Renovera genom att byta fönster

Många är de som tröttnar på att underhålla sina fönster. Fönstren är väldigt vackra att titta på men kan vara en fälla för alla som behöver se om sina hus med jämna mellanrum. Av alla saker som behöver underhållas i ett hus, brukar fönster vara de mest tidskrävande. Åtminstone om man har gamla fönster med träramar. Antingen ruttnar träet och man måste byta ut hela träramen, eller så flagnar färgen och de måste målas om. Många byter ut sina fönster till fönster med plastdetaljer, men de är inte lika fina som de gamla träfönster som vi har vant oss vid. Men man kan faktiskt få gammaldags fönster men i aluminium istället för träramar och lister. Istället är dessa fönster tillverkade i trä mot insidan. Där behöver inte fönstren samma underhållning mot insidan. De flesta fönstertillverkare har fönster i gammaldags spröjsade form men i aluminium eller med PVC.

Du behöver bara tvätta fönster

Eftersom vi får alltfler underhållsfria fönster är det enda du behöver göra är att tvätta dem med jämna mellanrum. De respektingivande ”husmödrar” vi såg under förra seklet tvättade antagligen fönster både höst vinter och vår. Numera tvättar vi våra fönster bara när vi måste. Även här har moderna fönster otroliga lösningar för fönstertvätt. Du kan få fönster som sideswingfönster. Det innebär att du kan vända fönstret i nära på 360 grader. Då slipper du öppna hela fönstret inåt. Med denna funktion slipper du ta bort allt som var i vägen för fönstren. Istället står du kvar och tvättar fönstret där du en gång öppnar det, eftersom de öppnas utåt, men du byter helt enkelt fönstrets sida.

Stor variation på fönstrets design

Numera kan du få vilken variation du bara kan tänkas önska på fönster. Dagens design vill släppa in så mycket solljus som et bara är möjligt. Därför ser vi glasfönster som har andra funktioner än de gamla fönstren. De kan utgöra vägg, både utåt och inomhus. En nackdel är att de släpper in för mycket insyn, men de flesta husägare mår inte det minsta dåligt av det. Fönster som fungerar som väggar går dessvärre inte att tvätta på samma sätt. Dem måste man hålla rent på annat sätt. Däremot kan du få runda fönster, rektangulära, hela fönster som följer väggen vågrätt eller horisontellt.

Fönster som håller tätt

Vi måste ju alla bli så miljövänliga vi bara kan. Ett sätt är att spara på uppvärmningsenergin. Att skaffa täta fönster är det absolut säkraste sättet att spara energin. Även om det kostar att skaffa nya fönster, eller byta ut hela fönster, kommer du att kunna spara in den kostnaden med lägre energiförbrukning. Snart kan vi ju alla bli egna energi-försörjare med hjälp av solpaneler. Med täta fönster slipper du elda för kråkorna helt enkelt. Dessutom slipper du onödigt oljud. Det lönar sig att byta fönster i Stockholm.

17 Dec 2017