En snyggare yta

När golven hemma börjar se slitna och repiga ut så kan det finnas något man kan göra åt det istället för att byta ut dem. Men vilka golv går det att renovera och hur går det till när man gör det?

Med tiden blir alla golv slitna och repiga. Kanske har man husdjur hemma eller så har man bjudningar där gäster har höga klackar. Mattor som ligger länge kan ge färgskillnader i solljuset och vätskor som spills kan ge fläckar som inte riktigt går bort. Stolar som dras fram och tillbaka eller barnen som leker med leksaksbilar. Ja, anledningarna till att golv börjar se bedagade ut är många och många golv blir utsatta för alla dessa slitage under sin livstid. Men vissa golv går det att renovera så att de ser helt nya ut genom en enkel slipning av ytan och en ny ytbehandling efter det. Så hur vet man vilka golv som går att renovera och hur gör man för att resultatet ska bli så bra som möjligt?

Vilka som kan renoveras

Först och främst får man ta reda på ifall golvet går att slipa och det är ganska lätt eftersom det innebär att golvet måste vara massivt och inte ha en tunn yta av ett annat material. Klinker, heltäckningsmatta, plastmatta och laminat går därför inte att slipa eftersom ytan skiljer sig från det som finns några millimeter under. De golv som däremot går utmärkt att renovera är massiva trägolv, parkettgolv och betonggolv. Det är dessutom golv som man kan ändra färg eller ytskikt på ifall man tröttnat efter ett tag och vill ha någon annan färg eller textur, så det behöver inte enbart vara för att golvet ser fult ut som man slipar det.

Hur man gör

När man ska renovera ett golv så börjar man med att göra en ordentlig rengöring så att inget skräp ligger på ytan. Man bör även avlägsna, eller slå ner, eventuella spikar som sticker upp. Om det är en yta där det finns skador som målats över eller lackerats över så kan man behöva slipa en första gång innan man renoverar skadan, men annars är det fyllnad av skador som man börjar med. Efter det slipar man först med ett grovt slippapper och sedan med finare och finare. En dammsugning mellan varven kan också behövas. Därefter en ordentlig rengöring och sedan är det bara att tillföra det önskade ytskiktet.

10 Aug 2020