Modern design som suddar ut gränser

Design och funktion när den är som bäst kan man ibland få se inom inredningsdesign. Ett område där mycket har hänt under de senare åren är fönster, med olika typer av solskydd och gardiner.

Dagens mode när det gäller arkitektur är stundtals mycket stora fönster där solens strålar skiner in och man kommer närmare utemiljön. Man vill skapa miljöer där gränsen mellan ute och inne suddas ut och den mer innesittande människan ändå får mer kontakt med det som sker runt omkring byggnaden. Kontor och butiker har ofta fönsterpartier som sträcker sig hela vägen från golv till tak och detta skapar en känsla av tillgänglighet för den förbipasserande. Och utanför stora glaspartier i villor brukar man ha terrasser som gärna har golv i samma eller liknande material som på insidan, för att ytterligare sudda ut gränserna.

Behov och tillbehör

Stora fönster ger inte enbart utsikt utan även insyn och stundtals starka strålar av sol. Detta gör att man då och då kan behöva någon typ av solskydd eller insynsskydd för att få ett fungerande hem eller kontor. Skarpa strålar gör att man inte kan titta på tv eller se presentationen som pågår. Eller så vill man kanske inte ha full insyn från omvärlden när man myser i soffan eller sover på natten. Stora fönster kan även släppa in mycket värme och ett solskydd hjälper även till att hålla temperaturen på rätt nivå. Man behöver därför någon slags tillbehör, i form av en gardin eller liknande, för bästa funktion.

Funktionella och enkla

En typ av solskydd som blivit mycket populär till stora fönster är lamellgardiner. De finns i olika material och färger och är mycket enkla att anpassa såväl i bredd som höjd. Vi skulle rekommendera mörkläggande lamellgardiner. Till skillnad mot vanliga gardiner av tyg så glider de lättare och är lättare att rengöra. Men den största skillnaden är att de inte endast går att dra för eller ifrån utan eftersom de består av lameller så går de att öppna mellan varje lamell, för att kunna skapa en mängd olika variationer av solskydd eller insläpp. Helt fördragna och vridna blir de totalt mörkläggande och helt öppna släpper de inte allt ljus. Och däremellan finns mängder av variationer beroende på hur man öppnar dem. Lamellgardinerna har därför blivit i stort sett standard på kontor men även letat sig in i privata hem där de ofta används speciellt i uterum där fönstren går från golv till tak.

21 Mar 2020