Liten eller stor

I motsats mot lösvirkeshus så finns det idag en mängd olika moduler eller blockhus på marknaden. Det tilltalar många att kunna beställa och få hem ett hus där inflytt kan ske direkt.

Lika olika som människor är, lika olika är deras boenden. Det finns de som inte kan drömma om att bo mindre än att de nästan kan spela fotboll inomhus och det finns de som trivs bäst när de kan nå diskbänken från soffhörnan. Men gemensamt för alla är att de ofta kan tycka att det är mysigt att bo lite mindre under semestern eller vid besök hos släkt och vänner. För några år sedan dök det upp hus i många trädgårdar som var 15 kvadratmeter stora och som ofta användes till att inhysa besökande gäster. Anledningen var att dessa hus var bygglovsfria och att man alltså kunde bygga och ställa dem var som helst i trädgården, så länge de förstås inte var för nära granntomten. Senare höjdes gränsen till 25 kvadratmeter och nu har gränsen höjts till 30 kvadratmeter. Det lilla huset börjar mer och mer bli ett hus stort nog att användas som bostadshus.

Nyckelfärdigt för inkoppling

Man kan välja att bygga ett litet hus med lösvirke eller så finns det en otalig mängd byggsatser på marknaden, där man antingen får allt material i färdiga längder med instruktioner, eller i hela väggar. Men det går även att beställa nyckelfärdiga hus som fraktas hela och sätt på plats snabbt och lätt. Och efter att endast ha kopplat in vatten, avlopp och el så är det bara att bädda sängen och flytta in. Många använder fortfarande de 25 kvadratmeter bygglovsfria husen som gäststugor, men det finns också många som faktiskt bor på heltid i dem. Ofta har de då ett loft som ökar boendeytan, och i övrigt allt som ett hus behöver i form av kök, badrum och vardagsrum.

Fritidshus, bastu eller kontor

Vad man vill använda de 25 kvadratmeterna till är helt upp till tycke och smak. Förutom att använda huset till gäststuga eller permanent boende, så kan man inreda det med en bastu, bubbelpool och ett par solstolar som en alldeles egen lyxig relax. Eller så kanske man behöver ett hemmakontor, alternativt en plats att utöva sin hobby som yoga, styrketräning, målning, skulptering, snickeri eller precis vad man själv önskar och vill. Med de extra 5 kvadratmeterna som man nu kan lägga till kan även hunden få en egen plats. Vi rekommenderar denna webbplats: https://www.attefallshusstockholm.nu/

16 Apr 2020