Fyra saker att ha i åtanke när du ska köpa en ny ytterdörr

Att ha rätt dörr till huset är viktigt. Inte sällan kallas dörren för husets ansikte, så det är viktigt att dörren matchar bra med resten av huset. Att välja dörr kan dock känns lite svårt. Saker som färg, material och om man ska ha säkerhetsdörrar eller inte kan spela in i valet. En annan viktig faktor som styr valet är givetvis ekonomin och vad dörren kostar.

Med det utbud som finns idag bör det inte vara några jätteproblem att hitta en dörr som matchar ens behov och uppfyller ens kriterier. Har man inte köpt en dörr förut kan det dock vara svårt att veta var man ska börja. Följande saker är bra att i åtanke innan du köper en dörr.

Välj en dörr med lågt U-värde

Ett lågt U-värde innebär att dörren isolerar bra utifrån. Således är det här en bra investering på lång sikt. Ju dyrare uppvärmning du har, desto mer lönsam investering blir det, kan man säga. Om det drar mycket om dörren kommer det att krävas mer uppvärmning för att hålla en behaglig temperatur inomhus. Således kan en dörr med lågt U-värde vara det bästa ekonomiska valet, även om själva inköpskostnaden är lite högre än hos andra modeller.

Säkerhet

Dörren är mycket viktig för husets säkerhet. Att ha bra säkerhetsdörrar gör att du kan känna dig lite tryggare om nätterna eller när du åker iväg på semester. Generellt sett är säkerhetsdörrar av högre vikt för dem som har en lägenhet, och det har till exempel blivit allt vanligare sådana säkerhetsdörrar i Stockholm. Bor man i villa har tjuven ofta större möjligheter att ta sig in genom ett fönster eller en altandörr.

Samtidigt är det just genom dörren som tjuvarna gärna bär ut stöldgodset. Med bra säkerhetsdörrar gör man jobbet svårare för tjuven, och de kommer troligen inte att få med sig lika mycket som de hade fått om det inte fanns säkerhetsdörrar.

En dörr med tak

Att ha ett litet tak över dörren är inte bara snyggt – det är även ekonomiskt. Ett tak som skyddar mot regn kommer att förlänga dörrens livstid markant. Alltså kan det vara värt det att lägga ner några extra kronor initialt, för att slippa köpa en ny dörr förhållandevis tidigt.

Färg och utseende

Givetvis är färgen och utseendet viktigt även det. Att dörren går ihop med resten av huset är ett måste för att ett bra helhetsintryck ska kunna ges. Även dörrfönster har stor betydelse för utseendet. Vill du ha ett smalt fönster i mitten av dörren, eller kanske ett litet rektangulärt fönster i huvudhöjd? Fundera på vad du tycker är snyggast och gå efter magkänslan här.

Samtidigt finns det givetvis praktiska saker att ha i åtanke när det gäller fönster på dörren också. Till exempel ger det ökad insyn och ev. sämre säkerhet. Samtidigt kan ljusinsläppet göra att det blir värt det. Ha i åtanke hur omgivningen ser ut. Fundera även på om du verkligen behöver det där extra ljusinsläppet i hallen.

18 Apr 2017