Har dina trägolv blivit trötta?

Trötta trägolv kan snabbt och enkelt få liv och lyster åter. Ersätt inte gedigna trägolv med billiga golv som du lägger ovanpå. Ta hand om det du redan har, ge nytt liv åt det vackra trä du äger.

Har du gamla parkettgolv där hemma som börjar att se allt för taskiga ut? År av fötter, lek och kanske klor. Repor, spill, färg och nötning. Du vet väl att ett parkettgolv har många liv. Alltså att investera i ett riktigt parkettgolv är hållbart och ett sådant golv kan du slipa om flertalet gånger. Du kan slipa tills du har ca 3 millimeter kvar. Och har du aldrig sett ett nyslipat golv så kommer du bli glatt överraskad. Alltså det blir så vackert - som ett helt nytt golv - fast bättre! Du kan antingen hyra en slip och göra jobbet själv eller så anlitar du en expert på golvslipning.

Att göra jobbet själv

Om du väljer att göra jobbet själv så gör du det förhoppningsvis för att du tycker det är fantastiskt kul att lära dig nya saker. När du slipar själv börjar du med att hyra en slipmaskin. En stor och klumpig sak som inte så enkelt släpas i trappor om du bor högre upp. Du behöver tömma rummet och får vara beredd på att det blir slipdamm. Är det första gången du slipar ett golv så börja på ett undangömt ställe. Innan du fått in snitsen och lärt dig att hantera maskinen kan det bli ojämnt. Du behöver hålla samma tryck och samma hastighet över hela golvet för att få samma finish. När golvet är slipat, ska maskinen återlämnas och sedan är det dags för ytbehandling. Vad väljer du då? Lacka eller olja ditt golv? Med eller utan pigment?

Anlita en professionell golvslipare

Om du istället anlitar en golvläggare som är expert på att lägga, renovera och slipa golv blir scenariot ett annat. Det plingar på dörren. Någon bär in en slipmaskin. Eftersom du redan plockat ur rummet så stänger de dörren om sig och slipar av golvet. Snabbt och enkelt för de vet exakt hur hårt tryck de ska ha och i vilken hastighet de ska gå. När golvet är slipat och dammsuget ser ni hur skicket faktiskt är. Eventuella skavanker kan de enkelt reparera åt dig. Därefter väljer du lack eller olja, utifrån rekommendation samt om du önskar pigmentering eller ej. De hämtar grejer i bilen, behandlar golvet och - klart!

20 Aug 2020