Måla om fönstren och de kommer hålla riktigt länge

Idag rekommenderas vi inte längre att byta ut gamla träfönster mot nya. I alla fall inte om träet är av god kvalitet. Men för att de ska hålla och stå emot väder och vind behöver de underhållas.

Genom att då och då underhålla och måla fastighetens fönster förlänger man deras livslängd, och detta samtidigt som man höjer fastighetens värde. Förr i tiden tillverkades fönster av det bästa virket, vilket innebär att gamla fönster är nästan lika energisnåla som nya. Det lönar sig alltså inte att byta ut dem, utan det anses vara bättre för både plånboken och miljön att istället underhålla dem.

Man kan själv underhålla och måla sina fönster om man har ork och tid. För att träet inte ska ta skada och fönstren fortsätta skydda mot väder och vind gäller det att renovera och underhålla fönstren då kitet börjar spricka och färgen flagna.

Det går att renovera fönster även på vintern

Att renovera fönster kräver en hel del tid och omsorg för att resultat ska bli snyggt. Dessutom måste arbetet ske när det är vackert väder. Anlitar man däremot en målerifirma som är specialister på fönstermålning i Stockholm, kan de tillfälligt ersätta fönstret med ett annat. På så vis kan man få fönstren renoverade vilken årstid som helst. Det känns så klart tryggare att slippa leva utan fönster den tid renoveringen pågår. Men ofta kan man också renovera fönstren utan att plocka ner dem, men då måste renoveringen ske när vädret tillåter.

23 Feb 2021