Ett fönsterbyte kan ge bättre inomhusklimat

Dålig inomhusmiljö – att det är kallt och dragit - är något många husägare har problem med.  Trötthet, feber och förkylningar är vanliga följder av detta. Det går dock att komma tillrätta med dessa problem.

Det finns alltid en anledning till att det är kallt i ett hus och allt som oftast så kan man spåra detta till att man har gamla och otäta fönster. Otäta fönster släpper nämligen i kall luft och gör det kallare inomhus – samtidigt så försvinner också varm luft inifrån och det är ytterligare en aspekt i frågan om dåliga fönster. De kostar pengar.

Släpper fönster ut din varma luft så innebär detta att du kommer att dra på dig en skyhög räkning i uppvärmning och energi – samtidigt som du alltså har en väldigt dålig inomhusmiljö. En ekvation som de flesta av oss kan anse att den inte riktigt går ihop, eller hur?

Det är således väldigt många husägare i Sverige som skulle tjäna på att genomföra ett fönsterbyte. Många tar för givet att ett fönsterbyte är ett väldigt stort projekt som dessutom kostar mycket pengar och avstår av den anledningen. Först och främst – ser man till energiläckaget så kommer ett fönsterbyte över tid att betala av sig rejält. Ser man till kostnaden så behöver den inte vara så dyr som många tror och detta baserat på att man som husägare faktiskt kan påverka kostnaden på egen hand.

Gör ett fönsterbyte med rot-avdrag

Det som man i dagens Sverige har en stor fördel av då det kommer till olika projekt i våra hem – renoveringar, tillbyggnader, nybyggnationer – är det faktum att vi kan anlita professionella yrkesmän för dessa, men ändå betala väldigt lite pengar för deras tjänster. Ska du genomföra ett fönsterbyte så kan du anlita en snickare och be honom arbeta mot rot-avdraget, något som gör att du kan dra av upp till halva kostnaden för hans arbete på din deklaration och därefter få detta avdragna belopp tillbaka på din skatt. Där har vi således en väldigt bra ekonomisk fördel då det kommer till ett fönsterbyte.

Välj plastfönster

Vidare så kan man också välja ett billigare material på sina fönster. Man behöver verkligen inte välja det absolut dyraste och detta baserar vi på att de billiga modellerna är minst lika bra. Ett träfönster och ett plastfönster ger i stort sett samma effekt, men med skillnaden att det förstnämnda är betydligt dyrare.

Genom att välja fönster av PVC så kommer man mycket billigare undan vid sitt fönsterbyte. Just detta material har ett lite dåligt rykte i Sverige och många påstår att de inte håller måttet och att de inte klara vårt svenska klimat. Så har det kanske varit, men så är det inte längre.

Utvecklingen har gått framåt och det faktum att det numera finns svenska tillverkare av PVC fönster gör att de klarar även den kallaste vintern. Ett bra – men lite mindre estetiskt – alternativ som verkligen visar att kostnaden för ett fönsterbyte inte behöver spränga en husägares budget. Om du vill ha mer information kring fönsterbyten så läs mer här.

4 Jul 2017