När du vill renovera källaren i Stockholm

Funderar du på att renovera din källare? Har ni blivit fler och ni behöver kunna använda källaren? Det finns många valmöjligheter som man kan förvandla källaren till. Här är det era behov och önskemål som avgöra vad man kan göra källaren till. Tycker man att den är för liten, kan man faktiskt gräva ut källaren. Man kan helt enkelt göra den större. Om det är många år sedan som man dränerade runt huset, kanske det är på tiden att göra det på nytt. Då kan man passa på att göra källaren större när man ändå gräver runt huset och källaren.

Genom att renovera källaren säkrar man mot fukt

Renoverar du källaren där hemma så säkrar du samtidigt huset mot fuktstador. Det innebär att du ser om hela källaren innan den har drabbats av fuktproblem. Genom att gräva runt källaren och byta ut väggar, riva vissa väggar och kanske måla om och tapetsera om i källaren ser du samtidigt om det har runnit dit vatten och den har drabbats av fukt. När du renoverar den och kanske lägger nytt golv förnyar du ytorna i källaren. Samtidigt kan du passa på att isolera den så att du får använda källarutrymmet på bättre sätt än tidigare. Du ser också till att huset får en bättre värme nu när källaren är varmare än innan. Att ha en varm källare innebär att du får ett bättre inomhusklimat i hela bostaden. Ser du samtidigt till att dränera huset och lägga ner dräneringsrör eller dräneringsskivor har du sett till att säkra huset och garantera så att det inte i framtiden drabbas av fukt, förutsatt att du fortsätter att dränera det med jämna mellanrum.

Så kan du använda källaren

1. Bastu och spa-utrymme

Om du är sorten som behöver en bastu och vill kunna ha hemma-spa, är källaren ett bra sätt att utnyttja de nya ytorna för detta ändamål.

2. Kontor och arbetsrum

Om du har eget företag eller arbetar mycket hemifrån kan källaren utgöra den nya ytan för arbete. Mågna har behov av ett arbetsrum och hemmakontor. Då får man arbeta i fred.

3. Vinkällare och matförråd

Vill man kunna förvara sina vinflaskor på bästa tänkbara sätt, är en källare det utrymme att ha för sina viner. Här kan man ju också förvara alla tänkbara rotfrukter, syltburkar och saftflaskor.

4. Panikrum och säkerhetsrum

Är man en riktig prepper, så bygger man sitt eget panikrum, eller sin egna säkerhetsbunker. Då kan man känna sig tryggare om något skulle hända. Man kan bygga med skottsäkra väggar, se till så att det finns ventilering in i panikrummet om det är så att man måste kunna vistas där under längre tid.

6 Sep 2019