Festa till det med färgglada persienner

Ett enkelt sätt att liva upp sin bostad är att jobba med fönstren. Gardiner, kappor, markiser på utsidan och, faktiskt – persienner. De flesta kanske tänker på persienner som något praktiskt men ganska anonymt som bara hänger där inne i fönstren utan att märkas. Och faktum är ju att de flesta persienner är designade just för att synas så lite som möjligt. Ibland kan det passa utmärkt, till exempel i ett gammalt hus med en stram stil, men för det mesta går det faktiskt att göra en hel del för att liva upp ett rum genom att välja en lite roligare persienn.

I Stockholm har vi ju dessutom att så stort utbud av persienntillverkare och persiennmontörer, och de flesta erbjuder mer än bara de vanliga vita eller svarta persiennerna. Tar du en tur i kvarteret där du bor kommer du säkert också att se att allt fler i Stockholm väljer att liva upp stämningen, både för sig själva och för förbipasserande, med färgade persienner.

Persienner måste inte vara tråkiga

När vi lägger ner så mycket tid på vår boendemiljö och på att skapa en snygg inredning som vi trivs med, varför struntar vi så ofta i persiennerna? Antagligen för att vi är ovana vid att se något annat än de vanliga vita lamellerna, som redan hänger monterade i de flesta fönster. Men det är inte särskilt dyrt att byta ut en eller flera persienner och sätta lite färg på fönstret. Det finns ingenting i plan- och bygglagen om att persienner måste vara tråkiga och färglösa, och det finns säkert inte en sådan paragraf i din bostadsrättsförenings stadgar heller.

Låt persiennerna matcha inredningen

När ni ska inreda ett rum hemma, ta med fönstren i tänket, och försök föreställa er hur persiennerna skulle kunna matcha inredningen. Kanske har ni en soffa eller en matta som sätter stark prägel på rummet, eller tavlor på väggarna som går i en särskild kulör. Här kan det vara roligt att jobba med komplementfärger. Alla färger har sin komplementfärg, som kan sägas vara dess totala motsats, till exempel rött och cyan, magenta och grön och så vidare. Genom att använda en färgkarta kan du se vad din favoritmöbels komplementfärg, sedan kan du testa att hålla ett färgprov mot möbeln och se vad det få för effekt. Passar det bra, prova att beställa persienner i denna kulör och se hur rummet kommer till liv på ett helt nytt sätt!

Ljusare utåt, mörkare inåt

En sak som kan vara bra att tänka på när det gäller persienner, är hur de reflekterar solen. Generellt är det så att om persiennen är ljus utåt, så reflekterar de solstrålarna bättre och suger därmed inte åt sig lika mycket. Mörka persienner har bättre effekt när det gäller att göra ett rum mörkt, en annan egenskap som är viktig hos persienner, kanske framför allt i sovrum. Vissa persienner har därför en ljus sida utåt och en mörkare inåt, för att få en kombination av färgernas bästa egenskaper. En färgad persienn kan också fås i två olika nyanser, så om du vill kan du välja en ljusare färg till utsidan och kanske en mörkare komplementfärg till insidan. Här kan det vara bra att konsultera persienntillverkaren, som säkert kan komma med några fina förslag.

Sätt färg på tillvaron

Låt dig inte begränsas av hur saker och ting brukar vara, skaffa färgglada persienner till några rum och låt dem bli ett glädjepiller som livar upp stämningen. I Stockholm finns många återförsäljare av färgade persienner och det finns säkert någon i närheten av där ni bor.

Mer tips om persienner: http://www.persiennstockholm.nu.

17 Jan 2019