En golvslipning sparar dig pengar

I de allra flesta fall så finns det ett värde i att laga och reparera saker som börjat gå sönder. Både ett ekonomiskt och ett sentimentalt sådant. Det här har tyvärr många glömt bort – något som dagens konsumtionssamhälle ligger bakom. Vi har på många sätt glömt bort vad ordet kvalitet egentligen innebär. Vem bryr sig om att köpa ett par skor som håller i tio år då man kan köpa tjugo par nya – billigare – under samma tidsperiod? Varför köpa en dyrare kyl- och frys då det är möjligt att byta ut den trasiga mot en billigare och upprepa den proceduren då även denna gått sönder efter något år?

I mångt och mycket så bör vi ändra dessa tankebanor och åter inse att man kanske får betala några extra kronor för bättre kvalitet och se detta som en investering istället för en utgift. Ett par skor för 4000 kronor som håller – med några besök hos en skomakare – i tio år kommer i längden att bli billigare än att hela tiden köpa nya skor för några hundralappar åt gången.

Det här gäller inte enbart kläder och vitvaror – nej, det gäller nästan allting. Vi kan ge ett exempel där vi säger att du bor i Stockholm och att du märker att ditt golv börjat se dassigt ut; det glänser inte och det syns dessutom små märken och till och med sprickor.

Hur ska du agera här? Ja, vårt råd är att du avstår från att göra det som många gjort före dig – att riva ut golvet och ersätta det med ett nytt. Istället skulle vi rekommendera dig att genomföra en golvslipning. Just en golvslipning är ett typiskt exempel på hur man kan förfina, bevara och reparera ett äldre material och få ett betydligt bättre resultat. Troligt är nämligen att din golvslipning på sikt kommer att vara mer tillfredsställande än vad det nya golvet blir. Detta då många – här återkommer vi till textens inledning – köper det absolut billigaste alternativet och därmed också lägre kvalitet.

Bättre resultat med en golvslipning

Att golvet nöts ut är i sak ingenting konstigt. Du går på det, du ställer tunga möbler där, du flyttar stolar, dina barn leker på golvet och så vidare. Lösningen är att med jämna mellanrum – det kan handla om tio år – genomföra en golvslipning. Genom en sådan tar du fram skönheten och ger lyster åt hela din bostad igen. Detta oavsett om du bor i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Grundtanken som du ska ha är alltså att först prova att reparera och därefter – om detta inte är möjligt – köpa nytt. Att byta ut ett vackert trägolv mot exempelvis ett golv i laminat är nästan en styggelse; detta sett till hur billig en golvslipning är i jämförelse samt till vilket resultat en sådan faktiskt ger.

10 Nov 2017