Hur vill du inreda ditt hem?

Vilken stil har du i ditt hem? Det är ju så inne att odla sin egen inredningsstil. Vi lägger ju allt mer av våra resurser på våra hem. En jämförelse med några generationer tillbaka, för femtio år sedan, lade en medelinkomstfamilj ungefär en tiondedel av sin inkomst på sin bostad; lägenhet eller hus. Idag är delen en fjärdedel av inkomsten som vi lägger på vår egen bostad. Så mycket har utgifterna på våra bostäder vuxit. Vi lägger ner mycket av vår inkomst alltså på vårt boende. Intresset för inredning, renovering och husbygge ser heller inte ut att avmattas, tvärtom. De magasin och tidningar som går som bäst är de som handlar just om bygge, renovering och inredning. Nätet svämmar över av inredningstips och allehanda renoveringsråd.

Antika möbler dyrast

De riktigt värdefulla och dyra möbler är de antika möblerna vilket säger en hel del om hur vi värderar deras värde. Moderna möbler tillverkas på billigt sätt, titta bara på ett småländskt, multinationellt möbelföretag som Ikea. Kanske trenden går åt motsatt håll. Läser man de senaste inredningstrenderna går vi mot att köpa dyrare möbler och inredning, men som är mer hållbara. Vi tänker mer på att bevara, än att köpa, slita och slänga. När vi kommer till hållbara möbler, vad kan vara mer hållbart än de möbler som har överlevt över hundra år?

Flera generationer tillbaka kunde göra egna möbler

Bara för tre generationer och mer, sedan, byggde våra mor- och farföräldrar sina egna möbler. Här och där kan man fortfarande se möbler i våra hem som våra förfäder tillverkade; egna kökssoffor, fällbänkar och speglar. Det var trots allt inte så länge sedan var och en byggde sina egna hus, sina egna möbler, murade sin egen spis och täljde sina egna tallrikar, muggar, gafflar, knivar och skedar. Nu håller det kunnandet på att dö ut. Handen på hjärtat, vem kan tälja sig en tallrik? Vi kan ju knappt fälla träd för tillverkning. Ännu mindre ta tillvara träet för egen tillverkning. Synd eller hur?

Köpa istället för att tillverka själv

Den som inte kan tillverka sina antika möbler kan ju köpa istället. Det finns ju antikhandlare som åker land och rike runt och köper upp gamla, antika saker och säljer mer eller mindre dyrt. Det är inte omöjligt att komma över antika möbler i Stockholm, gamla golvklockor, speglar i antik stil, dalaskåp eller möbler i rokokostil, om man bor i huvudstaden. Fortfarande kan man se ärvda möbler som pryder våra svenska hem, fyra eller fem generationer tillbaka.

15 Feb 2018