Därför bör du anlita proffsen till din renovering

Det finns många bloggar på nätet, program på TV och fina, glänsande magasin, som uppmanar oss konsumenter att renovera allt möjligt hemma själva. Här uppmanar vi gärna våra läsare att göra om hemma och spendera tid på att renovera. För många är det rena rama terapin att få komme hem och i lugn och ro tapetsera och måla om. Och det är också det enda vi kommer att uppmana till; tapetsera och måla. Resten rekommenderar vi starkt att man överlåter till proffsen. Varför då? Därför att om man som lekman gör något misstag, vilket även proffsen kan göra, så kan man bygga in dolda fel i sitt eget hem. Vad händer om man har dolda fel i sitt hus?

Vad som händer om man har byggt in ett fel i sitt hus, beror på vad man har gjort och var i huset det dolda felet ligger.

Taket

Har du ett dolt fel i taket, kan du få in läckor här. Eftersom taket är särskilt känsligt för vatten och nederbörd, är det som alla förstår väldigt viktigt att man har tätat taket ordentligt. Och även om man har gjort det, är det viktigt att man ägnar både tak- och hängrännor sin tid, regelbundet, då det är stor risk att löv, barr och annan allehanda smuts kan täppa till vattnet som ska rinna av taket. Får du i värsta fall in en taklucka, kan du få en fuktskada som innebär att du måste bryta upp taket där skadan är skedd och se till att vädra ur, och torka stället som är fuktskadat. Sedan måste du byta ut de delar som är fuktskadade.

Väggen

Samma sak gäller här; har du fått en fuktskada i väggen måste du bryta upp hela det ställe som är angripet, torka ur det och ersätta med nytt, fräscht material. Ju längre tid som väggen har angripits av fukt, desto större del måste man avlägsna och få bort och ersätta med nytt material.

Golvet

I golvet kan du få mycket stora skador, om du har fått något som är felaktigt hanterat eller skadat. Även här gäller att du först river ut allt som är fuktskadat, torka ur det och ersätta med helt nytt material innan du har fått ordning på en fuktskada.

Därför bör du anlita hantverkare

Av dessa anledningar rekommenderar vi för det mesta att alltid anlita hantverkare, om det nu inte är så att man själv är utbildad hantverkare och vet vad man gör. I synnerhet avråder vi från att hantera badrumsrenoveringar på egen hand, då både badrum och kök utsätts för så mycket vatten varje dag. Här krävs det nämligen att man verkligen förstår hur man ska hanterar avloppsrör och vattentillförsel, liksom sanitetsrör. Man måste ha kunskap om lutning på badrumsgolv för att inte åstadkomma skador på det. 

De som bor ute på landet kan ha svårt att få tag i en riktig hantverkare. Mågna som bor där, blir själva riktiga proffs, mer eller mindre frivilligt. Lättare att få tag i proffsiga hantverkare är det om man bor i någon av landets storstäder; Stockholm, Göteborg och Malmö. Gärna vill man ju ha en firma som arbetar nära där man bor. De allra flesta bor ju i någon av de storstädernas förorter. I Stockholm är det Lidingö, Bromma eller Täby. I Lidingö kan man  anlita hantverkare som har en totalentreprenad, vilket innebär att man kan åtgärda både våtrumsutrymmen och dra el åt sina kunder. I princip kan de göra allt som du önskar för renovering i ditt badrum.

21 May 2018