Därför är underarbetet så viktigt

För nybörjaren är det frestande att endast måla på en vägg i någon annan färg. Det blir snabbt klart och man tycker att det blir fint. Det kanske det är, men inte i särskilt många år. Efter 3-4 år, bleknar färgen, man börjar se genom den och då ser man skavanker efer en sliten tapet som sitter under färgen. Man ser skarvarna på tapeten som ligger udner målarfärgen och så vidare. Det beror på att du antagligen inte rev ner tapeten, slipade och spacklade innan du målade väggen.

Underarbetet viktigt för utseendet

Underarbetet är viktigt för att få till ett bra utseende på den målade väggen. Det bör endast målas på en slät yta, om det inte är så att du råkar ha en tapet under som är mönstrad. I så fall kan det vara snyggt att måla på själva mönstret. Ibland tapetserar man med en vävtapet innan man målar väggen för att väggen ska få en snygg yta. Det kan man gärna göra för att få en mer levande vägg.

Viktigt för hållbarheten

Ska en målarfärg hålla i många år, är det viktigt att göra det ordentligt ända från början. Innan man målar en vägg, bör man först avlägsna allt det som ligger under den tapet man ser. Börjar man riva, kan man se årens lopp på väggarna hemma. Man kan se vilka tapeter som var populära genom åren. När man har fått bort tapeterna, är det sedan dags att slipa väggen. Efter det bör man spackla och efter det kan man slipa lätt på spacklingen. Efter det kan man tapetsera med en vävtapet och till sist måla väggen .

Anlita professionella målare

Om du tyckte det där lät som ett svårt, tidsödande eller trist arbete, kan du alltid anlita en målare som gör det åt dig. Det är ingen dum idé. Arbetet går då snabbt och du kan göra annat som du kanske tycker är roligare. Bor du i Täby, eller i någon annan förort i Stockholm? Då kan vi rekommendera denna målare i Täby.

Vad ska man titta efter när man väljer en målare?

Det finns cirka 3.500 hantverkare i Stockholm, vilket kan göra att det stora antalet gör en förvirrad; vad är viktigt när man anlitar en hantverkare? Vilka kriterier ska man titta efter? För det första är referenser och priser avgörande för om du ska anlita någon eller inte. Titta efter om de har egen ansvarsförsäkring. Skulle något hända, ska det inte gå på din hemförsäkring. Det ansvaret ska de själva ta.

7 Aug 2018