En kall vinter kan kräva en takläggare

Att huset utsätts för naturens angrepp gör att i synnerhet vintern och hösten är de årstider som sliter allra mest. Detta gäller framförallt taket och här kan man se att kylan i sig skapar ett slitage, men att även vinden påverkar ganska rejält sett till takets status. Således så är de mildare vintrar vi haft under senare år definitivt ingen garanti för att taket klarat sig utan problem under en hel vinter. Nej, i dessa lite mildare grader så har ofta hård blåst skapats och denna kan faktiskt göra att taket förflyttar sig någon centimeter i sidled, varpå en glipa blottas och där det sedan – vid regn – kommer in vatten och där en framtida vattenskada kan komma som en följd av detta.

Det finns alltså all anledning att ta vindens åverkan på allvar då det kommer till taket. Här ska vi även nämna att denna vind även kan dra med sig tegelpannor och andra ”lösa” takmaterial; något som man som husägare med jämna mellanrum och med sina egna ögon kan kontrollera från marken.

Kontroll av takets skick är annars svårt och det är något som leder oss in på det vi tänkt rekommendera här; nämligen att anlita en professionell takläggare för det ändamålet – lämpligen då vintern är avklarad och vi börjar närma oss vårkanten. Det finns många fördelar i att göra så och vi tänkte lite snabbt rada upp några av dessa nedan och där vi säger att du äger ett hus i Stockholm och anlitar en takläggare där:

* Du får ett bra pris. I Stockholm så finns en högre konkurrenssituation och där just denna gjort att priserna sjunkit. Det kräver dock lite egna initiativ från din sida och där du måste kontakta några företag för att förhandla fram ett så lågt pris som möjligt. Skillnaden i pris mellan två olika takläggare i Stockholm kan vara väldigt stor – se till att kontakta flera och ge dig själv lite, så att säga, kött på benen.

* Du kan planera: skulle den takläggare du anlitat säga att ditt tak klarat vintern utan några större blessyrer – men att du kanske nästa år bör överväga ett byte; ja, då har du också ett helt år på dig att bygga upp en budget. Skillnaden mot att samme takläggare säger att bytet måste ske så snart som möjligt är stor rent ekonomiskt och inte sällan så krävs det ett stort lån för att klara av att möta en sådan kostnad. Att byta tak är inte billigt och i synnerhet inte om man inte är inställd och ekonomiskt förberedd på det.

* Du får mindre reparationer utförda direkt. Skulle taket tagit mindre skada så kan den takläggare du anlitat i Stockholm direkt ge sig på att reparera och korrigera problemen. Det ger dig ett tak med längre livslängd och det minimera risken för framtida, betydligt större, skador och kostnader. Kort och gott: en årlig inspektion av en takläggare kan ge dig avsevärt mycket bättre förutsättningar för ett bättre boende och därför så tycker vi att du ska anlita en sådan efter – om inte varje så åtminstone varannan – vinter.

1 Feb 2017