Lust att göra om hemma?
Har du tröttnat på ditt gamla golv? Många gamla golv har ett rejält trägolv under både plastmattan och bakom linoleummattan. Om du vill göra om rejält hemma, kan det vara mödan värt att kolla vad för slags golv som du har under plasten. Har du tur har du ett fint trägolv under. I så fall är det bara att riva bort den gamla plastmatten.
Sedan kan du hyra en slipmaskin och slipa den som ny. När du har slipat det är det dags att olja, vaxa, eller varför inte måla golvet i någon vacker färg? Är det riktigt gammalt och slitet kanske du bör se över fogarna mellan träplankorna. Antagligen behöver de fyllas på igen. Mycket för att hindra smuts att komma mellan plankorna.
Har du inget trägolv, kanske du vill lägga nytt? Bostadens värde höjs rejält om du installerar ett trägolv. Oftast brukar de flesta vardagsrum ha parkett, men då kan det saknas trägolv i resten av en lägenhet, vilket är lite oförståeligt. Varför inte ha trägolv i hela lägenheten? Om du gillar trägolv kan det vara värt att lägga träpanel i alla rum. Ja, kanske inte i badrummet, där de passar bättre med klinker istället.
Hemmafixaren kan lägga ett klickbart golv
Ett alternativ till att lägga ett trägolv själv, om man inte har gjort det själv är att lägga ett klickbart golv. Då köper man hem små kvadrater med träpanel monterat på fyrkanterna. Du lägger alla plattorna bredvid varandra, så tätt att de hakar i varandra och säger ”klick” – det är det enklaste att lägga ett trägolv på. Ingen erfarenhet krävs.
Så här gör du:
1. Inspektera det gamla golvet; finns det ojämnheter? Finns det bulor och ojämnheter? I så fall kanske det behöver spacklas med golvspackel eller lumppapp.
2. Ta bort golvsocklar och lister för att sedan lägga dem tillbaka på det nya golvet.
3. Dammsug golvet noggrant
4. Lägg sedan på en stegdämpande matta; en slags underlagsfoam. Det kan du köpa där du köper golv. Se till att den inte överlappar i skarvarna utan att det ligger bredvid varandra.
5. Lägg golvet. Lägg det längs med ljuset som kommer in genom fönstret. Det gör man för att golvets kortsida ska ligga mot fönstret.
6. Lägg en golvplanka på underlagsfoamen vid dörröppningen. Det nya golvets höjd ska passa tröskeln.
7. Lägg kilar mellan vägg och golvet. Det behöver vara cirka 7-10 millimeter mellan golv och vägg.
8. Starta i ett hörn av golvet med att lägga ut golvet. Mät avståndet från de golvplankor som ligger intill väggen, dra bort 10 millimeter och kapa en golvplanka i samma mått. Påbörja nu nästa rad med den avkapade golvplankan. På så vis blir det inget spill och skavarna kommer bli oregelbundna. Blir skarvbitarna allt för kort är det dock ingen idé att använda dem, utan börja då med en ny planka.
9. Nu skall golvplankorna klickas ihop på långsidorna med det golv som redan ligger. Ibland kan det vara enklare att först klicka ihop en hel rad på kortsidorna och sedan klicka i hela raden samtidigt.
10. Se till så att skarvarna går ihop och det inte blir några glipor. En slagkloss och en vanlig hammare kan vara bra till plankor som kärvar. Fortsätt så tills hela golvet är klart.
Om du tycker det låter för jobbigt för att göra själv, kan du anlita en professionell golvläggare i Stockholm göra det åt dig.
Andra inlägg
- Effektiva markarbeten för hållbart byggande i Helsingborg
- Hur dränering i Dalarna kan skydda din fastighet
- Sanering för industri och privatpersoner i Stockholm
- Vattenbilning – effektiv teknik för betong och metall
- Betonghåltagningens betydelse för byggprojekt i Uppsala
- Betonghåltagning skapar hål för dörrar, fönster och ventilation i Stockholm
- Arkitekter med fokus på framtid och samspel i Stockholm
- Vibrationsmätningens betydelse för byggsäkerhet
- Golvavjämning för slitstarka golv i Stockholm
- Dränering i Örebro – skydda ditt hus från framtida skador