Köksluckor - trender

Brända toner, raka linjer och små knoppar och handtag. Så kan vi sammanfatta 2020 års köksluckor och trender.

Mustigt gult, rosa keramik och grå lera ihop med rostbrunt och orange. Redan i slutet av 2019 var det tydligt att brända toner blivit populära. Köksluckor, bänkar, ytskikt och även textilier ska gärna se ut som de fått en rejäl omgång i en ugn för keramik. Resultatet blir en varm arbetad färgskala som känns ombonad och vänlig.

När det gäller inredningen i köken ser vi nu hur de tidigare så populära industriköken tappar mark, i alla fall när det gäller färgskalan. I stället för hårda, lättstädade ytor av rostfritt stål ser ni nu snällare mer omtänksamma färger.

Modernt vitt kök

Rakt, rutigt och roligt

Cirkeln har kommit starkt i slutet av 2010-talet. De rundade hörnen syns på alla sorters möbler, även i köken. Det går knappt att öppna en inredningstidning utan att se cirkelformade speglar, runda pallar, cylinderformade soffbord, runda mattor, serveringsfat, klotlampor och så vidare. En mycket lekfull rund trend!

2020 ser vi paradoxalt nog också tydligt raka linjer och rutor komma stark i köken. Köksluckor ska gärna vara avskalade. Raka linjer med dämpade uttryck. Enfärgade luckor med enkla små knoppar och handtag. Det är lätt att matcha till kakel som verkar vara en stor trend på nytt under 20-talet.

Med kakel på väggarna, gärna i tydlig fog, blir köket direkt rutigt och för att inte få för mycket mönstermix ser vi dämpade köksluckor. Inte så hårda och framträdande som under de första decennierna på 2000-talet.

Lekfulla linjer och bågar

I just köket kan du som är intresserad av inredning satsa på att matcha rektangulära möbler med runda former. Bågens form syns just nu överallt och det kommer inte att ändras under 2020 då kärnvärden som omslutande, omtanke och hållbarhet är viktiga.

Ta till exempel ett stort köksbord. Även om det är rektangulärt kan du kombinera med rundade hörn. Matcha gärna möblernas färg med dina köksluckor för att ge köket ett lugnt och stabilt intryck. Ljusstakarna på bordet ska självklart vara bågformade 2020.

Det är överlag mycket vänliga färger och former just nu. Rosa, glad mild gul och mjukt murriga kulörer. Mycket 40-tal. Tänk på efterkrigstidens mest vänliga uttryck.

Kökssoffor och stolar med rundade ryggar kommer starkt. De ska gärna vara designade så att de nästan ser ut som om sittmöbeln vill lägga en beskyddande arm om ryggen på dig när du sitter i den.

När det gäller just kök - spana efter en typisk detalj från efterkrigstidens folkhem! Enkla avskalade bågformade handtag för köksluckorna. Bågformen syns också i böjbart trä 2020. Rottingmöbler med sina böjda bågformer kommer på nytt tillbaka i våra hem.

Skandinavien möter Asien

I inredningsmagasinen kan man just nu läsa en hel del om Asien. Och skandinavisk klassiskt stil. Sanningen är att en kombination av just dessa är att vänta. Minimalistiska japanska ideal befruktas av skandinaviskt ljus. Båda stilarna har i grunden en jordnära och harmonisk ton i sig. Tillsammans kan de förstärka varandras uttryck och kanske ge en mer hållbar och eftertänksam köksinredning. Köksluckor i den här stilen förväntas komma i genuina material. Glöm plast utan tänk trä. Rena ytor. Hållbar livsstil. Och växter väntas bli ännu vanligare i våra kök under det nya 2020-talet.

Läs mer om köksluckor här.

20 Mar 2020