Dags att förverkliga altandrömmen!

Dags att bygga den där altanen som ni har drömt om så länge? Det är många som klarar av att själv snickra en enklare altan. Den kanske inte håller så länge, när man själv snickrar ihop den, men det kanske inte är så viktigt? Ska man göra på rätt sätt, kommer det däremot att ta tid. Är man riktigt noggrann med ett bygge måste det få ta tid.

Det är viktigt att man är noggrann ända från början, när man gjuter plintar, sedan bygger reglar, stomme och lägger på trallar, snickrar ett staket och kanske en trappa upp eller ner till altanen. Eller så bygger man kanske altanen på markplanet. Det är ändå viktigt att gjuta grunden och gräva ner grunden även om altanen ska vara på markplanet. Få tänker på att marken rör på sig under årens lopp. Även i Sverige har vi jordbävningar, men så små att vi knappt märker av dem. Det är därför det mesta rör på sig när det kommer till att placera byggnader, som en altan, på marknivå. Även om man bygger en enklare terass, gäller det att bygga för att terassens stenar eller plattor inte ska röra på sig alltför mycket.

Altaner höjer värdet på hus

En altan är ett sätt att höja värdet på ett hus. De flesta vill ha altaner att sitta på utomhus. En del satsar så mycket på altanerna att de glasar in den och gör på det sättet altanen till ett mysigt uterum. På det sättet förlänger man utesäsongen, och kan sitta från tidig april till sent i oktober och njuta av den egna trädgården. Har man ett litet vardagsrum, får man fler vardagsrum med hjälp av en inglasad altan. Dessutom får man det viktiga ljuset om man har möjligheten att sitta på en altan även i sämre väderförhållanden. Vi behöver ju ljuset för att kompensera för de mörka vintermånaderna som det innebär att leva så pass norrut som vi gör i Norden. Då är ett uterum bland det bästa man kan göra för det egna måendet.

Har man en altan har man andra möjligheter att kunna sitta ute och äta. För att kunna möblera med bord och stolar, behöver man en plan yta. Dessutom vill man kanske inte riskera att möblerna angrips av fukt. Då är en altan det bästa mot fukten. Även möbler som är anpassade för ett uteliv kan fara illa av alltför mycket fukt, för att inte tala om att vi människor kan må dåligt av en för fuktig miljö utomhus. En altan kan råda bot på det.

Så hittar du en snickare till din altan

Om du har drömt om en altan, hur har du tänkt genomföra planen? Bor du i Stockholm, Göteborg och Malmö finns det så många snickare att välja mellan. I Stockholm finns det över 2.000 snickare, i Göteborg över 600, i Malmö över 200, så hur ska du välja mellan så många? När det kommer till snickare, är referenser det viktigaste, inte priset. Tar de ett för lågt pris, kan man misstänka att det är något lurt med det hela. Vi som bor i Sverige, vet vilka kostnader det innebär att leva och bo här. Företag som tar in arbetskraft utifrån, vet du inte om de har juste arbetsmetoder, om de gör jobbet som du vill ha det. Om de betalar skatt, och om de har möjlighet att göra ROT-avdragen? För att få göra ROT-avdrag måste de betala in sina skatter. Det var ju en av de viktigaste sakerna som var avsikten med införandet av ROT-avdragen. Läs mer om hur du får tag i snickare i Stockholm på: snickarestockholm.biz.

3 May 2018