Dessa träslag passar till att lägga trägolv

Ska du lägga nytt golv och funderar på att lägga ett trägolv? Ett trägolv är bland de golv som håller längst, vilket är ett mycket bra val. Oftast vill vi slippa lägga nya golv, då det innebär ett stort arbete. Det kostar en hel del, samtidigt som man kanske vill ha ett golv som passar in i det hus man bor i.

I Uppsala, till exempel finns det mest gamla flerfamiljshus i centrum. Även om det byggs många nya hus, för att möta det stora behovet av bostäder för alla nyinflyttade i staden, är det många hus som är gamla och i äldre hus passar det med trägolv bättre än nyare plastgolv, till exempel.

Ett trägolv håller längst

Ett trägolv håller i minst 50 år, om man är rädd om golvet vill säga. Så ska du lägga nytt golv, säg i Uppsala, bör du välja vilket träslag som du ska lägga golvet med. Här går vi igenom de olika träslagen som man kan lägga ett trägolv med och vilka för- och nackdelar det finns med de olika träslagen.

Ek

Ett trägolv av ek, är bland det mest klassiska träslag som du bara kan tänka dig. De flesta parketter är lagd i ek-stavar. Ek som trägolv är ett mycekt tåligt och hållbart trä. Det är elastiskt och rätt använt kan det hålla i mer än 30 år. Det gäller att man är rädd om golvet och behandlar det till exempel med lack eller hårdvax. Lägger du ekparketten i vardagsrummet (vilket man har gjort i årtionden i Sverige) kan du lacka det för att det ska hålla emot eventuellt spill. Hårdvaxar du det får du fram ådringen i träet.

Ask

Ask till trägolvet är även det ett tligt och elastiskt träslag och passar precis osm ekgolvet bra till parkett. Ask är inte ett lika vanligt träslag just till parkett som ek. I stället använder vi ask till trästickor av tradition i Sverige. Ask använder vi heller inte till tiljor, såsom furu till exempel. Antagligen använder man inte Ask till parkettgolv, då man hellre väljer Ek, som oftast blir förstahands val.

Furu

Furu är ett mycket ljust golv och tåligt. Det är ett mjukt trägolv. Det är ett hållbart golv och kan slipas nästan hur många gånger som helst. Det är populärt att lägga i breda tiljor på golvet och är det slags träslag som vi se mest i svenska hem och i traditionella trähus.

Teak

Teak är inte ett träslag som man väljer särskilt ofta. Det är lika slitstarkt och stabilt som ek, men betydligt dyrare. Troligen är det därför som man inte ser teaktgolv särskilt ofta i svenska hem. Vill man ha ett mörkare trägolv är teak bland det bästa alternativet.

Slipa om ditt trägolv och ta hand om det

När du väl har lagt ditt trägolv, kan du behålla det i minst 30-40 år. Slipar du om det regelbundet kan du behålla det i 50 år. Efter golvslipnignen bör du behandla det med hårdvax, lack, olja eller betsning. Läs mer här om hur du kan utföra golvslipning i Uppsala.

17 Aug 2018