Gör ditt eget utomhusspa

Om du vill göra din villa lite lyxigare är ett eget utomhusspa ett utmärkt alternativ. Det kan visserligen kosta en hel del, men kan också öka värdet på huset om det görs på ett bra sätt. När det kommer till att göra ett eget utomhusspa är det främst spabadet som är viktigast. Lägger man ner tid och energi på att hitta rätt modell och rätt plats för den har man kommit långt.

Placeringen

Man kan älta och dividera över vart spabadet ska vara, men ofta finns det en given och naturlig plats på altanen eller på tomten. Något som dock är bra att ha i åtanke är att den bör placeras nära huset. Ju närmre huset det är, desto lättare blir det att ta sig spontana spabad – särskilt under vintern. Bara några meter gör stor skillnad när det är minusgrader och snö utomhus. En annan fördel är att ha den på en plats där det är enkelt att ta sig till och från köket. När du sitter i ditt utomhusspa vill du säkert med enkelhet kunna ta med dig något gott att dricka till exempel.

Underlaget

Har du hittat en riktigt bra plats? Glöm inte att se till så att underlaget är dugligt för badet. Underlaget bör vara plant och hårt och inte ha några problem med att klara de många kilo som ett utomhusspa innebär. Ofta brukar man installera ett dylikt bad på ett trädäck, på altanen eller en yta med jämn marksten.

Om man vill ha utomhusspaet på gräset bör man först gräva en till två decimeter ner i marken och fylla upp hålet med krossad singel. Det här planas ut och packas hårt så att det blir en stabil yta för badet. På singelbädden brukar man sedan lägga en isolering i polystyren som blir ett bra skydd för badet.

Glöm inte underhållet

Med ett utomhusspa kommer också underhåll. Med ett spabad brukar man normalt få desinficera vattnet med klor efter varje bad. Vidare är det bra att hålla koll på pH-värdet och göra mätningar med jämna mellanrum. Om inte pH-värdet är rätt kommer inte kloret att få någon större effekt.

I ett spabad bör man också, kanske en gång i månaden, ta ut och tvätta filtret. Därtill ska också vattnet bytas ut, åtminstone ett par gånger per år. Badar man nästan varje dag kanske vattnet behöver bytas ut över fem gånger per år. Badar man någon gång i veckan kan det räcka att byta ut vattnet två gånger per år.

2 Sep 2017