Golvslipning – en liten insats som ger stort värde

Det finns många hus och lägenheter som skulle behöva en rejäl uppfräschning för att både bli trevliga att bo i och samtidigt säljbara. Tyvärr är det så för de allra flesta att det finns många hål att stoppa sina pengar i, så renovering kan ibland utelämnas förutom det mest nödvändiga. 

Ta en husägare i Solna som exempel. Har man bott där ett bra tag så har man garanterat varit med i en rejäl värdeökning på huset. Då skulle man i teorin kunna låna upp på sitt hus och göra en helrenovering. 

Inte alla har förutsättningar

Men sen kan det givetvis finnas andra faktorer som gör att renoveringen inte kan utföras och att huset då blir lidande. Om man däremot är nyinflyttad så är man en av de som har betalat när priserna har skjutit i höjden. Troligen har man då köpt ett ganska gammalt hus med stort behov av underhåll. I ett sånt fall så kan det vara svårt att gå till banken och be om ytterligare ett lån för att snygga till huset. 

Även om hus i en populär ort som Solna troligen kommer att fortsätta vara högt värderade så kan vägen till en ny högre värdering och ett låneutrymme vara lång. Som tur var så finns det saker som man kan göra själv för en ganska billig penning som gör att huset får ett ordentligt lyft. Det finns också saker som du inte bör göra själv men som kan var värt att vända på slantarna för att ha råd med.

Nytt golv

Har du ett relativt nytt golv så kanske du inte behöver en golvslipning utan det kan då räcka med att göra en ytbehandling. Om du ser till att rengöra golvet och få bort allt damm så kan du behandla det med en olja som träet suger upp. När du har genomfört den här, ganska enkla, behandlingen så kommer golvet att hålla sig ungt och i gott skick under ytterligare några år.

Gammalt golv

Om ditt hus har ett gammalt och slitet golv, vilket många av de gamla husen i Solna troligen har, så kan det vara bra med en golvslipning. Något som har blivit väldigt populärt är att göra en dammfri slipning vilket innebär att den som slipar golvet samtidigt har med sig en slags dammsugare som suger upp dammet och håller golvet fräscht hela tiden. Antalet skadliga partiklar i luften blir då minsta möjliga vilket är bra för er hälsa och för miljön på samma gång. Så länge som ytskiktet är tillräckligt tjockt på golvet så kan ni göra en golvslipning och så är fallet för de allra flesta golven. 

26 Aug 2018