Dags att ge golvet ett nytt liv
Renoveringen av ditt nya drömhus är snart klar, du har målat fasaden och väggarna, köpt ett nytt kök, fräschat upp badrummet och skaffat nya möbler. Då tittar du ner på trägolvet. Det som såg så fint och rustikt ut på visningen ser nu bara slitet och skabbigt ut tillsammans med nymålade väggar och den moderna, stilren inredningen. Men du inser snabbt att budgeten är pressad efter all renovering och du har inte råd med ett nytt golv i nuvarande läge. Vad göra?
Vårt råd är att du utför en golvslipning i stället för att köpa nytt. Ett trägolv går att slipa ett flertal gånger och med dagens moderna effektiva slipningsmaskiner är det en mindre kostnad jämfört med att lägga nytt. Tillsammans med oljning kan du på det sättet förvandla ett gammalt lackat furugolv till ett vackert skurgolv.
Inte lika slitsamt som förr
Förr i tiden slipade man golv med hjälp av en så kallad sickel. Den metoden gav en hård och jämn yta, men att slipa ett golv med en sickel var ett mycket hårt och slitsamt jobb. Nuförtiden använder man bara sickel i trånga utrymmen där slipmaskinen inte kommer åt. Så här går du tillväga när du utför en golvslipning:
Börja med att rensa ut allt lösöret från rummet i fråga och kolla så att det inte sticker upp spikar i det gamla golvet. På det sättet slipper du söndertrasade slippapper och minskar risken för skador i samband med slipningen. Första slipomgången gör du med ett grovt slippapper. Är golvet ojämnt så bör du slipa det diagonalt, är det slipat sedan tidigare så går det oftast att slipa i längdriktningen. På med hörselskydd och ansiktsmask!
Maskinen måste vara i rörelse hela tiden
Sätt igång slipmaskinen. Glöm inte att den måste vara i konstant rörelse när du slipar, annars kan det uppstå ett hål som kan bli svårt att få bort senare. När du når väggen måste du lyfta på slippappret innan du kan vända tillbaka. När du har slipat klart den stora golvytan är det dags att ta itu med kanterna och hörnen. Du använder den mindre kantslipmaskiner, även med den är det viktigt att hålla igång en konstant rörelse, annars kan det bli fula märken i träet.
Andra slipningen gör du med ett finare slippapper, och tredje gången med ett ännu finare. På byggvaruhuset eller av golvslipningsfirman kan du få tips om vilka slippapper som passar till just ditt golv.
Lutning och oljning
När du känner att golvet är tillräckligt slätt och lent är det dags gär lutningen och därefter oljning. Se till att du använder lut och olja som passar just ditt golv, även här kan du säkert få bra råd på byggvaruhuset.
När detta är klart så har du ditt nya golv! Se bara till att sköta det på rätt sätt så har du ett vackert golv livet ut. Använd vanlig återfettande golvsåpa, vanlig rengörande såpa förstör oljans skyddande fettlager.
Andra inlägg
- Effektiva markarbeten för hållbart byggande i Helsingborg
- Hur dränering i Dalarna kan skydda din fastighet
- Sanering för industri och privatpersoner i Stockholm
- Vattenbilning – effektiv teknik för betong och metall
- Betonghåltagningens betydelse för byggprojekt i Uppsala
- Betonghåltagning skapar hål för dörrar, fönster och ventilation i Stockholm
- Arkitekter med fokus på framtid och samspel i Stockholm
- Vibrationsmätningens betydelse för byggsäkerhet
- Golvavjämning för slitstarka golv i Stockholm
- Dränering i Örebro – skydda ditt hus från framtida skador