Gula hus eller röda hus?

Det är så här i världen att ibland kan vi göra egna självständiga val. Inte alltid, men ibland. Vi kan till exempel måla våra hus i olika färger om inte byggnadsnämnden tycker annat.

Bor du utanför detaljplanerat område och önskar dig ett prickigt hus mest i världen så kör. Förmodligen kommer ingen att klaga och du kan glädja dig åt dalmatinerhuset i många år. Ligger din bostad i detaljplanerat område däremot blir det mer knivigt. Huset ska på något vis passa in bland de andra husen.

På en ö på västkusten mottas det med gillande nickar om du målar huset vitt med mellanblå fönsterkarmar. Nästan överallt är det gula och vita huset populärt, från landsbygd till större städer som Örebro. De röda och vita fastigheterna uppskattas också de lite varstans. Kommunerna uppskattar däremot sällan drastiska färgbyten. Kolla före.

Ditt vackraste mest nymålade hus

Säga vad man vill men visst gör färg skillnad. Det ger gärna ett lite tråkigt och slitet intryck med gammal färg även om huset i övrigt är i fint skick. Hus mår också bra av att få en omgång färg med tanke på underlaget.

Medan många gärna målar lite detaljer eller ett mindre rum är det att rekommendera att anlita en målare i Örebro när det börjar bli dags för husmålning. Det är ett stort jobb som behöver utföras i bra väder och många gånger krävs även en byggnadsställning. Att anlita proffshjälp sparar tid och ork och tålamod. Resultatet kan bli alldeles lysande dessutom.

9 Apr 2021