Några tips om att måla

Att måla om är ett relativt enkelt och billigt sätt att förnya sin bostad på. Men oavsett om man väljer att utföra arbetet själv eller att anlita en målare finns det lite att tänka på.

Att måla och inreda med färg är roligt och med ganska så enkla medel kan man få fantastiska resultat. Men för att lyckas med målningen måste man vara noggrann och inte slarva med det viktiga underarbetet. Innan man börjar måla måste man nämligen se till att ytan är ren och fri från damm.

Ska man måla en vägg måste den först dammsugas eller dammtorkas och eventuellt spill tas bort med en fuktig trasa. Hål och ojämnheter ska spacklas igen och sedan när spacklet torkat ska de sandpappras. Vägguttag och strömbrytare ska skruvas bort och lister tejpas ifall att man målar utanför. Golvet bör även kläs med papper eller plast för att skydda det mot färgspill.

Ljus påverkar hur vi upplever olika kulörer

Det kan vara svårt att välja färg och kulör då man ska måla om, men här följer några tips. Ska man exempelvis måla om ett kök där det ofta kommer stänk på väggarna bör man välja en färg där smuts inte fastnar så lätt och som är avtorkningsbar. Därför lämpar sig inte en matt färg i ett kök då stänk lätt fastnar och ytan dessutom blir glansig då man rengör den.

När man väljer kulör ska man tänka på att olika väderstreck också påverkar hur färgen upplevs. Ett rum som vetter åt söder har givetvis ett varmare ljus än ett rum med fönster mot norr. Genom att provmåla på större kartongbitar och sedan flytta runt dem i rummen ser man hur ljuset påverkar kulören. Många färgtillverkare har även speciella appar som man kan ladda ner. Sedan kan man med hjälp av mobilkameran se hur rummet ser ut i olika kulörer.

Viktigt med bra penslar

Bra penslar och rollers är viktiga då man målar för att undvika att man får fula ränder eller att färgen rinner. Har man spacklat ska man först grundmåla dessa ytor med en primer, annars riskerar man att få färgfläckar. När man målar en vägg målar man uppifrån och ner, men det kan vara bra att först måla med en pensel längs taket och i hörnen innan man sedan fortsätter med rollern. För att få ett jämnt och fint resultat bör väggen strykas två till tre gånger och givetvis få torka emellan.

14 Oct 2020