Inte behöver det väl vara så bökigt

Renovera? Är det något nytt som ska skapas i ditt hem? Gäller det ett våtrum? Certifierad hantverkare? Kunskap och erfarenhet erfordras för att göra allt funktionellt, snyggt och säkert.

Som du säkert vet krävs det en mängd speciella kunskaper för att kunna renovera ett våtrum korrekt. Framförallt handlar det om underarbetet. Allt behöver följa gällande standarder för att bli godkänt vid en besiktning. Skulle det mot förmodan ske en olycka eller vattenläcka i badrummet så får du bra ersättning om det blev godkänt vid renovering. Många tycker att det är bökigt att renovera badrum. Många beklagar sig kring just detta. Men behöver det vara så bökigt då? Problemet som uppstår om du bara har en toalett i din bostad är att du kan bli utan ett par dar. För att kunna göra allt underarbete krävs tid. Man vill nämligen inte att hantverkarna skyndar på och tullar på säkerheten.

Vilka steg behövs

En badrumsrenovering kan delas in i ett antal olika steg. Först och främst ska firman komma på plats och täcka alla ytor samt bära in all utrustning. Därefter kan de demontera möbler och annat i det gamla badrummet, vartefter vattnet stängs av. Rivningen innebär att verkligen allt ska bort. Inga gamla rör ska återanvändas, utan allt ska ersättas och bli nytt och fräscht. Om golvet har rivits och bilats sönder för att kunna dra om rören så ska firman sedan bygga nytt golv. Golv och väggar ska spacklas för att skapa en jämn yta, på vilken de sedan applicerar en ordentlig fuktspärr. Det är denna fuktspärr som är så viktig i alla vinklar och vrår för att inga fuktskador ska kunna uppstå.

Det roliga börjar

När den viktiga fuktspärren är på plats börjar det roliga med att skapa det nya badrummet. Nu har du valt kakel och klinker som hantverkarna lägger på golv och väggar. Ett precisionsjobb som tar tid, men som går fort för den erfarne. Alla fogar ska vara lika stora och vid en dusch ska rätt vinkel skapas. En del klinkers kan behöva skäras och passas in. När allt klinker och kakel är på plats ska fogmassan tillföras. Här väljer kunden färg på fogen. Vill du ha en vit eller svart fog? Mixa eller matcha? När fogarna och allt torkat kan nya synliga rör och möbler monteras. Här sätts toalettstol, handdukstork och liknande på plats samt alla elinstallationer. I sista steget städar hantverkarna efter sig och din badrumsrenovering förklaras avslutad.

15 Jul 2020