Läcker det från taket?

Har du varit med om det någon gång? Att det läcker från taket? Det säger plopp, plopp och man får springa efter hinkar för att inte hela golvet ska översvämmas av allt vatten. När det sedan har slutat regna, får man ge sig upp på taket och täta det. Kanske dra en presenning över det eventuella hål som finns där, till hantverkare har kommit och lagat det hål som finns på taket. Kanske de dessutom blir tvungna att riva ut förstört material och bygga med nytt så att inget fuktigt material blir kvar.

Att be ett byggföretag komma och åtgärda problemet kräver sin noggrannhet. Man bör alltid kontrollera byggföretaget innan man anlitar dem. Finns det släktingar, grannar eller bekanta som ahr goda erfarenheter av något pålitligt byggföretag som har gjort ett bra arbete, kan man be att få deras kontaktuppgifter och själv anlita dem. Om inte kan man googla "takrenovering Helsingborg" till exempel, om man nu råkar bo i Helsingborg och behöver en takrenovering just där. Annars byter man ut "Helsingborg" mot den ort där man bor.

Välja nytt material eller renovera det gamla

När man väl har fått tag i någon byggfirma som kan komma ut och åtgärda det som åstadkommer droppet från taket, är det sedan dags för att bestämma sig om man vill byta ut det befintliga materialet som ligger på villataket, eller behålla det och renovera det i stället. Har man ett plåttak, som håller tätt, kan man faktiskt bara måla om det så att det håller för 10-20 år framöver. Men är det skador på taket måste man riva upp taket, lägga i nytt och byta ut allt som är skadat mot nytt material. Att göra om hela taket tar lång tid, men det kan det absolut vara värt, då man får ett tak som håller för längre tid.

Så länge håller olika takmaterial

  • Tegelpannor – tegelpannor håller egentligen tills någon yttre skada sker. Det vill säga, de slits egentligen inte ut. Däremot kan fukt tränga in i dem, om man inte renoverar och underhåller dem med regelbundenhet.
  • Betongpannor – betong, är ganska så likt tegel. Det slits heller inte ut, men kan med tiden bli alltmer porös och släppa igenom fukt och nederbörd. Men underhåller man betongpannorna regelbundet, kan det hålla i (nästan) en evighet.
  • Plåttak – plåten lär hålla i minst 50 år och håller mycket längre om man ser till att underhålla och måla om plåttaket med jämna mellanrum.
  • Papptak/Shingeltak – papptak bör bytas ut efter minst 20 år. Läs mer på: https://www.allanmbygg.se.
6 Oct 2019