Ny färg, knoppar och bänkskiva kan ge ert kök ny kostym till en låg kostnad

Vi lever i en tid där vi överkonsumerar trots att vi vet att det inte är bra för vår planet. Fullt fungerande och nästan nya kök rivs ut för att istället ge plats åt den senaste kökstrenden.

De senaste årens inredningsintresse och spekulation i bostäder har gjort att vi byter kök som aldrig förr. Även vackra platsbyggda kök i sekelskifteslägenheter rivs ut för att istället ersättas med moderna minimalistiska kök. På 60- och 70-talet var det många som byggde sina modulhus själva med kök som inte sällan gick i mörkbrunt eller oranget. Aldrig att man rev ut dessa funktionella kök bara för att färgen inte riktigt stämde med tidsåldern. De fick sitta kvar tills huset såldes en generation senare och byttes först då kanske ut.

Köksluckorna är kökets fasad

De flesta kök kan bli som nya igen med bara lite uppdateringar som till exempel en ny bänkskiva, knoppar och ommålning eller lackering av luckorna. Köksluckor slits en hel del eftersom de är kökets fasad och mister ofta sin glans till slut. Men de flesta köksluckor går att måla eller lackeras om och de blir som nya igen. Med träluckor kan först behövas lite underarbete med slipning innan de kan målas men både trä och laminat går att lackas om. Visst kan man göra jobbet själv bara man har tid och är noga också med underarbetet. Bästa resultat får man dock speciellt då det kommer till lackering, om man lämnar in luckorna till en lackeringsfirma. En professionell omlackering ger ett mycket vackert och mer beständigt resultat än då man gör det själv.

Både möbler och köksluckor kan lämnas in för lackering

Det finns flera typer av lackeringsmetoder som exempelvis sprutlackering och ugnslackering. Ugnslackering är precis det som namnet antyder. Lacken torkas i en varm ugn efter det att luckan först slipats, spacklats och sedan målats med två strykningar. Ugnslackering är en vanlig metod vid omlackering av just köksluckor. Även möbler kan lämnas in för omlackering och sedan bli som nya igen. Speciellt äldre möbler är ofta av väldigt bra kvalitet och kan vara värda att renovera. Många möbelklassiker som exempelvis pinnstolen nytillverkas än idag och kan kosta en hel del i nypris. Har man då tur att få tag på ett begagnat exemplar som man sedan lämnar in på omlackering kan man tjäna en hel del. Vi rekommenderar denna webbsidan: https://www.lackeringstockholm.se/

1 Jun 2020