Rätt färg i rätt nyans

Med rätt färgsättning kan man förändra både utsidan och insidan på sitt boende. Men det är viktigt att man väljer rätt färg och även hur färgen appliceras. Många väljer att anlita en målare.

Det kan vara lite förvirrande när man talar om färg både i området blå, gul, röd samt färgslag som oljefärg, plastfärg med mera. Man skulle kunna säga att för att få bästa resultat ska man ha rätt färg i rätt färg. Om man lägger språkutmaningen åt sidan så finns det en stor mängd färger och toner att välja bland. Det är viktigt att man använder sig av rätt färgslag, så ifall man ska måla om så finns det ett knep. När man åker till färghandeln kan man ta med sig ett färgprov. På det sättet kan man ta reda på vilken komponent som finns i färgen. Men även vilken nyans som man ska välja. Om man nu vill måla med samma nyans igen vill säga. Önskar man tips även där så kan man passa på att fråga i färghandeln. Eller så tar man det med den målare i Täby som man anlitat för arbetet.

Skydda eller förstöra

Grundtanken med målarfärg är att man ska skydda det som målas. De flesta ytor mår bra av ett extra skydd, vare sig ytan är inomhus eller utomhus. Det innebär att målarfärgen tar smällen när det gäller smuts och fukt. På exempelvis målat trä kan man torka av smuts och väta istället för att det ska tränga in i träets porer. Något som med tiden får träet att murkna. Men det är viktigt att man använder sig av rätt färg. Under en period var det populärt att måla staket med plastfärg. Ett misstag som man idag kan se på alla staket där träet ruttnat under färghinnan som inte tillåtit träet att andas.

Olika nyanser beroende på ljuskälla

Köper man en nyans målarfärg till fasaden med hjälp av ett litet färgprov i färghandeln så kan man få vara med om en liten chock. På en liten yta inomhus ger nyansen ett helt annat intryck än på en hel fasad utomhus. Det ljusgrå kan se ljusblått ut. Den vita kan göra ont i ögonen. Den lite modiga färgklicken kan få den bäste att bittert ångra sig. Ta därför gärna hjälp av någon som dagligen arbetar med färg. Det finns en hel del tips värda att ta del av.

28 Sep 2020