Har du gamla rör?

Funderar du på att göra om hemma? Många byter ut badrum och kök efter fem år. Visserligen får man nya fräscha köks- och badruminredningar och kanske man vill följa med i inredningstrenden – men hur miljövänligt är det?

Vi behöver ju alla bli mer medvetna om de val vi gör för miljöns skull. Att leva hållbart är något som är guld värt. Var och en av oss svenskar lever som om vi hade tillgång till fyra jordglober var, varje år. Deadline för det som jorden kan försörja för hela den globala befolkningen, kryper allt tidigare under åren som går.

Vi kan göra mer eller mindre hållbara val

Vi som konsumenter har stor makt för att påverka hållbarheten och miljömedvetenheten. Genom de val som vi gör, påverkar vi faktiskt alla dem som är stora miljöbovar, såsom tillverkningsindustrin, flyg- och bilbranschen. Vi har större makt än vad vi alla gånger är medvetna om. Vi bör alla hellre reparera, restaurera och återanvända, än vi gör i dagsläget. 

Har du gamla rör i din bostad, eller i ditt hus?

En enkel relining, eller rörinfodring kan vara både mer skonsamt mot miljön – och mot din plånbok. Det som händer när man relininar eller gör infodringar på gamla rör är att man istället för att byta ut dem, lägger en plastinfodring av rören.

Men först måste man inspektera rören ordentligt så att man säkerställer att de inte har åstadkommit någon vattenläcka. Om det har skett måste man bryta upp golv, vädra och sedan lägga nya rör och sedan nytt golv. De flesta företag som gör stambyten lägger sedan ny inredning i både kök och badrum. Det är kostsamt och ett stort arbete. Har man rör som inte har gett någon sådan skada, kan man i stället med en enkel metod lägga en hinna av plast inuti rören. Man använder då armerad plast. Med hjälp av tryckluft ser man till att plasten lägger sig längs rören. Man slipper skarvar som rören kan ha. Med en relining håller rören för minst 30 år framåt.

Certifierade VVS företag att lita på

Ett VVS-företag gör både inspektioner innan, som efter. De måste kontrollera att rören är som de ska och att allt fungerar. De ger garantier och all dokumentation som krävs för att du som kund kan lita på att rören håller för många år framåt.

Det är viktigt vilket VVS-företag som du anlitar. Se till att det är ett certifierat VVS-företag. Be om referenser om du är osäker på hur bra de är. Ingen vill ha att göra med ett oseriöst företag. När det kommer till rör som leder vatten, måste vara noggrann och erbjuda all sorts dokumentation och garantier. Skulle något hända, måste de garantera att de står till svars för det inträffade. Det är därför garantier är viktiga. Hör dig gärna för bland vänner och bekanta om de ha rerfarenhet ett bra VVS-företag för att du ska vara på den säkra sidan.

Googla ett bra företag

Om du inte får tag i något certifierat företag via vänner och bekanta, kan du googla till exempel relining Stockholm, om du bor där. Annars skriver du relining och så ortsnamnet där du bor så får du flera förslag av Google. Sedan är det bara att ta kontakt, kolla offerter och referenser innan du anlitar dem. Lycka till!

10 Mar 2018