Byte av fönster i bostaden

Är det dags att byta fönster? Det finns många olika fönster att välja mellan och här får du lite information för ett enklare val. För vad är skillnaden mellan exempelvis aluminium och PVC?

De allra flesta bostäder och fastigheter har fönster. Fönster har flera olika funktioner och att hålla dem i bra skick är en stor fördel. Med rätt fönster så sparar du energi och det leder till minskade kostnader när det kommer till uppvärmning. Fönster påverkar även inomhusklimatet när det kommer till ventilation. Såklart är det också en mycket viktig ljuskälla. Fönster finns i många olika utformningar och påverkar därför även husets karaktär, vilket även gäller större fastigheter. Bryter fönsterna kraftigt mot husets karaktär så kan det påverka den estetiska aspekten negativt.

Vad finns det för olika sorters fönster?

Det vanligaste fönstret är det klassiska svenska träfönstret, aluminiumfönster och den allt vanligare varianten PVC-fönster. De klassiska träfönstren har många fördelar och sköter man om dem rätt så har de en mycket lång livslängd. Däremot är det mycket viktigt att man lägger tid på underhåll. Aluminiumfönster är mycket praktiska med lång livstid och de är enkla att underhålla. PVC-fönster är inte helt nya på marknaden men har över tid blivit allt bättre. De är underhållsfria och mycket prisvärda. Alla tre typer är bra alternativ beroende på vad man är ute efter - har man inte bestämt sig för träfönster så brukar valet vara mellan aluminiumfönster och byta till PVC-fönster. De allra flesta känner väl till aluminiumfönster men brukar ställa sig frågande till just PVC-fönster.

Vad är egentligen PVC-fönster?

PVC står för polyvinylklorid och är en basplast som är fri från ftalater. PVC är ett tåligt material och är i stort sett underhållsfritt. De allra flesta PVC-fönster har en kärna som består av stål. Stålkärnan gör fönstret stabilare och tåligare, så kontrollera med återförsäljaren att fönstret har detta. Tidigare var det svårare att hitta PVC-fönster som var tillverkade för svenskt klimat men det har nu förändrats. Fördelen med dessa fönster är att de är mycket prisvärda i förhållande till andra typer av fönster. Den negativa aspekten är plastens klimatpåverkan och att fönstret inte alltid passar ihop med klassiska trähuset. Däremot går det att få dem i olika färger för att det ska gå att harmonisera dem bättre. Innan man bestämmer sig för att byta till PVC-fönster kan det vara bra att kika på ett hus som har denna typ av fönster.

4 Jun 2020