Renovera badrum – ekonomi
Att renovera sitt badrum i Stockholm är dyrt, inget tvivel om det. De flesta som renoverar sitt badrum blir tvungna att ta lån, om de inte är mycket välbeställda. Många banker erbjuder särskilda renoveringslån, ofta med högre ränta än ett vanligt bostadslån. Du kommer därför antagligen att ha en lite sämre ekonomi direkt efter en badrumsrenovering.
Dock kan du nästan alltid räkna med att få tillbaka pengarna, eller åtminstone en stor del av dem. Detta gäller speciellt om du anlitar en professionell renoveringsfirma och motstår frestelsen att försöka göra jobbet själv för att spara pengar. Anledningen är att en väl utförd renovering höjer värdet på din bostad avsevärt och gör den mer attraktiv på bostadsmarknaden. Säljer du lägenheten kan du dra av renoveringskostnaden från reavinsten, vilket gör en avsevärd skillnad. Och även om du inte har för avsikt att sälja lägenheten kan du ändå få den omvärderad och använda som argument hos banken för att lägga om lånen till förmånligare villkor.
Ungefärliga kostnader
När det kommer till den slutgiltiga kostnaden för en badrumsrenovering spelar förstås faktorer som standard och utförare in. Men om vi räknar med en standardrenovering av ett badrum på 10 kvm kan vi ändå få en uppskattning av kostnaderna.
Materialkostnader
När man räknar på kostnader för hantverkare där både material och arbetskostnad ska räknas i brukar man för enkelhetens skull tala om priset per kvadratmeter. Materialkostnaden är ju densamma vare sig du gör jobbet själv eller anlitar en firma. Materialkostnaden för en standardrenovering brukar i Stockholm landa på någonstans mellan 7500:- och 10000:- per kvm. Kör man budget hela vägen kan man komma undan med runt 3000:- per kvm, och i andra änden kan en superlyxrenovering gå loss på uppåt 20000:- per kvm i material. Som synes kan det löna sig att vända och vrida på kostnaderna och kanske lägga ner extra krut på vissa detaljer som syns mycket eller där kravet på kvalitet är hög, som till exempel skåpstommar eller duschkabin.
Arbetskostnader och ROT-avdrag
Utöver materialkostnaden tillkommer sedan arbetskostnaden för hantverkare och dessutom resekostnader för dessa. Arbetskostnaden per kvadratmeter för en hantverkare i Stockholm är ungefär 7-8000:- inklusive moms. Dock kan man här använda sig av ROT-bidraget, som ger dig rätt att dra av 30% på arbetskostnaden. Du betalar aldrig pengarna, utan renoveringsfirman ansöker om avdraget för din räkning och drar det från slutfakturan.
Vissa bostadsrättsföreningar erbjuder även ekonomiskt stöd till medlemmar som vill renovera badrummet. De brukar då kräva att arbetet ska utföras av en behörig fackman. Du kan alltså inte själv renovera badrummet och räkna med ekonomiskt stöd från föreningen.
Totalkostnad
Räknar vi ihop kostnader för material samt arbetskostnader och reseersättning och sedan drar av ROT och ett bidrag från föreningen på 3000:- får vi summan 128 500:- för en standardrenovering av ett tio kvm stort badrum. Inte en summa man hostar upp hur som helst, men inte hutlöst heller. Den här summan kan du med lite god planering säkert få ner genom att göra smarta materialval och hitta en bra men billig renoveringsfirma. Du kan också landa mycket dyrare genom att köra lyx över hela linjen, men som sagt, om läget på bostadsmarknaden är bra kommer kostnaden för renoveringen att avspeglas i försäljningspriset.
Professionell hjälp
Det är i vår mening alltid värt pengarna att anlita en professionell renoveringsfirma för att låta renovera sitt badrum, speciellt i Stockholm där konkurrensen om lägenheterna är stor. Där kan ett nyrenoverat badrum göra att din lägenhet sticker ut och lockar flest spekulanter. En badrumsrenovering ska alltid ses som en investering, trots de initiala kostnaderna. Läs här för mer information: www.renoverabadrumstockholm.nu.
Andra inlägg
- Bryggor – en trygg plats vid vattnet
- Badrumsrenovering ger ditt hem i Örebro ett nytt liv
- Takläggare skapar hållbara tak på Värmdö
- Byggställningar och säkerhet på arbetsplatsen
- Välj snickare i Upplands Väsby för ett noggranna hantverk
- Markarbeten skapar trivsel på Värmdö
- Papptak som ett modernt val av tak i Stockholm
- Underhållsplaners vikt i Stockholms byggverksamhet
- Låssmedens viktiga roll i Stockholm
- Nödvändigheten av asbestsanering i Stockholms äldre byggnader