Förnya hemmet med färg och nyslipade golv

Vill ni också ge hemmet ett lyft? Det är inte bara väggarna man kan förnya enkelt med färg och tapeter. Även trägolven kan fräschas till med slipning och efterbehandling på nytt sätt.

Trä är ett av de mest populära golvmaterialen och det var länge sedan vi dolde våra trägolv under praktiska plastmattor. Trä är vackert och ger ett varmt intryck samtidigt som det är behagligt att gå och stå på. Har man ett äldre trägolv ska man vara rädd om det och vårda det enligt konstens alla regler och det håller i många år utan att man behöver göra någonting. Förr i tiden lade man brädgolv av det bästa träet och det finns idag golv som är över hundra år gamla. Man kan reparera gamla trägolv och byta ut plankor eller parkettstavar som blivit dåliga eller skadats. Att även slipa om och efterbehandla ett slitet och repigt trägolv gör att det blir som nytt igen.

Stora möjligheter att variera och förnya golvet med olika ytbehandlingar

De flesta golv av trä går att slipa om och det är tjockleken som avgör om det går. För varje slipning man gör av golvet tar man bor en del av träet. Man kan slipa sina golv själv om man vill och det finns slipmaskiner att hyra, men det är ett tungt, bullrigt och dammigt arbete. Anlita istället en firma specialiserad på golvslipning och låt dem även sköta den viktiga efterbehandlingen av golven. Man kan lacka blankt eller matt, olja, vaxa eller att luta av och vitsåpa sina golv. Speciellt golv av ek tål att slipas många gånger och kan även färgas in ljust eller mörkt allt efter tycke och smak. Variationerna blir så stora att det blir som att lägga in ett helt nytt golv när man slipar och efterbehandlar sitt ekgolv.

Låt hantverkarna leda er rätt i renoveringsprojektet

Ett företag specialiserat på golvslipning kan komma med goda råd om olika ytbehandlingar och vad som passar. Många gånger väljer man ytbehandling efter arkitektur och när huset byggdes men inte alltid. Golvet ska också passa in med inredning, material och färger. Eftersom man helst ska vårda sin trägolv kan man även få bra tips om hur man bäst tar hand om dem. Kontakta några olika golvslipningsfirmor och be om en kostnadsfri offert och fråga även efter referenser. En skicklig och stolt hantverkare dokumenterar sin renoveringsobjekt och brukar kunna dela med sig av fotografier.

30 Jul 2020