gällande behovet av takservice
- Fördelarna med att hyra en tomt nära Stockholm
- Relining som en ny era för avloppssystem
- Stambyte blir en milstolpe i fastighetsunderhållet i Stockholm
- Effektiva markarbeten för hållbart byggande i Helsingborg