En av de viktigaste funktionerna

Efter en lång process så är allting klart inför köksrenoveringen. All inredning är beställd när man plötsligt kommer på att man glömt bort att anlita någon som kan ansluta vatten och avlopp.

För att ha ett fungerande hem så är det vissa funktioner som man behöver ha ordning på. Man behöver ha värme så att varken de boende eller inventarierna fryser till is. Elektricitet är bra att ha för belysning, teknik och kanske även uppvärmningssystemet. Dessutom behöver man ha vatten och avlopp. För vatten är nämligen något som man använder till en mängd olika saker i sitt boende och liv. Avloppet är där man häller ut det överblivna vattnet och annat som tillkommer i kök och badrum. Men vatten och avlopp är också två av de funktionerna som man inte bör installera själv. Gör man något fel så kan det ta lång tid innan man upptäcker det. Fram till dess så kan det ha uppstått stora och dyrbara kostnader som måste åtgärdas. Ett råd är alltså att alltid anlita en rörmokare för installationer av vatten och avlopp.

Ett rör in och ett rör ut

En rörmokare arbetar både med vatten som ska in i bostaden och avloppet som för ut överblivet vatten med mera, ur bostaden. Därför arbetar man alltid med de båda funktionerna tillsammans. Ser man till exempel på en tvättmaskin, diskmaskin eller toalett så hänger funktionerna ihop. Det är inget som är klokt att separera på. Men den som arbetar med rördragning och montage av vatten och avlopp arbetar också ofta ihop med andra yrkesgrupper. Det är oftast elektriker. Men det kan även vara snickare, golvläggare, kakelsättare, målare med flera. Anlitar man en rörmokare och det visar sig att man även behöver andra hantverkare så är det därför inte ovanligt att man kan får tips om någon som rörmokaren känner till och har jobbat med förut.

Skydd mot fukt

Överallt där det finns vatten och avlopp är det viktigt att inte fukten kan tränga in i golv, väggar eller tak. Förutom en installation av vattenledningar, kranar, avlopp med mera, så är det viktigt att man noga förberett ytan vid montaget. Det kan handla om att man ska flytspackla, montera våtgips eller på något annat sätt skydda runt montaget. Vill man vara säker på att allting går rätt till så kan man rådfråga rörmokaren i god tid före montagets början. Annars brukar en duktig hantverkare vägra utföra montaget.

14 Oct 2020