När du behöver nya fönster

Behöver du nya fönster där hemma? Fönster är ju den delen på fasaden som tar emot mest av vårt klimat och väder och vind. De slits snabbt ut, om man inte ser till att renovera dem. Att renovera fasaden bör man göra efter 20 år. Det är då man behöver förnya material som finns på fasaden, måla om och reparera sådant som kanske behöver repareras. När man avlägsnar färg, ser man bättre hur materialet mår. Här kanske finns stora behov av att reparera, renovera och måla om.

Miljövänligt att renovera fönster

Varför ska vi renovera fönster? Är det inte krånligt att göra det? Att renovera i stället för att riva ut, slänga och sätta in nya fönster är ett ordentligt svinn av bra material. Glas som finns i fönster, slits ju inte ut, såsom träet i fönsterkarmen, till exempel. Har man fönster med träkarm kan man avlägsna målarfärg och ersätta träkarmen med nytt trä istället för att slänga hela fönstret. Alla delar i ett fönster går att ersätta med nytt. Skulle man ha trasiga fönster, slänger man ju inte hela fönstret utan byter helt enkelt ut själva glaset i fönstret. På samma sätt gör man med hela fönster. Man byter bara ut den delen av fönstret som är sönder, men tar tillvara resten av fönstret som man kan ta vara på.

Så kan du anlita hantverkare

Om man saknar kunskap eller tiden som det faktiskt tar att renovera fönster kan man alltid anlita hantverkare som gör jobbet åt en. Här krävs det vana hantverkare som kan se vilka delar av fönster som behöver ersättas med nytt material och som kan täta fönster, reparera fönster och som kan isolera på rätt sätt de fönster som redan finns. Att tillverka nya fönster kräver enorma mängder energi och material för att ersätta det gamla fönstret. Ser man i stället till att helt enkelt renovera fönster sparar man både energi och byggmaterial som annars går till spillo. Det är på så sätt mycket mer miljövänligt att renovera i stället för att riva ut, slänga och köpa nytt.

När du letar hantverkare

Om du letar efter rätt hantverkare för en fönsterrenovering, säg i Stockholm, kan du börja med att googla "fönsterrenovering Stockholm" för att hitta de hantverkare som erbjuder sig att utföra en fönsterrenovering i Stockholm. Ta sedan kontakt, be om offert och referenser. Offerten säger hur mycket det kommer att kosta och referenserna säger dig om hur de arbetar och om de är duktiga på det som de erbjuder. Här kan du läsa mer.

15 Apr 2019