Dags att renovera badrummet? Anlita en plattsättare

Kakel och klinkers har funnits i tusentals år. I oändligt många kulörer och former. Om du planerar att förnya golv eller väggar hemma är det ett smart val. Modernt, tidlöst och hållbart.

Keramiska plattor som ju egentligen är bränd lera, har funnits i 25 000 år. Ett av de absolut äldsta fynden är fruktbarhetsgudinnan Venus från Willendorf. På medeltiden reste krukmakare runt i Europa och använde den lera som fanns på platsen till plattor för golv och hus. Idag finns ingen svensk tillverkning av kakel kvar, allt är importerat. Framförallt från latinska länder som Brasilien och Spanien, men också Kina är en stor leverantör. Här är några trender för dig som funderar på att inreda med sten eller lergods.

Våga satsa

Att förverkliga drömmen om stora ytor med marmor behöver inte vara omöjligt. Men marmor, egentligen kristalliserad kalksten, är poröst och känsligt för fläckar. Om du står ut med att se den åldras, satsa! Diskutera möjligheten att impregnera ytan, med en kunnig plattsättare, så blir den mer beständig och tål fukt bättre. Kakel med motiv blir allt hetare. Precis som med tapeter kan du satsa på en fondvägg för ditt badrum eller kök. Många utsmyckningar är inspirerade av konst med en färgpalett från tidigt 1900-tal. Mosaikplattorna är små och kommer oftast på ark av papper eller glasfibernät. Den moderna färgen blått gör sig bra på både matta och blanka ytor, en denimblå badrumsvägg kommer skapa en stark wow-faktor. För golv är klinker en klassiker. Plattorna är brända i så höga temperaturer som 1200 grader. De klarar även användning utomhus.

Investering på lång sikt

Om du är en hemmafixare som sysslat med att snickra, måla och tapetsera, kan priserna för kakel kännas höga. Visst är det skillnad. Dessutom krävs ett visst handlag. Är det så att du gör jobbet själv, börja träna med ett standardkakel i kök eller våtutrymmen. Testa på lite mindre ytor i början. Kanske får du upp självförtroendet nog för att gå loss på renoveringen av badrummet. Skulle det behövas, kan du alltid tillkalla en professionell plattsättare. En generell regel är att ta ut svängarna på platser du lätt kan måla över, men försöka hitta något mer tidlöst där det ska hålla i några år. Diskutera med fackman hur du ska göra med fuktspärrar och förarbete. I många fall kan någon vägg faktiskt målas och du lägger sten på de ställen där det krävs eller helt enkelt ser bäst ut. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.plattsättareistockholm.se

23 Mar 2020