Här kan du jämföra hantverkarna

Behöver du anlita hantverkare för att exempelvis göra en badrumsrenovering i Stockholm? Du har säkert hört att man ska ta in offerter från flera hantverkare eftersom prisnivåerna kan skilja relativt mycket. Men vilka ska man kontakta? Vilka är seriösa och vilka ska man akta sig för? Här presenteras några vägar att gå för en person som bor i Stockholm. Generellt kan liknande sökning och efterforskning ske på andra städer.

Olika sajter för jämförelser

BraByggare.se och ServiceStart – Tjänster som samlar och ger offerter från hantverkare. Det är gratis att använda deras tjänster och det innebär att man anger vad man vill ha hjälp med och sedan får offerter från flera hantverkare på en gång. Det man väljer är både inom vilken bransch och var man vill ha hjälpen.

Fördelen är att man får flera offerter på en gång. Dessutom försöker dessa tjänster att hålla hög kvalité vilket betyder att de rensar ut företag som inte håller vad de lovar. Nackdelen är att antalet offerter är något begränsat. En person som vill renovera badrummet och exempelvis testar BraByggare får sex offerter på badrumsrenovering. Men bor man i Stockholm finns extremt många fler företag som är villiga att genomföra badrumsrenoveringar. Man kan alltså behöva komplettera med att kontakta flera företag på egen hand.

Reco.se och Trustpilot – Både Reco och TrustPilot är recensionssidor vars enda affärsidé är att samla så många olika recensioner som möjligt på en och samma webbplats. Här kan man snabbt göra en sökning på ”badrumsrenovering Stockholm” eller ”tapetserare Göteborg” för att få fram de företag som är listade på denna tjänst. Vem som helst kan sedan registrera sig på sidan och lämna omdömen och recensioner.

Fördelen är att det finns mängder av företag listade och att man därmed kan få tips om vilka företag i exempelvis Stockholm som renoverar badrum. Nackdelen är att det framkommit att företag köper recensioner för att därigenom klättra högre upp på rankingen. Hos dessa finns nämligen ett betygssystem. Den som söker efter ett företag som ska renovera badrummet väljer ju självklart hellre ett företag som fått 4,5/5 i betyg och har 100 recensioner än det som bara har 2/5 i betyg och 10 recensioner. 

Byggahus.se – Ett webbmagasin fullt med artiklar inom byggnationer. Precis som domännamnet säger så handlar det om att bygga hus på ett eller annat sätt. Artiklarna är objektiva och väljer inte att lyfta fram specifika företag eller hantverkare. Däremot kan man gå in under Forum och söka på olika ord för att se vad andra har skrivit. Exempelvis går det just att söka på ”Badrumsrenovering Stockholm” och få fram rekommendationer som personer gett till olika företag. Framförallt kanske man bör söka efter företagsnamn som inte får bra rekommendationer och undvika dessa.

Radoron.se – Hos Råd & Rön publiceras ”Svarta Listan”. Det är en lista på företag man verkligen bör undvika då dessa inte följer Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer. 

Alla sökvägar har alltså sina fördelar och nackdelar. Men genom att kombinera dessa kan man lättare få en överblick gällande vilka företag som faktiskt har gott rykte och vilka som inte har det.

24 Jan 2018