Från såpa till duschtvål

Vilken stil vill du ha i badrummet? Utbudet ökar och möjligheterna är närmast oändliga. Men så har det inte alltid varit. En gång i tiden var Sverige lortigt. Här får ni en historisk återblick.

Svenskarnas inställning till hygien och kroppsdofter har genomgått många förändringar de senaste hundra åren. På det glada 1920-talet var det inne med mörka färger i rött och grönt eller självklart svart. Det var först nu som det byggdes badrum och toaletter inne i lägenheter och hus. Tidigare var det vanligaste att tvätta sig vid vedspisen där man hade värmt vatten i en balja. Det var helt klart inte en daglig rutin, räckte bra med lördagen (lögardagen). Inte förrän på 1970-talet hade alla tillgång till ett eget badrum i bostaden. Tyvärr användes mycket plast i både väggar och golv under den här perioden. Men det var färgglatt. Orange, gult och grönt var givna val när man genomförde renoveringar i badrum på den tiden.

Jogging och handdukstorkar

Det blev inne att jogga eller göra aerobiska övningar, gärna med neonfärgade benvärmare, på 1980-talet. Då uppstod också behov av att duscha. Sedan dess är det vanligare med dusch än badkar i de flesta hem. Den som har möjlighet lägger nu dessutom till kvadratmeter för relax, bastu eller spa. Läckert. Men vem hade gissat på att det skulle bli naturligt att umgås i de här rummen? Många drömmer om stora fönster eller koppling till terrass eller trädgård från det som förr kallades hemlighuset. Oavsett detta är det särskilt viktigt i sådana här utrymmen att man har koll på fukten och ventilationen och väljer rätt material. Det är inte mysigt att mötas av mögel när man sänker ned kroppen i ett marockanskinspirerat bubbelbad.

Internationella jämförelser

Även om många i Skandinavien lägger mer pengar än tidigare på att fräscha upp gästtoaletter och badutrymme satsar man ännu mer i andra länder. Kakel är billigare och byts oftare ut i länderna runt Medelhavet. Dessutom gör klimatet att man hoppar över tätskikten och därför behöver renovera oftare. Där är det mer eller mindre standard att ha ett badrum per sovrum. Det gillar förresten amerikanerna också. Vem vet om det blir vanligare i Sverige framöver? Teknikutvecklingen i Japan är omtalad. Oklart om toaletter som spelar musik, tvättar och torkar rumpan blir storsäljare i Norden? Att du kan stänga locket i en app och lägga in toalettbesöken i en digital kalender kanske tilltalar en och annan som planerar att förbättra i våtutrymmena hemma? Vi rekommenderar denna hemsidan: https://www.badrumsrenoveringtyresö.se

11 Mar 2020