Hur länge håller ett tak? upptäck livslängden för olika takmaterial

Att lägga om taket kan vara en kostsam affär. Livslängden för ditt tak beror på flera faktorer, inklusive väderförhållanden, takets material och hur väl du har skött dess underhåll. I den här artikeln kommer vi att utforska olika takmaterial och deras förväntade livslängd, samt ge dig användbara tips för att förlänga takets hållbarhet.

Livslängd för olika takmaterial

Takpapp - Vanliga takpappar har en livslängd på cirka 30 år. Dessa tak är känsliga för solens strålar och salta vindar, vilket kan påskynda försämringen av takmaterialet. Genom att regelbundet inspektera och underhålla takpappen kan du förlänga dess livslängd.

Tegel - Ett tak täckt med tegel kan skydda ditt hus i upp till 100 år. Tegel är ett robust och hållbart material som tål olika väderförhållanden. För att maximera livslängden för ett tegeltak är det viktigt att utföra regelbundet underhåll, inklusive rengöring av mossbeläggningar och eventuell utbyte av trasiga tegelpannor.

Takpannor - Takpannor kräver noggrant underhåll för att hålla länge. Om du har ett tak täckt med takpannor är det viktigt att regelbundet rengöra dem från mossa och skräp. Vatten och fukt tenderar att binda sig till mossa, vilket kan leda till fuktproblem. Takpannor kan ha en livslängd på cirka 40-60 år, förutsatt att de underhålls ordentligt.

Plåttak - Plåttak är ett populärt alternativ med många fördelar. Dagens moderna plåttak klarar sig bra i olika väderförhållanden och kräver minimalt underhåll. De behöver endast målas om vid behov för att återställa deras rostskyddande egenskaper. Livslängden för ett plåttak kan vara mellan 40 och 60 år. Dessutom kan en leverantör av plåttak i Stockholm erbjuda ett brett utbud av design- och färgalternativ, inklusive plåt som efterliknar tegelpannor.

5 Sep 2023